ugrás a tartalomhoz

Jönnek a változók a CSS-be

Hidvégi Gábor · 2012. Aug. 27. (H), 16.45
A specifikáció első változatában képet kaphatunk az elképzelésről
 
1

Hasznos

Pepita · 2012. Aug. 28. (K), 05.07
Főleg a doksira mutató link. :)
Kíváncsi leszek, hogy most az IE8- teljesen eltűnik, vagy mi lesz?
Magyarországon szerintem még több év kell ahhoz, hogy a magán(otthoni)szektorban kikopjon a WinXP, emiatt viszont nemigazán használhatjuk ki ezeket a lehetőségeket. Mert sok Júzer nem FF-ot használ, hanem IE-t. Legalábbis saját tapasztalataim szerint sokan. Egyre több olyan honlap van, amelyiket "nem érdekli" IE(8-), de kérdés, hogy ez üzletileg megfelelő-e (magyar viszonylatban)? Tudom, hogy sok statisztika szerint országosan 3% alatt van, de saját tapasztalataim szerint ennél jóval több. Nyilván ez témától is függ, és szerintem az ilyen nagyobb volumenű statisztikákat "rontja" az, hogy pl. a fejlesztők többsége csak tesztel IE alatt, viszont rengeteget netezik más böngészővel.

Bocs, hogy nem teljesen idevág, de nekem ez jutott a cikkről eszembe.
2

Kényelem

Hidvégi Gábor · 2012. Aug. 28. (K), 07.24
Már vannak ilyen keretrendszerek vagy programok, Poetro is említett egyet, amit használnak a cégénél, amivel pont ugyanezt lehet elérni, mint a változókkal (sőt, talán többet).

A legtöbb css3 és html5 fejlesztés kiváltható már meglévő eszközökkel, szóval inkább a kényelmet szolgálják; továbbra is csak lustasági kérdésnek tartom a régebbi böngészők nem támogatását, akinek van gyakorlata a webfejlesztésben, és tudja, mire kell figyelni, elenyésző plusz munkát jelent az, hogy a site akár IE6 alatt is elfogadhatóan jelenjen meg.
7

Köszi a linket

Pepita · 2012. Aug. 29. (Sze), 05.39
Igen, igazad van, de akkor minek erőlködnek rajta? És köszi a linket, néha hasznos beletolni az orromat, már el is felejtkeztem róla. Pedig jó kis összefoglaló.

Hahó, Poetro, mit is használtok?
9

Gondolom azért erőlködnek

inf · 2012. Aug. 29. (Sze), 07.38
Gondolom azért erőlködnek rajta, mert js meg flash nincs minden böngészőben, vagy ki van kapcsolva, ellenben css nagyobb valószínűséggel van bennük. Szóval próbálnak css-be mindent beletákolni, hogy ne kelljen javascript-tel meg flash-el megoldani.
10

Bezárult a kör :)

Pepita · 2012. Aug. 29. (Sze), 23.51
De hát onnét indult - ez a szál -, hogy HTML5 és CSS3 nincs "mindenhol"... Persze js sincs.
3

A jó weblap CSS nélkül is

Joó Ádám · 2012. Aug. 28. (K), 19.20
A jó weblap CSS nélkül is használható marad.
4

Aha

prom3theus · 2012. Aug. 28. (K), 21.22
Ezt próbáld meg elmagyarázni egy marketingesnek, akinek a haja kihullik már attól, ha nem brand színekben jelenik meg egy oldal, hanem attól mondjuk 0x000003 árnyalattal eltérővel...
5

Óvakodj a törpétől!

Pepita · 2012. Aug. 29. (Sze), 03.09
Méginkább a kopasz marketingesektől...
Frontendet alapvetően úgy kell építeni, hogy ha eltűnik a CSS-ed, ne tűnjön el az oldalad.
6

Igen, de

Pepita · 2012. Aug. 29. (Sze), 05.30
Alapjában véve ezt én is így gondolom, de azért csak jóval kényelmesebb volna használható (főként crossbrowser) szabványra támaszkodva dolgozni. Többek közt ezért szeretek inkább backend-el foglalkozni, de nem válogathatok.
8

+1, én is ezért tértem át a

inf · 2012. Aug. 29. (Sze), 05.40
+1, én is ezért tértem át a backend-re, aztán rájöttem, hogy sokkal szebb dolgokat lehet backend megoldani, mint frontend. Most pl azon agyalok, hogy egy rendszert modulokra fogok szétszedni horizontálisan, a modulokat meg tier-ekre bontom vertikálisan. Ez persze csak gyakorolgatás, ténylegesen nincs szüksége rá az oldalnak, de hasznos tapasztalat, ha egy nagy forgalmú oldalt kell csinálni. Szóval itt van hova fejlődni, frontend-en viszont nagyon erősen limitál az, hogy mit tudnak a böngészők, vagy hogy ki van e kapcsolva a js... Ha a silverlight jobban elterjed, akkor talán visszatértem volna frontend-re, de sajnos nem így lett... Sajnálom is, mert egy csomó energiát beleöltek, hogy egy tényleg profi cuccot alkossanak, és ez lett a vége :S