ugrás a tartalomhoz

Miért ne üzemeltessünk saját szervert?

janoszen · 2013. Szep. 17. (K), 16.31

A fórumon már sokszor kifejtettem, hogy esküdt ellensége vagyok annak, hogy egy cég/projekt tulajdonos 1-2 gépes környezetben saját fizikai vasat üzemeltessen, illetve enyhébb fokon annak is, hogy egy fejlesztő mellékesben még szervert is üzemeltessen.

Természetesen a látszólagos kézzel fogható előnyöket nehéz megcáfolni, mivel egy gép megvásárlása sokkal kevesebbe kerül, mint bérelni egyet. Éppen ezért ebben a bejegyzésben megpróbálom összeszedni mindazokat a buktatókat, amik a saját szerver üzemeltetése ellen szólnak, és szót ejtek a megfelelő szerverterem választásáról is.

Áramellátás

Akár rack kiszerelésű szervert üzemeltetünk, akár toronyházas kivitelt, az áramellátás komoly probléma lesz. Az ideális világmodellben ugyanis úgy néz ki a dolog, hogy az áram jön a konnektorból, és kész. A gyakorlatban sajnos ez úgy néz ki, hogy tized-, huszadmagunkkal vagyunk rádugva egy kismegszakítóra (biztosítékra), és ha valamelyik gép tápegysége rendetlenkedik, az bizony le fogja vágni a kismegszakítót, és megáll a gépünk. Extrém esetben sajnos még az is előfordulhat, hogy a szomszédos hibás tápegység fizikai meghibásodást okoz a mi eszközünkben, és cserélni kell, de erről kicsit később.

Természetesen a salgó polcos hostingban (toronyházas kivitelű szerverek) statisztikailag sokkal nagyobb a Vargáné és társa típusú hírhedt tápegységek száma, de rackes szervereknél is elő-előfordul az, hogy elpukkan valami.

Érdekes kérdés az is, hogy egy adott helyen mennyire stabil az áramellátás. A Victor Hugo utca környékén például notóriusan rossz az ellátás, így ha a gépünk (vagy a szerverterem) nem rendelkezik két független betáppal, akkor ez is okoz kimaradásokat a szolgáltatásban.

Nem elhanyagolható faktor itt a működőképes (!) szünetmentes áramellátás és az aggregátor megléte sem. A szünetmentes addig hivatott szolgáltatni az áramot, amíg a dízeles aggregátor el nem indul.

Hűtés

Gondolom nem újdonság senkinek, hogy a hűtés egy igen komoly probléma sok egy terembe bezsúfolt gép esetén. A saját gépeket üzemeltetős hostingoknál itt sajnos sokszor komoly hiányosságok tapasztalhatóak, nem hogy redundancia nincs a hűtésben, de melegebb nyári napokon az alulméretezett klíma még a normál hőtermelést sem bírja.

A hőtermelés miatti leálláson felül, ami nem kis kellemetlenséget tud okozni, a magasabb üzemi hőmérséklet az eszközök gyorsabb elhasználódását is maga után vonja, így aztán a 2-3 évre tervezett befektetés akár 1 évre is rövidülhet.

Fizikai meghibásodás

Sajnos az ördög nem alszik, és a hardver mindig pont a lehető legrosszabbkor hibásodik meg. Akár béreljük a szervert, akár sajáttal dolgozunk, ilyenkor foglalkozni kell vele. A különbség az, hogy míg a saját szervernél be kell slattyognunk a szerverterembe, a bérelt gépnél csak szólunk a szolgáltatónak, hogy cserélje ki a meghibásodott alkatrészt.

A saját szerverrel van egy további kellemetlenség is, nevezetesen a cserealkatrész kérdése. 1-2 szervernél valószínűtlen, hogy tartunk mindenből tartalékot, és egy éjjeli időpontban meglehetősen nehéz mondjuk egy új tápegységet vagy megfelelő foglalattal rendelkező processzort beszerezni. (Ilyen problémának köszönhetően volt szerencsém egy komplett hétvégét tölteni a Victor Hugo utcai épületben.)

Mint már említettem, a kommersz szervertermek üzemeltetési körülményei nem hasonlíthatóak össze egy otthoni gép futásidejével, így aztán a hardverek élettartama akár jelentősen megrövidülhet. A legextrémebb ilyen eset, amit személyesen megtapasztaltam az volt, amikor 1 év után a komplett gépet ki kellett cserélni, mivel valami megsütötte, úgy ahogy volt.

Szoftver

A szerver üzemeltetésnek van egy szoftveres oldala is. Egyrészt érteni kell hozzá, különben ordas nagy biztonsági lukakat lehet kint hagyni a neten, aminek köszönhetően a fizikai vagy bérelt gépünk kisvártatva spammerek és malware-terjesztők melegágya lesz.

Ugyanilyen fontosak a rendszeres biztonsági frissítések. A jelenleg általam üzemeltetett Ubuntu szerverekhez átlagosan 3-4 naponta jön egy új biztonsági frissítés. Ezek egy része automatikusan telepíthető, a maradékkal viszont foglalkozni kell.

Természetesen üzemeltethetünk valamilyen előre gyártott admin panellel, de elég nagy az esélye, hogy előbb-utóbb foglalkozni kell a mélyebb rétegekkel is, mivel a panel valamit nem tud, vagy éppenséggel elromlik.

Biztonsági mentés

A RAID (lemeztükrözés) szép dolog, de komoly hardverhiba és szándékos rongálás ellen nem véd. Éppen ezért, ha lehet, offsite mentési és visszaállítási stratégiát kell kidolgozni.

Itt igen komoly hangsúlyt kap a visszaállítás. Ha nem teszteljük a mentésünket, akkor az pontosan olyan, mintha nem is lenne, hiszen adatvesztéses helyzetben derül ki ha valami hiányzott.

Monitorozás

Ugyan enyhébb fokon ez alkalmazás-probléma is, hiszen kellene monitorozni a belső működését is, a szervereknél ez különösen kritikus pont. Honnan tudjuk, hogy az alkalmazásunk összes része működik? Biztosan kimennek-e a szolgáltatás lejáratról értesítő levelek? És még folytathatnánk.

Összegzés

A szerver és alkalmazás üzemeltetés nehéz szakma. Természetesen ha bérlünk szervert vagy IaaS/PaaS szolgáltatót választunk, nem lehetünk biztosak benne, hogy minden rendben van, de ha a teljes stacket saját magunk akarjuk üzemeltetni, akkor mindjárt építhetünk saját backbone-t is. Hacsak nem vagyunk egy napi sok millió látogatót kiszolgáló nemzetközi vállalat, ez elég esélytelen.

Így hát véleményem szerint sokkal jobban járunk, ha feltesszük a kiválasztott szolgáltatóknak a megfelelő kérdéseket a vállalásaikról, mint saját infrastruktúrát építeni.

 
1

A RAID (lemeztükrözés) szép

Hidvégi Gábor · 2013. Szep. 17. (K), 17.46
A RAID (lemeztükrözés) szép dolog, de komoly hardverhiba és szándékos rongálás ellen nem véd.
Ez nagyon igaz, mi úgy jártunk, hogy a lemezvezérlő ment tönkre, és elkezdte tönkretenni a fájlrendszert, a fájlnevek eltűntek. Nagyon amatőrök voltunk, mert nem volt mentésünk (bíztunk a RAID-ben), végül az ingyenes TestDisk nevű programmal sikerült visszaállítani a fontosabb fájlokat, a nevüket meg a méretük alapján találtuk ki.

Köszi az összefoglalót.
2

Jó kis összefoglaló volt,

meni · 2013. Szep. 17. (K), 17.54
Jó kis összefoglaló volt, köszi.

a nevüket meg a méretük alapján találtuk ki


Uhh. Ez eléggé durván hangzik... :)
3

Link

Hidvégi Gábor · 2013. Szep. 17. (K), 17.56
TestDisk, ez lemaradt.
4

Csak rackkelhető szerver célre szánt eszközzel induljunk neki

thekingr · 2013. Szep. 17. (K), 20.43
A cikkel kapcsolatos saját tapasztalatom osztanám meg. Mindenkit óva intenék, hogy az irodájában feleslegessé vált izmosabb asztali torony PCjét állítsa be szervernek. Min s771-es két processzoros rackelhető szerverben gondolkodjunk. Pontosabban mióta én használtan szereztem egyet és azt állítottam be céljaimnak lekopogom erőteljesen, de nem volt álmatlan éjszakám. Ugyanis ami ezen kategória alatt esik, ahogy a cikkben is kifejtették azt nem erre gyártották és nem bírja a 24/7 nyüstölést. Mikor még múlt ősszel volt egy nagyobb HDD bővítésem akkor benn időztem párszor a migrációval kapcsolatos előkészületek és kivitelezés miatt. Volt szerencsém mélyebb beszélgetésbe elegyedni az ügyeletes srácokkal. Ők is az én véleményemet támasztották alá. A rackes szerverekkel alig van gond max ha néha a szoftver rakoncátlankodik. Míg a polcos részlegen nem egy problémás szerver van amit naponta kell újra indítani és igenis valami hardveres nyavaja miatt.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a szerver kategóriás termékek maguktól működnek. Igenis a cikkben leírtakra oda kell figyelni. De talán kevesebb meglepi lesz és álmatlan éjszaka amit a szerverteremben töltesz illetve remote vezérléssel szívva pusztán mert instabil az eszközöd hardveres oldala a 24/7 használat miatt.
5

Bérlés

janoszen · 2013. Szep. 17. (K), 22.03
Pusztán kiváncsiság: milyen szempontok miatt vetetted el a bérlést?
10

Egy jó használt olcsóbb

thekingr · 2013. Szep. 18. (Sze), 08.29
Én most egy 2U s771-es szervert birtokolok/üzemeltetek. Nagyon jó áron jutottam hozzá. Szegény ütött kopott, de csak kívülről. Valamiért ez nagyban lecsökkentette a piaci árát. Pedig belülről tip-top állapotban van sőt alig használt. Tartalék szerver volt. Így féláron jutottam hozzá mint amennyit valójában ért volna, ha nem ejtették volna le párszor igen durván.
Az árát így kb. fél év alatt behozta. Pontosabban, ha egy hasonló kapacitású szervert béreltem volna akkor félév alatt fizettem volna ki ennek a beszerzési árát. És most van egy saját szerverem amit hazavihetek vagy éppen eladhatok.
Persze kihangsúlyoznám, hogy ha jó áron akar valaki szervert venni keresni kell. Én ezt kb fél évig kerestem. Amikor belebotlottam azonnal lecsaptam rá mert ilyen jó konfigot ilyen olcsón nem talál az ember minden bokorban.
Az én esetemben az olcsó VPSek kiestek. Mivel pár terabytos HDDk figyelnek a szerveremben, mivel sok az adatom illetve azoknak rendszeres backupjait is tárolom. Gyakorlatilag a projectek amivel dolgozom minden adatot a szerveren tárolok. Ez már csak azért is jó mert ha behal a gépem akkor bármilyen gépen amin megvannak a szükséges szoftverek tudok tovább dolgozni. Emellett meg mivel van kakaó vasban tudok rajta virtuális gépeket üzemeltetni. Amit így teszt környezeteknek tudok felhasználni (ez egy VPS esetében nem lehetséges).
Ezzel nem arra akarok bíztatni mindenkit, hogy üsse fel az eBayt és vadásszon mindenki valami bika kimustrált több processzoros szervert, hanem hogy ha valaki nem csak pár weboldalt akar felpakolni a szerverére akkor kezdjen el számolgatni, hogy mennyiért kap egy jó használt szervert és hogy az jobban kielégíti e az igényeit.
31

Tesztszervernek nekem is van

deejayy · 2013. Szep. 18. (Sze), 11.44
Tesztszervernek nekem is van saját, de te ezzel szolgálod ki az ügyfeleket is?
32

Hogyan készülsz a

Joó Ádám · 2013. Szep. 18. (Sze), 12.22
Hogyan készülsz a meghibásodásra? Van mentésed a szerverről is?
6

A saját szerver üzemeltetése

fagzal · 2013. Szep. 17. (K), 22.04
A saját szerver üzemeltetése bár olcsóbbnak tűnik, az időt is beleszámítva drágább, mint pl. egy bérelt VPS. Viszont az is hozzátartozik a dologhoz, hogy a saját szervert az ember úgy hackeli, ahogy akarja - bérlés esetében kevesebb a flexibilitás. Párszor megmentett már egy-egy gigantikus backupból történő visszaállítástól az, hogy odamentem, kirántottam a vinyót, hack hack hack, és megy. Arról nem is beszélve, hogy egy VPS-t mennyire lehet optimalzálni, ha nő az erőforrásigény... Kis feladatokra nyilván csak VPS-t, de nagyobb igénybevételre vagy alkalmatlanok, vagy sokszor többe kerülnek.

Elvileg a bérelt (fizikai) szerver lenne az ideális - főleg az azonnali HW-csere miatt - de ott nagyon meg kell nézni, hogy kitől és hogyan. Nem mondok neveket, de vannak itthon nagyon jó és nagyon rossz konstrukciók is. Itt viszont azzal kell együttélni, hogy a rendszergazdák figyelme megoszlik ezer gép és ügyfél között. Ha egyszerre több ügyfélnek van valami nyomora, a hosting cég tehát éppen túlterhelt, akkor lehet, hogy mi csak visítozhatunk, hogy jaj, nem megy a semmi, tessék már javítani... "24 órát vállalunk, sorry", és akkor még rakd vissza a backup-ból, mert nyilván azt nem ők fogják.

Itt jegyzem meg, hogy egy bérelt szerver vagy egy VPS esetén sem látom elkerülhetőnek a saját rendszergazdát. Vagy ha azt is valaki más csinálja, akkor tkp. outsource-oltam az egész üzemeltetést valakinek, szóval miért merült fel egyáltalán az egész "saját szerver" téma?

All in all: adott egy csomó lehetőség (saját szerver, bérelt szerver, virtuális szerver, bérelt szolgáltatás, cloud, stb.), és kell egy hozzáértő ember, aki tényleg meg tudja mondani, melyik a legjobb az adott feladatra. Költségvonzat van, kockázatelemzés kell, több évre előre kell látni... és ismét eljutunk oda, hogy ha van jó szakember, akkor minden oké, ha nincs, akkor meg úgyis megszívjuk :)
7

Mind igaz, kivétel nélkül.

Pepita · 2013. Szep. 17. (K), 22.29
Egy nagyon egyszerű kérdést tennék hozzá:
Ha te (nem János, többiek) programozással-fejlesztéssel foglalkozol, akkor mi a bánatos fenének dugnád ilyen hurkokba a fejed? Sokkal több a kockázat és a kár benne (kellő idő és pénzráfordítás nélkül), mint a haszon.
1000x kényelmesebb megmondani egy szolgáltatónak, hogy te mit kérsz, mire van igényed, és erre árajánlatot kérni. Ez alapján szépen továbbszámlázol a te ügyfeleidnek és kb. le is van tudva (azért nem teljesen, de majdnem).
Így maradt időt fejleszteni.
Érdekes kérdés az is, hogy egy adott helyen mennyire stabil az áramellátás.
Ezt külön kiemelném, a 21. században sokaknak hihetetlennek tűnhet, de így van. Főként a légvezetékes helyeken (a megjelölt asszem nem az), ahol elég egy kisebb szélvihar, és máris ott az áramszünet...

Remélem nekem soha nem kell saját vasat üzemeltetnem, mindig lesz olyan szolgáltató, akivel kijövök.
8

Devops

Udi · 2013. Szep. 17. (K), 23.40
Az üzemeltetési tapasztalattal rendelkező fejlesztők most nagyon keresettek. Janoszen és a többiek biztosan tudnak valami jó cikket, hogy mi áll a devops trend mögött.
9

Passz

janoszen · 2013. Szep. 18. (Sze), 00.09
Pont nem. Egyebkent azert keresettek, mert egyre kevesbe tehet egy fejleszto magasrol a rendszergazdai ismeretekre es forditva. Ahhoz, hogy hatekonyan vegezd a munkadat, legalabb ra kell latni a szomszedos teruletekre.
43

Nem mondom, hogy teszek rá, sőt.

Pepita · 2013. Szep. 18. (Sze), 23.07
Nagyon is akarom érteni, hogy mi történik a nagyvas legbelső lelkivilágában, de karbantartani nem akarom. Az a rengeteg idő, illetve készenlét, ami - engem - már akadályoz a fejlesztésben. Pont ezért rühellem a cPanelt is (tárhelyen), mert "majd ő tudja helyettem", hát a fenét. Viszont nagy különbség van rálátás és konkrét üzemeltetés közt.
11

És mi van ha az ajánlat egy dedikált szerver?

thekingr · 2013. Szep. 18. (Sze), 08.36
Csak hogy lásd hogy milyen "bőkezűek" a szolgáltatók.
A legutóbbi ügyfelem összeírta mire lenne szüksége. 10-ből 9 szolgáltató vagy valami béna VPS-re vagy egy dedikált szervert látott egyetlen megoldásnak. A 10. valami normál hosting megoldást mondott, de szerintem ő nem volt tisztába hogy a mik a kockázatai annak ha az ügyfelem domainját beengedi egy shared hosting szerverre.
Persze az emberek többségének szerintem bőven kielégítő egy sima shared szerver, ami pöpecül van belőve. Mindenki aki nem akar másodpercenként 1000 requestet kiszolgálni, ami egy 50GB-os adatbázisból állítja össze a megfelelő responset.
27

kerdezz meg meg egyet

wodka · 2013. Szep. 18. (Sze), 10.39
Ha meg aktualis a projekt szivesen ajanlom egy megkerdezes erejeig a fejlesztocegem tarhely partneret. A leirasod alapjan a ket erosseguk egyike megoldas lenne a problemadra.
14

drága, vagy nincs

nova76 · 2013. Szep. 18. (Sze), 08.54
1000x kényelmesebb megmondani egy jó szolgáltatónak, hogy te mit kérsz

Igen? Kis hazánkban hol van ilyen? És különösen mennyiért?
Az meg különösen rossz, ha nekem kell elmondanom hogy mire lehet szükségem. Majd menet közben kiderül. De jobb lenne, ha nem én lennék az egyetlen ügyfele és Ők tudnák hogy nekem mire lehet szükségem.
Az is baj, hogy ha kiadod egy külsős cégnek, akkor Ők joggal nem adnak meg neked minden jogot. Bármit akarsz vele csinálni, várni kell rájuk, őket kell keresned. Most gondolj arra hogy szeretnél egy scriptet futtatni, akkor szépen tesztelve átadod nekik, de tegyük fel mégse működik náluk valamiért, akkor mi van? Ők fognak programozni? Vagy leültök és közösen megoldjátok? Mikor? Hogyan? Mennyi idő alatt?
Aztán azon kívül hogy lehet rájuk mutogatni, sok esetben semmivel sem vagy nagyobb biztonságban, mintha magad csinálnád. A mutogatással meg nem tudod kimagyarázni magad az ügyfeled előtt.
16

Miért

janoszen · 2013. Szep. 18. (Sze), 09.51
Miért rugózik mindenki azon, hogy hazai legyen? Európa hálózatilag NAGYON közel van, van egy rakás szolgáltatónak BIX-es vonala is.
18

Mert egyszerűbb a

H.Z. · 2013. Szep. 18. (Sze), 09.53
Mert egyszerűbb a kommunikáció, ha magyarul beszélhetsz akár a supporttal, akár az üzleti ügyeket intézőkkel.
20

Én kérek elnézést

janoszen · 2013. Szep. 18. (Sze), 09.59
Én kérek elnézést, más országokban az üzemeltetést intéző emberke beszél angolul. Ilyen visszamaradott országokról beszélek mint Ausztria. Persze Magyarország akkora ügyfélkört jelent, hogy minden szolgáltató külön fejleszt erre a piacra és helyi supportot tatt fent. Lássuk be, hogy ez specializáltabb szolgáltatásoknál elég irreális.
21

Egyrészt mindenki az

Hidvégi Gábor · 2013. Szep. 18. (Sze), 10.13
Egyrészt mindenki az anyanyelvén érteti meg legjobban magát, másrészt minden országban máshogy beszélik az angolt, ami hiába egy primitív nyelv, nagyon könnyen félre lehet érteni.
22

Hm... Igaz, elég extrém példa

H.Z. · 2013. Szep. 18. (Sze), 10.15
Hm... Igaz, elég extrém példa és csak egy esetről tudok, de ilyen félreértés okozott már 100+ halálos áldozatot követelő légi katasztrófát is.
26

A repülésben mondjuk pont nem

charlie_hu · 2013. Szep. 18. (Sze), 10.37
A repülésben mondjuk pont nem angolul beszélnek, annak országonként, régiónként eltérő mivolta miatt, hanem egy korlátozott szókincsú (500 szó talán), angol alapú szaknyelvet használnak
29

Végeredményben egy szűkített

H.Z. · 2013. Szep. 18. (Sze), 10.47
Végeredményben egy szűkített angol, nem? Legalábbis néhányszor belehallgattam a ferihegyi társalgásba (neten valahol hozzáférhető) és ritka kivételtől eltekintve értettem. A ritka kivételek közé tartoznak a British Airways gépei. :))
Az említett balesetben meg valami kiejtésbeli félreértés volt állítólag az ok, de most nem tudnám előkeresni a konkrét esetet.
42

Ismereteim szerint nem csak

charlie_hu · 2013. Szep. 18. (Sze), 22.12
Ismereteim szerint nem csak szűkített ango, mert a nyelvtant is kidobták, és egyszerű szavakat, kifejezéseket használnak.

Persze gondolom ahol mindkét fél rendesen tud angolul ott nem lehet ez gond. Ferihegyen amíg volt MALÉV magyarul is beszéltek néha.
77

Először is szeretnék

paribalazsbela2014 · 2013. Szep. 24. (K), 19.29
Először is szeretnék gratulálni a cikkhez, jó lett. Másodszor pedig szeretném tisztába tenni a légiközlekedési kommunikációt. Minden országban lehet használni a saját nyelvet is kommunikációra, ha mindkét fél érti. De ha fontos utasítást adnak ki és más nyelvet beszélő gépek is vannak a frekin akkor le kell fordítani angolra is. A légiközlekedés alap nyelve az angol, de vannak benne módosítások, egyszerűsítések. Például: 9- nem nine hanem niner, minden betűre van egy szó és ha betűznek ezt használják CAZ-Charlie Alfa Zulu. A sajátosságokat és az eltéréseket még hosszan lehetne sorolni, de már ez is off.
23

Ne csináld már a fesztivált!

H.Z. · 2013. Szep. 18. (Sze), 10.15
Ne csináld már a fesztivált! Te is tudod, hogy - pláne IT-n kívül - milyen kevesen beszélnek olyan szinten idegen nyelveket, hogy azzal egy üzletkötésre vállalkozhassanak.
Beszélni pl. én sem tudnék egy angolul beszélő helpdeskkel (max. ha francia vagy finn az illető, mert azoknak legalább olyan förtelmes az akcentusuk, hogy megértem amit mondanak :D)
24

Persze Magyarország akkora

Hidvégi Gábor · 2013. Szep. 18. (Sze), 10.23
Persze Magyarország akkora ügyfélkört jelent, hogy minden szolgáltató külön fejleszt erre a piacra és helyi supportot tatt fent.
Ha nem érné meg, nem csinálnák. Szerintem célszerű lenne összeszedni a különböző típusú tárhelylehetőségeket előnyökkel és hátrányokkal, hogy mindenki el tudja dönteni, melyiket érdemes választania.
47

Így van,

Pepita · 2013. Szep. 18. (Sze), 23.39
csináljunk erre egy témát, aztán abból érdemes lenne összeollózni egy blogot.
Nekem viszont a Dotroll-libikókák miatt még érik a véleményem, de ha nyitsz rá témát (olyan jól szoktad bevezetni), leírom velük eddigi tapasztalataimat, és lesz mégegy szolgáltató, akit kifejezetten nem ajánlok. Ez úgy jó - szerintem - ha többen is vélekedünk egy-egy szolgáltatóról, végén összegezzük. Megnyitod?
50

Melyik a másik?

inf · 2013. Szep. 19. (Cs), 00.30
Melyik a másik?
53

Dataglobe

Pepita · 2013. Szep. 19. (Cs), 02.03
De nem ezt a blogot offolnám ezzel.
58

Dataglobe-bal kezdtem anno,

Max Logan · 2013. Szep. 19. (Cs), 07.56
Dataglobe-bal kezdtem anno, visszakereshető a hirtelen fordulás velük kapcsolatban. Ahogyan rémlék, azóta is sokaknak van negatív tapasztalata.

Nekem a DotRoll előtt az UltraNet-nél volt tárhelyem, így velük kapcsolatban tudnék írni néhány mondatot.
30

Miért jobb nekem hogy a

nova76 · 2013. Szep. 18. (Sze), 10.49
Miért jobb nekem hogy a szerverem még távolabb van tőlem? Rosszabb esetben magyarul sem biztos hogy el tudom gagyogni mit szeretnék, aztán adjam elő angolul és utána értsem meg a hamukázásukat?

Múltkor is a kollégám kérte a supportot hogy tegyenek írásvédetté egy fájlt, amire az volt a válasz, hogy nem tehetik írásvédetté, mert hiába tennék, attól még lehet törölni. Ez az egyik legrégebbi magyar szolgáltató válasza volt. Magyarul is alig tudtam megérteni, de most ugyanez angolul? Komolyan kedvem lett volna lejáratni őket, a válaszlevelük beillesztésével, de ez már egy másik téma.
44

Akkor ne fejlessz... :)

Pepita · 2013. Szep. 18. (Sze), 23.17
Rosszabb esetben magyarul sem biztos hogy el tudom gagyogni mit szeretnék
Ne haragudj, de akkor felmerül már a kérdés, hogy érdemes-e ezzel foglalkoznod. A fájlod jogosultságait nem tudod beállítani / beállíttatni?
46

Bocs, de ez kapitális

H.Z. · 2013. Szep. 18. (Sze), 23.38
Bocs, de ez kapitális marhaság. Miért ne fejleszthetne valaki, aki nem
bízik a szóbeli angol tudásában?
74

Félreértettél

Pepita · 2013. Szep. 21. (Szo), 05.21
Amit írsz, azt én is így gondolom. A magyarul sem, amiért ezt írtam.
57

Ha nincs jogom hozzá, akkor

nova76 · 2013. Szep. 19. (Cs), 06.43
Ha nincs jogom hozzá, akkor hogy? Mert épp arról vitázunk hogy saját szerver, vagy valaki rendszergazdát játszik rajta.
75

Nem értem

Pepita · 2013. Szep. 21. (Szo), 05.23
Sima DotrollPlusz tárhelycsomagon úgy állítom a saját fájljaim jogosultságát, ahogy akarom. Hogyhogy nincs hozzá jogot? Mi az, hogy
valaki rendszergazdát játszik rajta.

?
45

Egyelőre így van: drága, vagy nincs

Pepita · 2013. Szep. 18. (Sze), 23.32
De hátha lesz hamarosan, ki tudja? (Én hallottam olyat, hogy készülőben van valami, bizonyára tudni fogod, ha lesz is.)
Az esetek túlnyomó többségében én nagyjából azt látom, amit thekingr:
Persze az emberek többségének szerintem bőven kielégítő egy sima shared szerver, ami pöpecül van belőve.

Vagy egy "sima" tárhelycsomag (mondjuk nem nagy különbség).
Persze ha van egy jó VPS-ed, te is csinálhatsz rajta saját rendszerrel saját "csomagokat", ha akarsz / van számodra értelme.
Engem igencsak gondolkodóba ejtett ez a "lehet, hogy lesz" lehetőség, mióta belekényszerültem ebbe a cPanel nevű förmedvénybe. De picike, 1-2 személyes cég lévén nemigen tudok külön hostinggal foglalkozni, de lehet kénytelen leszek.

Nyilván vannak esetek, mikor
másodpercenként 1000 requestet kiszolgálni, ami egy 50GB-os adatbázisból állítja össze a megfelelő responset
, de sajnos nekem ilyen projektem még nem volt. :(
Ott azért az adatforgalom sem piskóta már.
51

Azt mondják amazon computing

inf · 2013. Szep. 19. (Cs), 00.32
Azt mondják amazon computing cloud-ra érdemes fellőni egy szervert, meg hogy van vagy ezer kész csomag, amiből ki lehet válogatni, ami neked szimpatikus. Aztán utána jön a kánaán :D Én valahogy ebben nem hiszek, egyszer felteszem, utána az első hibánál végem van, vagy tolom a sűrű guglizást... :D Nincs nekem időm erre...
54

És kinek van?

Pepita · 2013. Szep. 19. (Cs), 02.05
(Erre ideje.)
12

Virtuális

Gixx · 2013. Szep. 18. (Sze), 08.39
Én a virtuális szerver mellett tettem le a voksomat. Az éves díjért cserébe garanciát vállalnak az rendelkezésre állásra és az adatvesztés-védelemre. És nem mellesleg gyors is.
13

nincs tapasztalatom

zzrek · 2013. Szep. 18. (Sze), 08.50
Nincs tapasztalatom VPS terén: ha ilyet bérelek, akkor az alapszoftver üzemeltetést is ők végzik? Pl. frissítik a biztonsági réseket? Milyen pluszfeladat/kockázat jár egy VPS-sel a shared hostinghoz képest? (köszi a választ)
17

Nem

janoszen · 2013. Szep. 18. (Sze), 09.52
Nem, bár én most hobby szinten pont játszom egy ilyen megoldás kialakításával.
48

Szerintem

Pepita · 2013. Szep. 18. (Sze), 23.48
akár komoly "játék" is válhatna belőle. :)
59

Abszolut

janoszen · 2013. Szep. 19. (Cs), 07.58
Abszolut, de bennem két kérdéses pont merül fel:

  • Akarom-e én vállalni az infrastruktúra szolgáltatással járó irdatlan melót? (Mert ha már csinálom, jól akarom csinálni.)
  • Lesz-e erre fizetőképes kereslet? Ugyanis ez sokkal szűkebb piac és ez csak úgy fog hosszú távon működni, ha nem csak a szervert fizeti ki, hanem nekem is jut belőle, hiszen a lelkesedés szép dolog, de az éjszakai felriadások a hibák miatt gyorsan elerodálják.
60

Minél egyszerűbben kell

Hidvégi Gábor · 2013. Szep. 19. (Cs), 08.29
Minél egyszerűbben kell megvalósítani, és nem kell mindenkinek az igényeit kiszolgálni, csak a legnagyobb fizetőképes csoportét.
61

Webhosting téren

janoszen · 2013. Szep. 19. (Cs), 09.04
Webhosting téren a számszerűen legnagyobb csoport a DotRoll-féle budgethosting ügyfelek. Abból meg van elég.
25

managed vps

wodka · 2013. Szep. 18. (Sze), 10.36
A VPS berles csak a virtualis vasat jelenti. A managed vps-nel kapsz melle uzemeltetest, itt altalaban root jogot nem kapsz. Privatban szivesen ajanlok szolgaltatot akik ebben jok es korrektek, dolgozom veluk.

A pluszfeladat pedig a szerverkornyezet szoftveres uzemeltetese.
34

Linode

Gixx · 2013. Szep. 18. (Sze), 14.16
A linode.com-on olyat kapsz, hogy kiválasztod a konfigurációt (sávszél, memória, tárhely stb), és raknak rá valami Linuxot (Debian, Ubuntu stb). Aztán adnak root jogot és azt csinálhatsz amit csak szeretnél. Gondolom, azért egy seed szerverért hamar bünti járna ;)

Én egy volt kollégámmal közösen bérlek egyet, felezünk a díjon meg a tárhelyen, mindketten root-ok vagyunk, de igazából ő felügyeli a rendszert, én max csak 1-1 újabb vhostot veszek fel az apache configba magamhoz :)
38

valóban

zzrek · 2013. Szep. 18. (Sze), 15.44
Valóban, ha a témánál maradunk, az ilyen "managed" cucc az biztosan elég nagy célcsoportot érhetne el. Például ha nem segítenek az üzemeltetésben, akkor sok esetben nem is tudnék én sem elszakadni a shared host megoldástól (mert azért ez utóbbinak azért a könnyebb az üzemeltetése). Ha egy kicsit nagyobb projektjeim lesznek, akkor ilyesmi szolgáltatás érdekelne első sorban.
39

Beszelgessunk

janoszen · 2013. Szep. 18. (Sze), 16.28
Akkor errol majd beszelgessunk, mint emlitettem, szigoruan kiserleti jelleggel jatszom ilyesmivel.
40

köszönöm a lehetőséget

zzrek · 2013. Szep. 18. (Sze), 18.27
Köszönöm a lehetőséget, jó tudni hogy tudok valakihez fordulni majd ha összejön amit terveztem. (legalább pár hónap)
41

Nekem is

janoszen · 2013. Szep. 18. (Sze), 18.31
Nekem is, azert mondtam. :)
15

meddig gyors?

nova76 · 2013. Szep. 18. (Sze), 08.58
Én azt tapasztaltam, hogy "a szépen elosztják az erőforrásokat" azt jelenti, hogy a I/O írás mindenkinél annyi amennyi, limit nélkül. Egy fejlesztő elront valamit, akkor mindenki sz...
19

Szolgáltató

janoszen · 2013. Szep. 18. (Sze), 09.54
Tessék olyan szolgáltatót választani, kérem. Van ilyen, csak mint mondottam: fel kell tenni a megfelelő kérdéseket.
28

ajánlj egy jót.

nova76 · 2013. Szep. 18. (Sze), 10.43
ajánlj egy jót. De olyat, ami nem drágábban adja a VPS-t mint más a szerverbérlést :-)
33

Off

janoszen · 2013. Szep. 18. (Sze), 12.54
Kicsit elkezdunk elmenni az offtopic iranyba, de ha leirod hogy pontosan mit szeretnel (akar privatban is), lehet hogy tudok.
35

Lehetne olyan cikk is, hogy

inf · 2013. Szep. 18. (Sze), 14.39
Lehetne olyan cikk is, hogy miért éri meg jobban a saját host cloudban, vps-en, stb... mintha ugyanerre céget kérsz fel. Én jelenleg az utóbbit csinálom, mert nincs kapacitásom az előbbire...
49

Nem értem

Pepita · 2013. Szep. 19. (Cs), 00.14
Ha neked sincs kapacitásod rá, akkor miért éri meg jobban? Ez nekem nagyon nem vili.
52

Egyik ismerősöm mondta, hogy

inf · 2013. Szep. 19. (Cs), 00.34
Egyik ismerősöm mondta, hogy jobban megéri, és ő jóval többet tud nálam a programozásról. Csak hát ő általában tekintély elven magyaráz, úgy van és kész :D
55

Ja, hát akkor

Pepita · 2013. Szep. 19. (Cs), 02.07
légyszíves hívd ide az ismerősöd, hogy magyarázza el nekem is. :)
Viszont sajnos az "úgy van és kész"-t én nem értem... :)
56

Az a baj, hogy mérnökember

inf · 2013. Szep. 19. (Cs), 02.12
Az a baj, hogy mérnökember vagyok, úgyhogy én sem... De hátha van itt valaki, aki elmagyarázza...
36

én most a digitalocean-nél

szabo.b.gabor · 2013. Szep. 18. (Sze), 15.01
én most a digitalocean-nél béreltem egyet. tetszik, bár komoly cucc nincs rajta..

szerk: no ez pár sorral feljebb ment volna az ajánl egy jót alá..
37

Digital Ocean

janoszen · 2013. Szep. 18. (Sze), 15.37
A DO-rol en is jokat hallottam es ok mozdulnak el a managed VPS iranyba.
76

Itt se olvasom, hogy I/O

nova76 · 2013. Szep. 23. (H), 09.13
Itt se olvasom, hogy I/O műveletek limitálva lennének.
Olcsó van sok helyen. Amit én eddig a legolcsóbbnak találtam: www.alvotech.de
De már egy nem osztott kerneles VPS itt sem olcsóbb, mint akár itthon. Kérdés hogy a Te általad javasoltnál vajon milyen megoldás van. De még nem nagyon láttam ennyire használhatatlan weboldalt, úgyhogy nagyon gyorsan feladtam és elmenekültem onnan :-)
62

OVH.IE

alippai · 2013. Szep. 20. (P), 01.00
Meglepődtem, hogy még senki nem dobta be. Saját fizikai szerver bérlés pofátlanul olcsón. :)

pl. ilyet használtam amikor kellet: http://www.ovh.ie/dedicated_servers/mini-sp-ssd.xml
igaz, most ahogy nézem 2013-ra kb mindent eladtak.
63

OVH

janoszen · 2013. Szep. 20. (P), 01.59
Jo az OVH es a Hetzner is, de azt is latni kell, hogy az olcso hostingban tobzodni fognak a spammerek, warez userek, stb. Nem tudom, konkretan az OVH ilyen-e, de a tendencia miatt nem biztos, hogy itt felhotlen lesz a boldogsag a rackszomszedoknak koszonhetoen pl e-mail kuldes tekinteteben.
64

Furcsa

zzrek · 2013. Szep. 20. (P), 09.02
Furcsa, nem értem...
Ha jól látom, a VPS ára 5,5 euro/hónap. Erre tehetsz linuxot, és preinstall wordpresst is akár. Viszont ha cpanelt is kérsz, az 10 euro/hónap !
Két dolgot nem értek:
1. Te magad nem teheted fel a cpanelt ingyen?
2. Miért ilyen drága a cpanel???
65

Fejleszes

janoszen · 2013. Szep. 20. (P), 09.48
Mindkettore az a valasz, hogy a cPanelt valakik fejlesztik es penzert arusitjak. A ceg nyilvan licenszeli es azt adja tovabb.
66

1. Te magad nem teheted fel a

Poetro · 2013. Szep. 20. (P), 10.17
1. Te magad nem teheted fel a cpanelt ingyen?
2. Miért ilyen drága a cpanel???

Mert a cPanel drága.
68

Ingyen?

Hidvégi Gábor · 2013. Szep. 20. (P), 11.19
Minden fejlesztés pénzbe kerül, ez az egész netes "minden legyen ingyenes" felfogás életszerűtlen, de csak azért nem teljesen, mert a szoftverek másolása nem kerül semmibe.
71

linux

zzrek · 2013. Szep. 20. (P), 17.43
Linuxból is "ingyen" választhatok, és ezért említettem a wordpress-t is. Persze tévedtem, azt hittem, hogy a cpanel is GPL vagy hasonló.
(A "te magad nem teheted fel ingyen"-t azért írtam, mert azt hittem, hogy a telepítésért és a karbantartásáért kérik el ezt az összeget.)
De most így elgondolkodva nem véletlenül gondoltam ezt, hiszen ingyenes tárhelyen is mintha cpanelt láttam volna. De fizetős shared hoston mindenképp, és mindennel együtt sokkal olcsóbb volt, mint 10 euro/hónap. Ha ez is a különböző licenszek miatt van, akkor is egy kicsit furcsállom, mert túlzónak tartom az arányokat. Mintha a gomb többe kerülne, mint a kabát.
(Az is furcsa, hogy nincs elterjedt GPL alternatívája a cpanelnek? Ha van, akkor azt miért nem javasolják egy ilyen olcsó terméknél?)
72

Egy szerverre egy Cpanel

charlie_hu · 2013. Szep. 20. (P), 22.35
Egy szerverre egy Cpanel licencet kell megvenni. Ha azon a szerveren van mondjuk 3000 tárhely, akkor máris 3000 felé oszlik az a havi 34,95 USD-s licenc ár.

Ilyen panelekből van annyi mint a bűn, jók, rosszak, még rosszabbak, ingyenesek, fizetősek: http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_web_hosting_control_panels

És itt közel sem szerepel mindegyik...
73

Szép

zzrek · 2013. Szep. 20. (P), 23.53
Szép, köszi az infókat! (Gondolom, aki üzemeltet, az az ilyeneket is jó, ha ismeri)
67

Miért ne üzemeltessünk saját szervert?

EL Tebe · 2013. Szep. 20. (P), 11.17
Jó a cikk, de szerintem fel kéne hívni a figyelmet a "mire vonatkoznak ezen állítások"-ra. Tehát elsősorban "éles-kényes-céges" esetén "Miért ne üzemeltessünk saját szervert?".

Lehet, hogy ez furcsának fog tűnni (és persze otthon is simán kivitelezhető lenne), de én azért bérelek havonta pár ezer ft-ért VPS-t, hogy:

  • közelebb kerüljek gyakorlati úton az üzemeltetési oldalhoz,
  • megismerjek más, gyakran hasznlát programozási nyelveket,
  • testközelből lássam ezek a buktatóit,
  • jobban megismerjem az adott OS-t "valós" környezetben,
  • a VPS előnyeit és hátrányait ne csak egy blogon olvasva lássam,
  • legyen egy folyton bekapcsolt állapotú gépem fix IP címmel, anélkül, hogy otthon csengetném érte a villanyszámlát és rágnám le a körmömet, hogy az áramingatodzás után melyik alkatrészt kell kicserélnem, vagy hogy ellopják a gépet, vagy hogy a szolgáltató, jó drágán épp nem szolgáltat net-et :)
  • kipróbálhassak az iméntiekre épülő/iméntiektől függő további dolgokat,
  • kipróbálhassak és "éles környezetben" tesztelhessek kül. eszközöket/programokat, amiket például a weblaboron is bemutat 1-1 cikk, anélkül, hogy a fejlesztésre használt gépemet szemetelném mindennel tele,
  • kitilthassam magam végleg egy elrontott tűzfalszabály segítségével (persze nem :) )
  • saját, már bejegyzett domainneveim, amikkel nem tudtam foglalkozni legalább mutassanak egy "kb. üres, de keresők által indexálható tartalomra",
  • kipróbálhassak olyan, pl PHP-s verziókat, amelyek még nem stabilak, vagy beállíthassak olyan egyedi php.ini config-ot, amit egy fapados tárhelyen nem tehetnék meg,
  • rá legyek kényszerítve arra, hogy folyamatosan használjam a parancssort,
  • rá legyek kényszerítve arra - a havidíjból fakadóan -, hogy foglalkozzak az üresben álló projectjeimmel,
  • és egy-egy probléma megoldása utáni éljem át az "élményt" (direkt nem elégedettséget írtam)


Amióta üzemeltetek ("csepp" túlzással) saját szervert, azóta kitágult a világ :)
69

Azon felül, hogy egyetértek

Hidvégi Gábor · 2013. Szep. 20. (P), 11.22
Azon felül, hogy egyetértek veled, megjegyezném, hogy pár dolgot saját fejlesztői masinán futó virtuális gépen is lehet tesztelni, én pl. új, ismeretlen szoftvert már csak így telepítek.
70

os

EL Tebe · 2013. Szep. 20. (P), 11.36
Igen, ezt bele is írtam a listába, de végül kitöröltem :)

A virtuális gépeknél általában a "fizetős eszözök kipróbálásával" van gond.
A saját dev gépre egy demo IDE-t felrakok, az ok. De ahhoz, hogy mondjuk ugyanazt kipróbáljam virtuális gépben, telepítenem kell egy (nyilván szintén legális) OS-t és minden egyéb a demo szoftvert befolyásoló további programot (amik szintén lehetnek fizetősök).
Így marad az, hogy felrakom az "éles" dev gépre és ha megy a demó, akkor megveszem (és így sok esetben az addigi beállítások sem szállnak el újra sem kell telepíteni a progit, csupán "aktiválni").

Azt láttam, hogy "pár dolgot" írtál - az iméntieket az ezen felüliekre értettem.
78

És miért igen

comp · 2013. Nov. 20. (Sze), 18.26
Sok éves tapasztalataim (1990 óta) alapján
még ma sem tudok dűlőre jutni ezzel a kérdéssel.
Ha az ember teljesítményt, megbízhatóságot és megfelelő kontrollt akar, akkor kénytelen maga üzemeltetni. Persze az ehhez szükséges szakértelmet vagy meg kell fizetni vagy meg kell tanulni (kezdőként viszont értelmetlen belevágni éles környezetben).
Olyan módon, hogy irodai vagy egyéb privát célra használt hálózatra rak az ember egy szervert, nem érdemes próbálkozni, mert általában ezt a szolgáltatók sokszor megnehezítik és a megfelelő internetkapcsolat rendelkezésre állásért majdnem annyit lehet fizetni mintha egy szerverteremben üzemeltetnénk saját vagy bérelt gépet.
A probléma viszont már egyszerű weboldalaknál is fennáll, meghatározott (általában régi) verziók, korlátozott lehetőségek. VPS esetében a limit a tárhely (igaz cloud alapú tárhelyszolgáltatót is használhatunk, külön fizetve). Viszont ha elég jól behatárolható, skálázható feladat van ahol fontos a biztonság, semmiképpen sem szabad külsős cégre bízni.
79

Ami kimaradt

comp · 2013. Nov. 20. (Sze), 18.27
Pontosan a RAID vs. Backup témakör is érdekes ami indokolttá teheti a saját üzemeltetést.