ugrás a tartalomhoz

Apache beállítás, szép URL tesztelés

Ádám77 · 2011. Dec. 8. (Cs), 21.05
Sziasztok!

Szeretném a segítségeteket kérni.

Annyit olvastam a szép URL-ekről hogy végül rászántam magam és az összes PHP-s oldalamat átalakította ilyenné. Szerencsére minden elsőre sikerült. (PHP ok, htaccess ok) A gondot az otthoni tesztelés jelenti. Ezen a gépen Win7/64 alatt egy AppServ2.5.10 fut. Ha a site1-et akarom tesztelni httpd.config fájl kinyit DocumentRoot átír "C:/AppServ/www/site1"-re, Directory átír "C:/AppServ/www/site1"-re, Apache újraindít. Most gondolom sokat nevetnek... De itt tartok. A phpMyAdmin-ról ne is beszéljek. Minden újra...

Szóval a kérdésem az lenne ha van 10db site-om a C:/AppServ/www/ könyvtárba hogyan tudom őket „egyszerre” tesztelni?

Mindenkinek előre is köszönöm a választ!
 
1

Feltéve, hogy jól értem a problémádat

H.Z. v2 · 2011. Dec. 8. (Cs), 21.41
Esetleg virtualhost-ok és a 127.0.0.1-hez felvenni az egyes virtualhostokhoz tartozó neveket?
2

virtualhost

firith · 2011. Dec. 9. (P), 09.38
Használj virtualhostokat: http://labs.amediacreative.com/2010/01/23/how-to-setup-virtual-hosts-using-appserv/
11

Köszönöm a választ!

Ádám77 · 2011. Dec. 9. (P), 23.21
Beállítottam a virtualhostokat minden könyvtárhoz. Ami nem világos: hogyan érem el a site-okat (könyvtárakat)? Mert ha beírom hogy localhost/site1 bejön az oldal (css nélkül) és minden "/" a localhostra mutat. Valamit nagyon elszúrok...
13

A hosts fájlba be kéne tenni

inf · 2011. Dec. 9. (P), 23.34
A hosts fájlba be kéne tenni a domaineket úgy, hogy a 127.0.0.1-re mutassanak.
A hosts fájl a c:\windows\system32\drivers\etc mappában van, a szövegszerkesztődet rendszergazdaként kell futtatnod, hogy írni tudjad, vagy másold ki, írd át, és másold vissza, akkor úgyis megkérdi, hogy biztosan módosítani akarod e...
14

És működik!

Ádám77 · 2011. Dec. 9. (P), 23.59
Köszönöm, sok ősz hajszálat spóroltál meg nekem!! Szép estét!
4

Mi az oka, hogy Windowson

Hidvégi Gábor · 2011. Dec. 9. (P), 15.49
Mi az oka, hogy Windowson kísérletezel? A linux/unix alapú rendszerek ugyanazon a hardveren gyorsabbak, erről nemrég végeztem egy kísérletet. Ez természetesen nem reprezentatív, de arra elég, hogy a különbségeket érzékeltesse.

Két eltérés volt a rendszerek között:
1, sajnos MySQL esetében Windows alatt nem tudtam a named pipe-okat beizzítani, ez kb. 10%-os hátrányt jelent a leírások szerint, míg a másik két esetben socketet használtam
2, OpenBSD alatt a beépített Apache 1.3-at használtam, korábbi méréseim szerint sebességben nincs eltérés vagy legalábbis minimális a 2.2-hez képest

A vas:
2,6 GHz 2 magos AMD
4 GB memória

Operációs rendszerek:
Windows XP SP3
OpenBSD 5.0
Debian 6.03

Szoftverkörnyezet (mindet én fordítottam):
MySQL 5.5.19
PHP 5.3.8, kiegészítők: MySQL Native Driver, MySQLi, eAccelerator 0.9.6.1
Apache 2.2 (OpenBSD-n 1.3)

A tesztelt script egy általunk fejlesztett alkalmazás, ahol egy bizonyos oldal betöltésekor kb. 45 különböző lekérdezés fut le, az adatokat php-val dolgozzuk fel és küldjük ki a böngészőnek. MySQL-ben a Query Cache értékét 64 megabájtra állítottam, és az első betöltés után mindenhol nyomtam frissítést, így a lekérdezések eredményei minden esetben a gyorsítótárból jöttek. Ezt a frissítést kb. tízszer megismételtem minden op.rendszeren, és az átlagok így alakultak (másodpercben):

Operációs rendszerMySQL futási időPHP futási idő
Windows0.180.28
OpenBSD0.120.22
Debian0.110.18
5

Nem kísérletezek vele, hanem

inf · 2011. Dec. 9. (P), 17.02
Nem kísérletezek vele, hanem ilyen rendszer alatt fejlesztek. Az éles szervert úgysem én csinálom, mert nem szeretem az üzemeltetést, így a sebesség nem szempont. Fejlesztésre az IIS ezerszer kényelmesebb, és könnyebben kezelhető, mint bármelyik apache megoldás, amit eddig láttam. Mellesleg zsigerből rühellem a parancssort, mert az kb annyit jelent az én olvasatomban, hogy a fejlesztők lusták voltak fölé tenni egy GUI-t, ami magyarázza a hívható parancsokat és segít a paraméterek kitöltésében. Pl apache fölé is simán lehetne tenni egy administrator toolt, ami kiváltaná a mostani könyékig túrunk a config fájlokba típusú megoldást...
6

Nekem nem hiányzik a grafikus

Hidvégi Gábor · 2011. Dec. 9. (P), 18.49
Nekem nem hiányzik a grafikus felület, mert ezek tipikusan olyan dolgok, amit egyszer beállít az ember, aztán megy. Nincs bajom a Windows-zal, fejleszteni jó és kényelmes, de egy központi szerveren dolgozni általában megbízhatóbb a redundancia miatt, mint saját gépen.
7

Ez egyéni ízlés kérdése,

inf · 2011. Dec. 9. (P), 18.58
Ez egyéni ízlés kérdése, nekem hiányzik a grafikus felület. Sajna nincs teszt szerver, amire tudnám committálni, mert most nem dolgozom csapatban. Git-re szoktam feltenni a dolgaimat, hogy ne vesszenek el, ha meghal a vinyó.
8

Mellesleg zsigerből rühellem

Poetro · 2011. Dec. 9. (P), 19.01
Mellesleg zsigerből rühellem a parancssort, mert az kb annyit jelent az én olvasatomban, hogy a fejlesztők lusták voltak fölé tenni egy GUI-t, ami magyarázza a hívható parancsokat és segít a paraméterek kitöltésében

Pedig parancssor alatt is léteznek olyan eszközök, amik kiírják neked az elérhető paramétereket. Csak gondolom a kezdeti nehézségek után már nem is próbálkoztál tovább. Pedig elhiheted, ennek is megvan a szépsége, is parancssor alatt is rengeteg "admin" eszköz van, ami például automatikusan kitölti a paramétereket, illetve kilistázza azokat gépelés közben.
9

Nem voltak kezdeti

inf · 2011. Dec. 9. (P), 20.37
Nem voltak kezdeti nehézségeim, anno írtam bat fájlokat is, meg programozgattam DOS-ban is, már nem tudom milyen nyelven. Egyszerűen arról van szó, hogy a GUI egy magasabb absztrakciós szintet képvisel, mint a parancssor, és mivel én ember vagyok könnyebben kezelek egy GUI-t, mint egy parancssort. Nyilván ha gép lennék, akkor a parancssor feküdne jobban. ;-)
10

Hello, Poetro, bip-bip : )

Hidvégi Gábor · 2011. Dec. 9. (P), 22.10
Hello, Poetro, bip-bip : )
12

Jah az előző hozzászólásom

inf · 2011. Dec. 9. (P), 23.32
Jah az előző hozzászólásom mellé képzeljetek el egy trollface-t :D bip-bip :D
15

Én ember vagyok, de így is

rrd · 2011. Dec. 10. (Szo), 15.17
Én ember vagyok, de így is sok esetben a parancssor áll hozzám közelebb.

Mindenesetre a számítógépes vallásháborúkat kirobbantó listámra felveszem a "parancssor/gui" kérdést a "mac/win/linux" és hasonlók mellé :)
16

Helyes-helyes :D

inf · 2011. Dec. 10. (Szo), 15.19
Helyes-helyes :D

Ha már itt tartunk ez lehet, hogy inkább win/linux vita, a windows alatt egy szopás a parancssor, meg a konfigolás meg minden ilyesmi. Pl egy apache bekonfigolása vagy amivel most szopok egy phpunit belövése windows alatt rémálom. Aztán valahogy keresztülküzdi magát rajta az ember 1-2 nap alatt, és feljegyzi, hogy hogy kell, utána már megy. Viszont mondjuk egy IIS+php telepítés ehhez képest élvezetes. Ott is vannak azért buktatók, de jóval egyszerűbb és kevesebb szenvedés van vele. Nekem az a tapasztalatom, hogy ahányszor szóba kerül windows alatt a bat fájl meg a parancssor, annyiszor x nap szenvedés következik... Ez alól még sosem volt kivétel nálam, lehet mások szerencsésebbek ilyen téren.
17

hogy stílusos legyek az előző

rrd · 2011. Dec. 13. (K), 19.51
hogy stílusos legyek az előző hozzászólásomhoz: ne használj wint :P én már nem is emlékszem az milyen...
18

Ez megszokás kérdése azt

inf · 2011. Dec. 14. (Sze), 11.31
Ez megszokás kérdése azt hiszem. :-) Egyszer használtam linuxot eddig, havernak kellett valami problémáját megoldani, 5 perc alatt sikerült. Szóval sok tapasztalatom nincsen vele.
19

Ha te a Windowsos parancssort

kuka · 2011. Dec. 14. (Sze), 12.02
Ha te a Windowsos parancssort hasonlítod a GUI-hoz, akkor érthető az ódzkodásod. A Linuxos parancssornak van egy-két sajátos szépsége. What are your favorite command line features or tricks?
21

Na végre valaki kezdi

inf · 2011. Dec. 14. (Sze), 23.02
Na végre valaki kezdi érteni... :-)
22

Közben rájöttem, hogy windows

inf · 2011. Dec. 18. (V), 17.23
Közben rájöttem, hogy windows alatt nem parancssort kell használni, hanem Windows Script Hostingot. Próbáltam betenni egy cronjob-ot a rendszerbe, ahhoz, hogy ezt parancssorból megoldjam le kellett rántani a wget-et, aztán meg megint szenvedni az útvonalak neveivel, mert szóköz van bennük... Végül összehoztam az egészet kb egy óra keresgéléssel. Ugyanez script hostinggal kb negyed annyi időbe telt:

Http={
    GET: function (url) {
        var xmlhttp = new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP");
        xmlhttp.open("GET", url, false);
        return xmlhttp.send(null);
    }
};

Http.GET("http://www.webshop.loc/cron/execute");

Zavartak a felvillanó command line ablakok, aztán azért kerestem új megoldást...
20

én virtualbox alatt használok

szabo.b.gabor · 2011. Dec. 14. (Sze), 14.18
én virtualbox alatt használok egy ubuntu server-t (mellesleg ubuntu host-tal :)). be van lőve szépen, editor már a hoston megy (server nfs-sel csatolva van).

előnyök
-lehet tartani több virtuális szervert más más konfigokkal (ha más php verzió kell pl)
-host reinstall esetén a fejlesztőkörnyezet szerver oldala azonnal rendelkezésre áll.
-ha jön valami új arc, aki be akar szállni a fejlesztésbe, akkor viszonylag könnyű nála egy fejlesztőkörnyezetet felhúzni.