ugrás a tartalomhoz

Kilépés saját projektből

Max Logan · 2010. Nov. 18. (Cs), 10.08

Van egy már lassan 2 éve dédelgetett projektem. Kb. egy éve elindítottam egy nagyon-nagyon-nagyon alap változatot, ez talán 1%-ot hoz a már most meglévő ötletekből. Az oldal látogatottsága hónapról-hónapra nő, annak ellenére, hogy egyáltalán nem reklámozom (a jelenlegi forgalom pár órás fejlesztéssel minimum duplázható). A Google-ben egy év alatt elértem azt (mondom, minimális tartalom, egylapos kivitel), hogy egy bizonyos „hivatalos” oldal mögött az egyik kifejezésre második találatként jelenik meg.

A következő hónapokban fogok tudni végre annyi időt és energiát fektetni az ötletbe, hogy az üzleti modellt megvalósító fejlesztések elkészüljenek. Anno non-profit site-nak szántam, de aztán gondolkodtam és létrehoztam a jelenlegi üzleti modellt (ez kb. a harmadik, működőképesnek ítélt változat), amivel egy pesszimista számításom szerint – mondván, hogy nem tudom megtippelni a várható előfizetői kedvet és a potenciális előfizetői létszámot – éves szinten 1-1,5 milliós nyereség érhető el (de ennek akár a háromszorosa is simán meglehet, ha megjön a felhasználói kedv a dologhoz).

Azon szolgáltatások fejlesztése, melyek már ötlet szinte megvannak, mondjuk fél és egy év közé tehető a jelenlegi egyéb elfoglaltságaim mellett. Ha elértem a kívánt szolgáltatási szintet és minőséget, akkor elvben minimális befektetéssel (idő és emberi erőforrás) lehet üzemeltetni. Elvileg. Egy szolgáltatás üzemeltetése során ugye sok minden adódhat, mely helyzeteket kezelni kell. Ezen helyzetekkel mondjuk a fejlesztés végét követően egy fél évvel már nem akarok foglalkozni.

Mi a jó megoldás – ha van egyáltalán ilyen – egy ilyen, remélhetőleg (az eddig adatok alapján biztosan) felfutó, sikeresnek ítélhető, profitábilis "saját gyerek" esetén?

  1. Tartsam meg stabil (vagy éppen lassan fejlődő) fejőstehénnek és foglalkoztassak akár alkalmi jelleggel embereket, hogy üzemeltessék? Ebben az esetben a végső felelősség ettől függetlenül az enyém. És mivel fizetős része is lesz, itt konkrétan anyagi felelősséggel is tartozik az ember.
  2. Adjam el olyan megállapodással, hogy a tiszta nyereség után meghatározott százalékot kérek? Ekkor a felelősség már nem az enyém, de a befolyó összeg is kevesebb.
  3. Amikor már elég jól felfutott lépjek ki a projektből, és engedjem el a „gyerek” kezét? Ez egyszeri jó pénz, már ha sikerül az exit. Kilépés esetén egy jól működő, éves szinten milliós forgalmat bonyolító, mondjuk több ezer fős felhasználói bázissal rendelkező site mit érhet, mi lehet egy reálisnak számító eladási ár?

Kinek mi a meglátása? Esetleg saját tapasztalat?

 
1

wow

yaanno · 2010. Nov. 18. (Cs), 11.55
Le vagyok nyugozve. Tok jo, oszinte post. En csak azt tudom mondani, hogy ha meg nem tetted, menj el peldaul startupflyer esemenyekre. Ha az otlet jo, mukodo, szerintem erdemes fenntartani, lehet hozza befektetot, uzemeltetot stb. talalni - ha belefaradtal, talan akkor is, legfeljebb mas vinne tovabb a zaszlot. Sok sikert!
2

Az 1. megoldással nem fogod

Thom · 2010. Nov. 18. (Cs), 15.26
Az 1. megoldással nem fogod tudni magad függetleníteni a projektedtől, bár épp ezt szeretnéd. Könnyen lehet, hogy (szinte) napi szinten kell majd tovább foglalkoznod vele. Ha elhatároztad, hegy szabadulni akarsz tőle, akkor meg kell lépni.
Ha százalékot kérsz, akkor megintcsak foglalkoznod kell vele - csak most az elszámolásokra fogsz figyelni. És ha hibádzik a korrektség a másik fél részéről, akkor onnan már nehéz visszacsinálni a dolgot.
Szkeptikus vagyok abban, hogy találsz-e ma MO-on fizetőképes érdeklődést egy néhányezer főt kezelő rendszerre. Mármint olyan áron, amit elképzelsz magadnak. Értéke van, ezt elismerem, de kétséges, hogy ezt ma valaki reálisan meg is fizetné.
Kérdés persze, mi az az üzleti terv, amit mellé tudsz adni.

Szerintem el kell dönteni, hogy meg akarod-e tartani, vagy nem. Ezt a döntést a racionális érvek mellett érzelmi kötődések is befolyásolhatják persze. És a továbbiakat annak alapján már magad is fogod látni.

(SZERK) bocs, de ez már a 2. kommentem ma, amit 1* küldtem el, mégis többször jelenik meg. Nem én szórakozok... Kérem szépen törölni a többletet, köszi. (/SZERK)
4

Re

Max Logan · 2010. Nov. 18. (Cs), 19.34
Mármint olyan áron, amit elképzelsz magadnak.
Ez az egyik kérdésem, hogy ha eladásra kerül a sor, akkor mi lehet egy korrek ajánlat. Azt ne nézzük, hogy nekem mennyit érne meg egy exit, mert ez ugye egyrészt függ az üzemeltetésbe fektetett energia / befolyó tiszta nyereség (és egyéb pénzben nem mérhető hozadék) arányával, valamint az általános szemlélettől eltérően kezelem a financiális érték fogalmát.

Megtartani max. akkor tartom meg, ha meg tudom szervezni, hogy az üzemeltetés ne jelentsen túl nagy idő és egyéb kívánalmakat, ami újabb project-ektől venné el az időt, energiát.

Érzelmi kötődés minimalizálható, lásd a SN bejegyzésnél a releváns kommentem.
3

A 2.-es pontban a nyereség

EdgarPE · 2010. Nov. 18. (Cs), 15.52
A 2.-es pontban a nyereség utáni jutalékkal nem fogsz jól járni, úgy jársz majd mind az APEH: mindent elköltségelnek mondjuk "fejlesztésre" és így soha nem lesz profit. A bevételek után kell kérni jutalékot, a várható kiadásokat is figyelembe véve természetesen.

3.-as ponthoz: az eladásnak szerintem lesz van/lesz reális esély Mo-n is. Csak kitartóan kell keresni a befektetőt plusz kell ugye bizonyíték visszamenőlegesen min. 1 évre hogy mennyit termel a site és mennyi munkát igényel a fenntartása.

Az 1. pont szerintem is csak időhúzás. Ha szabadulni akarsz a projekttől, akkor egy alkalmazott nem jó döntés. Akkor már inkább egy Kft-t tenni mögé amiben te lennél a többségi tulajdonos és egy ügyvezető vinne mindent, aki egyben résztulajdonos is. Eltelik így pár év és simán lehet hogy az ügyvezető úgy megszedi magát, hogy kivásárol téged a biznicből.
5

Re

Max Logan · 2010. Nov. 18. (Cs), 19.57
Első bekezdésed értékes gondolat, erre nem gondoltam.

Második bekezdés: a jelenlegi folyamatosan emelkedő látogatószám, valamint az általam igen korrektnek ítélt üzleti modell miatt, azt gondolom, hogy profitábális a dolog. Ha beindul, akkor akár éves szinten 5 milliós bevétel is meglehet (akár több is, nem lehet egyelőre kalkulálni, hogy a fizetős szolgáltatást mennyien vennék igénybe), minimális az emberi erőforrásigény és ráfordítási idő; már ha korrektül fel van építve a rendszer a háttérben, pl. a fizetési rendszer kezelése, stb.

Harmadik bekezdés: az alkalmazott nem főállás lenne, hanem pl. alkalmi munkavállalóival kismamák, mert a szükséges rendszeres input, ami az egész szolgáltatás alapja egy ilyen embernek éppen kiadható. Távmunkában végezhető, nem sok az időigénye egy-egy ilyen beavatkozásnak.

Az érdekes kérdés, hogy Kft-t érdemes-e mögé tenni, ha a Kft. csak ennek a site-nak az üzemeltetésével foglalkozni. Ha elég korrekt a bevétel/nyereség arány, akkor megéri, de szerintem simán egyéni vállakozásként üzemeltethető; persze kft az anyagi felelősség kérdése miatt célszerűbb.

Annyira nem bonyolúlt az üzemeltetés, hogy több embert fő időben foglalkoztassunk. Az egészben az esetleges rendszerhibák lekezelése érdekes, valamint a fizetési rendszerrel kapcsolatos anomáliák kezelése (ez itt meg inkább ügyfélkapcsolati rész). Ezen kívül egy korrektül felépített program és DB háttér megléte esetén nem igen kell az üzemeltetéssel foglalkozni -- kevés inputtal, jó programozási háttér megléte esetén gyakorlatilag önjáró rendszer; csak ott a ha, hogy mi van ha gyors beavatkozás kell, na azt nem szeretném én megoldani egy idő után már.
6

Ha gondolod felvehetjük a

Koczo_Balazs · 2010. Nov. 20. (Szo), 21.51
Ha gondolod felvehetjük a kapcsolatot, megbeszélnénk hogy te pontosan hogyan is képzeled a dolgot és remélem meg tudnánk egyezni mindkettőnk számára előnyösen.
Konkrétan arra gondolok hogy lenne cég(és fejlesztők) az üzemeltetésre, karbantartásra, csak a részleteket még persze tisztázni kell.
7

Re

Max Logan · 2010. Nov. 20. (Szo), 22.09
Ajánlatodat köszönöm, hamarosan jelentkezem (a Weblabor kapcsolat űrlap segítségével).
8

Hüm. Egy kicsit olyan

nemecsek · 2010. Dec. 21. (K), 16.41
Hüm. Egy kicsit olyan nagyképűen hangzik ez a post...
9

Miért is?

Max Logan · 2010. Dec. 22. (Sze), 18.09
Kérlek fejtsed ki, hogy mire alapozod ezen kijelentésedet. Tényleg érdekel!