ugrás a tartalomhoz

Tartalom védelme

szber · 2010. Szep. 7. (K), 11.48
Sziasztok! Érdekelne, hogy kinek milyen tapasztalatai/megoldásai vannak webes tartalom illetéktelen felhasználással szembeni védelemmel.

Konkrétabban: "up-to-date" weboldal, sok-sok saját, exkluzív hírrel, a lehető leggyorsabban. A hasonló témájú konkurens oldalak gyakorlatilag ezt használják információforrásnak, amit szeretnék elkerülni, a lehető leghatékonyabban.

Köszönöm a hozzászólásokat!

szber
 
1

Szándékos hibák mint vízjelek

Wabbitseason · 2010. Szep. 7. (K), 13.56
Térképészek csinálták (valószínűleg még ma is), hogy apróbb, szándékos hibákat rejtettek el a térképeiken, így ha valaki ellopta ezeket, be lehetett bizonyítani a lopás tényét.

Szerintem körülbelül ez a legtöbb, amit tehetsz, hiszen amit kiraksz a webre, ahhoz könnyű hozzáférni, ha máshol nem, a böngésző gyorstárában vagy screenshot készítésével.

A szöveges tartalomban jellegzetes szóhasználat, jellegzetes fogalmazásmód használható, vagy olyan unicode-karaktereket szúrhatsz be ide-oda, amik szemre a ténylegesen odaillő karakterre hasonlítanak -- de ha ezt automatizálod, akkor számíthatsz arra, hogy a parazitáid is alkalmazkodni fognak, már ha veszik a fáradságot, hogy utószerkesztést végezzenek a lopott anyagon. Ha elég szorgalmasak ahhoz, hogy kézzel átdolgozák a munkáidat, akkor még kisebb az esélyed a szellemi tulajdonod védelmére.

A képek esetében vízjelekkel próbálkozhatsz, esetleg, ha az oldalad dizájnja megengedi, elforgathatod a képet néhány fokkal, rátehetsz néhány maszatot, lehetőleg több helyre.

Ilyen jellegű védelemre gondoltál? Vagy inkább arról van szó, hogy a tolvajok a te szervereden tárolt anyagokra direkt linkkel hivatkoznak, és ezt szeretnéd ellehetetleníteni?

És persze itt jön az a rész, hogy oké, bizonyítható, hogy loptak tőled -- de konkrétan mit is tehetnél ellene...
2

Védelem

Poetro · 2010. Szep. 7. (K), 14.36
Amit publikusan kiraksz a webre, azt valószínűleg máshol duplikálni fogják. Érdemes kirakni jogi nyilatkozatot és használati feltételeket, ezután ha valahol duplikálják akkor annak jogi úton utána lehet járni.

A tartalmakat lehet jelszóval védeni, sütit lehet ellenőrizni, hogy a felhasználó például a képeket csak azután tudja megtekinteni, hogy a cikket is megnézte. A képeken lehet vízjelet elhelyezni, vagy a különböző speciális mezőkben adatokat elhelyezni - például JPEG / PNG esetén Exif / IPTC / XMP mezőket érdemes lehet kitölteni, mivel sok kép átalakító program ezeket érintetlenül hagyja átméretezés során.

Szöveg esetén speciális Unicode karakterek alkalmazása jó trükk lehet visszakövetésre.

Erőteljes gyanú esetén érdemes a jogtalan felhasználót figyelmeztetni, és meg nem egyezés esetén jogi lépéseket tenni, ezzel elriasztva a többieket is a lopástól.
3

Fordított logika

Max Logan · 2010. Szep. 7. (K), 15.41
Én most is azt mondom (ezt azt hiszem már írtam egy hasonló témánál), hogy el kellene indulni abba az irányba, hogy együttműködés legyen a felek között.

Ha én találok egy számomra értékes, felhasználható tartalmat (legyen az szöveg, kép, vagy bármi), akkor kezdeményezzek együttműködést.

Így végül nem lopás lesz, hanem üzlet, amivel mindenki jól jár. (Persze nem kell az "eladó"nak vérszemet kapni és átmenni lehúzósba, mert az megint nem korrektség).

Csak hát a korrekt üzleti kultúra ...
4

Köszönöm a válaszokat.

szber · 2010. Szep. 8. (Sze), 11.26
Köszönöm a válaszokat. Sajnos az általatok írt dolgokon már túlvagyunk. A szándékosan elrejtett hibák és azok felhasználása megvolt, rögzítve van. Együttműködési ajánlatokat is tettünk már, hiába.

Konzultáltunk jogásszal is, aki elmondta, hogy jogi lépések csakis teljesen saját magam által előállított tartalom ellopása esetén tehetők. Ez a gyakorlatban a következőket jelenti: ha én közzéteszem mondjuk egy politikus nyilatkozatát a sajtótájékoztatója után egy perccel, mert ott voltam, végigültem, kijegyzeteltem és rögtön megírtam, a konkurencia pedig az én írásomat a sajátjaként teszi közzé, azzal nem lehet mit kezdeni. Hiszen az adott szöveget a politikus nyilván nem nekem mondta, tehát itt nem is igazából a tartalom ellopása a zavaró, hanem az elvégzett munka ellopása.

Technikailag eddig a cookie-alapú követést használtuk, mivel egy pár ilyen anyag ellopása után elég jól vissza tudtuk követni, hogy kik látogatták meg az oldalt a felkerülés és a konkurenciára való felkerülés között. Viszont ez a módszer sem százszázalékos (aki jártas a témában, mint a weblabor olvasóinak nagy része szerintem az, az tudja miért...), ezért agyalunk alternatív megoldásokon, amik nem is feltétlenül technikai megoldások kell, hogy legyenek.

Köszönöm.
5

Az MTE-vel konzultáltatok

EdgarPE · 2010. Nov. 17. (Sze), 23.11
Az MTE-vel konzultáltatok már? Nekünk mikor ilyen bajunk volt segítettek. Pontosabban az segített, hogy felajánlottuk a "kedves" partnernek, hogy vonjuk be az MTE-t a nézeteltérés rendezésébe.

update: De beszéltünk is az MTE-vel, és nagyon korrekt és alapos útmutatást adott.

update2: Uhh, most látom csak hogy ezer éves kérdés volt, bocs.
6

Nem ezeréves

Török Gábor · 2010. Nov. 18. (Cs), 08.32
Csak néhány hónapos, és jól jön minél több tapasztalat. Kösz a tanácsot a kérdező nevében is.