ugrás a tartalomhoz

Netbeans + Zend FW + PhpUnit

inf · 2011. Júl. 2. (Szo), 00.14
Sziasztok!

Netbeans + zend + phpunit telepítésével küzdök. Most próbálok áttérni IDE-re az idétlenkedésről.

Van egy godaddy accountom, és oda szeretnék egy zend-es weblapot. A gondom első körben a verziókkal van, godaddynél 5.2.14 van, a zend pedig 5.2.4-et követel. Nyilán a 14>4, viszont 100%-ig biztos akarok lenni, hogy tényleg így kell nézni, és nem azt, hogy 1-essel kezdődik a 14. :-) Szóval arra vagyok kíváncsi, hogy szerintetek is elfut e az accon?

Azzal kapcsolatban is van kérdésem, hogy hogyan tudnék közbeiktatni egy teszt szervert? Netbeans-nél nekem úgy jött le, hogy megadok egy ftp szervert, aztán oda felmásolja valahogyan a projekt fájljait, de mondjuk ha localhostot adom meg, akkor nem történik semmi a projekt fájljaival, nem jelennek meg a mappájukban, ahol kéne. Számomra ez elég érthetetlen, pedig biztosan van logikus magyarázat, ugye? :D

Phpunit-ig még nem jutottam el, láttam, hogy van hozzá seleniumos kiterjesztés is, ami jó előjel, de úgy néz ki ott is gondok lesznek majd a telepítéssel. Egyelőre bemásoltam a kiterjesztéseket, de a dbunit-hoz külön bat fájl volt a packban, amit majd valszeg kézzel kell hívogatnom, mert a netbeans nem ismeri csak a phpunit bat-ját... (Egyelőre még nem néztem meg, hogy ez a dbunit mire jó, nem tudom elképzelni, hogy az adatbázis tesztelést hogyan lehet automatizálással segíteni, de biztos van valami megoldás erre is, különben nem lenne ilyen stuff :D)
 
1

Nagyobb

Poetro · 2011. Júl. 2. (Szo), 01.11
Igen, a 14 nagyobb, mint a 4. A teszt szerverhez meg miért nem kérsz egy aldomaint az accod-hoz? Netbeanst pedig még nem használtam, mert Komodo-ban dolgozom, és minden fájl esetén a távolit szerkesztem, csak git/bzr/svn checkoutok vannak az autocompletehez.
3

Én úgy gondoltam, hogy mivel

inf · 2011. Júl. 2. (Szo), 11.45
Én úgy gondoltam, hogy mivel most egyedül fejlesztek, ezért az itthoni dev gépemen simán lehetne a teszt szerver, a phpunit-ot pedig ide tenném fel, mert ezt még meg is tudom oldani. A godaddyre meg csak a tesztelt cucc menne fel ftp-re automatikusan, ha a tesztek sikerültek. Ez nem tudom mennyire megoldható. Mindegy, már a verzió miatt is boldog vagyok, mert a B terv az volt, hogyha nincs zend, akkor megcsinálom joomla alatt az oldalt...
2

NetBeans

janoszen · 2011. Júl. 2. (Szo), 01.59
Én NetBeanst használok itthon, de nem volt triviális összerakni:

  • Ha Windowst használsz, egy csomó PEAR-es dolog nem megy a Program Files könyvtárban levő szóköz miatt. (A PEAR csomaggyártók jól kiescapelték az útvonalakat, nem akarom tudni, hogy ebből van-e biztonsági hiba.) Ezen felül érdemes magát a PEAR-t is azonnal updatelni, miután föltetted.
  • A NetBeans tud PHPUnitot futtatni, de be kell tartanod azokat a könyvtár-elvárásokat, amiket támaszt. A source könyvtár és a tests könyvtár struktúrájának meg kell egyeznie.
  • Az FTP felmásolás problémamentesen megy, de ezzel ne élesíts, ez csak tesztelésre van.


Egyébként a GitHub accountomon találsz jópár projektet, amit NetBeans-szel kezelek, ott vannak a projekt fájlok is hozzá.
4

PEAR-t még nem használtam,

inf · 2011. Júl. 2. (Szo), 12.05
PEAR-t még nem használtam, nem is szeretnék, a phpUnit-ot fel lehet másolni anélkül is... Megadtam a netbeans-nek a bat fájlját, de még nem tudtam tesztelni, hogy működik e, mert netbeans nem teszi be a fájlokat a mappába. (6.9.1-es az IDE, de frissítette magát már párszor.)

xProject/properties/runConfiguration-nál választottam ki, hogy
run as: local web site
project url: http://localhost:81/x/

(81-es portra tettem a wamp-ot, mert a nod32 ütközik valamiért a 80-assal)

Óbassz :D most nézem, hogy a source folder rossz helyre van beállítva, azért nem megy... :D


szerk:
Na alakul, már csak hibaüzeneteket kapok, hogy nem találja a projekt a Zend mappáját... Sztem ezt már megoldom, ha mégsem, akkor majd írok :D
Azt hiszem írok egy blog bejegyzést arról, hogy hogyan kell felgányolni php+netbeans+zend-et...
5

Kösz a segítséget

inf · 2011. Júl. 2. (Szo), 12.48
Kösz a segítséget mindkettőtöknek!
6

Na közben két strandolás

inf · 2011. Júl. 10. (V), 19.15
Na közben két strandolás között haladtam. A godaddy-vel a fő gond, hogy a primary (vagy main vagy milyen) domain-t nem lehetett almappára irányítani, az mindenképp a documentRoot-ra hivatkozik. Oda betettem egy htaccess-t, ami almappára irányította.
A subdomaineknél már meg lehet csinálni, hogy minden almappára menjen.

A zenddel kapcsolatban a set_include_path-el voltak gondok, meg azzal, hogy lowercase-re alakított fájlnevekkel mentek fel a fájlok, és azt nagyon nem szerette. Erre gondolom lehet csinálni olyat, hogy az autoloader-be még beteszek egy tolowercase-t, de inkább úgy döntöttem, hogy újra feltöltök mindent rendes fájlnévvel.

Szóval most már működik éles környezetben és localhoston is a zend. Majd ma vagy holnap megnézem, hogy a phpunit is megy e, aztán elkezdek ténylegesen fejleszteni, ja meg kiteszek kis blog bejegyzést erről, hátha más is akar zendezni. Igazából nem volt valami komplikált a telepítés.
7

megvettem, de váltani fogok

EL Tebe · 2012. Szep. 22. (Szo), 00.18
<OFF>
A Netbeans nagyon megtetszett, láttam róla egy halom bemutató videót is és úgy döntöttem, hogy azt fogom php-programozásra használni.

Megvettem anno a Vista-t, mivel grafikai szoftvereket telepítenem kellett - gondoltam majd milyen jó lesz ha egy helyen van minden: grafikai munkák, programozói projectek, ésatöbbi.

Most kell telepítenem egy Ubuntu-t is párhuzamosan, a fent, janoszen által is említett problémák miatt..

"Program Files"-ba nem lehet telepíteni programot, mert van benne egy szóköz, ami szintén sokmindent megkavar. A user könyvtárba sem, mivel ott is szerepel(het) szóköz, sőt ékezet is.
A config fájlok átírásához külön root-ként kell futtatni a notepad-ot és csak így lesz jogom átírni pl az vhosts fájlt.

A virtualhost-ok beállításánál: nem lehet egy-egy projectem alkönyvtárára tenni a docroot-ot, mert az elérési útban sokszor ékezet is van, ami miatt az apache még csak el sem tud indulni. (nem létező könyvtár hiba)

A php kódok is máshogy működnek Win-en, lásd újsor karakter, elválasztó kar., mail/smtp, memcached, ésatöbbi.. Egy egyszerű projectnél ezeket is mind figyelembe venni időpazarlás. (kivéve, ha elvárás, hogy átpakolható legyen a kód Win szerverre is)

A netbeans windows alatt, az új Java verzió esetén problémás az FTP használat is - hacsak nem gázolunk könyékig a win beépített tűzfal leelki világába.
És még sorolhatnám..
</OFF>
8

"Program Files"-ba nem lehet

Poetro · 2012. Szep. 22. (Szo), 00.45
"Program Files"-ba nem lehet telepíteni programot, mert van benne egy szóköz, ami szintén sokmindent megkavar. A user könyvtárba sem, mivel ott is szerepel(het) szóköz, sőt ékezet is.

Ezek miért változtatnának bármin? Én emlékeim szerint a Program Files (x86)-ba telepítettem a Netbeans-t, és nem emlékszem ezzel kapcsolatos problémára. Ráadásul az, hogy szóköz, vagy más speciális karakter van az elérési útban, ráadásul operációs rendszer független, ugyan így előfordul Linux és MacOS X alatt is.
problémás az FTP használat is

Használ valaki még FTP-t? Ennél ezerszer jobb protokollok vannak, amik ráadásul biztonságosak is.
hacsak nem gázolunk könyékig a win beépített tűzfal leelki világába.

Hát azt még sose sikerült használnom, mindig más cég tűzfal programját használtam.
9

vista

EL Tebe · 2012. Szep. 22. (Szo), 11.43
FTP-t nem ajánlott használni, elavult, nem biztonságos de nálunk egyelőte nincs más lehetőség. Már jóideje futom a köröket, és győzködöm a főnököket.. talán most változtatnak.. de addigis dolgoznom kell, úh a probléma ezzrl kapvsolatban felmerült és meg kellett oldani sos..

Post-olhanál (másik topikba) egy saját bevált könyvtárszerkezetet+fejl. környezetet. Tényleg kíváncsi vagyok!
10

Nekem egyedül a phpUnit-tal

inf · 2012. Szep. 22. (Szo), 12.49
Nekem egyedül a phpUnit-tal voltak ilyen szóközös fájlneves gondjaim. Ezzel kapcsolatban nekem csak annyi jött le, hogy a phpUnit-ban van a hiba, nem a windowsban, legalábbis általában minden mást képes voltam telepíteni windowsra... A phpunit fejlesztője meg nem túl szimpi az alapján, hogy semmilyen segítséget nem nyújt a windowsra telepítéshez, illetve, amit annak idején nyújtott, az sem működött. Pár nap próbálkozás után feladtam, és feltettem a SimpleTest-et, ami érdekes módon 5 perc alatt működőképes volt. Beépített netbeans támogatás mondjuk nincs rajta, de inkább használom azt, mint a phpunit-ot. Nekem még windows-ról a htaccess-el voltak apróbb problémák, de az meg az 5 perc alatt megoldható kategória...
11

szóköz annyira nem is, inkább az ékezet

EL Tebe · 2012. Szep. 23. (V), 11.00
Az ékezettel (windows/apache párosnál) volt vele gondom. A Windows-al sem lenne bajom, csak jobban járok egy másik os-sel ha php progit fejlesztek, ami élesben linuxon fog futni. Persze minden kiküszöbölhető, csak munka kérdése, inkább csak ha azokat a telepítési helyeket követi az ember, ahogy azt a win-nél default-ként ajánlanak, akkor van vele plussz munka. (Azthiszem hogy a wamp oldalán ki is írták, hogy NE a program file-s ba telepíts.)
12

Hát én már elég

inf · 2012. Szep. 23. (V), 13.15
Hát én már elég apache+php+mysql csomaggal foglalkoztam windows alatt, mindegyik zűrös volt. Az IIS jobb mindegyiknél.

http://szarbol-varat.blogspot.hu/2011/11/fejlesztoi-kornyezet-kialakitasa-iis7.html
Ha esetleg kipróbálnád, akkor itt egy leírás, hogy hogyan kell IIS-re telepíteni. Mondjuk van benne pár apróbb hiba, de már régen csináltam... Talán a phpunit-ot is fel lehet tenni git-tel, fogalmam sincs. Nem szoktam már nagyon php-zni. Mondjuk igazán írhatnának már egy új bash-t windows-hoz, ami képest kezelni utf-8 karaktereket az útvonalban... Elvileg dos-osra alakított nevekkel ("c:/program~1/...", meg hasonlók) fel lehet telepíteni phpunit-ot is, de nem volt kedvem megalázni ilyesmivel a 21. századot...
17

:))

EL Tebe · 2012. Szep. 24. (H), 12.07
de nem volt kedvem megalázni ilyesmivel a 21. századot...
:DDD

Nekem abból lett elegem, hogy win-re mindig van valami "plussz komment", vagy "kivétel" akármelyik doksit böngészem ("and for windows users... throw salt over your left shoulder and say 'mo-mo' 3 times").

Már kipróbáltam IIS alatt is - bár kicsit máshogy telepítettem: kövezzetek meg érte, de ez egy egész jó eszköz: "Microsoft Web Platform Installer 4.0".
Kb. 1,5 órán kersztül települt egy asztali gépnek irdatlannak mondható vason..
Ha valakit ennek elenére érdekel itt egy link.

Ami biztos, hogy ez is .net-re van kiélezve (érthető okokból), soha sem érhető el a legújabb php verzió, szóval megintcsak zsákutca.

Noh mindegy, nem ragozom tovább, úgyis mindenkinek megvan a saját maga számára legmegfelelőbb környezet. Én csupán csak nem találtam még meg ezen a platformon :)
19

Php-nél elég egy

inf · 2012. Szep. 24. (H), 12.48
Php-nél elég egy modultársítást hozzáadni fastcgi-set, aztán bármelyik felrakható rá. Nekem alapból fent volt az IIS, csak be kellett kapcsolni, nem tudom, hogy nálad miért kellett külön telepíteni... Elég fura...

Nekem azért jött be, mert minden egyes projekthez pillanatok alatt meg tudtam adni külön php verziót. (persze apache alatt is meg lehet virtualhosttal, de én jobban szeretem a gui-t, mint a config fájl gépelést)
14

Nem volt a neten használható

deejayy · 2012. Szep. 24. (H), 09.00
Nem volt a neten használható PHPUnit telepítési leírás?

Nekem felment, kis küzdéssel, de ez nem bináris, bat meg php fájlok, kb. minden átírható és testreszabható. Ha nem tetszik a Program Files, akkor át lehet írni másra, pikkpakk.

Ha többen jelzik, összedobhatok egy leírást...
18

Dobj, de olyat, aminek lehet

inf · 2012. Szep. 24. (H), 12.46
Dobj, de olyat, aminek lehet szóköz a nevében... :-)
20

+1

EL Tebe · 2012. Szep. 24. (H), 14.05
engem is érdekel
13

Nem

Poetro · 2012. Szep. 23. (V), 14.00
Mivel több mint fél éve nem végzek semmilyen PHP fejlesztést (és nem is hiányzik), így nem igazán tudok neked környezetet mondani. Sőt, előtte se saját gépen fejlesztettem, hanem fejlesztői szerveren, úgyhogy nálam még Apache vagy MySQL se futott. Mostanában szokott futni Apache, de az is csak proxy-ként Tomcat-hez.
15

ok,

EL Tebe · 2012. Szep. 24. (H), 11.33
Sőt, előtte se saját gépen fejlesztettem, hanem fejlesztői szerveren

És ezt hogy? VPN?
16

SCP / SSH

Poetro · 2012. Szep. 24. (H), 12.06
SCP-n illetve SSH-n keresztül. SCP-n keresztül a távoli fájlokat megnyitottam a saját IDE-mben (Komodo), illetve ha kisebb változtatás kellett csak, akkor általában SSH-n keresztül vim-ben.