ugrás a tartalomhoz

Melyik ingyenes lehetőleg PHP tartalomkezelő bírja el a legtöbb usert egyszerre?

Vitaleas · 2009. Júl. 6. (H), 12.10
Egy elég komoly látogatottságú közösségi oldalt tervezek most, amiben WIW rendszer is lesz, ezért lesz benne pár adatbázislekérés is egyidőben.
Van valakinek tapasztalata arról, hogy mely PHP tartalomkezelők bírjak a legjobban az ilyen megpróbáltatásokat? Egyáltalán merjek-e PHP-ben gondolkodni?

Számszerűsítve, napi 100.000 közötti egyedi látogatóra tervezek 1,5 éven belül, ebből olyan 1000-re saccolom az egyidőben jelenlévő userek számát és olyan 100 körülire a DB lekéréseket.


Volt-e már valakinek hasonló tapasztalata PHP alapú rendszeren?
Minden tanácsot szívesen fogadok.
 
1

Bocs a helyessírásért

Vitaleas · 2009. Júl. 6. (H), 12.13
Bocs a helyessírásért:-) Tudom melyik:-)
2

Load

Poetro · 2009. Júl. 6. (H), 12.30
Igazából simán megoldható csak sokat kell hardware-re áldozni. Például a nowpublic.com is egy Drupal alapú oldal, és ugyan jópár szerverrel és CDN-nel megtámogatva, de eléggé kellemesen bírja a terhelést.
Ez persze nem azt jelenti, hogy Drupal-t kellene választani, csak hogy igazából ha az embernek van pénze vasra, akkor gondolkodhat PHPben, és azon belül akármiben, amit megfelelően tud optimalizálni.
7

Ha nincs?

janoszen · 2009. Júl. 7. (K), 20.31
Miért, ha nincs pénze vasra, akkor miben gondolkodjon? Attól tartok, hogy akkora látogatottságnál nem sok választása van, mint legalább 1-2 rendes vasat venni, az pedig köztudottan nem olcsó. Egyébként tök mindegy, hogy Java, PHP, Python, vagy éppen Perl (na jó, az utóbbi az eléggé extrém), teljesítményben a fejlesztő tudása rengeteget számít.
10

szerintem nem kell olyan

gergely · 2009. Júl. 8. (Sze), 08.53
szerintem nem kell olyan messze menni, eleg csak a hup.hu-t nezni...
3

Keretrendszerek

Poetro · 2009. Júl. 6. (H), 13.29
Ha csak keretrendszereket nézzük, akkor a Yii és Zend a leggyorsabb a Yii, Zend, Solar, CodeIgniter, Drupal közül (közülük a Drupal a leglassabb, mivel minden lekérdezéshez adatbázis kell már csak ahhoz is hogy elinduljon.)
6

Drupal

janoszen · 2009. Júl. 7. (K), 20.29
A Drupal az nem CMS? Mert nem egy kategória a kettő. :)
8

CMS

Poetro · 2009. Júl. 7. (K), 20.53
A felsoroltak közül egyedül a Drupal a CMS, de ugye a kérdező tartalomkezelő rendszert keresett.
9

Attól függ, mik a kategóriák

Fraki · 2009. Júl. 7. (K), 20.53
Attól függ, mik a kategóriák kritériumai :)
4

iwiw szerü rendszer

tlof · 2009. Júl. 7. (K), 14.14
Ajánlom ebben a témában az elgg ( http://elgg.org )-ot. Igen szépen lehet terhelni, a referenicák között van olyan oldal, ami 1 dual xeonos géppel viszi azt a látogatottságot amit te célzol.
5

Bármelyik

janoszen · 2009. Júl. 7. (K), 20.28
Bármelyik rendszer elbírja, ha elég vasat raksz alá. Már feltételezve, hogy félig értelmes rendszert választasz. A Drupalnak például egész tűrhetőek az ilyen jellegű mutatói, de a Wordpress-nek is mennie kell. Azt viszont nem fogod megúszni, hogy előbb jóóóóóó alaposan bele ne ásd magad a skálázás témakörbe. Ha valami nagyon egyedit akarsz, akkor markolj egy keretrendszert (szinte majdnem mindegy, valamelyik mainstreamet) vagy írj sajátot és próbálkozz azzal.

Javaslom, hogy mielőtt egyáltalán tervezés-fázisba kerülne a dolog, markolj meg egy jó izmos gépet, lehetőleg hardveres virtualizációval megáldva, és próbáld ki, hogy viselkedik az általad elképzelt rendszer több gépen, mondjuk egy Apache benchmarkkal vagy valami advancedebb eszközel megküldve. Tehát proof of concept. Jó sok időt megspórot.

Kulcsszavak: LVS, reverse proxy, load balance, memcache, (MySQL) replication.

Ja, és legyen rendszergazdád, aki látott már ilyet.
11

re

Greg · 2009. Júl. 8. (Sze), 13.10
hat ez nem igazan a php kerdese. ilyen rendszer altalaban adatbazist terhel,ugyhogy abba asd bele magad. a napi szazezer latogatonal memchache, es mysql replication szerintem meg nem lesz szukseges, ha alekerdezesek jol vannak megirva es a kod is atgondolt. nincsenek felesleges dolgok
12

php kérdése is, de

csman007 · 2009. Júl. 8. (Sze), 14.02
php kérdése is, de egyértelműen Zend. Most úgy is jön ki az új.