ugrás a tartalomhoz

Cikk témák

inf · 2011. Okt. 26. (Sze), 17.39
Sziasztok!

Szeretnék cikket írni, van két témám, de nem tudom, hogy melyik érdekelne titeket jobban.

1.)
Egy olyan egyedi webshopot (php) javítgatok éppen, amiben gyakorlatilag az összes biztonsági és tervezési hibát elkövették. Szóval ez kb azt mutatná be, hogy hogyan lehet a ...ból várat építeni :D Maga a munka kb 2 hetes, nagy vonalakban le tudnám írni körülbelül 2 cikkben, az egyik mondjuk a tervezésről szólna, a másik meg a megvalósításról.

2.)
TDD-ről szeretnék írni már elég régóta bevezető jellegű dolgokat. Körülbelül 3 cikkre gondoltam a témában: clean code, principles, tdd. Ezzel kapcsolatban még kérdéses, hogy milyen programnyelven legyenek a példák.

Ha érdekel titeket valamelyik cikk, akkor írjátok meg ide, ha nincs érdeklődés, akkor meg inkább nem állok neki. :-)

Üdv. Laci
 
1

Először az első érdekelne,

Hidvégi Gábor · 2011. Okt. 26. (Sze), 19.03
Először az első érdekelne, aztán a másik.
2

A két téma egyébként

inf · 2011. Okt. 26. (Sze), 19.29
A két téma egyébként valamennyire összefügg.

Az első gyakorlati clean code + refactoring + unit test, a másik meg elméleti clean code + unit test + tdd.

Az első elgondolkodtató, mert annyira borzalmas kód, hogy legszívesebben újraírnám nulláról az egészet, főleg hogy van ezer ingyenes webshop motor, viszont tökéletes állatorvosi ló :D A distributor htaccess-ben van, MVC nincs szétválasztva, a biztonságot összesen az md5 jelenti a jelszavakon, de sql injection, csrf, meg bármi más lehetséges rajta, nincsenek osztályok, vagy függvények, mindent include-al oldott meg az illető, nincs session, helyetet sima cookie és mysql kombinációja van, egyszerűen annyira durva, hogy tökéletesen be lehet mutatni rajta, hogy mi az ami rossz, és mit kell helyette csinálni.
3

Tökéletes téma, csak az a

Hidvégi Gábor · 2011. Okt. 26. (Sze), 19.57
Tökéletes téma, csak az a kár, hogy a Weblabor felépítéséből adódóan előbb-utóbb eltűnik a süllyesztőben. Még "szerencse", hogy mostanában kevés a cikk...
4

Én sprite-ról írtam egy kis

inf · 2011. Okt. 26. (Sze), 20.54
Én sprite-ról írtam egy kis blog bejegyzést kb 2 hete, de semmi nyoma :-) igazából az van, hogy 1-2 ember viszi az egész oldalt, ők nézik át a cikkeket, hozzák megjeleníthető formára, és mivel gondolom elég elfoglaltak, ezért a beküldött cikkek sem kerülnek ki valami gyorsan...
Én mondjuk jobban örülnék, ha nem kerülne ki a blog bejegyzésem, mert nem tartom valami jónak :-) Csak összedobtam valamit a témából, ami egy 5 éves gyereknek is menne. Kb annyi, hogy sprite készítésre kerestem algoritmusokat, mert ugye ott az a gond, hogy hogyan csomagolj egy téglalapba sok kicsi téglalapot úgy, hogy minél kisebb helyet foglaljanak. No hát ezt pallet loading problem-nek vagy bin packing problem-nek nevezi a szakirodalom, és elég komoly megoldások vannak rá pl raktározáshoz. Le is szedtem pár cikket a témában, de nincs energiám elolvasni őket, és egyébként sem biztos, hogy érteném, mert nem vágom az algoritmusokat.
5

Blogmarkra gondolsz vagy

Hidvégi Gábor · 2011. Okt. 26. (Sze), 21.34
Blogmarkra gondolsz vagy "címlapos" cikkre?
6

Van blog és van cikkek, ha

inf · 2011. Okt. 26. (Sze), 22.00
Van blog és van cikkek, ha megnézed fent a menüt... A blogbejegyzések is kimennek a címlapra...
7

No én úgy gondoltam, hogy

inf · 2011. Okt. 26. (Sze), 22.09
No én úgy gondoltam, hogy most úgyis a clean code című könyvet olvasom, aztán utána még hozzácsapom a ppp-t, és írok valamit bevezetőnek clean code témában. Utána meg esettanulmánynak jó lesz az a webshop. Azt hiszem kiteszem git-re, hogy ha valakit érdekel, akkor jobban nyomon tudja követni a változásokat. Egyelőre most kaparom össze, hogy a 30 fájl közül melyik mit csinál, aztán majd csinálok egy jó nagy uml-t, amiben jelezve lesz, hogy mi mire hivatkozik...
8

..

carstepPCE · 2011. Okt. 26. (Sze), 22.10
engem inkabb a TDD erdekel jobban, bar mostanaban egyre jobban izgatnak a biztonsagi elemek is. Egyebkent, miert nem csinalsz sajat szakmai blogot es ott teszed kozze, esetleg kesobb cikkkent ki is "exportalhatod".

Udv
9

A blog szerintem elszeparál,

inf · 2011. Okt. 26. (Sze), 22.12
A blog szerintem elszeparál, jobban szeretem a közösségi oldalakat / fórumokat.

Na majd gondolom még úgyis hozzászólnak páran, a clean code cikk az biztosan jönni fog, mert az mindkét témához passzol, és alapvető dolgok vannak benne.

Hmm belegondolva a bloggal kapcsolatban nem mondasz hülyeséget, mert ott legalább akkor jelenik meg a cikk és olyan formában, ahogy nekem tetszik. Egyelőre úgy emlékszem nem vettem idénre host-ot csak domaint...
10

...

carstepPCE · 2011. Okt. 26. (Sze), 22.34
helyes, en is igy gondoltam. Masreszt gyakorolhatod a fogalmazast is, esetleg a kommentekben tudunk segiteni is.
11

Jaja, egyébként léteznek

inf · 2011. Okt. 27. (Cs), 01.16
Jaja, egyébként léteznek többnyelvű blogok? Most próbálok angolul tanulgatni, és szívesen fordítanám lefordítanám arra a nyelvre is. Tudsz esetleg valamilyen oldalt ajánlani ezzel kapcsolatban, ha már saját host-om nincs jelenleg?
12

Igen

Poetro · 2011. Okt. 27. (Cs), 01.50
A JavaScript függvények cikkemben linkelt Dmitry A. Soshnikov oldala például többnyelvű, bár lehet nem a hagyományos értelemben, de több bejegyzés is megtalálható mind angol, mind orosz nyelven.

Például Drupal alatt pillanatok alatt össze lehet dobni egy többnyelvű blogot, elvégre már jó ideje a többnyelvűség része a rendszernek. Szerintem WordPress és Joomla alatt is megoldható a dolog, igaz még nem próbáltam.
13

Persze, nem is ez a gond,

inf · 2011. Okt. 27. (Cs), 02.47
Persze, nem is ez a gond, hanem az, hogy csak emiatt nem bérelek hostot. Van egy jócsomó ilyen blogos oldal, ami ingyen szolgáltat, a kérdés pedig az volt, hogy tudtok e ezek közül olyat, ami többnyelvű bloggolást tesz lehetővé, és kódszínezés is van benne?

Hát szerintem még syntax highlight-os ingyen blogot is nehéz lesz találni, a multi language meg nem akkora gond, mert nyitok kettőt, és eltérő nyelven írok beléjük.

Na a highlight is megoldódott:
http://pygments.org/
Ez a fantasztikus oldal generálja a színezett kódot. Innentől már a blogspot tökéletesen megfelel a célnak. Annyi, hogy lehetne írni egy asztali alkalmazást vagy localhost-os alkalmazást, ami tárolja a nyers cikkeket, és a kimenetet beszínezi a hightlighterrel meg deploy-olja blogsportra...

szerk:
No itt: http://www.bloggermint.com/2010/02/how-to-add-syntax-highlighter-for-bloggerblogspot/ találtam még szebb megoldást, aminél nem kell külső highlighter, hanem google widget mittoménmivel színezi javascript a kódot, és be lehet tenni blogspotra is. Igazából nem tudom, hogy javascripttel kapcsolatban milyen az ő rendszerük, de gondolom erősen tiltva van, és html-el meg widgetekkel oldják meg amit kell.
18

...

carstepPCE · 2011. Okt. 27. (Cs), 10.23
esetleg a google chrome kiegeszitok kozott lehet van ilyen, vagy akar FF kiegeszitoben is mintha lattam volna

chromehoz

FF ala, esetleg ScribeFire

Udv
sanyi
29

No elindítottam:

inf · 2011. Okt. 27. (Cs), 16.44
No elindítottam: http://szarbol-varat.blogspot.com/. Köszi az ötletet, még 1-2 hét aztán kiteszek egy clean code-os cikket. Egyelőre még elolvasok pár könyvet a témában.
31

urw

carstepPCE · 2011. Okt. 27. (Cs), 18.10
szivesen
27

Lol, most nagyon meglepődtem,

inf · 2011. Okt. 27. (Cs), 14.55
Lol, most nagyon meglepődtem, felmentem a blogspot.com-ra, és azonnal be voltam jelentkezve... Hmm talán index-el kapcsolatban regisztrálhattam oda, hogy tudjak commentelni? Ki érti ezt?! :-)
14

Inkább egy Weblabor 2.0-ra

Hidvégi Gábor · 2011. Okt. 27. (Cs), 07.35
Inkább egy Weblabor 2.0-ra lenne szükség, mert a jelenlegi úgyis haldoklik.
15

..

Greg · 2011. Okt. 27. (Cs), 08.10
en eppen egy ilyen motoron dolgozom :).
16

Ha gondolod, szívesen

Hidvégi Gábor · 2011. Okt. 27. (Cs), 09.58
Ha gondolod, szívesen segítek, például itt gyűjtöttem össze, hogy mivel lenne célszerű a weblabort kiegészíteni, és ha az időm megengedi, a munkába is be tudok szállni.
19

Ruby on Rails

Greg · 2011. Okt. 27. (Cs), 10.29
Ruby-val es Railsben keszul a motor. Jelenleg csak localhoston fejlesztem, de ha elkeszult, akkor tervezem, hogy github-ra felteszem es aki akar kozremukodhet. Viszont mivel nekem semmi kapcsolatom nincs a weblabor uzemeltetoivel, igy en egy masik domainra tervezem ezt a motort feltenni.
20

Ami szerintem a legfontosabb,

Hidvégi Gábor · 2011. Okt. 27. (Cs), 10.38
Ami szerintem a legfontosabb, hogy legyen egy "Hogyan csináljuk" gyűjtemény, ahol a legtöbbet felmerülő problémák szerepelnek megoldással, ahova a kezdőket mind el lehetne irányítani. Így a fórumokon egy magasabb szintű társalgás indulhatna meg, mert a profik nem arra koncentrálnának, hogy az alapokat tanítsák.

Továbbá fontosnak tartok egy saját, specializált keresőt, mert a google fabatkát sem ér.
21

Azon is gondolkodtam, hogy a

Hidvégi Gábor · 2011. Okt. 27. (Cs), 10.42
Azon is gondolkodtam, hogy a felhasználóknak a Weblabor 2-n belül lehetne saját blogjuk, így a szakmai tartalom nem a weben szétszórva lenne, hanem egy helyen összegyűjtve, így jóval egyszerűbben lehetne megtalálni a minket érdeklő írásokat.

Továbbá ez tényleg működhetne egyfajta laborként, ahova a felhasználók feltöltik a kezdeményezéseiket, bemutatják ötleteiket, és megvitatják a többiekkel.
22

jok az otletek.

Greg · 2011. Okt. 27. (Cs), 10.52
Amit en tervezek/terveztem az egy kozossegi cikkmegoszto, forum. Tehat barki irhat cikket, az elbiralas utan publikalodik, de ha valaki olyan csoportba kerul, akkor publikalhatja a sajat postjait. Ezenfelul lenne egy egyszeru forum. Plusz egy gyorsmegoszto resz, ami itt a blogmark. Amint ezzel megvagyok, indulasra kesz az oldal es lehet a tovabbi fejleszteseket betolni.
23

Tehat barki irhat cikket, az

kuka · 2011. Okt. 27. (Cs), 11.04
Tehat barki irhat cikket, az elbiralas utan publikalodik, de ha valaki olyan csoportba kerul, akkor publikalhatja a sajat postjait.
Én elgondolkoznék egy StackOverflow stílusú jogosultság rendszeren: bizonyos körülmények (adott számú hozzászólás, adott hosszúságú tagság, korábbi elfogadott cikkek) növelik a tagok megbízhatósági hányadosát, a magas hányados pedig bizonyos előnyöket biztosít (engedélyezés nélküli cikk közlés, „házon belüli” blog létrehozása, saját hozzászólások szerkesztése, mások válaszainak megvétózása). Jól beállítva gördülékennyé teheti az adminisztrálást.
24

ezzel egy gond van

Greg · 2011. Okt. 27. (Cs), 11.29
Lehet valaki nem tul gyakran szol hozza, es keves cikket publikalna, mert nincs sok ideje, viszont azok rogton publikalhatoak. Az ilyen esetben ez a felhasznalo kiesne a korbol. Amire meg gondoltam, hogy a bekuldott cikkek, megjelennenek a belepett felhasznaloknak, es lenne egy gomb, amire kattintva jelezhetnek, hogy az adott cikk nem spam es ha egy kuszobot elert az ilyenek szama, akkor publikalodik. De ezek mindenkeppen csak a masodik fejlesztesi fazisban lesznek, mert az oldal non-profit lesz, idom meg nem sok van :).
25

Lehet valaki nem tul gyakran

kuka · 2011. Okt. 27. (Cs), 12.07
Lehet valaki nem tul gyakran szol hozza, es keves cikket publikalna, mert nincs sok ideje, viszont azok rogton publikalhatoak.
A megbízhatósági hányados csak moderálási segédeszköz kell legyen, nem maga a moderátor. Arra jogosultak „kézzel” is növelhetik mások hányadosát, mondjuk legfeljebb a saját hányadosuk 80%-áig. Illetve kevés de értékes cikk is sokat lendíthet a hányadoson, ha a növelés mértéke tükrözi a cikk beküldött és közzétett változatai közötti különbséget. (Úgy értem, ha kevés volt a javítás, sokat emelkedik a hányados, illetve fordítva.)
26

Tetszik ez az ötlet, hogy a

inf · 2011. Okt. 27. (Cs), 14.44
Tetszik ez az ötlet, hogy a felhasználók döntik el, hogy mi legyen publikálva és mi nem... Egyébként én jónak tartanám azt is, ha lehetne cikk ötleteket beküldeni, és szavazni rájuk, mert akkor legalább látszana, hogy mire van igény.

Amit most látok, hogy a weblabor haldoklik, ami meg szerintem gáz, mert évek óta olvasom az itteni cikkeket... Most nézem, hogy 2003 óta van weblabor, de nekem úgy rémlik, mintha már előtte is lett volna, csak talán kék design-al? :S Valami rémlik, hogy amikor még nagyon kezdőként gányoltam javascriptben, akkor innen szedtem le példakódokat többek között vagymi...
28

Most nézem, hogy 2003 óta van

kuka · 2011. Okt. 27. (Cs), 15.03
Most nézem, hogy 2003 óta van weblabor, de nekem úgy rémlik, mintha már előtte is lett volna
Nem tudom hol nézted azt, de úgy tűnik az emlékeid pontosabbak:
A Weblabor 1999 elején indult – Rólunk
30

Az első cikk 2003-as a cikk

inf · 2011. Okt. 27. (Cs), 17.43
Az első cikk 2003-as a cikk listában, de jah, akkor jól emlékeztem, hogy már előtte is volt, mert az első js kódjaimat innen néztem, és az inkább 98-99 környékén lehetett...
17

...

carstepPCE · 2011. Okt. 27. (Cs), 10.20
kene egy weblabor2.hu host is,nem? Persze csak amig a weblabor nem alakul at:)