ugrás a tartalomhoz

Mikor mondod egy technológiára, hogy tudod?

Crystal · 2010. Május. 19. (Sze), 02.03
Hi All,

Azt szeretném kérdezni, hogy ti mikor mondjátok egy technológiára, hogy tudjátok?

Arra gondolok, hogy nyilván attól, hogy valaki megírt egy „hello world” szintű programot egy technológiával, kipróbált pár fícsört, összerakott egy pilotot, attól még nem mondhatja, hogy ismeri a cuccot.

Na, de nyilván az se lehet elvárás, hogy az ember az API összes osztályát és metódusát tudja kívülről paraméterlistával együtt.

Szóval mi a középút? Ti ehhez hogy álltok hozzá?
 
1

Soha.

Kevlar · 2010. Május. 19. (Sze), 09.45
Ez a rövid válasz.
Olyat nem tehetsz, hogy bármilyen témában is megelégszel a tudásoddal. Mindig vannak új megoldások, új trendek, új ötletek. Mindig van egyszerűbb, hatékonyabb, kevésbé terhelő megoldás. Mindig lehet jobban csinálni, mindig lehet újat tanulni.
2

Szerintem inkább az a kérdés,

gojruht · 2010. Május. 19. (Sze), 09.49
Szerintem inkább az a kérdés, hogy mikortól piacképes a tudás. Erre én is kíváncsi lennék. Most hirtelen felindulásból azt mondanám, hogy akkor mikor úgy érzed, hogy tudod. Az más kérdés, hogy adott feladatot meg tudsz e csinálni, illetve az alkalmazód milyen tudást vár el. Vannak szintek, és ez a kérdés leginkább az első szintnél (vagy az előtt) merül fel.
3

Tudás vs. tanulási képesség

Max Logan · 2010. Május. 19. (Sze), 10.02
Szerintem a konkrét, specifikus ismereteknél fontosabb a tanulási képesség. Én sok mindent nem ismerek azon technológiákból, amit itt jópáran munka közben használnak napi rendszerességgel. De az elmúlt évek alapján azt hiszem nem jelente gondot, hogy megismerkedjem velük és relatíve hamar a gyakorlatban alkalmazzam a tanultakat.

Ha az ember motivált, akkor gyorsan fejlődik. Ehhez persze kell egyrészt a belső motiváció, egy jó közeg és nem árt a munkáltatói oldalról is a motiváció (nem pedig csak az elvárások felállítása a munkavállalóval szemben).
5

na igen, csakhogy akkor ennyi

Crystal · 2010. Május. 19. (Sze), 17.14
na igen, csakhogy akkor ennyi erővel a világ összes létező programnyelvét és technológiáját be tudod írni a CV-dbe hogy ismered, hiszen tudod te azt, csak kicsit bele kell rázódnod ;)
7

Re

Max Logan · 2010. Május. 19. (Sze), 18.47
Bár nem írtam, de természetesen úgy értettem, hogy azért ne a "Hello World" szintjén legyen valaki. De ha tud programozni, vannak (átfogó) elméleti ismeretei, OOP elmélet és hasonlók, és csinált már egy összetettebb programot a kérdéses nyelven, akkor onnantól már csak a hozzáállás (és az egyéni kvalitások) függvénye, hogy milyen értékes lehet egy cégnél, ahova bekerül.

De azt hiszem Proclub elég röviden megfogalmazta, a kérdésedre a választ.

Én csak azt mondtam, hogy egy technológia adott szintű ismerete önmagában nem (feltétlenül) elégséges a helytálláshoz ...
4

Időbecslés

janoszen · 2010. Május. 19. (Sze), 16.07
Akkor, ha a felmerülő feladatokkal kapcsolatban pontos időbecslést tudok adni.
6

ez tetszik :)

Crystal · 2010. Május. 19. (Sze), 17.14
ez tetszik :)
8

:)

presidento · 2010. Május. 20. (Cs), 07.45
jó meglátás!