ugrás a tartalomhoz

Tartalomtól függő oldal hossz

superman · 2010. Ápr. 6. (K), 01.26
Sziasztok. Én egész jól értek a html/php nyelvekhez, emellett a photoshop-hoz is, de van egy gondom. Vannak oldalak amiknek a hossza attól függően változik, hogy milyen hosszú szöveg van benne. Töltöttem le ilyen sablonokat, gondoltam "kibelezem", de nem találtam benne ilyesmire utaló részletet. Gondolom valahogy megszámolja hogy hány sorból áll a script, és attól függően nyújt egy css réteget.
Nagyon érdekel a dolog, légyszives aki érti az magyarázza el, de a legjobb az lenne - nekem - ha írnátok róla, mert gondolom mást is érdekel a dolog.
Köszi előre. Sziasztok..
 
1

Magasság

Poetro · 2010. Ápr. 6. (K), 02.03
Egy doboz mérete általában vízszintesen és függőlegesen addig tart, ameddig az azt befoglaló doboz engedi. Amennyiben egy doboz szélessége fix, akkor a magasságát fogja a doboznak automatikusan növelni, amennyiben ez lehetséges, és nincs megadva fix érték. Ha meg van adva a magasságra is fix érték, akkor az overflow tulajdonságtól függően vagy megjelenik scrollbar, vagy pedig egyszerűen levágja a maradékot.

Azt nem tudom, milyen scriptre gondolsz, és hogy az hogyan számolná meg a sorok számát, és tudtommal a CSS-ben nincsennek rétegek, maximum a HTML-ben tudsz rétegeket szimulálni.

Bővebb információt a témában a Visual formatting model details oldalon találsz.
2

Szerintem...

Nutec · 2010. Ápr. 6. (K), 09.30
Szerintem a problémádat a következőképpen tudod megoldani:

A diveknek nem határozod meg a magasságát (hagyod, hogy a tartalom hosszától függően nyúljanak) és balra floatolod az összeset.
Kell egy fix szélességű nagy div (amilyen széles lesz az oldalad) és ebbe pakolod bele az összes többi divet (ennek sem kell magasság, de ezt tanácsos középre belőni, margin: 0 auto;), ezen belül kerül balra az összes többi div.

A layoutot pedig a divek szélességével és marginokkal tudod szabályozni, hogy mi kerüljön egymás mellé és mi új sorba.

Remélem érthető voltam. Szerintem egy kis játszadozással megoldható.
Esetleg próbáld ki a blueprintet.

Blueprint

Ez egy css keretrendszer, amivel egy kis tanulás + pár tutorial árán gyorsan tudsz látványos eredményeket elérni.

Üdv.: Nu7ec
3

Sajna nem jó

superman · 2010. Ápr. 6. (K), 13.50
Igen így próbáltam, de sajna a kép akkor nem látszik, merthogy képeket raktam rá. (magyarul egy grafika összességében) de egyszerűen nem látszik az a kép, amire a szöveget írom:S
4

milyen kép nem látszik?

Nutec · 2010. Ápr. 6. (K), 14.31
Ez kezd egyre ködösebb lenni...
Mármint a háttérkép nem látszik amit a divnek szeretnél adni??
Ha igen akkor (ez kimaradt az előzőből): szükséged lesz még egy "csomagoló divre".
Amelybe belefoglalod az oldal teljes tartalmát. Ezt pozícionálod középre, benne a nagy container div-et pedig floatold balra és ennek add a háttérnek szánt képet. Valamint a stíluslapon minden div-hez vedd fel a következő tulajdonság-érték párt: position: relative; Így már működnie kell.

Töltöttem fel neked egy demo-t, talán ez kicsit szemléletesebb lesz:

Float demo

Töltsd le és telepítsd a mozillához a web developer toolbart (ha esetleg nem használnád), ebben meg tudod nézni az oldalhoz kapcsolódó css-t is (meg amúgy is egy tuti fejlesztői eszköz, amit a későbbiekben is használni fogsz):

Toolbar

Remélem így már sikerülni fog. Sajnos ezek a dolgok nem mindig mennek pikk-pakk. Emlékszem én is sokat szívtam hasonló jellegű problémákkal.

Üdv.: Nu7ec