ugrás a tartalomhoz

Ha HTML és CSS guru leszek, találok majd munkát?

Piroska néni · 2008. Dec. 30. (K), 19.00
Szervusztok!
Akinek van tapasztalata arról, hogy mit kérnek egy HTML és CSS szakembertől a leendő munkadói, arra kérem, hogy írja meg? Hiány van az ilyen szakemberekből vagy a helyzet az eszkimó és fóka helyzetre emlékeztet? Mit érdemes megtanulni a webes technikákból, amivel keresni is lehet?
Én azt veszem észre, hogy a munkaadók főleg referencia munkákat kérnek és nem bizonyítványokat.
Köszönök minden hozzászólást!
 
1

Nem személyes tapasztalat,

Nagy Gusztáv · 2008. Dec. 30. (K), 22.51
de régóta figyelem a fórumokat ilyen szempontból. Ennek ellenére szubjektív véleményem:

HTML és CSS alapos ismeretekkel nem nagyon fogsz munkát találni. Vagy képszerkesztés+művészi beállítottság, vagy erős Javascript tudást kell hozzátenni, hogy sokra vihesd. Mégegyszer mondom: ez a szubjektív véleményem.
2

-

gabesz666 · 2008. Dec. 31. (Sze), 00.51
Talán egy jópár évvel ezelőtt még lehetett volna keresni vele, de manapság már egyszerűen nem tudsz egy bonyolultabb oldalt megírni a fentebb említett technológiákkal. Már pedig a mai megrendelők nem elégszenek meg egy egyszerű oldallal. Ha esetleg van egy nagyon jó design érzéked, akkor talán tudsz vele kezdeni valamit, de szerintem egy igényes webes szakember nem elégszik meg ezzel a két dologgal.
3

Ez így kevés

fchris82 · 2008. Dec. 31. (Sze), 01.07
A HTML és a CSS ismerete önmagában kevés. Ez "olyasmi", mint a nyelvtudás. Csak azért, mert tökéletesen beszélsz ógörögül, még nem fognak felvenni sehova dolgozni. Kicsit sántít a hasonlat, de jobb nem jutott eszembe. Szóval ezek mellé még kell vmi.
4

Spéci tudás segítene?

Piroska néni · 2008. Dec. 31. (Sze), 11.59
Amint kiveszem soraitokból, a HTML és CSS mellé még legalább a PHP és MySql szükséges. De nem lehetne az elhelyezkedési esélyeket növelni, ha valami ritkán használt, de időnként elengedhetetlenül szükséges speciális tudásom lenne? Van ilyen?
5

UX designer például segítene.

tolmi · 2008. Dec. 31. (Sze), 12.10
UX designer például segítene. Megtanulható, nem követel veledszületett tehetséget és józan paraszti ésszel és rutinnal már sokra lehet vinni.

Ezen túl a jó UX designer ritka állatfaj és elég vaskosan keresnek is vele, akik komolyan tolják, mert bizony az ő munkájukon múlhat az ügyfél webshopjának 200-300%-os plusz bevétele.
7

Megfontolandó!!

Piroska néni · 2008. Dec. 31. (Sze), 19.04
Köszönöm az ötletet. Utána fogok nézni.
27

Ritka állatfaj

ptx · 2009. Jan. 5. (H), 15.51
Merre láttál UX designernek való állást (v munkát)? Kicsit elhanyagoltnak érzem ezt a szakterületet..
33

Sokfelé. Ahol tényleg számít

tolmi · 2009. Jan. 6. (K), 11.09
Sokfelé. Ahol tényleg számít az alkalmazás, oda kell. Ha akarsz ilyen munkát és tényleg értesz hozzá, akkor megtalálod a megfelelő helyet, vagy nem vagy elég talpraesett, ami azt jelenti hogy nem vagy alkalmas erre a munkára.

Persze ez az én véleményem.
35

Sokfelé?

ptx · 2009. Jan. 6. (K), 19.53
Köszi, van (UX) munkám :)
Csak tapasztalatom szerint túl keveset foglalkoznak a témával, azért örültem, hogy említed.. Nem tudom, mennyire lehet versenyelőny az UX szaktudás kis hazánkban.
37

Egyértelműen versenyelőny,

tolmi · 2009. Jan. 7. (Sze), 11.13
Egyértelműen versenyelőny, tök mindegy hogy melyik országban. Az UX designer/ergonómus lehel életet a gépbe, varázsolja a halom bitet használható valamivé, amit az emberek kedvelnek.

Ha valaki annyira arrogáns hogy fejlesztőként vagy menedzserként azt hiszi hogy ő ehhez ért vagy eléggé ért hozzá az adott alkalmazásnál, akkor valaki eléggé el fog húzni mellette a versenytársai közül.
10

frontend

Hodicska Gergely · 2009. Jan. 1. (Cs), 17.37
Nem kell feltétlenül PHP és MySQL tudás, lehet valaki teljesen frontenden, csak akkor nem árt, ha ott általában mindent meg tud csinálni, beleértve JavaScriptes dolgokat. Nagyobb cégeknél van annyira specializált a csapat, hogy egy ilyen tudással bőven jó lehet lenni, csak akkor ehhez kell profi módon érteni.
46

Spéci tudás helyett kreativitás...

nexuspolaris · 2009. Jan. 15. (Cs), 22.45
Én kb. két éve foglalkozom főállásban weboldal készítéssel, és az a véleményem, hogy a HTML-CSS tudás mellé nem feltétlenül a PHP és/vagy más szerveroldali nyelv megtanulása szükséges, mivel az már programozás, és ha valaki programozó szeretne lenni, ahhoz alapból egy min. 4 éves informatikai fősuli elvégzése ajánlott.

Sokkal szerencsésebb, ha kreatív vénával rendelkezik az ember, és az átlagból kiemelkedő, egyéni ötletekkel és megoldásokkal teli design-t és tud produkálni. Ugyanis a leendő ügyfél elsősorban az alapján fog dönteni, hogyha tetszetős referenciákat tudunk felmutatni, nem a háttér kódok érdeklik.
Emellett nem árt a Flash alapok elsajátítása is, bannerek készítésénél jól jöhet, némi Actionscript, az alapokat itt is meg lehet tanulni különösebb programozói tudás nélkül.

Ha van már a portfoliónkban jópár jól kinéző weboldal, és a HTML-CSS kódolásra is odafigyeltünk, hogy a szabványnak megfeleljen, és a legelterjedtebb böngészőkben egyformán jól nézzen ki, elindulhatunk munkát keresni.

Ha spéci tudást akarsz magadénak tudni, érdemes elmerülni pl. a SEO rejtelmeiben, vagy programozói tudás nélkül a CMS rendszerek ismeretének elsajátítása is jól jöhet.
47

Tetszetős referenciákat

Max Logan · 2009. Jan. 16. (P), 00.07
Attól függ, hogy kit akarsz meggyőzni. Ha szabadúszó vagy frontend fejlesztőként, akkor a kutyát nem érdekli (szerintem), hogy milyen designer vagy (mert az egy külön szakma). A webdesignernek meg nem feltétlenül kell HTML-t kódolni (mert az a frontend fejlesztő dolga), bár jó ha ismeri a lehetőségeket (inkább korlátokat).

Ha szabadúszó designer az ember, akkor sem az "elájulok a kreatív design-tól" lesz műsoron. Nem akkor fog jó munkákat megcsípni, hacsak nincs megfelelő usability és hasonló ismeretek birtokában.

Persze megint ugye attól függ minden, hogy milyen munkát keres a designer és milyen munkát vár el a munkaadó. Mert más egy mircosite grafikája és más egy értékesítési honlap design-ja. Ez utóbbinál pont nem kell a csicsa.

Szóval azért csínyán kell bánni azzal a tetszetős portfólióval (milyen szempontból, kinek tetszetős - design vs. szakmai tudás). Mert ami a megrendelőnek bejön, az nem biztos, hogy a potenciális látogatónak is tetszeni fog. És végső soron a látogatóért megy minden ...

Ps.: Az már régen rossz, ha a megrendelő a ref. honlapok kinézete alapján választ webdesigner céget ...
49

Nagy részben egyetértek

WestPal · 2009. Jan. 16. (P), 00.58
... de nem teljesen.

A webdesigner attól webdesigner, hogy webes ismeretekkel rendelkezik, nem "pusztán" designer. Általában azok a cégek amelyek (jó)webdesignereket keresnek, azok olyan személyekre kiváncsiak akik rendelkeznek usability tudással, képesek ebben a témában statisztikákat készíteni, termék átadása előtt kis teszteket végezni (legrosszabb esetben önálló photoshopos prototype szerü tesztelést végrehajtani), tudnia kell pár grafikus programot kezelni (photoshop, illustrator, corel - vannak kifejezetten linux párti cégek - GIMP :) ), xHTML, CSS szabványoknak megfelelően készítése, tudnia kell hogy milyen lehetőségei vannak javascriptel szemben, előnyös ha tud js-t, de azt nagyobb cégeknél külön flash-es, js-es ember végzi, még usability-hez is kapcsolódóan tudnia kell jó wireframeket készíteni.

És ha ezekkel a dolgokkal nincs teljesen tisztában a designer, aki webdesignerként szeretne dolgozni, vannak nagy cégek amelyek alkalmazzák és "felnevelik" az illetőt erre a szakmára. Ezért van egy (jó)webdesigner-nek külföldön 60$-os órabére.
50

Természetesen attól web ...

Max Logan · 2009. Jan. 16. (P), 01.13
... hogy ismeri a web adottságait. Éppen most ír egy sorozatot RRD a témáról. Amit írtam abban főként nexuspolaris azon gondolatmenetére reagáltam, hogy HTML, CSS tudás mellé legyen valakinek jó, mutatós design portfóliója.

Mint írtam és te is, kell a HTML, CSS ismeret pontosan a WEB, mint közeg miatt. Viszont nem gondolnám, hogy a tényleges HTML és CSS kódolás is a designer feladata lenne. Ez részemről már inkább a frontend fejlesztő dolga.

Az meg egy egészen más kérdéskör, hogy kisebb cég nem tud foglalkoztatni külön backend-, frontend fejlesztőt és még mellé webdesigner-t is. Így az egyes feladatkörök egy-egy embernél csoportosulnak (hibásan, te is írtad, hogy a saját szakterületén legyen valaki májer), de ettől még a designer és a frontend kóder nem egy és ugyanaz a munkakör – szerintem.
51

mit szerettél volna mondani?

Hodicska Gergely · 2009. Jan. 16. (P), 02.32
Egy jó webdesignernek igazán illene tudni (főleg ha már a usability is szóbakerült), hogy a weben fontos a rövid és pontos fogalmazás. ;)

Mit szerettél volna végül mondani? Jó lett volna némi konkrétum is, hogy mik ezek a cégek stb., így kicsit amolyan légből kapott az egész, főleg a másik hozzászólásod fényében (itthon is páran azért eltengődnek webes fejlesztésből, anyukámék meg pl. Bukarestben rendre elég sokat szívnak a nettel).

Ezért van egy (jó)webdesigner-nek külföldön 60$-os órabére.
Egyrészt: és akkor mi van, egy fejlesztő is jobban keres, mint itthon. Másrészt: ez meg kb. úgy nem igaz, ahogy van. Bár elég ködös a külföld, meg a zárójelbe tett jó is, de pl. USA statisztikákban messze ez alatt van az átlag, és jellemzően alacsonyabb a designerek fizetése, mint a fejlesztőknek.
54

Nem értem ...

WestPal · 2009. Jan. 16. (P), 21.22
Jó lett volna némi konkrétum is, hogy mik ezek a cégek


Természetesen itt webfejlesztő cégekről beszélgetünk, olyanokról konkrétabban, amelyeknek sikerül holland, amerikai, francia webáruház projekteket magukénak tudni, konkrétan nem fogok megnevezni egyet sem.

Elég sokat olvasgatom a jól ismert webdesignerwall.com blogot, ott például van a jobs része az oldalnak, és ott láttam 60 dolláros fizetési ajánlatot (jó)webdesignernek és a jó azért van zárójelben, mert ráteszi a hangsúlyt arra, hogy igazán jónak kell lennie ahoz, hogy ezt a fizetést megkapja, meg kell felelnie minimum azoknak a követelményeknek amelyeket föntebb felsoroltam, véleményem szerint.

És azért mondtam, hogy hogy nálunk még gyenge az ipar, mert lehetünk bármilyen jók, szerintem ezt a fizetést itt abszolút lehetetlen megkeresni az adott körülmények és igények miatt, itt nem lehet olyan drágán készíteni egy weboldalt - kivéve ha nem valami nagy BUMMM a piacon, külföldön és itt persze nyugatabbra gondolok, sok cég tapasztalataim szerint, hajt arra hogy legyen egy saját céges weboldalja és amennyiben lehet az ne csak egy bemutatkozó oldal legyen, hanem tegye a dolgát az oldal és termeljen pénzt, ezért többet is fektetnek bele.

Egyszóval másak a körülmények, elég a bulgárokat példának venni, iagaz ők nem nyugatiak, de amint én hallottam, de lehet tévedek, náluk két évvel ezelőtt a kormány nagy adó kedvezményt szabott ki az online válalkozások részére (azt hiszem valami 2% volt az adó ezek számára), egyből fellendült az ipar. Abban nem vagyok most teljesen biztos, hogy ez Bulgária vagy valami más...
Egy jó webdesignernek igazán illene tudni (főleg ha már a usability is szóbakerült), hogy a weben fontos a rövid és pontos fogalmazás. ;)

Én ezzel is tisztában vagyok, de erre ott vannak a copyrighter kollégák, egy webdesignernek nem kell jó beszédkészséggel rendelkeznie, hanem a meglevőt jól előtérbe emelnie.

Nem tudom mi a ködös a külföldben, külföld az külföld, másrészt egyértelmüen átlagban nyugat, viszont a mostani példám is azt igazolja, hogy a délieknek is mehet ez úgy ahogy kell, ha okosan kigondolják.

Az én netem otthon 20 megás, igaz DSL aminek csupán kb. az 1/8-ada a valós tudtommal, de tényleg csak 1500-at fizetek érte - van amikor szaggat.

Az hogy nem igaz úgy ahogy van, lehet, a "(jó)" épp azt jelezte hogy nem átlag fizetésről es designerről van szó.

Majd rákeresek erre a statisztikára, kicsit kiváncsi lettem. Én csak szerettem volna a véleményem elmondani, az soha nem árt ha kicsit negativistán látjuk azokat a dolgokat amikben részünk van, segít a fejlődésben, hisz én is ugyanabban a cipőben járok mint ti.

És legvégül csak azt szerettem volna mondani: igen, vannak cégek ahol különösen ilyen emberre van szükség, és megpróbáltam ezt példázni.

Üdv!
55

én sem

Hodicska Gergely · 2009. Jan. 16. (P), 22.32
És ha ezekkel a dolgokkal nincs teljesen tisztában a designer, aki webdesignerként szeretne dolgozni, vannak nagy cégek amelyek alkalmazzák és "felnevelik" az illetőt erre a szakmára. Ezért van egy (jó)webdesigner-nek külföldön 60$-os órabére.
Ebben a mondatban mi az ok okozati viszony?

és ott láttam 60 dolláros fizetési ajánlatot (jó)webdesignernek
Ok, szóval láttál egy ilyet, ergó külföldön így keresnek a jó designerek? Én jó pár statisztikát néztem, egy csomó esetén a felső korlát is messze alatta volt ennek (kb. 70e dollár). Ugye amit mondtál, az kb. 110e dollár évente, jobb államokban találtam olyat, ahol a felső korlát súrolja ezt. Tehát itt nem a jó, hanem a kifejezetten kiemelkedő tudás esetén, nagyon jó helyen van ilyen, és az is valószínűleg sok év tapasztalattal, vezetőbb pozícióban.

és a jó azért van zárójelben, mert ráteszi a hangsúlyt arra, hogy igazán jónak kell lennie
Ha valamit zárójelbe teszel, akkor az általában azt jelzi, hogy kiegészítő információról, megértést segítő magyarázatról van szó. Szoktál találkozni weboldalon azzal, hogy a hangsúlyos információt zárójellel emelik ki?

Nem tudom mi a ködös a külföldben, külföld az külföld, másrészt egyértelmüen átlagban nyugat
Ok, csak még a nyugat is elég nagy. ;)

viszont a mostani példám is azt igazolja, hogy a délieknek is mehet ez úgy ahogy kell, ha okosan kigondolják
Milyen példa?

És azért mondtam, hogy hogy nálunk még gyenge az ipar, mert lehetünk bármilyen jók, szerintem ezt a fizetést itt abszolút lehetetlen megkeresni az adott körülmények és igények miatt.
Gondolod ez azon múlik, hogy "gyenge az ipar"? A pék is kevesebbet keres.

Bulgária
Úgy fellendült náluk az ipar, hogy 60 dollárt keres egy jó webdesigner óránként?
56

Off. (Jaj de jó,

Fraki · 2009. Jan. 17. (Szo), 01.03
Off. (Jaj de jó, flémlehetőség.)

Ha valamit zárójelbe teszel, akkor az általában azt jelzi, hogy kiegészítő információról, megértést segítő magyarázatról van szó. Szoktál találkozni weboldalon azzal, hogy a hangsúlyos információt zárójellel emelik ki?


A hangsúlyosság nem zárja ki a járulékos, kiegészítő jelleget. Persze, van sok ilyen, weben és nem weben. (De miért fontos, hogy weben...?)
57

téma

Hodicska Gergely · 2009. Jan. 17. (Szo), 12.15
De miért fontos, hogy weben...?
Csak a téma kapcsán, de persze nem csak webre igaz, sőt (még talán elmondhatom, hogy több könyvet olvastam, mint webet, így az ilyesmi tapasztalások onnan gyökereznek).
6

szia

demo · 2008. Dec. 31. (Sze), 13.17
html, css és ps tudással lehetsz sitebuilder mellette pedig meglévő oldalak karbantartója, operátora. Van rá kereslet, persze nem annyira mint php programozóra.
Engem pályakezdőként vettek fel ilyen munkakörre, mai napig ott dolgozom.
Azóta tudtam fejlődni más irányokba is pl. flash, js.

Sok sikert neked is!
8

Tudom, az ég madarai

Piroska néni · 2008. Dec. 31. (Sze), 19.09
Köszönöm, hogy biztatsz és gratulálok, hogy egy munkahelyen ilyen sokáig hasznos ember lettél. Tudom, az ég madarai nem törik annyit a fejüket a megélhetésen, mint én. De szeretem a számítógépezést, van egy blogom, van egy honlapom, s arra gondoltam, hogy a már összeszedett tudást hasznosítani kellene.
Köszönöm a segítséget és gratulálok!
9

sitebuild

krondorl · 2008. Dec. 31. (Sze), 19.36
Sitebuildhez kell még Photoshop tudás, és nem árt mellé egy sablonnyelv ismerete, pl. Smarty. Amúgy rendszeresen böngészem az állásokat a neten, de ne számíts sok sitebuilder állásra. (Néha látok egyet kb. havonta.) PHP, MySQL és JavaScript tudással szerintem többet lehet keresni.
11

-

Mac08 · 2009. Jan. 1. (Cs), 22.12
Át kell csak nyálazni a hirdetéseket: Ajax, JS, Smarty, DHTML, valami framework. Jó pont a PhotoShop és a Flash.
12

El kell kezdeni

janoszen · 2009. Jan. 2. (P), 07.24
A munkát úgy hívják, hogy sitebuilder. Nyilván, sok minden más is kell hozzá, de a legtöbb dolgot, mint pl a Smarty, egy értelmes ember hetek alatt megtanulja. Hogy egy példát mondjak, az előző projektbe került egy elég kezdő sitebuilder, amit nem bántunk meg. Kikupálódott és megszerezte a szükséges munkatatasztalatot. Ez utóbbi sajnos egy olyan dolog, amit nem tud az ember tanfolyamon megszerezni és elég lényeges része egy munkaerő tudásának.

Ami az arányokat illeti, Tákoló Pistikéből rengeteg van, módszeresen dolgozó, Nagy szaktudással rendelkező emberekből kevés.
28

Hetek alatt?

Adam · 2009. Jan. 5. (H), 23.08
Basszus, akkor én nagyon birka lehetek, mert évek óta mint sitebuilder dolgozok és még mindig vannak olyan dolgok, amik elsőre kifognak rajtam és két-három átdolgozás után lesz olyan, ami minden böngészőben pl. hack nélkül szép(!) megoldás.

A sitebuilderi tudás részét kell, hogy képezze a JavaScript tudás is a HTML és a CSS mellett! Önmagában a HTML tag-ek, attribútumok, vagy a CSS kiválasztók, szabályok és lehetséges értékeket bemagolni tényleg gyorsan meg lehet tanulni, viszont a szemantikus látásmód elsajátítása szerintem hosszabb időt vesz igénybe, és akkor a CSS oldalon nem beszéltünk arról, hogy a különböző böngésző hibákat hogyan kerülje meg, javítsa ki, kerülje EL az ember alapból, hogy egy egyszerű oldal összerakása ne egy hét, hanem egy nap, vagy óra legyen. Hogy a sitebuilder a kliensoldalt hogyan optimalizálja (nem SEO szempontból!). A CSS referencia nem tesz említést a sprite-ok használatáról, ahogy a HTML referencia sem tesz említést a szabványos flash beágyazásról, vagy például a Flash Player bugjairól, amit nem a Flash programozónak -- mivel van külön ilyen szakma is --, hanem a sitebuildernek a tudása szükséges, hogy tudjon róla, és azt jelezze a megfelelő szakembernek!

Egy szóval, a sitebuilder az alapokat elsajátíthatja -- akár egy tanfolyamon is --, de a tapasztalatot nem, amit csakis például már létező oldalak újra buildelésével (google, index, stb.) lehet kitanulni.

Ha valaki netánt tudna ilyen jó szakembert, szívesen látnám magam mellett, és keressen meg e-mail útján! :)
32

Erős túlzás

janoszen · 2009. Jan. 5. (H), 23.50
OK, itt most teljesítményről beszélünk és nyilván el is túloztam. Nyilván nem fogja olyan gyorsan összerakni mint Te. Elsőre. De ha mondjuk egy Java programozónak odaadsz egy PHP-s környezetet, akkor véges időn belül meg fogja oldani.

Hogy mondjam a példát, az előző projektben kellett némi csatornakódolást csinálni Flashben. Életemben talán egy motion tweent összehoztam Flashben, de azért néhány év fejlesztéssel a hátam mögött sikerült megoldani a problémát. Ha foglalkoznék egy keveset vele, lehet, nem csak megoldanám a problémát, hanem egész szép megoldást tudnék nyújtani.
13

Ahogy látom

Piroska néni · 2009. Jan. 2. (P), 11.36
Mindenkinek szeretnék válaszolni. Köszönöm, hogy megírtátok a véleményeteket és tapasztalataitokat. Nagyon érdekes, hogy proclub azt is megírta, amit meg se mertem kérdezni, hogy érdemes-e tanfolyamra járni. Lényegében, nem érdemes.
Azt hiszem az a dolog lényege, hogy olyan projektet találjon ki magának az ember, ami se nem túl könnyű, se nem túl nehéz. S akkor aztán mindent bele!
Azt is köszönöm, hogy krondrol barátunk megírta, hogy az álláshirdetésekben milyen bűvös kifejezést kell keresni. Ez is olyan, mintha egy iránytűt adtatok volna a kezembe.
Ahogy látom, azért az elhelyezkedéshez itt is jó nagy szerencse kell.
14

Ahogy én látom...

Nutec · 2009. Jan. 2. (P), 12.47
Azért írok még utólag, mert éb is a Tiédhez hasonló cipőben járok!
Sokat nézegetem a hirdetéseket és tapasztalataim szerint a legtöbb helyen webszerkesztő (bár igaz a site-buildinghez sok helyen kevesebb is elég talán) címszó alatt a következő 6-os "pack"-ot várják el:

(x)html, css, JavaScript, Photoshop, Flash (gondolom ebbe bele tartozik az action script is)és AJAX.

Egyenlőre igyekszem ezeket minél magasabb szinten elsajátítani, de van köztük pl: flash, ajax amibe még csak most vágok bele.
Ha valamit rosszul írtam, vagy valakinek más tudomása van a dologról légyszi javítsatok ki, nert engem is érdekelne, hogy mi az a tudás amivel az ember már nem csak "Tákoló Pistikének"(tetszik a megfogalmazás:D) minősül!

Köszönettel: Nutec
15

AJAX csak egy technika

zila · 2009. Jan. 2. (P), 15.00
Az AJAX az egy technika, amit JavaScripttel oldasz meg (+szerveroldal) így nem tenném külön skillbe, bár igaz, hogy illik ismerni, de aki vágja a JS-t, az többnyire vágja az AJAX-ot is.

Tanfolyam meg a cv miatt jöhet jól, hiszen bele lehet írni, hogy Okleveles frontend fejlesztő vagy :)
16

Ok..ok..!:)

Nutec · 2009. Jan. 2. (P), 15.47
Ok, hogy az ajax csak egy technika és a JavaScripthez kapcsolódik, de ismeretének igényét külön szokták feltüntetni, én legalábbis a legtöbb helyen így láttam!:)
17

Nem eszik ilyen forrón...

janoszen · 2009. Jan. 2. (P), 16.48
Nem eszik olyan forrón a kását. Meg lennék lepve, ha valaki a fenti technológiákhoz teljes mélységében értene. Egy jó sitebuildert találni is kihívás (a hangsúly a jón) nemhogy valakit aki a Flashhez ért. Az olyan álláshirdetéseket meg eleve kerülni illik, ahol minden munkakört Neked kell elvégezni, mert az azt jelenti, hogy minden a Te nyakadba lesz varrva.

Egy biztos. Ha olyan szinten értesz a HTML-hez és a CSS-hez, hogy épkézláb össze tudsz rakni egy oldalt és nem ijedsz meg, ha utána módosítani kell benne, akkor nagy valószínűséggel munkát is fogsz találni.
18

jó sitebuilder

SamY · 2009. Jan. 2. (P), 22.09
Egy sitebuilder -nek a következőket kell tudnia - szerintem: (x)HTML, CSS, smarty (sablon-nyelv, átolvasása/elsajátítása kb 1 óra), PhotoShop (legalább az slice miatt) és persze legalább egy közepes JavaScript. A lényeg, hogy nem azért jó sitebuilder valaki mert ismeri az összes HTML tag -et, vagy összes fajta CSS property -t, hanem mert van tapasztalata abban, hogy úgy készítsen el egy HTML oldalt, hogy az szabványos, és emellett minden - vagy legalábbis a legelterjedtebb - böngésző alatt úgy jelenjen meg ahogyan kell. Ebből az utóbbi kíván leginkább nagyon nagyon sok tapasztalatot (de addig még sok hajad fog kihullani;))! 10-20 kicsit összetettebb sitebuild után, már már érteni fogod mire gondolok. Ha az előbbiek megvannak, egy elég jól kereső állást is lelhetsz, amihez persze kell egy olyan cég aki már felismerte azt, hogy érdemesebb szétválasztani a különböző munkafázisokat (design, sitebuild, backend (pl php), tester)
19

Miért kell JS?

Max Logan · 2009. Jan. 2. (P), 23.58
Miért kell a sitebuildernek JS-t ismernie? Az az én olvasatomban a frontend fejlesztő felelőségi köre. Ha meg a JS tudás alap kell, hogy legyen, akkor miért beszélünk sitebuilderről, miért nem frontend fejlesztőről?
29

Szerintem egy sitebuildernek

Adam · 2009. Jan. 5. (H), 23.19
Szerintem egy sitebuildernek nem kell ismernie a smarty-t, legtöbb helyen nem is azt használják! A sitebuildernek igazából az lenne a dolga, hogy a site -- (külön!) designer által elkészített -- megjelenésből készítsen egy statikus template-et, aminek a szerveroldalba illesztését már igazság szerint a backend fejlesztők dolga lenne megvalósítani. Az igaz, hogy nem árt, ha érti az aktuálisan használt template rendszert, mivel így egy oldal módosításakor nem kell a fejlesztőknek újra rágyúrni a template-re a dinamikus részt, hanem képes átlátni a sitebuilder is, hogy hova mit kell rakjon. Van, ahol XSLT-t használnak -- azt egy alap sitebuildernek nem kivánnám :) --, van, ahol drupal-t, van, ahol smarty-t, van, ahol a PHP-t szimplán. Igaz, ez utóbbi kettő nem sokban tér el szintaktikájában.

Egyben egyetértünk, a tapasztalat a legfontosabb, viszont ha egy jó alap megvan, és hajlandóság, akkor szerintem érdemes felvenni az illetőt, ha van, aki felügyeli a következő x hónapban, és tudja terelgetni.
34

Sablonrendszerek

zila · 2009. Jan. 6. (K), 11.35
Abban egyetértek, hogy nem egy template rendszert kell ismernie egy jó sitebuildernek, hanem úgy általában kell képben lennie a sablonrendszer fogalmával, aztán az aktuális munkahelyén/projketben használt sablonrendszer szintaktikáját megtanulni már nem okozhat gondot (ok, az XSLT más tészta :)
Az is igaz, hogy a határok nem élesek frontend/backend szerepkör tekintetében a sablonok esetében, azt vallom, hogy a jó sitebuilder képes egy sablon elkészítésére a legnépszerűbb sablonkezelőkben, ha az xslt-is vágja az kifejezetten előny :) Természetesen nem feltétlenül egyedül, hiszen ott a backend fejlesztő akivel kommunikálnia lehet sőt, kell.
20

-

Nutec · 2009. Jan. 3. (Szo), 12.11
Amit én írtam azok "webszerkesztő"- néven futó állásajánlatok, nem volt külön kiemelve a munkakör! Lehet, hogy ezek tényleg a Proclub által említett mindent egy nyakba varrós melók!
Amúgy bitos, hoyg nem lehet valaki mindegyik technológiának 100%-ig profi művelője, de valamilyen szintű tudást, vagy legalább ismeretét biztos elvárják!
21

Egyrészt a sitebuilder

yaanno · 2009. Jan. 3. (Szo), 12.16
Egyrészt a sitebuilder kifejezést javaslom, koptassuk ki a magyar tech köznyelvből - nincs semmiféle megfelelője más nyelveken, és ha netán így mutatkozol be egy külföldi cégnek, még jobb esetben azt mondja, hogy ez biztos valami olyan, amit a Yahoo! (azóta a Google is stb.) csinál: összekattitgatós weboldal. Jobban örülnék mondjuk a frontend fejlesztő, vagy egyszerűen webfejlesztő terminusnak, ahol a specializálódást később meg lehet adni.

Pár év frontend fejlesztői tapasztalattal azt tudom mondani, hogy a HTML+CSS önmagában kevés, de ha nagyon penge vagy belőle, akkor már menet közben más dolgokat is elsajátítottál :) Úgy értem, a HTML mellett ismersz már más leíró nyelveket, CSS ninjaként pedig biztosan beleszagoltál a webes szkriptelésbe (JavaScript vagy egyéb). Ha ász vagy HTML-ben, akkor már tudod, hogy hogyan kell layoutokat tervezni és megvalósítani, hogyan kell adatszerkezeteket megjeleníteni, azokat vizuálisan megformálni és módosítani stb.

Ha tehát jó vagy HTML+CSS-ből, akkor már jó vagy néhány más dologban is. Szerintem ezek annyira összefüggnek, hogy nem is nagyon lehet szeparáltan tudni ezt vagy azt, hanem néhány dolgot (zseniknél ez a néhány lehet sok is) lehet jól tudni és sok minden mást kevésbé jól. Remélem, világos mit akartam mondani :)

Mellékszál: a külföldi (főként US) álláshirdetéseket elnézve, sokkal nagyobb a specializált tudásra az igény; nem ritka például, hogy egy cég külön-külön keres flash-es, flex-es és dizájner embert, ugyanis ezek külön melókként jelenhetnek meg adott esetben.
31

Igazad van!

Adam · 2009. Jan. 5. (H), 23.44
Ez a sitebuilder kifejezés amúgy vajon honnan eredhet itt nálunk? Frontend-developer jól hangzik, bár álláskereső oldalakon nem ritka a HTML Editor, Programmer, Developer sem, illetve Dynamic Web Developer, bár mindegyiktől kiráz a hideg. Szakmai berkekben pedig a CSS Ninja {color: black; visibility: hidden;} a jó megszólítás :)

Ugyanakkor kiegészíteném a Frontend-developer feladatkörét a Usability (használhatóság) témakörével is, amivel a designer munkáját segíti.
22

Nyugatiaknak végzett távmunka?

Piroska néni · 2009. Jan. 4. (V), 15.40
Yaanno írt az USA-beli álláshirdetésekről. És mi a helyzet a távmunkával? Nem lehetne nyugati díjazásért itthon dolgozni? Még akkor is, ha csak egy projektről lenne szó? Van esélye egy magyar földi halandónak?
23

Van munka haz(ánk)on kívül is

Poetro · 2009. Jan. 4. (V), 17.18
Sokan itt a fórumon is külföldi megrendelőnek dolgozunk céges vagy távmunka formájában, úgyhogy igenis van lehetőség kellő tehetséggel, és szerencsével külföldi ügyfélnek dolgozni.
36

cikk

gex · 2009. Jan. 7. (Sze), 01.16
http://webakademia.hu/2008/10/kulfoldre-dolgozni/
24

Mit pötyögjek be a keresőbe?

Piroska néni · 2009. Jan. 4. (V), 19.28
Poetro! Hogy ilyen megbízást találjak, mit írjak be a keresőbe? Angolul tudok. Köszönöm segítségedet!
25

Ez a téma...

Ustak · 2009. Jan. 4. (V), 20.39
engem is érdekelne. Annó találtam ezt: www.tavmunkainfo.hu, csak utána annyi munkám lett itthon is (szerencsére .-)) hogy pihenni hagytam a dolgot, de jó lenne tudni mik a tapasztalatok.
26

Nem tudom

Poetro · 2009. Jan. 5. (H), 00.15
Erre nem tudok válaszolni, ugyanis engem a munka talál meg, nem én keresem, úgyhogy ebben nem tudok segíteni. Mindenesetre egy igencsak hatékony referencialista kiépítése biztosan sokat segít. Ezen kívül a nagy cégek általában mindig keresnek akár távmunkában is embereket, sőt Felhő ide is felrakott már ilyet.
30

Az kell elérni, hogy a munka találjon meg!

Adam · 2009. Jan. 5. (H), 23.30
De addig is: Authentic Jobs, Guru

Persze lehet nézegetni a Google álláshirdetéseit is :)
38

Mi az az UX?

Nutec · 2009. Jan. 7. (Sze), 13.10
Valaki tudna valami linket, cikket stb. ajánlani(lehetőleg magyar nyelvűt) az UX designról?
Mi ez egyáltalán? Csak szeretném bővíteni az ismereteimet!:)
Előre is köszi!

Nu7ec
39

Felhasználói élmény

tolmi · 2009. Jan. 7. (Sze), 15.26
40

Köszi..:)

Nutec · 2009. Jan. 8. (Cs), 02.19
Ok, ok értem a célzást:)!
Kerestem az UX design kifejezésre, de nem találtam olyat amit szerettem volna:(!
Fogalmam sem volt, mi a neve magyarul, de így azért kicsit könnyebb:)!
41

Juzer, juzer, juzer

ptx · 2009. Jan. 8. (Cs), 12.21
A lényeg a felhasználói szempontok előtérbe helyezése; az UX szakember figyel arra, hogy a juzer keveset anyázzon :) Logikus navigáció, intuitív megoldások meg ilyesmi.

Kereshetsz arra is, hogy információs architektúra, információ-építészet (IA, information architecture); UX és IA között sok az átfedés, illetve sokan szinte szinomímaként kezelik.

Kötelező olvasmány:
Ne törd a fejem! - Felhasználóbarát webdizájn
A kiadó weblapján belenézhetsz a könyvbe (pdf)

http://juex.blog.hu/
http://ergomania.blog.hu/
42

interaction designer

Hodicska Gergely · 2009. Jan. 8. (Cs), 12.26
Ilyen néven is fut kint ez a dolog.
43

Köszönöm!

Nutec · 2009. Jan. 9. (P), 12.59
Köszi mindenkinek a tippeket! Bocsi a lámaságomért, de nem túl régóta foglalkozom weblapszerkesztéssel és igyekszem minél több infót begyűjteni:). Szeretném jól csinálni amit csinálok és fontosnak tartom ezeket a felhasználóbarát dolgokat, a "weblapok ergonómiáját", ha úgy tetszik. Már egész jól elboldogulok xhtml-ben, css-ben (talán JavaScriptben is),de ha az első leütéstől az utolsóig én csinálom a honlapjaimat, akkor azt hiszem kötelességem az ilyen UX típusú dolgokra is odafigyelni:)! Szerintem a komoly webfejlesztőket a "Tákoló Pistikétől" a tudásanyag mellett a szemléletmód ami leginkább megkülönbözteti..

Nu7ec
44

UX huhú azért ahhoz is kell a tapasztalat

Vitaleas · 2009. Jan. 10. (Szo), 00.56
Mi is foglalkozunk webshopok felhasználói tervezésével és, akik nálunk az áruházakat profin tervezik meg azok azért 1,5-2 éve foglalkoznak ezzel intenzíven, hogy az a rendszer olyan legyen amilyennek lennie kell. Oké elismerem az újakat be lehet tanítani fél év alatt elfogadható szintre, meg nyílván az első félévben látványosabb a fejlődés mint az azt követőekben, de ez a meló is igényel programozói ismereteket, mert át kell látni milyen megoldások vannak.

Akárhogy is nézem, ahhoz, hogy a weben pénzt tudj normálisan keresni legyél programozó, designer vagy bármi más, kell egy olyan 2000-2500 óra tapasztalat(ez heti 40 órát nézve kb 1,5 év) melyet, ha van jó tanárod(lehet ez munkatárs is, miközben gyakornokoskodsz) és tehetséged talán le tudsz nyomni 1500-ra(full fanatistán heti 60 órával számolva 25 hét), de 1-2 hét alatt csodát szerintem ne várj.

Szóval, ha ebben a világban akarsz mozogni, szerintem keríts egy jó könyvet és egy jó tanárt vagy tanfolyamot aztán kezdj el gyakornokoskodni, valami minimál összeget fognak fizetni, de itt a tapasztalat a lényeg úgyis. Aztán 1-1,5 év múlva már lehet normális melóról álmodozni. Bár, ahogy ismerem a szakmai sulik is általában 2 évesek és 0 gyakoraltot adnak a kézbe. Azért ez a fenti út szerintem sokkal kifizetődőbb:-)
45

Ennyire még nem...:)

Nutec · 2009. Jan. 10. (Szo), 11.26
Köszi a tanácsot, de ennyire még nem akarok bele folyni a dologba. Én nem mondtam, hogy hivatásos UX-designer akarok lenni, csak szeretném, ha lenne valami fogalmam a dologról. Egyenlőre nem webáruházakat készítek, csak egyszerű magán-oldalakat, de érdekelnek a használhatósági (stb.) alapkérdések (mégha nem is a marketing-pszichológia legmélyebb bugyrait feszegetem:D)!

Minden esetre, biztos , hogy fogok keresni valami ezzel foglalkozó könyvet(könyveket)!
52

UX designer nincs is

zila · 2009. Jan. 16. (P), 14.30
Ráadásul pont a napokban volt egy Blogmark ezzel kapcsolatban, ebben többek között szerepel az is, hogy az ux design nem egyemberes pozició, tehát ha igaza van a blogmarkon linkelt írásnak, akkor olyan foglalkozás nincs, hogy felhasználói élmény tervező :)
53

Akkora bullshitet már rég

tolmi · 2009. Jan. 16. (P), 14.38
Akkora bullshitet már rég olvastam mint az a blogmark...
58

Juzer-orientált szemléletmód

ptx · 2009. Jan. 21. (Sze), 14.11
Érdekes, hogy ezt olvastad ki a cikkből :)
Az a lényeg, hogy az UX stratégiai jelentőségű, és ha csak elszigetelten foglalkozik vele valaki a cégen belül, az nem elég. Nem csak a designer hoz design döntéseket.

Ez kb. olyan mint a marketing. Ha hiányzik a piacorientált szemléletmód a termékötlet-pozícionálás-fejlesztés-értékesítés-utánkövetés folyamatából, hiába van egyetlen ember, aki "Marketinges" és mást nem tesz, csak hirdetéseket szervez..
48

Simán lehet alkalmazni

WestPal · 2009. Jan. 16. (P), 00.35
Én webdesigner-ként dolgozom egy cégnél, amikor elkezdtem ismertem egy kicsit a photoshopot, annyira, hogy gombokat, meg alapszintü dolgokat le tudtam rajzoni benne, egy hét alatt be lehet tanulni rengeteg tehnikát photoshopból az interneten, elég ha olvasod egy hétig a psdtuts.com-ot, tudtam css-t olyan szinten, hogy amit css-ben meg kellett csinálni azt megtudtam csinálni, nem túl nehéz, a problémák akkor jöttek amikor internet explorer 6-oson is úgyanúgy kellett volna kinéznie, mint firefoxon vagy a többi modern böngészőn, tudtam írni "valid" html-t, de még egy sima füles menünél is megálltam gondolkodni, hogy csináljak neki kerekített sarkokat, aztán pedig css-ben beletellett kb. jó 3 hétbe szerintem mig nagyjából kistudéroztam a float-os problémákat, azokat abban az időszakban általában ha használtam, csak problémáim voltak vele, és utánna belebonyolodtam hova kell is végül azt kitenni vagy hova nem hogy ne törjön szét az oldal, rengeteg hasonló problémába ütköztem kezdőként, pár hónapomba telt, hogy felhasználóbarát, css-html valid, "crossbrowsing" frontendeket készithessek. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy-hogy a munkltató ezt elnézi, bizonyára piti kis cég. NEM!!! Épp ez a lényeg, kitanítják az ilyen kis buzgó-mócsing tizenéves gimnazistákat, bizonyos foglalkozási körre, html-css-photoshop-usability , ha ezek megvannak és jól betanulod, egy stabil alapokon álló cégnél alapember lehetsz, nagyon nagy százalékban lefedi az összmunkát és legalább ugyanolyan mértékben befolyásolja a weblap sikerét, mint a programozás része, sőt a cég amelyik alkalmaz nem is nagyon örülne ha kicsit is jobban beleásnád magad a programozásba, bizonyos nyomós okokból: például azért, hogy te teljesen a saját részedre fókuszálj, ne figyelj más munkályára, a tiedben légy ász és ne ezermester, másrészt a rendszerek amiket fejlesztenek kénytelenek teljesen szétválasztani a design részét a programozástól, ugye ez azt jelenti, hogy törekvés a tökéletes MVC-re.

Én mondom neked, keress egy hasonló nagy céget, aki esetleg nem magyarországra csinál oldalakat, mivel itt még nem dúl ez az ipar, az emberek még nem biznak meg annyira az online áruházakban, vagy nem ismerik azoknak előnyeit, de mit is várhatunk, hisz jóformán rendes internet lefedettség sincs, komolyan mondom Romániában a 20 megás internet alap dolog lassan (kb 1500 Ft. havi előfizetéssel), na és nagy zárójel bezárva, szóval az a cég biztos tisztában van ezekkel a dolgokkal, hadd neveljenek belőled egy frontend tervezőt.

Valószinü, hogy nem lesz könnyü dolgod, ilyen céget keresni, és utánna folyamatosan tanulni tanulni tanulni és fejlődni, de nekem pont ez a szerencsém volt, én is mai napig ugyanannál a cégnél dolgozom, kreációs osztályvezetőként, php, js, mysql - ezeket csak azért tudogatom, mert volt türelmem fakultatív módon megtanuli, senki nem kérte tőlem és még egyetemista vagyok, azon az osztályon ahol en dolgozom, a .js-re is van külön szakember. Egy jó csapat ilyen emberekből épül, kicsit tudjon, de azt úgy tudja mint a "hiszekegyet" a pap!

Sok zárójellel, meg sok dologgal amivel valószinüleg sokan nem értenek velem egyet, tapasztalatból ez az én véleményem.