ugrás a tartalomhoz

Online szerkesztés - böngészőből

cermon · 2009. Ápr. 9. (Cs), 16.18
Röviden amit szeretnék az egy online szerkeszthető oldal(ak).

Hosszabb ideje gondolkozok egy iyesmi oldalon, azonban mindig elakadok a megvalósításnál.

Próbáltam keresgélni a neten de nem igazán találtam erről pontosabb leírást, vagy ajánlást arra vontatkozóan ki milyen tehnikát ajánlana.

Konkrétan a probléma:
Egy adott mappában htm, php, css fájlokat szeretnék szerkeszteni, abból az okból kifolyólag hogy az egyedüli szerkesztési opció ami szóba jöhet az egy böngészőn keresztüli editálás. (design nézet felesleges.) (csak egy gépen telepíthetek programot szabadon. Ezen a gépen történne a file-ok, folderek kreálása, törlése. Ezáltal csak a tartalom szerkesztése szükséges böngészőn keresztül)

Amire gondoltam ( pl egy testold.php esetében ):
A valós tartalom egy testold.txt fájlban lenne eltárolva, a testold.php csak txt tartalmát olvasná be. Tehát txt lenne szerkesztve egy szerk.php?mit=testold által. (Egy fájl beolvasná a folder tartalmát is és egyből linkelne is a szerk.php oldara)
A gyakorlati megvalósításánál már lenne egy kis problémám. És arra lennék kiváncsi hogy ki mit javasol.

Szívesen vennék mindenféle tanácsot, ajánlást, esetleg már volt korábban hasonló topic azt is szívesen tanulmányoznám, problémák amik előfordulhatnak, vagy bármi más ami ezzel kapcsolatos......
 
1

Hol a probléma?

Poetro · 2009. Ápr. 9. (Cs), 17.15
Egy könyvtár listázása viszonylag egyszerű feladat, a listában minden egyes elemből egy linket csinálsz, ami a fájl szerkesztését valósítja meg. Megkapja a file elérési útját (figyelj, nehogy olyan fileok is szerkeszthetők legyenek, amiket nem lenne tanácsos!!! azaz validáld az elérsi utat, különben aki tud szerkeszteni, az lehet olyan fájlt is szerkeszt, amit nem lenne szabad). Az az oldal megnyitja az illető file-t beolvassa egy változóba, és kirakja egy textarea-ba, amit elmentés esetén visszaírsz a fájlba.
4

Értelmetlen

inf · 2009. Ápr. 15. (Sze), 02.24
Szerintem semmi értelme kivenni a tartalmat txt fájlba. A php fájl ugyanúgy szerkeszthető, szóval csak feleslegesen létrehoznál így egy plussz fájlt.
5

Nem írtam

Poetro · 2009. Ápr. 15. (Sze), 03.09
Nem emlékszem, hogy írtam volna, hogy létrehoz még egy fájlt, vagy azt hogy txt szerkeszt. Az hogy ennek mennyi értelme van mondjuk megkérdőjelezhető, de valamiért csak felvetette ezt a problémát.
6

Hupsz

inf · 2009. Ápr. 15. (Sze), 04.40
Jajj bocs, az ő válaszára akartam írni, nem a tiédre. :-)

Hát szerintem annak, hogy txt-ben tárolj php kódot abszolut semmi értelme, sőt kezdő szinten még kifejezetten káros is lehet, ha htaccess-el nem védi le a fájljait, és mindenki olvashatja a php-t.
2

Nem tudom. De köszönöm

cermon · 2009. Ápr. 14. (K), 13.45
Hello,

Előszőr is köszönöm Poetro a válaszod. Így végigolvasva a hozzászólásod teljesen megvalósíthatónak érzem az egészet.
Eddig én nem dolgoztam php+txt kombinációval. De most nekiesek.
Igazából azért is nyitottam ezt a témát mert nem voltam biztos benne hogy valóban érdemes e txt vel dolgozni és nem kéne esetleg inkább mysql-ből dolgozni.
(Én egyelőre úgy gondolom hogy jobban áttekinthető a txts megoldás.)

No de egyszóval: Köszönöm
3

Nem igazán értem

inf · 2009. Ápr. 15. (Sze), 02.21
Nem értem a kérdést :-)
Az FTP szóba sem jöhet?

Ha nem, akkor kell egy fájl,mappa listázás a megfelelő könyvtárra, fájl létrehozása, módosítása, átnevezése, törlése, feltöltése funkciók, meg egy jelszavas védelem a módosító oldalra.

Kell ezeken kívül egy marker a védett fájlokra. Ez lehet mondjuk írásvédettség, vagy valamilyen karakter a fájlnévben, vagy ilyesmik. A lényeg, hogy a markerezett fájlokhoz, mappákhoz ne férjen hozzá a program. A legegyszerűbb mondjuk az lenne, ha csinálnál egy mappát, amin belül szabadon garázdálkodhat a progi. Egy htaccess-el ebbe a mappába irányítanád a kéréseket a szerkesztő program hívásának kivételével, és ennyi.
7

Hogyis van ez.

cermon · 2009. Ápr. 15. (Sze), 14.46
Köszönöm a hozzászólást
Nos:
Fájl létrehozását, törlését nem akarom böngészőn keresztül, mert felesleges funkciónak tartom (abból a feladat szempontjából amit én szeretnék csinálni.)

A txt akkor gondolom felesleges? Ugye? A php teljes tartalmát be tudom hívni és szerkeszteni tudom? fwrite()-tal?

htaccess: Én erről eddig nem sokat hallottam. Nem tudom hogy kéne levédeni a dolgokat.

Én vedelem szempontból egy egyszerű session-s megoldásra gondoltam. Én ezt a megoldást használom az oldalaimon.
10

Yepp

inf · 2009. Ápr. 17. (P), 03.17
Igen, txt felesleges, fwrite meg ilyenek helyett jobb egy fokkal a file_get_contents meg file_put_contents, mert ugyanaz megvan egyszerűbben.

Levédésre valóban jó a htaccess. Keress rá így:
htaccess password protect

Ha csak a mentést és a szerkesztést akarod megoldani, akkor szimplán kiolvasod egy textareaba az aktuális fájl tartalmát, vagy mented a textareaból.. Semmi bonyolult nincs benne sztem.

Egyébként hasonló rendszert én is fogok csinálni, csak nálam az admin oldal egy része lesz, és csak a template fájlokra fog vonatkozni. És persze teljesen más módszerrel. Na de ez még erősen a jövő zenéje.
8

Bespin

jbtibor · 2009. Ápr. 16. (Cs), 11.01
Nézd meg ezt is:
http://weblabor.hu/blogmarkok/101137
9

Yeh, Bespin

cermon · 2009. Ápr. 16. (Cs), 14.34
Hello, Hello.

Első pillantásra én azt hiszem pont ezt kerestem, de még alaposabban megvizslatom a leírását.

Köszi JBTIBOR.