ugrás a tartalomhoz

Webtudor: Ingyenes, magyar nyelvű online előadások

janoszen · 2015. Jan. 19. (H), 18.36

Már egy ideje készülőben volt, most valóra válik: online, élő előadássorozatot indítunk webfejlesztés és üzemeltetés témakörben.

Az első előadásunk február 4-én este 8 órától lesz megtekinthető a YouTube-on Az OOP alapjai címmel.

A műsor első része előadás, míg a második részben a Google fiókkal rendelkezőknek lehetősége lesz Hangouts-on keresztül kérdéseket feltenni.

Mivel ilyen (tudtunkkal) még nem nagyon volt a magyar weben, ezt egyfajta pilot projektként is fel lehet fogni. Amennyiben mutatkozik elegendő érdeklődés, szeretnénk legalább egy, de ideális esetben több szezont is kihozni ebből a fajta műsorból.

Reméljük, a projekt megnyeri a tetszéseteket, és szép számmal jelentek meg virtuálisan az előadásokon.

A részletekért, friss hírekért kövessetek minket a közösségi csatornákon:

 
1

Nagyon jól hangzik!

vbence · 2015. Jan. 19. (H), 23.11
Mindent bele...
2

hajrá

Pepita · 2015. Jan. 20. (K), 08.51
+100
Szerintem nagy ötlet.
3

Azért annyira nem egyedi. A

spapp · 2015. Jan. 20. (K), 09.24
Azért annyira nem egyedi. A Linux Akademia már elég régen csinálja. De jó ötletnek tartom!
4

Linux Akademia

janoszen · 2015. Jan. 20. (K), 13.05
A Linux Akademia ha jol latom fizetos. Ez ingyenes. :)
14

+1 jippii :)

EL Tebe · 2015. Jan. 21. (Sze), 09.51
+1 jippii :)
15

Van ingyenes

Hidvégi Gábor · 2015. Jan. 21. (Sze), 11.01
Van ingyenes előadássorozatuk.
16

Kotekednek...

janoszen · 2015. Jan. 21. (Sze), 12.22
Hat ize, tudnek kotekedni, de am legyen. Ebben az esetben a marketing szovegem nem teljesen helytallo, en kerek elnezest. :)
17

Egy ismerősöm részt vesz

Hidvégi Gábor · 2015. Jan. 21. (Sze), 12.26
Egy ismerősöm részt vesz rajta rendszeresen, onnan tudok róla, még valamikor ősszel kezdődött. Lehet, hogy most már nem hirdetik.

Viszont az csak Linux-szal foglalkozik, így a marketingszöveged helytálló : )
5

Kérdések

Hidvégi Gábor · 2015. Jan. 20. (K), 15.43
OOP alapjai, tervezési minták, ORM – mindegyikhez hónapok, évek gyakorlata szükséges, itt pedig egy-egy óra alatt lezavarjátok a témákat?

Ha webfejlesztés (nem vállalati, enterprise), akkor a statisztikák szerint a PHP elterjedtsége 82%. Korábban Poetro feltett egy kérdést, hogy PHP-ban minek használni felépíteni egy (bonyolult) OOP hierarchiát, ha a kérés kiszolgálásával ez úgyis megszűnik?

Vagy vegyük példaként a weblabort vagy az origót, amely oldalak különböző szekciókra vannak osztva: fő hírfolyam, egyéb hírfolyamok. Darabonként lefuttatok egy lekérdezést, a kapott adatokat beillesztem a sablonba, és kiküldöm a böngészőnek. Rém egyszerű, hol van itt szükség objektumokra?

A webfejlesztés egy roppant összetett feladat, még a legnagyobbaknak sem sikerül – miért nem inkább a stabil alapokat tanítjátok meg (mert ezek nem igazán mennek a többségnek), mint például a CSS és JS használata, HTTP fejlécek, gyorstárazás?
6

Mert, ha nincs szemét...

Gixx · 2015. Jan. 20. (K), 16.14
... a kukások munka nélkül maradnának.
7

Valaszok

janoszen · 2015. Jan. 20. (K), 18.50
OOP alapjai, tervezési minták, ORM – mindegyikhez hónapok, évek gyakorlata szükséges, itt pedig egy-egy óra alatt lezavarjátok a témákat?


Termeszetesen nem, mint az eloadas hivatalos cime jelzi is (katt a weboldalra), ez az elso resze a nemes temanak.

Ha webfejlesztés (nem vállalati, enterprise), akkor a statisztikák szerint a PHP elterjedtsége 82%. Korábban Poetro feltett egy kérdést, hogy PHP-ban minek használni felépíteni egy (bonyolult) OOP hierarchiát, ha a kérés kiszolgálásával ez úgyis megszűnik?


Nem kivanunk allast foglalni abban, hogy ki milyen technikat hasznal, vagy ki milyen programnyelven dolgozik. Sot, lehet hogy eppen a mi eloadasaink hatasara nyergel at valaki PHP-rol Java-ra, tekintettel arra, hogy a kulonbozo nyelveken bemutatjuk ugyanazt es ez hasznos osszehasonlitasi alapot nyujthat valakinek aki kivancsi ra.

Vagy vegyük példaként a weblabort vagy az origót, amely oldalak különböző szekciókra vannak osztva: fő hírfolyam, egyéb hírfolyamok. Darabonként lefuttatok egy lekérdezést, a kapott adatokat beillesztem a sablonba, és kiküldöm a böngészőnek. Rém egyszerű, hol van itt szükség objektumokra?


Nincs. Az elso eloadas elso 5 perceben ra is vilagitok, hogy az OOP elott is irtak emberek tiszteseges, sot kifejezetten zsenialis kodot, nem ezen mulik hogy egy adott kod jo-e vagy sem. Ez egy eszkoz, ami viszont hasznos mankot nyujthat egy olyannak, aki nem tudja meg megfeleloen strukturalni a kodjat. A jellemzo fejlodes az, hogy a ganyolasbol az ember elszalad egeszen a legmagasabb absztrakcios szintekig, majd rajon hogy mi nem kell neki es szepen visszabontja.

A webfejlesztés egy roppant összetett feladat, még a legnagyobbaknak sem sikerül – miért nem inkább a stabil alapokat tanítjátok meg (mert ezek nem igazán mennek a többségnek), mint például a CSS és JS használata, HTTP fejlécek, gyorstárazás?


Pontosan errol van szo, stabil alapokat szeretnenk adni, es igen, lesz szo a HTTP-rol, cachelesrol, stb. de mivel egyelore nem tudjuk felmerni, hogy mire van igeny, ezert nem adtunk ki reszletes tantervet. Mivel az OOP egy viszonylag webtol es programnyelvtol fuggetlen technika, ez jo valasztasnak tunt elsore.
8

Videó hatékonyabb, mint az

pythonozok · 2015. Jan. 20. (K), 19.51
Videó hatékonyabb, mint az írott szöveg?
Vagy "marketing" oka van, hogy egyre több a videóban leadott anyag?
(csak magamból kiindulva: amíg még tudtam olvasni hosszabb szövegeket is, addig könnyebben boldogultam a nyomtatott anyaggal, mint a tanfolyamokon a szóban leadott anyaggal)
9

Más

janoszen · 2015. Jan. 20. (K), 20.13
Inkább: más. Itt nem csak videóról van szó, hanem Hangoutson keresztül be is lehet csatlakozni, kérdezni, stb. Illetve az előadást utána lehet csak hallgatni is, amit én is sokszor csinálok, ha kevésé koncentrációigényes a munka.

A visszajelzések száma azt mutatja, hogy masszív igény van rá és talán így sikerül megmozdítani a passzív réteget.
10

Köszi, akkor én vagyok a

pythonozok · 2015. Jan. 20. (K), 20.25
Köszi, akkor én vagyok a kivétel, ami erősíti a szabályt.
28

bármikor írhatsz transcriptet

inf · 2015. Jan. 27. (K), 00.04
bármikor írhatsz transcriptet a videokhoz, ha zavaró a formátum, és úgy érzed igény van rá
29

Ezt most nem biztos, hogy

pythonozok · 2015. Jan. 27. (K), 00.09
Ezt most nem biztos, hogy értem...
Mindössze jelezni akartam, hogy én nem boldogultam soha az élőszóban előadott anyaggal, az írott nekem jobban bejött amíg...
30

hát gondoltam beszállhatsz

inf · 2015. Jan. 27. (K), 15.02
hát gondoltam beszállhatsz szövegírónak (ha janoszen is engedi), és akkor képviselve lesz az réteg is, akik olvasni jobban szeretnek
31

Barkit

janoszen · 2015. Jan. 27. (K), 15.08
Barkit szivesen latunk, aki konstruktivan es rendkivuli minosegi munkaval szeretne segiteni a magyar webfejlesztok es uzemeltetok tanulasat.
33

én szívesen terveznék

inf · 2015. Jan. 27. (K), 15.17
én szívesen terveznék előadást, esetleg írnék cikket néhány később jövő témában. előadni sajnos nem tudok, I lack that skill...
34

Irhatsz.

janoszen · 2015. Jan. 27. (K), 19.00
Ha van kedved cikket irni, akkor hallgasd vegig az eloadast es transscripteld egy jo cikkbe. Az mindig segitseg.
35

Meglátjuk. Végülis heti 2-3

inf · 2015. Jan. 27. (K), 20.40
Meglátjuk. Végülis heti 2-3 óra belefér nekem is. Jó, tegyünk egy próbát a mostani előadással, aztán meglátjuk hova tovább.
36

Elso

janoszen · 2015. Jan. 28. (Sze), 10.26
Keress meg privatban legyszi, jon ki egy "nulladik" eloadas videos formaban holnap magassagaban.
13

Köszönöm

Hidvégi Gábor · 2015. Jan. 21. (Sze), 09.44
Ok, köszönöm a válaszokat, és sok sikert kívánok!
11

+1

aky22 · 2015. Jan. 20. (K), 22.48
Nagyon tetszik az ötlet és maximálisan támogatom. Remélem nem fog ez is 1-2 hónap után befulladni mint mostanában teszi azt elég sok ígéretesnek tűnő kezdeményezés.
12

Alapvetően

janoszen · 2015. Jan. 21. (Sze), 08.50
Alapvetően ez csak PP-n, Krisztiánon és rajtam múlik, és én szeretnék rajta maradni. Mivel sikerült elég sok külsős előadót is megmozgatni, talán menni fog. Amíg lesz aki élőben nézi, én csináni fogom, mert heti kb 4 órám eddig is volt és ezután is lesz a közösségre, eddig is csak médium kérdése volt a dolog.
18

"Mivel ilyen (tudtunkkal) még

virág · 2015. Jan. 23. (P), 13.04
"Mivel ilyen (tudtunkkal) még nem nagyon volt a magyar weben,"

ó, dehogynem volt...csak már régen! És mivel akkor még (kb. 10-12 éve) nem volt videó streaming, ezért a gyaloglo.hu-n lévő csetszobánkban tanítottunk webfejlesztést és programozást. Teljesen ingyen és bérmentve lehetett bejönni és kérdezni a cikkeink alapján (a cikkeket egy saját weboldalon jelentettük meg, sokféle témában), interaktív volt, nagyon jó hangulatú és közösségépítő, az akkori lehetőségekhez képest népszerű is volt, de már rég volt. :-)

Szal hajrá, sok sikert a munkátokhoz!
19

+1

Pepita · 2015. Jan. 23. (P), 17.05
De kár, hogy nem láttam... :)

Mondjuk ma kinek lenne ideje a chat előtt csücsülni? (Mármint aki tanít.)
Vagy az is "meghirdetett időpontokban" volt?
20

Nem, minden nap volt.

virág · 2015. Jan. 23. (P), 18.31
Nem, minden nap volt. Abszolút fanatikusok voltunk :-) Szinte ott éltünk :D Sztem úgy 2 évig ment a dolog, utána szétfújt bennünket az élet. Változó volt az oktatók összetétele, volt köztünk akkor a 30-as éveiben járó vérprofi és volt középiskolás is... Akkoriban nem volt más csak IRC és a Java alapú cset kliensek, mi a Gyalit választottuk. Volt, hogy 20-30 ember is volt bent. Más világ volt még, ma már én sem tudnám csinálni, de szerintem nem az idők változtak, hanem én lettem más :) Ma már nem vagyok olyan lelkes és nem akarom mindenáron megosztani a tudásomat sem. :)
21

durva

Pepita · 2015. Jan. 23. (P), 18.58
Hát tényleg fanatikus ak voltatok. :)
Ma csak a lelkesedés hiányzik? Mondjuk az épp elég.
22

Azt hiszem igen :) Nem nagyon

virág · 2015. Jan. 23. (P), 19.17
Azt hiszem igen :) Nem nagyon látok lelkes embereket sehol, általában minden a pénzről szól, a legtöbb fiatal ma már 25-26 évesen évi 100ezer dollárt akar keresni (otthon nyilván mások az arányok, de a lényeg ugyanaz), + örülök, ha hazaérek este és a magam kis projektecskéit hegesztgetem a saját örömömre :) nincs kedvem másokkal mérgelődni. :)
23

Penz

janoszen · 2015. Jan. 23. (P), 23.27
Az a jo, hogy azert a penz tud maskepp is jonni, csak eppen hosszabb tavu a dolog... nekem ez a videos tema (ha mukodik), reklam. Innen jonnek ugyfelek, munkak (ahogy regen a Weblaborrol) es finanszirozzak azt, hogy foglalkozhassak a sajat projektjeimmel. Szoval valahol van egy egeszseges korforgas, viszont ehhez evek kellenek, hogy beinduljon.

Meglatjuk, hogy sul el. Nekem eddig a kozossegbe fektetett idom mindig visszajott valamilyen formaban.

(Fun fact: az elso komoly melomat es ezzel egyutt a karrierem megindulasat egy Weblabor postnak koszonhetem.)
24

Figyelem majd :) Sok sikert

virág · 2015. Jan. 24. (Szo), 13.22
Figyelem majd :) Sok sikert hozzá! Remélem nagy lesz az érdeklődés és lesz értelme!
25

Erdeklodes

janoszen · 2015. Jan. 24. (Szo), 14.30
Erdeklodes van, az biztos.

Az erdekesseg kedveert egy kis statisztika. Az oldalak kb 1 hettel ezelott indultak:

Facebook like: 102
Facebook event visszaigazolas: 109
Twitter follower: 15
Google Plus follower: 13
YouTube subscriber: 55
Hirlevel feliratkozas: 14
26

neeem is igaz :) a Twitter

virág · 2015. Jan. 24. (Szo), 16.52
neeem is igaz :) a Twitter már 16 azóta :) bejelöltem én is
27

Tök jó, örülök, hogy végre

inf · 2015. Jan. 26. (H), 23.58
Tök jó, örülök, hogy végre valaki felkavarja az állóvizet!
32

Koszonjuk

janoszen · 2015. Jan. 27. (K), 15.08
Egyet ertunk, ideje volt. Meg kuzdunk a kezdeti nehezsegekkel, de lassan belejovunk.