ugrás a tartalomhoz

xml+xsl - felolvasó programok, kereshetőség

inf · 2011. Feb. 18. (P), 01.33
Üdv.

Egy híroldalt fogok nemsokára egy adott témában indítani. A téma olyan, hogy nagyon számít benne a látás képessége, mégis szeretnék olyan oldalt csinálni, ami a felolvasó szoftvereknek sem okoz gondot. Szóba jöhet az is, hogy külön oldalt generálok az ilyen felhasználóknak, csak egy részletkérdés van, amit nem tudom hogyan lehet megoldani.

Nem tudom pontosan ezek a szoftverek hogyan vannak tervezve, de olvastam olyat, hogy kliens oldali xml+xslt-nél nem igazán hatásosak. Szeretnék tanácsot kérni azzal kapcsolatban, hogy hogyan tervezzem meg a gyengén látóknak szóló oldalrészt, illetve, hogy hogyan tudom odairányítani őket a jól látóknak szóló oldalról.

Köszönöm :-)
 
1

css nélkül

olomhuszar · 2011. Feb. 18. (P), 10.42
Az oldal css nélkül nézzen ki úgy mint egy könyv.

Tetején az oldal címe, folyamatosan olvasva legyen értelmezhető, végére tartalomjegyzék, navigáció.

A különböző top-hírek, etc... alul legyenek, mert mondjuk elég idegesítő lehet 30-szor végighallgatni.
A tabulator focust pedig gyorsan lehessen a menüre állítani.
Természetesen az oldal nézhet ki bárhogy, css-el oda rakod őket valójában ahogy a design teszi.
Mellesleg ezzel a rögtön a tartalommal lehet találkozni dolog szerintem kiválló seo-szemantikailag.
2

így van

bb0072 · 2011. Feb. 18. (P), 11.30
Ez teljesen így igaz. Egy jó sitebuild már saját maga akadálymentesített verziója. Annyit tennék még hozzá, hogy sok vak ember valójában csak 70-80-90%-ig látáskárosodott, tehát lát valamit azért a monitorból, és számukra nagy segítség, ha kellőképp kontrasztosak a színek, nagyobbak a betűk, az eltartások, a mozgó szövegek leállíthatók, stb. Erre érdemes lehet külön css-t csinálni.
3

Értem, esetleg tudtok

inf · 2011. Feb. 19. (Szo), 05.09
Értem, esetleg tudtok valamilyen linket adni, ahol konkrét példák vannak erre vonatkozólag?

Amit nem teljesen értek, hogy a felolvasó programok hogyan viszonyulnak a böngészőkhöz. Mmint a generált tartalmat olvassák fel, vagy az oldal forrását nézik, és azon mennek végig? Csak a html-t tudják értelmezni?

Én arra gondoltam, hogy ha szükség van arra, hogy html kimenetet adjak a szervertől, akkor a botokat is erre a részre irányíthatnám, mert ha jól tudom ők is csak azt szeretik.