ugrás a tartalomhoz

Sima gép beállítása szervergépnek

Dzsijszi · 2009. Jún. 3. (Sze), 20.08
Sziasztok!

Itt a weblabor fórumban másik témában ajánlották nekem, hogy "egy gépet állítsak a sarokba és azon tesztelgessek". Tehát arról lenne szó, hogy készítek egy kisebb keresőrobotot és ezt szeretném tesztelni. Erre azt javasolták, mint már feljebb is utaltam rá, hogy ne élesen próbálkozzak a dologgal, hanem otthon egy nem használt gépet állítsak be és azon próbálgassam.

Ehhez egyáltalán nem értek. Elnézést, ha nem jól fogalmazok.

Az lenne a kérdésem, hogy hogyan kell egy sima gépből szervergépet csinálni, + mik a minimális rendszerigények?

A segítséget előre is köszönöm!

Dzsijszi
 
1

utfg :)

eashlon · 2009. Jún. 3. (Sze), 21.00
Ha gonosz vagyok, próbálkoztál pl azzal, h elemezve a problémád guglizz a "webszerver otthon" vagy valami hasonló kulcsszavakra?
Lusta vagyok megnézni, de szvsz az első 10 találatban részletes választ kapsz a kérdésre.
Ha nem vagyok gonosz win alá akkor xammp, linuxon meg be kell kapcsolni :)
Komoly gépigény meg nem nagyon kell, bár ez erősen függ mit is takar a keresőrobot, és mekkora adattömeget akarsz alányomni.
10

upsz

eashlon · 2009. Jún. 5. (P), 01.29
xammp = xampp
erre gondoltam, bocsi elgépelődtem!
Persze a 2. "P"-t kevesen használják ki, de (egy Wmware-s alap alatt) nekem nagyon bejött, mert egyszerű alapszinten mint egy faék.
2

csak a software

efpe · 2009. Jún. 3. (Sze), 21.01
A te esetedben a szervert maximum a szoftvervalasztek kulonbozteti meg a desktop geptol. Rakj ra fel valami LAMP/WAMP kornyezetet, attol fuggoen, hogy melyikhez ertesz jobban es csokolom.
3

ubuntu

Ustak · 2009. Jún. 3. (Sze), 21.38
Mindenképpen javaslom (itt az "öreg linuxosok" lehet hogy leszólnak érte) mert nagyon felhasználóbarát, ám a felszín alatt akkor is linux.
Itt le van írva hogy húzhatsz fel rá egy LAMP szervert.
ubuntu LAMP install
Nekem bevált.
Ezt nem próbáltam, de jó lehet:
sudo tasksel install lamp-server
Üdv:
Gábor
4

Helyes

janoszen · 2009. Jún. 3. (Sze), 22.56
Koránt sem. Tök fölösleges egy Gentooval erölködni, ha egyszer nem az az életcél. Teljesen jó az Ubuntu, minden megvan benne ilyen célra. Érdemes arra figyelni, hogy legalább nagyjából stimmeljenek a verziószámok, de nálunk a PHP fejlesztő kolléga nekiesett és forgatott magának egy olyan Apacheot amire szüksége volt, szóval nem kell megijedni, nem ördöngősség ez sem.

Egyébként én azt szoktam javasolni sarokba állított traktor helyett, hogy töltsön le az ember egy Microsoft VirtualPC-t és abban játsszon. Kényelmesebb a megszokott desktop felületről kezelni.
5

és utána, hogy érhető el?

Dzsijszi · 2009. Jún. 4. (Cs), 19.14
Sziasztok!

Mindenkinek köszönöm a gyors választ!

Még egy kérdésem lenne. Ha mindennel megvagyok, hogyan érem el ezt a szervert? Be kell valahogy állítani?
7

Be kell valahogy

Fraki · 2009. Jún. 4. (Cs), 21.57
Be kell valahogy állítani?
Attól függ, ha önbeállító típust használsz, akkor nem kell.
8

A virtuális szerver pont olyan mint a valódi, csak

s_volenszki · 2009. Jún. 4. (Cs), 22.23
A virtuális szerver pont olyan mint a valódi, csak nem valódi vason fut, hanem virtuálison, így aztán mindenre ugyan úgy szüksége van mint egy valódinak:

- telepített hálózati csatoló
- konfigurált hálózat érvényes IP címmel

Ha ez mind megvan, akkor működik a dolog!
9

kérdésedre válasz

eashlon · 2009. Jún. 5. (P), 01.15
HA már van életképes lokál webszervered (akár virtuális gépen) az esetek 98,5%-ában akkor éred el, ha a böngésző címsorába beírod, h "//localhost" és voálá bejelentkezik az általad telepített környezet címoldala. És előtted lesz az állítgatások tárháza, sőt tippelem, h jórészt több ismint szeretnéd.
Persze hamar rájössz majd, h merre tovább, és mely "localhost/xyz/" aloldal kell neked rendszeresen, valamint, h melyik mire jó, de ezt tapasztald ki magadnak ;)
11

A virtuális gépet localhoston

Fraki · 2009. Jún. 5. (P), 01.55
A virtuális gépet localhoston érem el? Jó tudni... nálam eddig a localhoston a localhost volt...
12

Nem

janoszen · 2009. Jún. 5. (P), 19.17
A virtuális gépnek csinálsz virtuális hálózatot, vagy ha összebridgeled, akkor a helyi hálózat egy IP címén éred el. Gondolkoztam róla, hogy írok erről egy cikket, ha érdekel.
14

Lehet, hogy én értettem

eashlon · 2009. Jún. 5. (P), 21.17
Lehet, hogy én értettem félre, de szerintem a saját webszerverének elérhetőségét kérdezte.
A virtuális gép az csak párhuzamos szálként jött elő, hogy ne kelljen mégegy vasat beizzítani...
Bár lehet, h rosszul értelmezem a témát, ez esetben természetesen lan (bridged hasznos lehet), és a beállított IP címen érhető el.
6

Osztom a véleményt!

s_volenszki · 2009. Jún. 4. (Cs), 19.39
Egyetértek Proclub véleményével. Én is sokat kísérleteztem, sőt most is pihen itt mellettem egy "PC-ből épített szerver", azonban amióta kitanultam a VMware Player-t meg a VMware Server-t, azóta nem kapcsolgatok még egy áramzabálót fejlesztéshez.

Számtalan előre megépített UBUNTU szervert találsz, kicsi állítgatás és minden menetre kész.

Ha bridged LAN-t használsz a virtuális gépednek, akkor kap egy IP címet azonos tartományba mint a windopws-os géped, de célszerű fix IP-t osztani neki, hogy mindíg ugyan azon érd el (pl.:192.168.1.200).

Hozzá tartozik még azért, hogy mind a VMware Server, mind a VMware Player igényel erőforrást rendesen, nekem C2D Quad Q9550, 3Ware Escalade HardWare-es RAID-el WD REII winyókkal és 4GB bridged DDRIII-val elfogadható.
13

Milyen rendszer?

janoszen · 2009. Jún. 5. (P), 19.18
Milyen rendszert használsz? A Debian nekem Microsoft VirtualPCben simán elfut 128 MB RAM-mal egy Core Duo 1.8 GHzes gépen.
16

Lehet, hogy nem teljesen értem a kérdést.

s_volenszki · 2009. Jún. 6. (Szo), 09.11
Az az alkalmazás amit fejlesztek, három egységből épül fel:

- Külön IP címen van egy Ubuntu Server, ami webszerver funkciót lát el (adatbázis nélkül) (256RAM + 1CPU)
- egy másik IP-n egy adatbázis szerver, ez is Ubuntu (256RAM + 1CPU)
- egy harmadikon meg egy SMTP, ami CentOs (512RAM + 1CPU)

XP Home-on dolgozom Komod-val + a VMware Server fut ezzel a három OS-vel.

Erre gondoltál, mint rendszer?
17

Erre

janoszen · 2009. Jún. 6. (Szo), 11.27
Na de ezek nagyon boldogan elvannak egy gépen is. Az SMTPnek ráadásul mi a bánatnak 512 MB RAM? Ha smarthost konfigurációval mész, akkor egy ssmtpd simán megteszi.
18

Nem azért nem megy egy gépen, mert nem menne el.

s_volenszki · 2009. Jún. 6. (Szo), 12.05
Nem azért nem megy egy gépen, mert nem menne el, hanem azért, mert a három szerver egy-egy önálló IP címmel alkotja a rendszert élesben, így a tesztkörnyezetet is ezek alapján állítottam össze.

Az egyik szerver kiszolgálja a tartalmakat és kezel egy-egy (neki) lokális adatbázist, a másik szerver folyamatosan olvasgatja a neki távoli adatbázisok egy-egy részét (amolyan statisztikai adatokat gyűjt és végez belőle kimutatásokat) és dolgozik vele, a harmadik meg egy olyan SMTP szerver, ami rendelkezik egy php+mysq alapú queue-val és egy forgalmat statisztikázó rendszerrel, szóval nem csak SMTP funkciókat lát el (és a második statisztikai funkciókat betöltő szerver használja az eredmények kipostázására).

Valóban igazad van, ez mind elmenne egy gépen, azonban a cél az volt, hogy három különálló szerver legyen. Mondhatjuk üzleti érdekek szigorú elkülönítése.
19

chroot

janoszen · 2009. Jún. 6. (Szo), 13.07
Ha akarsz spórolni a géperőforrással és van egy kis energiát, akkor akár chroot jailben is elindíthatod, egyébként több példányt is el lehet indítani mondjuk egy Apacheból egy gépen, más IP címen. Ha gondolod, keress meg magánban, segítek vele.
20

Érdekes!

s_volenszki · 2009. Jún. 6. (Szo), 14.40
Érdekes a gondolat utána guglizok egy kicsit!

Köszönöm a segítség felajánlást, lehet, hogy élek vele!

s_volenszki
15

Én is ajánlom a virtuális

Fraki · 2009. Jún. 6. (Szo), 01.21
Én is ajánlom a virtuális gépet, hozzátéve, hogy a snapshotkészítési lehetőség kifejezetten hasznos ebben az esetben. Én sokáig 64 megával futtattam vmware playerben egy linuxot, szinte kevesebb erőforrást igényelt, mint egy böngésző.
21

apache2 nem fordít php-t (ubuntu 8.10)

blal · 2009. Jún. 7. (V), 17.08
Sziasztok!

Gondoltam passzol a topichoz a kérdés... Már jóideje foglalkozok php-vel, de eddig jobbára csak xp-n csináltam(wamp). Most be akartam lőni az ubuntun a dolgokat, és ez alapján sikerült is. Csak miután átlőttem, az apache www-jét másik könyvtárra, megpróbálkoztam a mysql-el is itt összeomlottak a dolgok. Na autoremove mysql-server és isntall, majd felraktam egy webmint és azzal próbáltam átállítani a könyvtárat -- ugyanúgy socket hiba mysql-re. Sebaj autoremove az egész LAMP-ra, és a fenti link alapján újra kezdtem felrakni a csomagokat.

DE (és ez nem kis meglepetést okozott) az apache nem igazán akarta kiszolgálni a php-s kéréseket. A *.html-t átköpte, és *.php5-t is simán text-ként továbbadta. Viszont a *.php-kat a böngésző felajánlotta letöltésre (mintha nem fordítaná le). A php5-ös dolgokat persze kitelepítettem

Kérdésem pusztán az apache problémára vonatkozik, ha bárkinek bármi 5lete lenne, megköszönném!
22

Dupla

janoszen · 2009. Jún. 7. (V), 19.59
Ha beküldted külön topicként akkor miért kell ide is bemásolni? Ettől senki nem fog gyorsabban válaszolni, max bosszantó.
23

Igazad van tökéletesen,

blal · 2009. Jún. 7. (V), 21.05
Igazad van tökéletesen, valójában innen másoltam ki, elnézést!