ugrás a tartalomhoz

eBook olvasók

festo · 2010. Nov. 17. (Sze), 00.55
Volt egy blogbejegyzés itt a weblaboron, ami a könyvek jelenét és jövőjét tárgyalta...
És ha már így a témához kapcsolódik, akkor megkérdezném, hogy kinek milyen tapasztalata van e-book olvasó téren.
Gondolkodtam egy ilyen eszköz beszerzésén, mert egyetemi tanulmányaim alatt töménytelen jegyzet, dia, kerül hozzám elektronikusan, amit persze számon is kérnek, és sokkal kellemesebb lenne papír alapokon olvasni, de azért mindez kinyomtatni nem kis összeg. És akkor még nem ejtettünk szót egy csomó szakmai, neten elérhető pdf ről, amit gép előtt ülve olvasni elég megterhelő a szememnek...
Viszont egy ebook olvasó a kettő közötti átmenet lenne, szerintem.
Találtam egy-két eszközt az ebay-en elég kellemes áron, mondjuk főként használtan, mert nekem nem kell az, hogy wifi meg 3G legyen benne, nekem csak mezei olvasásra kellene.
Viszont felmerült bennem az a kérdés, hogy ezek a nagyszerű amerikai(kínai) kütyük hogy kezelik szerény kis országunk betűkészletét?
Ha beszerzek egy ilyen eszközt akkor azzal el tudok olvasni minden pdf-et?
 
1

PDF

Poetro · 2010. Nov. 17. (Sze), 01.03
A PDF dokumentumokkal nincsen semmi probléma, azok általában tartalmazzák a betűkészletet is, és amennyiben a PDF megjelenítését valami normálisabb alkalmazás végzi, akkor ezzel nem lesz probléma.
A szöveges állományokkal már előfordulhat ilyen, mivel a beépített betűkészletek nem minden esetben vannak felkészítve a teljes Unicode támogatására, ezért előfordulhat hogy egyes karakterek helyett (jellemzően ő, ű) egy kérdőjel, vagy más helyettesítő karakter jelenik meg. Az, hogy milyen PDF-et tudsz vele elolvasni, az erősen gyártó függő, érdemes lenne előtte kipróbálni az eszközt valahol. Például hatalmas PDF dokumentumok esetén előfordulhatnak memória gondok stb.
2

Általában tudnak pdf-et

inf · 2010. Nov. 17. (Sze), 03.07
Általában tudnak pdf-et olvasni, viszont van olyan változat is, ahol nem zoomolható a pdf, és így használhatatlan. A másik, hogy van olyan típus, amin van alul egy pici lcd kijelző, na olyat ne vegyél, mert az lcd folyamatosan szopja az aksit.

Érdemes fórumokban kérdezni, meg teszteket megnézni mielőtt bármit is veszel.

Ezt olvasgassad.
3

Nook

Poetro · 2010. Nov. 17. (Sze), 04.40
Nekem egy B&N Nook-om van, amin van alul LCD kijelző, de pár másodpercen belül kikapcsol, és simán el lehet érni egy hetes használati időt.
Egy 3 éves fórum nem tudom miért lenne jól olvasmány. Valószínűleg azok a termékek már nem is léteznek.
5

2010. 11. 13. 20:04 az utolsó

inf · 2010. Nov. 17. (Sze), 12.46
2010. 11. 13. 20:04 az utolsó bejegyzés, ha ez neked 3 éves...
Havernak is Nook-ja van, és pdf miatt szidja is rendesen, te tettél rá másik szoftvert, vagy hogy nézed vele?
7

PDF

Poetro · 2010. Nov. 17. (Sze), 13.12
Egyszerűen nem nagyon olvasok rajta PDF-et. A legtöbb interneten kapható könyv elérhető más formában is, nem csak PDF-ben. Nem olvastam az összes hozzászólást ami született a témában, csak az első pár oldalt, de most látom, hogy idén született kb. 20.
9

Az is valami :D Tőlem

inf · 2010. Nov. 17. (Sze), 19.49
Az is valami :D Tőlem erősködhetünk tovább, hogy kinek van igaza, hogy érdemes volt e belinkelni azt a fórumot vagy sem.... :D Kicsit gyerekesnek érzem.

Ahm, hát egyetemi anyagot nálunk vagy ppt-ben vagy pdf-ben adnak, szal talán konvertálással el lehetne érni, hogy meg tudja jeleníteni normálisan a reader, csak az úgy elég körülményes. Nem tudom, hogy egyáltalán létezik e olyan reader, amin normálisan meg lehet nézni a pdf fájlokat. Nekem mindenesetre lenne rá igényem.
Sok ebookot szedtem le ingyen (legálisan), amik pdf és chm formátumban vannak, nem tudom, hogy ezekkel mit tudnék kezdeni.
10

PDF-fel az a baj, hogy

Török Gábor · 2010. Nov. 18. (Cs), 08.37
PDF-fel az a baj, hogy (tudomásom szerint) fix méretre tördelt, és ez gyakran A4. Egy A5-ös méretű kijelzőn ettől a pillanattól kezdve ezeket – hiába nyitja meg az eszköz – nem fogod tudni érdemben olvasni.

CHM-mel nincs tapasztalatom, de ott jobbak az esélyek, mert az egy HTML alapú valami.

Amúgy van konverter, nem hiszem, hogy az egyszeri átalakítás akkora teher volna.
11

Ha jó a konverter, akkor

inf · 2010. Nov. 19. (P), 09.16
Ha jó a konverter, akkor nincs probléma, én mondjuk nagyon sok rossz konverterrel találkoztam már eddig, mindig volt egy kis torzulás valahol. Mondjuk ha szöveg helyett kép formában konvertál a program, akkor nem szokott gond lenni vele.
4

Kindle

Török Gábor · 2010. Nov. 17. (Sze), 08.39
6

Valszeg én is olyat veszek,

inf · 2010. Nov. 17. (Sze), 12.51
Valszeg én is olyat veszek, amint meglesz rá a keret, természetesen csak a sennheiser cx 880 után. :-) Van néhány olyan oldal, ahol összehasonlítják, hogy melyik mit tud, én találtam olyat, ami 100$ körül volt, tudott pdf-et, chm-et és mp3-at, szóval normális áron is lehet már jót kapni. Soknál láttam, hogy lehet netezni róla, szerintetek ennek van bármi értelme?
8

netezés

rudywaltz · 2010. Nov. 17. (Sze), 14.07
Én is ezt nézegetem mostanában. Szerintem aktívan netezni nem érdemes ilyenen, arra a táblagép való (suszter meg a kaptafánál). viszont arra jó hogy amazonról vagy egyéb holnapról tudjál könyvet venni menet közben is. (esteleg egy-egy dologra rákeresni wikin vagy ilyesmin)
12

Zoomolható

festo · 2010. Nov. 20. (Szo), 13.19
Végül is csak az a lényeg, hogy olyan kütyüt vegyek, ami tud zoomolni, mert pdf-be elég sok mindent át tudok konvertálni....
Már csak akkor magára az eszközre kellene "rátalálni"...
13

Zoom

Török Gábor · 2010. Nov. 20. (Szo), 13.42
Ha jól tudom, minden olvasó tud „zoomolni”, hiszen pont ez a lényegük, ill. nem zoomolni tudnak, hanem a kivánt betűméret szerint újra tördelik a tartalmat. Pont ezért nem alkalmasak a kötött méretre tördelt anyagok.