ugrás a tartalomhoz

Inkubátor projekt üzemeltetés

janoszen · 2011. Júl. 4. (H), 19.36
Amiről szó van: Inkubátor projektet indítanék

Elérkezett a projekt oda, hogy készen van a szerver, minden projektnek egy elszeparált chroot környezetet tudunk biztosítani, amibe kb. úgy mindent lehet telepíteni a másiktól függetlenül és kevés erőfeszítéssel. Ezen felül van néhány (nem sok) rendelkezésre álló IP cím is, ha valaki esetleg SSL-t vagy ilyesmit szeretne.

Amiről szeretnék ma ötletelni: Hogyan menjen az élesítés/üzemeltetés/stb?

Én első körben arra gondoltam, hogy használjunk Gitet, abból élesítsünk. SSH hozzáférést nem feltétlenül szeretnék adni a chrootokhoz, mert nem szeretnék senkit rászoktatni arra a meglehetősen rossz habitusra, hogy SSH-n keresztül túrjuk az éles fájlokat. Mit gondoltok, hogy menjen ez?

Szeretnél értesülni a frissítésekről? Kövesd a projektet Twitteren!
 
1

Django/Python

dyuri · 2011. Júl. 4. (H), 20.02
Django, illetve mas pythonos project deploy folyamatahoz itt egy egesz jo leiras.

Mod_wsgi helyett en valami mast hasznalnek, mondjuk fapws-t, konnyebb az ujrainditgatas.

Ha nem akarsz ssh hozzaferest adni, akkor a fabricot kell kivaltani valamivel, vagy nem tavolrol, hanem helyben futtatni, es valamivel tavolrol triggerelni, hogy tegye a dolgat.
2

Webes felület

janoszen · 2011. Júl. 4. (H), 20.31
Mindenképpen szeretném az élesítést vagy webes felületre vagy git hookra rákötni. (Tehát ha valaki tagel egy stable- nevűt, akkor azt kirakni automatikusan.)
3

yii keretrendszer

react · 2011. Júl. 4. (H), 22.18
Szeretnénk Yii keretrendszert használni a szerveren, van ötletetek miként lehetne ezt legfrappánsabban megoldani? Telepítés után elvileg már elboldogulnánk konzol nélkül webes gii-vel is, viszont a frissítést is jó lenne megoldani valahogy.
Biztosan lenne más is, aki valamilyen keretrendszert használna, jó lenne egy nagyjából általános megoldást találni erre a problémára.
4

Én preferálnám a git-es

kisPocok · 2011. Júl. 4. (H), 23.08
Én preferálnám a git-es verziókövetést, élesítésre is alkalmas lenne számomra. SSH-n keresztül fejlesztek jelenleg, ezt mivel lenne érdemes kiváltani? Miért rossz szokás ez? :)

A deployment softwereket nem nagyon ismertem, elolvasgatom őket, köszi a linkeket.
5

Ne vigy minket a kísértésbe

Ifju · 2011. Júl. 5. (K), 09.44
... mert oda találunk magunktól is. :)

Leginkább azért rossz, mert ha hozzáférsz az éles file-okhoz, akkor nagy a kísértés, hogy belenyúlj az éles rendszerbe, és hajlamosít arra, hogy megkerüld a verziókövetőt.

Egy fejlesztőkörnyezet (Eclipse, Aptana, NetBeans, Komodo, stb.) adhat némi kényelmi szolgáltatást, ami megkönnyíti a munkádat, pl. kódkiegészítést, debugolás, automatikus formázás, stb.
10

Policy

kisPocok · 2011. Júl. 12. (K), 00.13
Mondjuk ez nálam policy, nem nyúlok bele éles kódba, inkább push+pullozok egyet..
6

tesztelés, konzol

react · 2011. Júl. 5. (K), 12.46
Szintén jó lenne, ha használhatnánk phpunit-ot tesztelésre, ehhez még Seleniumot ajánlottak, ugyancsak olyan dolgok, amikhez konzol kellene. Végülis valahol ez az inkubátor projekt egyik lényege, hogy használjunk ilyen fejlesztési eszközöket.
7

szerintem érdemes lenne úgy

Crystal · 2011. Júl. 5. (K), 15.39
szerintem érdemes lenne úgy csinálni, hogy minden projekthez tartozzon production és test/stage telepítés is. Ha a git repóba push-ol a fejlesztő, akkor azt egyből lehetne pullozni tesztre, és lefuthatnának a unit tesztek (+ code coverage, stb). A productionre frissítést szerintem úgy kellene inkább, hogy minden projekthez tartozzon egy production branch, és ha az változik, akkor frissül a prod. A git hook-ok egyébként jobb lenne, ha phing target-eket futtatnának, már csak azért is, mert frissítéskor nem csak a forráskód változik, hanem adatbázisséma-migráció is lehetséges, és ez a phing dbdeploy taskkal jól kezelhető.

SSH account egyébként legyen szerintem. Oké hogy nem kéne, de azért mégis csak egyszerűbb a csak productionben reprodukálható hibákat közvetlenül a szerveren megjavítani, mint fél percenként gitbe commitolni-pusholni. Utána production-ből is lehet commitolni-pusholni, és aztán azt a fejlesztő ugyanúgy tudja pullozni localba.
8

Nincs valid indok

janoszen · 2011. Júl. 6. (Sze), 07.59
Tapasztalatom szerint nincs valid indok az éles kódban túrni, ha jól működik a deployment rendszer. Mindig visszaüt, mert úgy felejted, valaki közben pashol és csak lesel, mitől romlott el megint. Idegen gépről meg terv szerint úgysem lehet belépni, mert minden belépés x509-es tanusítványt fog kérni jelszó helyett.
9

Ennek kéne utánanézni jól

PAStheLoD · 2011. Júl. 7. (Cs), 19.25
Ennek kéne utánanézni jól vagy ki-K+F-elni :)
11

Imho az ilyen közös

inf · 2011. Júl. 12. (K), 00.17
Imho az ilyen közös projektekkel kapcsolatos információk simán mehetnének egy külön menüpontba az oldalon.
12

Helyzet

Hidvégi Gábor · 2012. Ápr. 4. (Sze), 09.40
Kíváncsi vagyok, hogy alakult a projekt sorsa, várhatunk esetleg egy hosszabb-rövidebb összefoglalót?
13

Egy projekt

janoszen · 2012. Ápr. 4. (Sze), 11.26
Egy projekt elindult, de Mediabirodalom oldalon rendszeresen adunk is hirt rola es a projektekkel kapcsolatban felmerulo szakmai erdekessegekrol is emlitest teszunk, a kiserleti jelleggel mukodo forumunkban pedig varjuk az ezzel kapcsolatos kerdeseket.
14

Social

orionstar · 2012. Ápr. 5. (Cs), 05.28
Ha megoldható, beépíthetnétek facebook bővítményt is a WP-be, szeretnék lájkolni és megosztani közvetlenül. Van egy-két érdekes posztotok. :)
15

Lenne

janoszen · 2012. Ápr. 5. (Cs), 20.51
Elvileg lennie kellene, de úgy tűnik, homokszem került a gépezetbe. Javítom nemsokára. :)

Update: fixed.