ugrás a tartalomhoz

Elrettentő oldalak

Kevlar · 2010. Ápr. 13. (K), 09.42
Egy kérdés a közösséghez és a szerkesztőkhöz:
Megfér itt egy olyan topic, ami kvázi "szégyenfalként" funkcionálna? Olyan lapokat vesézhetnénk ki, amik ordító és elkerülhető hibákat mutatnak be látványosan. Nem arra gondolok, hogy legyen min nevetni és gúnyolódni, inkább a cél az lehetne, hogy megmutassuk, hogyan nem szabadna ebben a szakmában dolgozni.

Konkrétan a napokban "újult" meg egy budapesti parkolási társaság honlapja. Én szégyellem magam miatta, pedig szerencsére semmi közöm nincs hozzá.

Mi a véleményetek?
 
1

Jó ötlet

Max Logan · 2010. Ápr. 13. (K), 10.02
Szerintem jó ötlet. A topic alapján pedig a későbbiekben lehet cikket, vagy akár cikksorozatot is készíteni, hogy milyen megoldásokat kellene nagy ívben elkerülni, stb.
2

Nem jó ötlet

janoszen · 2010. Ápr. 13. (K), 10.13
Nem jó ötlet, mert egyrészt szerintem alkotmányosan is aggályos, másrészt ha évek múlva is fönt van egy azóta esetleg kijavított honlap a szégyenfalon, az nem jó. Arról nem is beszélve, hogy mi alapján csinálsz szégyenfalat? Ha valami nem működik, kijavítják. A technikai hozzáértés meg kicsit túl van értékelve, lehet, hogy nem az a lényeges. Lehetne cikkeket írni, de rossz példák nélkül.
3

De például csinálhatnánk

deejayy · 2010. Ápr. 13. (K), 13.54
De például csinálhatnánk helyesírási szégyenfalat is :)

Első nekifutásra szerintem a "szabadna" hibás, mivel a -na, -ne toldalékokat csak ige után lenne szabad tenni.

*bocs* :)
4

Köszi

Kevlar · 2010. Ápr. 13. (K), 14.07
Kőzsönöm a zépitö jelegü hozászolásod.
6

Szabadna

Joó Ádám · 2010. Ápr. 13. (K), 16.14
A szabadna ige is.
14

Utánanéztem, és tényleg van

deejayy · 2010. Ápr. 17. (Szo), 19.14
Utánanéztem, és tényleg van egy-két nem-hivatalos forrás (van esetleg hivatalos valahol? pl. az mhsz említi?), ami a "szabadna" alakot helyesnek mondja, hiszen "a melléknévből ige lett, ezentúl szabad használni". Illetve olvastam olyan érveket, hogy amit a legtöbben használnak, az bizony a nyelv, hát tessék változni vele. (mondjuk ki ne ismerné öregapáink nyelvjárását, az ma már kuriózum).

Persze a nyelvben mindenhol vannak kivételek, maga az indoklás is kivétel, hiszen ha a "tévébe hallottam"-ot hallja meg valaki :), amit sajnos ma egyre többen használnak, akkor egyből felkapja a fejét. Erre van szabály. Arra viszont nem volt, hogy miből lehet és miből nem lehet más szófajú szót kovácsolni.

A "szabad" melléknévből csak lustaságból lett ige.

Ezért én nem használom ezt az alakot, igenis kimondom, hogy "szabad lenne".

De a források áttanulmányozásával elfogadom azt, hogy van, aki a lustábbik verziót használja.

Végezetül egy kis móka.
5

általános példák

winston · 2010. Ápr. 13. (K), 16.04
én azt mondom, hogy rengeteg slendrián munka van, és valószínű, hogy sokan sokkal jobban csinálják, de ahogy én látom, úgy nincs alapunk mások által készített dologról így, publikusan, erősen negatív véleményt alkotni. inkább általánosságában látnám értelmét összegyűjteni az elterjedtebb hibáknak, esetleg tényleg egykét kivágott, vagy direkt kreált, de nem nevesített példával. annak nem látom célját, hogy építő jelleggel leszóljuk más munkáját, annak annál inkább, hogy a szakmai kulturáltság mércéjét növelve itthon, rámutatnánk az elterjedt hibákra, hogy miért nem jók azok, és mivel lehetne javítani rajtuk.
8

Lustaság

Joó Ádám · 2010. Ápr. 13. (K), 17.46
Önmagában egy hibára való rámutatásnak nincs eredménye, ha nem a tudatlanság hanem a lustaság az oka. Például validitás.
9

Lustasag

janoszen · 2010. Ápr. 13. (K), 20.36
Tudom, hogy sok ellenseget fogok magamnak csinalni ezzel, de: ha az oldal mukodik, akkor a szakmabelieken kivul ez a kutyat nem erdekli. Velem is elofordult mar, hogy a hasznalni kenyszerult rendszer hulyesege miatt valami nem lett rendesen escapelve. Kijavithattam volna, de ez egesz pontosan semmit nem valtoztatott volna.
10

Ez nem a fejlesztő ...

Max Logan · 2010. Ápr. 13. (K), 20.42
... lustasága, hanem a nem megfelelő értékrend miatt kialakult nyomás hatása. Ha a megrendelők elfogadnák, hogy a minőségi munka nem fillérekbe kerül és egy komolyabb fejlesztés nem napokban és hetekben, hanem hónapokban és folyamatában években mérhető, akkor nem lenne ok a "lustulásra" (egyébként olyan nincsen, hogy lustaság, csak a kellp motiváció hiánya létezik). De amikor a gazdasági szereplők csak az irreális profitot látják a szemük előtt, akkor ilyen helyzetek jönnek létre a világban.
11

egy határozott +1

winston · 2010. Ápr. 13. (K), 21.07
egy határozott +1
12

Externáliák

Joó Ádám · 2010. Ápr. 13. (K), 22.24
Még hányszor kell belemenni abba, hogy ilyen nincs. Kezdve ott, hogy azt az alkalmazást valakinek tovább kell majd fejlesztenie, folytatva azzal, hogy a szabványok hiánya kiszámíthatatlanná teszi a platformot, ez szignifikánsan megnöveli a ráépülő fejlesztések költségeit, beleértve a tárterületet és processzoridőt.

Hogy példát mondjak, mennyivel lenne olcsóbb böngészőt fejleszteni valid XHTML-re, mint tag soupra, mennyivel lenne kisebb egy telepítő, és mennyivel gyorsabb a futó browser. És ezt mind megérzi a felhasználó, legfeljebb nincs vele tisztában.
7

Állatorvosi ló

Ustak · 2010. Ápr. 13. (K), 17.21
Annó mezőgazdász tanulmányaim alatt volt egy falikép, melyen egy ló szerepelt, az összes lehetséges betegség tünetével, ami egy lovon előfordulhat. Most nem akarom szemléltetni hogy nézett ki, elég ha csak annyit mondok kezdetnek: az egész ló ZÖLD volt :-).
Egy ilyesmi weblapot el tudnék képzelni, ahol össze lennének gyűjte az esetleges hibák és rossz beidegződések, melyeket jó lenne elkerülni!
Üdv:
Gábor
13

Szerintem nem a komoly

Baldric · 2010. Ápr. 14. (Sze), 01.23
Szerintem nem a komoly hibákat lenne érdemes összegyűjteni, azokkal úgy is tisztában van a többség, inkább az apróbb hiányosságokat, amik még a többnyire színvonalas weboldalakon is előfordulnak.
Hirtelen három példát tudok: css-ben az a:visited stílus hiánya, a form mezőkben a label elem hiánya, illetve gyakran a menüelemeken csak a szöveg kattintható, nem az egész gomb.

Talán érdemes lenne még írni az "elfeledett", vagy legalábbis méltatlanul ritkán használt elemekről és megoldásokról is, mint a fieldset - legend, vagy a definíciós lista.

10+1 dolog az igazán (sz*r) sikeres weboldalért