ugrás a tartalomhoz

Már a DIV sem jó?

H.Z. v2 · 2011. Nov. 14. (H), 09.40
Joó Ádám küldött be egy linket de az eredeti témát nem szeretném szétoffolni.
A szövegben van egy rövidke "életkép" és nem tudom eldönteni, hogy csak a poén kedvéért írta a szerző vagy komolyan lehet venni és már a DIV is "tiltólistás", mint pl. a formázási célból használt táblázatok.
Szóval hogy van ez? A DIV használatát is célszerű elkerülni?
 
1

Valamit nagyon

Hidvégi Gábor · 2011. Nov. 14. (H), 09.58
Valamit nagyon félreérthettél.
Accessibility
As stated on HTML5 Accessibility, almost every new HTML5 element currently provides to assistive technology only as much semantic information as a div element. So, if you thought that using HTML5 elements would make your website more accessible, think again. (How much additional information do <figure> and <figcaption> bring? None.)

SEO
The only thing recommended in this SEO guide from Google is to use relevant headings and anchor links (other search engines work similarly). Your use of HTML5 elements or of strong or span tags will not affect how your content is read by them.
2

lehet...

H.Z. v2 · 2011. Nov. 14. (H), 10.01
Így indul a cikk:

Allow me to paint a picture:

1. You are busy creating a website.
2. You have a thought, “Oh, now I have to add an element.”
3. Then another thought, “I feel so guilty adding a div. Div-itis is terrible, I hear.”


Itt akadtam el, ezért kérdeztem.
4

A harmadik pont arról szól,

Hidvégi Gábor · 2011. Nov. 14. (H), 10.48
A harmadik pont arról szól, hogy mi most az aktuális divat ("ne használj diveket"). Poetronak tökéletesen igaza van, "minden elemet arra használjunk, amire való", az egyes elemek hasznosságának megítélésében persze vannak véleménykülönbségek. Ami szerintem a lényeg, hogy a saját céljaink eléréséhez vezető úton másoknak ne okozzunk kellemetlenséget, ami a szakmánkra lefordítva annyit tesz, hogy a lehető legtöbb látogatónál jól jelenjen meg az oldalunk.

Az általam idézett két szövegrész nettó mondanivalója pedig a következő: a világon rajtad kívül hétmilliárd embert és megszámlálhatatlan gépet (keresőmotort) nem érdekel, hogy milyen elemeket használsz. A döntés a tiéd. A legtöbb weboldal elkészíthető pusztán <a> tag-ekből.
3

Valami kell

Poetro · 2011. Nov. 14. (H), 10.14
Valamilyen célpontot kell adni a CSS szabályaidnak, és ha támogatni akarod a régebbi böngészőket, akkor több elemre lesz szükséged. Természetesen amennyiben van megfelelőbb elem egy elem felcímkézésre, akkor érdemes azt használni, legyen az article, section, nav, aside, header, footer, hgroup, address, ol, ul, dl, figure stb. De ha ez még mindig kevés, mert több szabályt kell a tartalom egy részére aggatni, akkor marad a jó öreg div, ami, ha ugyan nem hordoz is jelentést, legalább minden böngészőben ugyanúgy teszi azt, már kb. Netscape 3-4 óta. És mivel nem hordoz semmilyen jelentést, ezért szabadon lehet vele garázdálkodni. Természetesen a div-ek számával nem érdemes elszállni, hátha van jobb megoldás, illetve megfelelőbb elem a célra.

Én például, ahol valamilyen felsorolás van, legyenek azok cikkek, hozzászólások link listák, én előbb mindenképpen az ul elemhez fordulok elsősorban, mert az jól tükrözi a jelentést. Amennyiben HTML5 úton járunk, akkor lehet hogy egy nav elem hasznosabb lehet erre, a tartalom és jelentés határozza ezt meg.

Ha például már mindent CSS3-mal akarsz megvalósítani, akkor a div már kevesebb jelentőséggel bír, elvégre minden elemnek adhatsz több háttérképet, színátmenetet, árnyékot stb. amivel megspórolhatsz nem kevés jelentés nélkül HTML elemet.

A fentiek fényében ezért még nem mondanám, hogy célszerű lenne elkerülni, hanem inkább azt, hogy minden elemet arra használjunk, amire való, és ha még mindig kevés elemünk van egy elem formázására, akkor forduljunk bátran a div elemhez, mint végső, és nem lebecsülendő megoldás.
5

Szívesen olvasnék

inf · 2011. Nov. 14. (H), 14.42
Szívesen olvasnék sitebuild-es cikket, nem akarsz írni egyet? :D
6

Akarok

Poetro · 2011. Nov. 14. (H), 14.49
De akarok, meg a lottót is meg akarom nyerni. Valamelyik majd csak összejön ;). Hogy komolyabbra fordítsam a szót, ha megfelelő mennyiségű igény van rá, akkor írhatok egy cikket, - hogy Hidvégi Gábor is boldog legyen ;) -, HTML5 alapokon hogyan nézne ki egy oldal, megmutatva a legjobb gyakorlatokat, és hogy mikor milyen elemet lenne érdemes használni. Ezt persze lehetne például a Weblabor jelenlegi felépítése alapján is elvégezni, illetve kitalálhatunk egy képzeletbeli oldalt is, illetve más, már létező oldal is szolgálhat alapul.
7

Ahm, hát engem elsősorban az

inf · 2011. Nov. 14. (H), 14.54
Ahm, hát engem elsősorban az ilyen alapelvek érdekelnek, mint amit feljebb is írtál, hogy az elem választás tükrözze a funkciót, stb... (Ez mondjuk clean code-nál megegyezik azzal, hogy az osztály/metódus neve tükrözze, hogy mi a funkciója...)
8

HTML 5? Le vagytok maradva,

Hidvégi Gábor · 2011. Nov. 14. (H), 14.55
HTML 5? Le vagytok maradva, én közben már megvilágosodtam, és írtam egy cikket a HTML 6-ról és a CSS 4-ről.
11

Remélem,

Pepita · 2011. Nov. 20. (V), 19.05
megírt cikkedre nagyobb az esély, mint a lottódra! Szelvényt szoktál venni? :)
9

Apró kötekedés

H.Z. v2 · 2011. Nov. 14. (H), 16.46
marad a jó öreg div, ami, ha ugyan nem hordoz is jelentést,

Az szerintem a span. A div-nek van egy jelentése: új blokkot kezdek -> többnyire új sorba(???) teszi. Rosszul tudom?

---

Egyébként köszi.
10

Igaz

Poetro · 2011. Nov. 14. (H), 17.06
Igaz, van egy minimális jelentése a div elemnek, mégpedig, hogy egy újabb részt kezd a tartalomban, és blokk elem. Ezért blokk elemként jelenik meg (display: block), ami magával vonja, hogy az őt követő elemek új sorban kezdődnek, és ő is egy új sorban kezdődik.