ugrás a tartalomhoz

oldalváltás csak kliens oldali technikával

Anonymous · 2005. Nov. 14. (H), 21.34
Kell készítenem egy tájékozató oldalt, nincs sok adat rajta, ami van az is szöveg, és pár kép. Kb 4-5 menüpont lenne. CSS-el építkezek, de eddig mindig php-vel oldottam meg a következőt:

A menüpontokra kattintva ugye az aktuális tartalmat akarom látni, de nyilván nem akarom az összes oldalra berakni a menüt, fejlécet stb. A tartalmat is szeretném lehetőleg külön fájlokba menteni. (menüpontonként egy-egy) Ezt HTML-be hogyan tudnám megoldani? Gondolkoztam iframe-en, vagy ezen a JS megoldáson is, de JavaScripttől kicsit félek, hogy nem fog lefutni máshol, iframe meg nem tudom mennyire ajánlott. Még milyen megoldál lehetne?

Hangsúlyozom, hogy sajnos szerver oldali programozás nélkül kell megoldani az oldalt...
Amúgy mindenre nyitott vagyok!:)

THX előre is.
 
1

<Nincs cím>

attlad · 2005. Nov. 14. (H), 21.49
A menüpontokra kattintva ugye az aktuális tartalmat akarom látni, de nyilván nem akarom az összes oldalra berakni a menüt, fejlécet stb.

Miért nem?

Attila
2

Főleg ez ajánlott

Nagy Gusztáv · 2005. Nov. 14. (H), 22.07
ha esetleg egy egyszeri generálásra adod a fejed. Én pl. a kedvenc Java nyelvemen írtam programot, ami egyszer lefutva generált egy statikus tartalmat. De pl. Smarty vagy más sablon módszer, vagy egyszerűen php-vel is meg lehet ezt csinálni.

Azt hiszem, kezdünk abba a végletbe esni, hogy MINDENT szerver oldalon akarunk megcsinálni, pedig sok más előnye is lehet egy ilyen megközelítésnek.

Nagy Gusztáv
http://nagygusztav.hu
3

iframe

Anonymous · 2005. Nov. 14. (H), 22.20
További gondolkozás után az iframe maradt meg befutónak, de nem tudom, hogy mennyire ajánlott ez a megoldás?
4

Nem ajánlott

denes44 · 2005. Nov. 14. (H), 23.51
Egyáltalán nem ajnálott.
5

Nem keresőbarát

Jano · 2005. Nov. 15. (K), 09.42
Google ha leindexeli szöveget, akkor esetleg betölti a szöveget tartalmazó HTML fájlt de nem fogja tudni, hogy az valójában egy műásik oldalban van benne, így a felhasználok nem fognak tudni navigálni az oldalon, nem látják a logót kinek az oldala stb!!

PHP-n kívűl van még Server Side Include ennyire egyszerű feladathoz.
6

<Nincs cím>

Anonymous · 2005. Nov. 15. (K), 09.54
Ha a gond annyi hogy nincs php, htmlben is lehet szerver oldalon includolni.
http://www.boutell.com/newfaq/creating/include.html. Esetleg framek hasznalata?. Iframe szerintem nem tul jo megoldas, en sokat szenvedtem vele, inkabb js. Akinek js le van tiltva az sziv a fel vilaggal, es ugyis tudja mit kell csinalnia hogy menjen az oldalad.
7

Server-Side Includes ?

Anonymous · 2005. Nov. 15. (K), 16.19
Server-Side Includes:
Nem teljesen értem. Ha jól olvastam, akkor ez csak ott fut, ahol van webszerver. Ezt az oldalt pedig egy cd-n kell leadnom, így nem igazán nyerő ötlet... Igazad van, ha valakinek nincs JS az szív a fél világgal, de nem akarom, hogy ezért visszadobják az egész munkámat.

ui:
Köszönöm a hozzászólásokat!
8

CD

Anonymous · 2005. Nov. 15. (K), 16.38
Hát ha CD-re lesz, akkor használj valamilyen makró/sablon nyelvet, amivel legenerálod a HTML-eket. Ha ezt az elején tudjuk, előbb jutunk megoldásra szerintem :) Mondjuk mazochistáknak Verhás Pétertől a Jamalt tudom ajánlani, kevésbé mániákusoknak valami elterjedt sablon nyelvet: Smarty, XSLT, stb ízlés és tudásszint szerint.
9

CD 2

Pal_ur · 2005. Nov. 16. (Sze), 11.08
Ha nem vagy nagyon mániákus, és van majdnem annyi időd, amennyi egy ilyen sablonrendszerhez kell, majdnem jobban jársz, ha írsz egy saját "sablonkezelőt". Nem olyan bonyolult, csak a PHP fáljírási és bezárási függvényeivel elboldogulsz, és majdnem olyan flexibilis, mint az előre elkészített rendszerek... IMHO

Pál_úr
10

CD-n Iframe is teljesen jó

Jano · 2005. Nov. 16. (Sze), 12.24
CD-nél teljesen jó az Iframe is. Nem kell látszódnia a linknek, nem akarja bookmarkolni, nem kell keresőbarátnak lenni stb.