ugrás a tartalomhoz

Programozás, de melyik?

DeusExMachina · 2010. Május. 20. (Cs), 06.53
Helló!

Nos, mostanában kezdtem belemerülni a progamozásba (C, C++, Html (tudom nem 'igazi program nyelv'), Java, Php és még sokan mások. Igaz alap szinten. Csak most ismerkedek úgy unblock a témával, és a jövőben ezzel szeretnék foglalkozni, itt jön a nagy kérdés: de melyikkel? Kíváncsi lennék a véleményetekre, hogy szerintetek milyen program nyelvet ismerő progamozókra van igény, ezek a progamnyelvek mennyire 'felhasználó barátok', mennyi ezeknek az átlag keresetük, etc. Csak ilyen kis információ darabkákra lenne szükségem, mivel még nem vagyok bent a témában. Először c, c++-ra gondoltam, majd váltottam Java, Php-re, s most jött az ötlet hogy majd lerakok 1 webmesteri képzést. Tehát minden észrevétel jól jönne, aki benne van a témában. :)

(Természetesen nem ártana 2 ilyen végzettség, biztosíték gyanánt)
 
1

Szóval

Joó Ádám · 2010. Május. 20. (Cs), 09.17
1. A HTML nem programnyelv. Pont.

2. En bloc.

3. A PHP kezdőnyelvnek jó lehet, minden hoszting támogatja, rengeteg könyvtárat, segédanyagot találhatsz, könnyen kapsz segítséget. A másik oldalon könnyen megragadhatsz vele ezen a szinten, ha pedig nem, akkor egy idő után rá fogsz jönni, hogy komolytalan a nyelv, és ami az elején megkönnyítette a dolgod, az már inkább hátráltat. A konkurencia hatalmas, a színvonal alacsony (ha más kódjához kell nyúlnod, akkor jó eséllyel öregedsz pár évet).

A Java divatos, jó fizetéseket kapni, a C++ és a C a weben kevésbé jellemző, de asztali és mobilalkalmazásoknál, illetve beágyazott rendszereknél ugyancsak jelenthet karriert. Itt azonban már inkább kell tudni programozni.
4

Miért komolytalan...?

norby1 · 2010. Május. 20. (Cs), 09.37
Helló!

Kezdő/haladó vagyok PHP-ben. Én úgy tudtam (úgy tanították), hogy ez a "legjobb" nyelv a webprogramozásban. Először látok ilyen hozzászólást, ahol negatívumokat mondanak rá. Nem kérdőjelezem meg a hozzászólásodat, mert tény, hogy távol áll egymástól a tudásunk. De érdekelne, hogy konkrétan mi a baj ezzel a PHP-vel, mire gondolsz az alatt, hogy rájön az ember, hogy "komolytalan nyelv"? Melyik más WEB-es nyelv veheti át (vette át) a PHP helyét??
5

Mert…

Joó Ádám · 2010. Május. 20. (Cs), 12.13
A címoldalon épp megy erről egy szál.

Talán a legnagyobb probléma vele, hogy következetlen, maga sem tudja, hogy mit akar, szinte teljesen ötletszerű a felépítése. Elég megnézni az API-ját.

Az (osztályalapú) objektumorientáltság eléggé bele lett erőszakolva, a nyelv alapjaiban nem objektumorientált, a funkcionális programozás is távol áll tőle. Habár ez ízlésfüggő, de egy idő után az erős típusosság hiányát is zavarónak találhatod.

Az utolsó kérdésedre válaszolva: a PHP helyét még egy jó ideig semmi nem fogja átvenni, a népszerűség azonban, ahogy azt a történelem igazolja, soha nem volt a minőség mértéke. Ha felkapottabb webes nyelvről van szó, akkor én a Rubyt, Pythont esetleg a Javat ajánlom jó szívvel.
6

Melyik más WEB-es nyelv

kuka · 2010. Május. 20. (Cs), 17.26
Melyik más WEB-es nyelv veheti át (vette át) a PHP helyét??

A PHP azért is terjedt rohamosan, mert pancser rendszergazdák bebillentették a safe_mode opciót és ráfogták a rendszerre, hogy biztonságos. Ugyanezt más nyelv esetében nem lehet így szájbavágni.

És ezzel a PHP jól meglépett a konkurencia elől. A safe_mode jótékony hatásának mítoszát ugyan már lerombolták, de az időközben felgyűlt hatalmas mennyisegű ingyenes szkript akkora előnyt jelent, amit a többi nyelv egy ideig még nem tud kiegyenlíteni.

Én személy szerint a Rubyra tippelek mint esélyes kihívó, bár legyőzni még egy ideig nem fogja.
2

"...majd lerakok 1 webmesteri képzést..."

Kevlar · 2010. Május. 20. (Cs), 09.25
Egy mit? Mire gondolsz?
3

http://www.ruander.hu/webmest

DeusExMachina · 2010. Május. 20. (Cs), 09.30
http://www.ruander.hu/webmester-okj-tanfolyam.html?gclid=CIK21fmZ4KECFQIeZwodwyKwIg ilyesmire gondoltam. Báár, mondom nem csináltam volna a topicot, ha nem lenne kétséges. :)

Eggyenlőre ezek szerint, Java áll nyerésre.. :)