ugrás a tartalomhoz

Bug és issue tracking rendszerek

fchris82 · 2011. Feb. 20. (V), 00.37
Felmerült nálunk, hogy bevezetnénk végre vmi bug és issue tracking megoldást. Kellene nekünk egy rendszer, ami a következőket tudja:
- Web alapú
- Egyszerre lehet belevinni fejlesztési ötleteket és hibákat
- Mindenhez lehessen képeket csatolni (sceenshot-ok főként)
- Lehessen megjegyzéseket írni egyes feladatokhoz
- Ki lehessen osztani, hogy melyik feladat kihez tartozik, megadható legyen több ember is
- Lehessen visszakövetni, hogy ki és mennyi idő alatt végzett egy-egy feladattal
- Az ügyfeleket hozzáadhassuk a rendszerhez, de lekorlátoznánk őket, hogy csak a saját projektjükhöz férjenek hozzá, és ott is csak beküldhessenek fejlesztési ötleteket vagy hibákat, de máshoz ne férjenek hozzá (semmi közük hozzá, hogy ki és mennyi idő alatt oldott meg vmit, vagy milyen kommunikáció zajlott a háttérben) Vagy ezt inkább vigyük be mi az e-mailek alapján? Jó lenne, ha láthatná, hogyan áll a projektje, mennyi feladat van kész, melyik nem. De csak ennyit. Bár nem is biztos, hogy mi ezt annyira szeretnénk :D
- Egyedi munkafolyamatot lehessen benne létrehozni
- Szeretnénk jelentéseket készíteni, adott esetben kinyomtatni, hogy ki és mit is csinált tulajdonképpen az elmúlt időszakban
- Szeretnénk a fentieket grafikusan is látni

Ki mit próbált eddig, mik a tapasztalatai, és melyiket, miért javasolná, vagy éppen nem javasolná? Csak mert hatalmas a választék (Jira, Bugzilla, Redmine, stb...), és nem szeretnénk újra felfedezni a spanyol viaszt, ha nem muszáj :)
 
1

trac

Poetro · 2011. Feb. 20. (V), 02.26
Mi trac-et használunk, de csak belsőleg, és egyetlen termék van, nincsenek ügyfelek, úgyhogy erről a részéről nem tudok semmit, bár szerintem biztosan létezik erre is valamilyen megoldás legalább plugin formájában, ha a rendszer alapból nem is tudná.
Amit még nem tudom, hogy tud-e, hogy egy feladathoz több embert is megadható lenne, mindenesetre embereket lehet egy feladathoz cc-zni.
- Szeretnénk a fentieket grafikusan is látni

Ezt elmondanád, hogy mit akar jelenteni?

Amiket leírtál azon kívül van egy jó wiki kezelő felülete is, amin meg lehet valósítani dokumentációt, tervezést, persze verziókövetéssel, ahogy azt egy átlagos wiki-ben kell.

Azt tudom, hogy mint fejlesztő kényelmesen tudom listázni a feladatokat, azokat mik rám vonatkoznak. Lehet címkézni, prioritást, súlyosságot adni, csoportosítani projektenként, feladat jellegeként, hozzárendelni mérföldköveket stb. És természetesen saját mezőket is létre lehet hozni, és fájlokat is lehet csatolni, a csatolt képeket inline megmutatni.

Lehet integrálni többféle verziókezelő rendszerrel (svn, bzr, git, mercurial, darcs), nagyszerű emaileket küld minden egyes hozzászólás, új hibajegy stb. esetén (természetesen csak azokról amik rád vonatkoznak), gondolom ez is konfigurálható.

Az adatokat általában le lehet menteni, több formátumban ki lehet exportálni, és ez érvényes a jelentésekre, wikire is (és valószínű minden másra is).

Nem tudom mekkora tényező, de Python-ban van írvam, adatbázisnak MySQL, PostgreSQL illetve SQLite-ot tud használni.
2

Mi eddig Trac-ot

Protezis · 2011. Feb. 20. (V), 11.37
Mi eddig Trac-ot használ(gat)tunk, de rengeteg adminisztrációval járt, mivel csak egy projektet tud kezelni.

Jelenleg a Redmine-t teszteljük, több projektnél is elkezdtük használni. Viszont mi is belefutottunk abba a problémába, hogy beengedjük-e az ügyfelet a rendszerbe, vagy sem. Valószínűleg nem fogjuk, mert ha megadom neki az issue létrehozás jogot, akkor egyből tudja emberhez rendelni és lát egy csomó olyan dolgot, amit nem szeretnénk, hogy lásson. Ezen kívül még egy dolgot nem tud, amit felsoroltál: egy issuet több emberhez rendelni. Szerintem az issue egy emberes dolog, ha több emberes, akkor szét lehet szabdalni.

Van online elérhető demo, szerintem nézzétek meg, plusz görgessétek végig a plugin listát is.

Annyit még hozzáteszek, hogy eddig úgy vettük észre, mindent tud, amit a Trac. Sőt, migrálni is tud belőle.
3

Redmine

Crystal · 2011. Feb. 20. (V), 14.12
hello,

a redmine ezek közül 2 dolgot nem tud:

- Ki lehessen osztani, hogy melyik feladat kihez tartozik, megadható legyen több ember is


Redmine-ban minden feladathoz 1 fejlesztő tartozik, ill. akárhány megfigyelő. Szerintem ha egy feladatot mindeknépp több embernek akarsz kiosztani akkor megoldható úgy h felveszed őket a megfigyelők közé.

- Szeretnénk jelentéseket készíteni, adott esetben kinyomtatni, hogy ki és mit is csinált tulajdonképpen az elmúlt időszakban
- Szeretnénk a fentieket grafikusan is látni


A reporting tudása sajnos elég szegényes, de az adatbázisból azt szedsz ki amit akarsz.
4

Time tracking

janoszen · 2011. Feb. 20. (V), 15.48
A Redmineal mélységesen meg vagyok elégedve, ha eltekintünk a memóriafogyasztástól. Ha a munkatársak rendesen timelogolnak, a spent time report megmutat sok mindent.

Előtte egyébként volt Trac, Mantis és Jira, ezek nem jöttek be.
7

Mantis

tisch.david · 2011. Feb. 21. (H), 14.13
Sziasztok!

Mi Mantist használunk már évek óta, és kb. 60 ügyfelünk is ebben jelent be hibát. Használunk benne egyedi workflowt, jogosultsági szinteket, stb. Mi nagyon meg vagyunk vele elégedve.
Proclub, nektek miért nem jött be?

Üdv:

Dávid
8

Fapados

janoszen · 2011. Feb. 21. (H), 16.40
Amikor néztük (~2,5-3 éve) akkor még nagyon fapadosnak tűnt. Nekünk elsősorban belső fejlesztések levezényésére kell, nem annyira hibabejelentéshez.
9

Döntöttünk

fchris82 · 2011. Feb. 21. (H), 20.28
Sziasztok!

A Redmine mellett döntöttünk. Azonban nálunk nem ért senki a Ruby-hoz - ezért most lehet, hogy fedést kapok :-X -, így keresünk egy embert, aki egy VPS-en beüzemelné nekünk, természetesen díjazás ellenében.

Kérem azokat, akik tudnának segíteni, a weblabor üzenőjének segítségével küldjenek nekem egy árajánlatot (vagy óradíjat és becsült időt, vagy egy fix összeget).

Ui: Az állás rovatba azért nem írtam ki, mert ott alkalmi munkákat tudtommal nem lehet meghirdetni, remélem az nem ütközik semmilyen szabályba, ha ezt itt teszem szóvá. Vagy igen? :-X
10

Redmine

janoszen · 2011. Feb. 21. (H), 21.21
Nem tudom, melyik szolgáltatónál akarjátok beüzemeltetni a Redminet, de szerintem ez pont az, amit akartok.
11

???

fchris82 · 2011. Feb. 21. (H), 22.09
És ezt hogyan kell használni? Odaadom a szolgáltatónak az ISO-t és felrakja a VPS-re?
13

Például

janoszen · 2011. Feb. 21. (H), 22.18
Például, de egyszerűbb, ha a linket adod oda. A Redmine telepítés egyébként egyszerű, csak az oprendszer biztonságra illik kicsit odafigyelni.
12

Azt hiszem régen 5 perc

Protezis · 2011. Feb. 21. (H), 22.12
Azt hiszem régen 5 perc élményem volt rubival. De ubuntura felrakni fél óra volt pár hate, ebben volt 2 nagy szívás is. Itthon - másodjára - 10 perc. Nem kell rubihoz érteni. Repositoryban fent van minden, ami kell hozzá.
14

nem bonyolult. Én sem értek a

Crystal · 2011. Feb. 21. (H), 22.30
nem bonyolult. Én sem értek a ruby-hoz, mégis sikerült feltelepíteni 1-2 óra alatt.
15

Megoldva

fchris82 · 2011. Feb. 22. (K), 18.19
Tényleg gyorsan ment ez alapján: http://www.redmine.org/projects/redmine/wiki/HowTo_Install_Redmine_using_Debian_package
Az egyetlen probléma, hogy latin1-es karakterkészlettel hozta létre az adatbázist. De ezt majd korrigálom.
5

The Bug Genie

mdesign · 2011. Feb. 21. (H), 08.54
Egy honlap bevezetésénél használtam ezt mint ügyfél. Az egyik nagy magyarországi webdesign cég használja saját fejlesztéseit belerakva.

http://www.thebuggenie.com/
6

Mi is trac-et használunk, és

bb0072 · 2011. Feb. 21. (H), 11.21
Mi is trac-et használunk, és a tapasztalatok jók. Igaz, mi hozzá is fejlesztettünk a rendszerhez, például hogy ne csak egy projektet tudjon, hanem sokat. Bár lehet hogy a legújabb trac már tud ilyet. Ezen kívül mindent tud alapból ,amit leírtál. Akármilyen riportot le lehet kérni belőle, "csak" egy háromoldalas query-t kell írni hozzá, aminek a kimenetét a rendszer formázza szép táblázattá.