ugrás a tartalomhoz

Blasting the Myth of the Fold

Hojtsy Gábor · 2007. Nov. 26. (H), 18.29
Érdemes még az azonnal látható dolgokra koncentrálni? (podcast)
 
1

Hüjeség

vbence · 2007. Nov. 27. (K), 11.19
Magyar hallgatóság számára nem sok értelme van a dolognak. Egy olyan tévhitet döntögetnek benne, amiről sosem hallottam, és első hallásra is hülyeség.

(Történelmi dokumentációnak jó a net olyan koráról, ami idehza sosem létezett...)
2

szerintem élő dolog

Hojtsy Gábor · 2007. Nov. 27. (K), 12.58
Én több helyen láttam, akadtam olyan problémába, hogy fontos dolgok nem fértek bele az első képernyőbe. Azért marketing célú oldalaknál most is elsősorban ez a verzérlő szempont. Amikor betöltődik az oldal, akkor minél többet láss a tartalomból, lehetőleg mindent.
3

Nem csak marketing

zila · 2007. Nov. 27. (K), 14.45
Üzleti alkalmazásoknál is fontos szempont szokott lenni, hogy a lehető legtöbb információ látható legyen (pl. callcenterekben, helpdesk-en, felügyleti rendszerekben, stb.)
4

Web

vbence · 2007. Nov. 30. (P), 13.16
Weblapokal kapcsolatban nem hallottam még, hogy nem szabad scrollt használni, mert az emberek nem ismerik a scroll mechanizmust.

Ámerikában, felmerülhet ilyen kérdés, ahol az Internet lefedettség eléri az informatikus írástudatlanokat is, de itthon azért nem teszi ki a látogatottság (így bevétel) számottevő részét az a közönség, aki odakerül a net elé, és nem látott még Word-öt sem, vagy bármit.

Az ergonómia teljesen más szempont. Ha egy webalapú ügyvitelről beszélünk, az nem weboldal ebben az értelemben. Ha a cél az, hogy minél gyorsabban hozzáférjünk az információhoz, akkor kialakítható scroll-mentes felület. De ezt nem azért tesszük, mert az emberek nem olvassák el, ami a lecsüszott aképernyőről. Azért tesszük, hogy gyors és kényelmes legyen a felületünk. Mégegyszer: itt nem egy médiumról van szó, csak egy UI-ról, a podcastban nem erről beszélnek.

Egy weboldallal sok célunk lehet, működhet névjegykártyaként, brossúraként, vagy napilapként, vagy éppen lehet egy online mesekönyv. A különböző célokra különböző irányelveket kell alkalmaznunk, ez egyértelmű. És van, ahol számít a scroll. De ki mondta azt, hogy grafikai elemekkel kell jelezni a scroll lehetőségét (mert az embereknem nem egyértelmű egy scrollbar jelentése az ablak szélén).

Mindössze annyit mondok, hogy ez nem egy létező mítosz (téveszme), legalább is itthon (hálistennek) nincs ilyen.