ugrás a tartalomhoz

Drupal? Wordpress?

felyx · 2010. Dec. 9. (Cs), 15.44
Jó ideje fejlesztek már php segítségével, de nagyrészt csak framework vagy pure php segítségével készítettem eddig weboldalakat. Nem vagyok pro, persze igyekszem, de mostanában egyre inkább érdekelnek a CMS-ek. Kipróbálgattam őket már (Wordpress, Drupal, Joomla), meg kell mondjam tetszenek, kivéve a Joomla-t (azt nem tudtam lenyelni). Minden szép és jó, de amikor oda kerül a sor hogy hogyan bővitsen a tudását az oldalnak, na ott megáll a ketyegő. Most éppen egy szálláskereső oldalt kellene összeraknom és szívesen tenném ezt CMS-el, de gőzöm sincs melyik végén fogjam meg a dolgot. Wordpresshez még csak csak találok tutorialokat stb., de Drupalhoz ez egy kicsit, őő, macerásabb. Pl. xmlből kellene parseolnom információkat a szállásokról, azt betenni a szálás adatlapjára és megjeleníteni a főoldalon, ott pedig egy filterrel lehetne keresgélni közöttük. De akárhogy is nézelődök, fogalmam sincs egyáltalán meg tudom e oldalni CMS-ben, mármint nyilván meg lehet, de vajon mi az amit CMS-el kell megoldani és mi az amit inkább egy saját készítésű szoftverrel. Nem tudom mennyire értitek mi a gondom, remélem nem túl zavaros amit írtam, a lényeg az hogy nem tudom hogyan fogjak neki és melyik CMS-el érdemes foglalkozni. Olyan jó lenne már ha egy cikk végre tisztázná, melyik CMS-t mire érdemes használni (mik a határok), és egy gyüjtő cikk se lenne rossz, hogy melyik cmshez hol lehet hasznos infokat találni.
 
1

Drupal

Poetro · 2010. Dec. 9. (Cs), 16.12
Sajnos nem ismerem a WordPress-t, és több mint 5 éve foglalkozom Drupallal, ezáltal tudom, hogy abban hogyan kellene megcsinálni. Ahogy én csinálnám, csak vázlatosan:
  • Új modult írnék
  • Saját menüpont
  • Saját blokk
  • Valami egyszerű PHPs XML feldolgozót használnék, mondjuk SimpleXML
  • Írnék egy formot, amit kezeli a szűréseket.
  • Minimális smink a megjelenítéshez

Ajánlom figyelmedbe:
2

A cms a tartalom kezelését

rrd · 2010. Dec. 9. (Cs), 23.08
A cms a tartalom kezelését segíti. Ha szükséged van más jellegû szolgáltatásokra akkor vagy írsz hozzájuk egy modult / plugint vagy megírod az alkalmazást külön (mérettôl függôen egy keretrendszerrel vagy csak sima phpval) és gondoskodsz róla, hogy egy sessiont használjanak.
3

Drupal, akármeddig is gondolkodom.

felyx · 2010. Dec. 30. (Cs), 23.35
Az utóbbi pár hét azzal telt, hogy keresgéltem, teszteltem. Eddig framework-el dolgoztam amit írtam is már, szerettem volna azt hinni hogy találok népszerű framework-re épített cmst ami jobb lehet drupalnal, hiszen ha már ismerek egy frameworkot (pl. CodeIgniter) és van olyan cms amely jó is és rá épül akkor az lenne az egyértelmű választás. Én úgy gondolom hűséges ember vagyok ezért is kerestem az "ultimate" megoldást, amellyel akár évekig is dolgoznék, de bármeddig is keresgéltem mindig Drupalhoz jutottam vissza a végén. Joomla mint választás sose merült fel, de próbáltam én PyroCMS-t, FuelCMS-t, Silverstripeot, Wordpresst és még sorolhatnám. Nem mondom hogy sajnálom hogy végül is drupalhoz tértem vissza újfent, de ha azt nézzük mennyi téma/modul/tipp/trükk érhető el pl. Wordpresshez drupallal szemben, akkor bizony egy igen nehéz időszak elé nézek. Bár nem adtam fel és még a mai napig is keresgélek olyan resource weboldalakat ahol hasznos tippek trükkök jelennek meg napi/heti szinten drupallal kapcsolatban, de nekem úgy tűnik ez egy hosszú és nehézkes harc lesz. Persze ha ti tudtok olyan oldalt/oldalakat ahol ilyen postok szoktak megjelenni szívesen fogadnám, angol magyar egyaránt megfelel. Egyébként ha valaki nem ért egyet az általam levont konklúzióval nagyon szívesen várom a véleményeket.