ugrás a tartalomhoz

Ügyfél vs. szövegszerkesztő vs. fejlesztő

tiku I tikaszvince · 2010. Aug. 9. (H), 13.51

Időről időre fellángol a vita felhasználó, tesztelő, projektgazda és fejlesztő között egy-egy weboldal tartalmainak szerkesztésének módjáról.

Fejlesztőként szeretnénk, ha az oldal működne, jól működne. Szeretnénk, ha a felhasználó maximálisan meg lenne elégedve. A tartalom szerkesztése nem okozna problémát. Ugyanakkor nem szeretnénk, ha túl sok új dolgot kellene megtanulnia az oldala adminisztrálásához. Jön a kézenfekvő ötlet: építsünk be egy WYSIWYG szövegszerkesztőt az adminisztrációs felületbe.

És itt kezdődik a huzavona. Mi az, amit megengedhetünk a felhasználónak. Mik azok a dolgok, amiket biztonsági okokból tiltunk le? Mik azok a dolgok amiket azért, hogy egy „fejlett esztétikai érzékkel” rendelkező felhasználó „dühöngése” után se hulljon darabjaira az oldal, és még egységesen, a kialakított dizájnhoz illeszkedjenek az általa szerkesztett tartalmak.

Aztán előkerülnek a WYSIWYG használatából eredő problémák, az előállított kód minőségével kapcsolatos aggályok. Folyamatosan őrlődünk a következő lehetőségek között

  • Engedjünk teljes kontrollt a formázási lehetőségekben (teljes körű HTML, a legalapvetőbb szűrések [script, style] beépítése mellett)?
  • Engedjünk meg mindent, és támogassuk meg a felhasználót egy WYSIWYG szövegszerkesztővel?
    1. Melyik WYSIWYG szerkesztőt válasszuk?
    2. A szövegszerkesztő mely funkcióit jelenítsük meg (mely formázási lehetőséget engedjük és „tűrjük” meg), és melyiket rejtsük el (mik azok a formázási lehetőségek, amikről mélyen hallgassunk)?
  • Csak bizonyos formázási lehetőségeket engedjünk (stripTags) és támogassuk meg szerkesztővel? De akkor hogyan magyarázzuk el a felhasználónak, hogy miért korlátozod?
  • Ne engedjünk neki semmit szerkeszteni, hanem majd rajtunk keresztül felkerülnek a tartalmak (karbantartási szerződés).

A következő szempontok, érvek, kérdések, megoldási javaslatok kerülnek terítékre időről időre. Egyiket másikat kicsit sarkítani fogom.

A felhasználót meg lehet érteni. Szeretné formázni a szövegét. A megjelenített tartalmakban szeretne középre rendezett szöveget látni, meg lila betűket, netán nagyobb betűvel kiemelni a számára hangsúlyos dolgokat.

De mindegyikünk találkozott már olyan ügyféllel, aki nem értette meg, hogy miért nem célszerű fehér háttérre citromsárga betűvel írni. Amikor felhozod az olvashatóságot mint érvet, azt a választ kapod, hogy „én el tudom olvasni”.

Vagy azért rendez 4 bekezdésnyi szöveget középre és írja 16 pontos, félkövér betűvel, mert úgy tanulta, hogy a fontos dolgokat ki kell emelni. Amikor elmondod neki, hogy ha minden ki van emelve, olyankor semmi nincs kiemelve, azt válaszolja, hogy „ez az én üzletem, majd én tudom, mi a fontos”.

Fejlesztői oldalról általában a projekt átadása után merülnek fel a problémák. Párszor már megtörtént, hogy átadtunk egy projektet szépen formázott szövegekkel, valid kóddal, majd pár hét múlva szerettük volna megmutatni egy tárgyaláson egy leendő ügyfélnek referenciaként. Jobb esetben csak a validitás ugrik a szövegszerkesztő miatt. Rosszabb esetben egy-egy szövegrészről üvölt, hogy Wordből másolta be a felhasználó. Esetleg talált egy 15 éves HTML bevezetőt a zinterneten, abból képezte magát, és megtanulta használni a font elemet.

Ilyenkor merül fel az „agresszív” fejlesztőben, hogy legközelebb eleve hagyjuk ki a szövegszerkesztőt, és fogjunk bele egy HTML tanfolyam kidolgozásába, melyet az oldal átadása előtt sikeres vizsgával kell zárnia az új ügyfeleknek.

A „nyugodt” fejlesztő pedig előáll az ötlettel, hogy a felhasználó ne HTML-t szerkesszen, hanem BBCode, Markdown vagy Textile nyelvtanú szöveget, a szövegszerkesztő ilyen forrást állítson elő. Így megőrizhetjük a validitás és maximális kontrollt tudunk gyakorolni az alkalmazható formázási lehetőségel felett. Ezzel persze plusz munkát adunk magunkan, és új hibalehetőségeket építünk be a programunkba.

Ezzel az írással nem általánosítani szerettem volna, nyílván minden ügyfél más és más. Ennek megfelelően, nyilván mindenkinél más megoldást kell alkalmazni.

Ti általában milyen megoldást választotok? Van ultimate WYSIWYG szövegszerkesztő? Vagy nem ilyen szerkesztőt építetetek be? Építetek be egyáltalán bármilyet?

 
1

Hát igen...

unregistered · 2010. Aug. 9. (H), 14.26
Örök kérdések ezek... én próbálom ügyfeleimet arra felé vinni hogy kapnak egyszerű input/text mezőket és hajrá... a legtöbben megértik miért van ez. Aki nem, az kapja az arcába a TinyMCE-t... néha megpróbálom elvenni a kedvüket tőle hogy felárat számítok fel, rosszul állítom be és olyan hátrányokat sorolok fel amik józan ésszel felfoghatóak...
Ha ez mind hatástalan akkor megpróbálom a maximumot kihozni a WYSIWYG szerkesztőből és próbálom úgy elmenteni az oldalt, ahogy átadtam és a továbbiakban azt mutogatni a referenciában... szerencsére jó hatással vagyok a megrendelőimre és le tudom beszélni őket a marhaságokról...
2

Nem tudsz mit csinálni. Ha

rrd · 2010. Aug. 9. (H), 14.27
Nem tudsz mit csinálni. Ha már a user kezében van egy felület akkor mindent fog vele csinálni amit csak lehet. Ha nem, akkor megkéri Pistikét, hogy nyúljon bele a css-be mert igenis citromsárga háttérhez a lila szöveg dukál.
Adj át a projekt átadáskor egy használati javaslatot, vagy mond meg neki, hogy kész az oldala és némi pénzért készítesz neki egy használati tanulmányt. Átadás után meg le kell fixálni, hogy max 1 hónap alatt felmerülő hibákat javítasz ingyen / kedvezményesen.
3

korlátozni, korlátozni, korlátozni

sotetbarna · 2010. Aug. 9. (H), 14.54
alapesetben a designer meghatározza az oldal alapszíneit és a content stílusait (különböző bekezdések, felsorolások, alcímek).
a szerkesztőben ezek közül a stílusok és színek közül lehet csak választani (tehát semmi font, semmi betűméret). wordből bekopizás kikapcsolva.

az ügyfél szájába rágva, hogy az ő érdeke is, hogy csak ezeket a stílusokat használja.
4

Azt nem nagyon ertem, hogy

Ajnasz · 2010. Aug. 9. (H), 15.11
Azt nem nagyon ertem, hogy miert kell kulon markupot (BBCode) bevezteni.A HTML megfeleloen szigoru ellenorzesevel ugyanazt a hatast el lehet erni es akkor nem kell egy markupbol egy masikat gyartani.
6

Egyszerűbb

Poetro · 2010. Aug. 9. (H), 15.27
Mert egyszerűbb, mint a HTML, kevesebb a szintaxis, ebből következően kisebb a hibalehetőség, valamint kevesebb tisztítást igényel, mivel csak korlátozott lehetőségek állnak rendelkezésre, valamint a szerkesztő valószínűleg egyikhez sem ért, ezáltal neki közel mindegy mit tanul meg, és minél egyszerűbb, annál könnyebben megtanulja.
7

BBCode jó

Max Logan · 2010. Aug. 9. (H), 15.35
A BBCode pl. arra is lehetőséget ad, hogy adott site-ra jellemző egyedi megoldásokat építsünk be a beviteli nyelvbe. Mert ugye ez az egész témakör nem csak a szövegek formázásáról, hanem a szövegbe illesztendő egyéb objektumokról is szól.

Namost, pl. melyik a jobb: [youtubeVideo]bXni0pAkPzk[/youtubeVideo] vagy ennek a HTML kimenetének begépelése a szövegbeviteli mezőbe. Nem beszélve arról, hogy BBCode esetén elég a parser-t módosítani, míg HTML kód esetén minden cikknél, stb. módosítani kellene, ha úgy alakul.

A magam részéről egy HTML + speckó BBCode egyvelegére szavazok saját oldalnál. Megrendelőnél meg attól függően, hogy mennyi szöveget és milyen gyakran kell módosítani vagy kell egy korrekt karbantartási megállapodás vagy jól formázható szerkesztőhöz előírni a megrendelő részéről egy betanított tördelőt. Ha minőséget akar, akkor ezt a két járható utat látom.
5

Szerintem ebben a témában a

virág · 2010. Aug. 9. (H), 15.27
Szerintem ebben a témában a fejlesztők tudásában is van kivetnivaló...nem is kevés, a legtöbben például előszeretettel fikázzák a TinyMCE-t, mert az gagyi...meg az egész WYSIWYG megoldást, mert az nem eléggé vaskalapos... Szerintem meg nagyon is helyes, hogy nem kell a felhasználóknak BBCode-kat és egyéb pótmegoldásokat irogatniuk - kivéve az olyan speciális eseteket mint amilyen a Wikipédia, ahol indokolt a saját jelölőnyelv alkalmazása. Ha már kiemeltem a TinyMCE-t akkor ez azért is jó példa, mert nagyon sokan szokták szidni, hogy nem csinál szép kódot stb. - az eddigi tapasztalataim alapján az efféle negatív kritika főleg hozzá nem értésből, vagy előítéletből fakadt. A TinyMCE-t szinte korlátlan mértékben lehet konfigurálni, eddig én még nem találkoztam olyan feladattal amit ne lehetett volna vele megoldani.

A szerver oldali szűrést, tartalom tisztítást külön kezelném, ezt úgyis kötelező érvénnyel el kell végezni és ma már nagyon sokféle hatékony eszköz van erre, de (ami szerintem néha több kárt okoz mint hasznot) a legtöbb cég saját tisztító kódot dolgoz ki, ami tapasztalataim szerint néha többet árt mint használ, ez hasonlóan értelmetlen dolog mint az amikor minden garázs webes cég saját tartalom kezelő rendszert fejleszt...csak javítani ne kelljen utánuk :)
8

szerver oldali tisztító

zzrek · 2010. Aug. 9. (H), 16.02
Én arra is kíváncsi lennék, hogy milyen "szerver oldali tisztítóeszközt" használtok, ha már így megemlítetted.
Tudnál felhozni példát, ami szerinted ajánlható?
Köszi.
11

htmLawed, HTML Purifier

Poetro · 2010. Aug. 9. (H), 18.20
A fenti kettő igénytől függően szerintem eléggé jól megoldja a hasonló feladatokat. A htmLawed kisebb, gyorsabb, a HTML Purifier pedig sokat tud.
9

WYMeditor?

jf · 2010. Aug. 9. (H), 16.28
WYMeditorral van valakinek gyakorlati tapasztalata? Nekem nagyon szimpatikus, de eddig még nem volt lehetőségem kipróbálni, hogy átlag felhasználóknak mennyire tetszik.
32

Van, szinte csak ezt

Fekete Ferenc GDA · 2010. Aug. 10. (K), 23.02
Van, szinte csak ezt használjuk. Teljesen minimalizálható, egyedi css classok hozzáadhatóak és tud paste from wordöt.
10

Vélemény

Joó Ádám · 2010. Aug. 9. (H), 16.58
A legjobb természetesen egy karbantartási szerződés volna. A szövegírás, szerkesztés, korrektúra is külön szakma, belegondolva nagyon furcsa világot élünk, hogy a felhasználó ezt maga akarja végezni.

Ez azonban ritkán járható út, a második legjobb megoldás, ahol csak lehetséges a sima szöveg. Nemrégiben készítettem egy blogot: a bejegyzéseknek meg lehet adni címet, meg szöveget, amiből lesz egy HTML <h2> meg egy <p>-kbe tagolt törzs. Egyszerű, nagyon jól elvan vele. (Persze sajnos még így is sikerül elhagynia szóközöket, hibás írásjeleket bevinni stb.)

Ahol ennél komolyabb formázásra van szükség, ott a HTML-t preferálom. Ezt lehet szűrni, meg kell határozni azokat az elemeket, amiket lehet használni, szigorúan a külső stíluslappal, illetve szép lenne egy validátort is beépíteni, bár erre még sosem volt időm. Talán egyszer.
12

bevált megoldás

PolonkaiG · 2010. Aug. 9. (H), 18.22
Sziasztok!

Én TinyMCE-t szoktam használni, általában minimális funkciókat engedek meg, és ha nagyon kell, akkor bővítem. Font méretből csak annyit engedek amennyit kell. Színek helyett inkább stílusokat használok, illetve az oldalhoz igazítva vannak formázva a headingek. Szerver oldalon HTML Purifier-t használok. Ezt úgy állítom be, hogy Tidy-val optimalizálja a kódot. Ezután csak azokat a tag-eket engedem be, és ehhez is csak azokat a property-ket, amik minimálisan szükségesek. Kicsit tesztigényes, mert a böngészők különböző html kódot generálhatnak. HTMLPurifier mellett szól, hogy nagymértékben emeli az oldal biztonságát is, ugyanis megfelelően beállított szűréssel XSS támadások ellen nagyon hatékony.

Milyen jó módszereket ismertek még szerver oldali html szűrésre?
13

Az weboldal nem a fejlesztőé.

szaky · 2010. Aug. 9. (H), 21.41
Én értem, hogy mindenki szeretné, ha az ő általa fejlesztett oldal tökéletes és gyönyörű maradna, de ne felejtsük el: az oldal a megrendelőé. Ha ő sárga alapon fehér betűt akar használni, akkor a fejlesztőnek semmilyen (erkölcsi) jogalapja nincs, hogy ezt meggátolja (pláne, ha majd véletlenül egy profi designer akar valami módosítást csinálni.) Természetesen fontos, ha a teljes kontrollt a HTML felett a megrendelő kezébe adjuk, akkor az ebből eredő bakikat és kiadásokat neki kell vállalni (or karbantartási szerződés), de szerintem megtagadni, vagy mondvacsinált érvekkel lebeszélni megrendelőt nem ildomos. Különösen ha a fejlesztő sem érti a designer szakmát.
14

He?

fchris82 · 2010. Aug. 9. (H), 23.26
Nem azért szólunk bele egyes döntésekbe, mert a mi kicsi lelkünknek az a jobb, ha egy szép munkát adhatunk át, hanem mert az ÜGYFÉL azért keresett meg minket, mert akar vmi jövedelmező "terméket" a neten. Van, hogy igazából nem ezt akarja, csak hogy megvalósuljon "gyermekkori álma", de mi ekkor kerek-perec megmondjuk neki, nem ránk van szüksége, és útjaink innen elválnak.
Aki pedig pénzt akar keresni és nem nő, az pillanatok alatt felfogja, hogy a fehér háttéren citromsárga betű sokkal kevesebb pénz - a nő ilyenkor rávágja, hogy de úgy szép, és ő azt akarja, úgyhogy legyen úgy. Meg egyébként is, ki kell tapasztalni, hogy mikben NEM szabad kikérni az ügyfél véleményét. A grafikusunkkal komplett koncepció terveket adunk le, több verzióban, fel sem szokott merülni bennük, hogy a betűk színét változtatni lehessen.

Az okosak megoldják a problémákat, a bölcsek megelőzik őket ;)

Már a tárgyalások során is úgy pozicionáljuk magunkat, hogy ehhez MI értünk, szeretnénk vmi jövedelmezőt átadni, így néha tanácsokkal fogunk szolgálni, és jobb, ha ilyenkor ránk hallgat. Ahogy erre reagál, már látni lehet, hogy együtt fogunk-e tudni dolgozni, vagy sem. Amelyik megköszöni ezt, és felcsillan a szeme a boldogságtól, az a jó ügyfél.

Segítünk elérni a célt. Ha ez a cél csupán annyira alacsony, hogy "legyen az és úgy, ahogy én kitaláltam", akkor fárasszon mást. Csak összegányolni vmit, na, az igazán unalmas egy munka lenne. Részt venni vmi nagyobbnak az építésében, az igazán jó érzés. Végeredményben ugyanazt csinálom, mégis más.
15

De igen.

Joó Ádám · 2010. Aug. 9. (H), 23.41
Eltévelyedés esete forog fenn. Egy weboldal pont ugyanolyan alkotás, mint bármely más, pont ugyanazon szerzői jogok illetik meg a létrehozásában közreműködőket. Ez pedig azt jelenti, hogy csak azt lehet vele csinálni, amire ők áldásukat adják.

Az, hogy ezen jogokkal élni nem szokás, az sajnálatos, de semmit nem változtat a tényeken.

Egyébiránt pedig egyetértek az alattam szólóval: azért keresett meg az ügyfél, mert én értek hozzá. Ha jobban ért hozzá, akkor keressen más bérniggert, aki megvalósítja, amit ő billentyűzetbe mond neki.
25

Hát, nem tudom, ha én

szaky · 2010. Aug. 10. (K), 12.01
Hát, nem tudom, ha én elmegyek egy fodrászhoz, hogy lila alapos sárga pöttyös hajat akarok, és erre ő azt mondja, hogy ő ilyet nem csinál, mert hogy ilyen alkotáshoz nem adja a nevét - nos a minimum az, hogy otthagyom a fenthordott orrával egyetemben. Ha azt mondom, csináljon olyan frizurát, ami jól néz ki, az más, de ez esetben a felelőség az övé, hogy amit csinál jó legyen.
26

Szakmai igényesség

Max Logan · 2010. Aug. 10. (K), 13.29
Ha minden sz@rt megcsinál a fodrász, akkor a saját szakmai igényességéből ad le. Ezt egy hosszútávon gondolkodó ember/vállalkozó nem teszi meg. Nem kell minden ügyfelet kiszolgálni; ezt már írta valaki itt is ...
27

nagyon jó a példád

tiku I tikaszvince · 2010. Aug. 10. (K), 14.11
Nagyon jó a példád. Azok az ügyfelek, akik valami konkrét elképzeléssel, vagy legalább valami félkész koncepcióval jönnek, általában képben vannak annyira a dolgokkal, hogy hagyják magukat lebeszélni a butaságokról, és elfogadják azokat az érveinket, amik szakmailag megalapozottak. Ők hajlandóak új dolgokat megtanulni, egyik-másik pedig kéri is hogy hanyagoljuk a szerkesztőt, mert az csak akadályozza. A probléma nem az ilyen, egyébként nagyon ritka, ügyfelekkel van.

Hanem azokkal, akik azzal jönnek, hogy kell egy oldal mert van a konkurenciának is, pályáztam és utólag kiderült, hogy csak erre lehet költeni (sűrű kacsintgatások között beszél az árról, többről szóljon a számla mint amit fizet, a pályázati elszámolás miatt). Oktatás nem kell "nem vagyok hülye" "legalább annyival is kevesebbet kell fizetni". Na ez az az ügyfél, akit hiába kérsz a fejlesztés alatt, hogy teszteljen vagy nézzen rá a készülő oldalra, hogy tetszik-e, jó e az irány. Ez az az ügyfél, aki az átadás után, kezdi el a "itt egy kicsit legyen nagyobb a szöveg", vagy "ott legyen vastagabb" problémákkal terhelni a rendszert.

És ez az az ügyfél, akit, amikor felismeri, hogy milyen eszköz van a kezébe, elkapja a lelkesedés, de az esztétikai érzék zéró. Sajnos az ügyfelek nagy része ebbe a kategóriába tartozik.
28

Még csókot is dobok utána

Joó Ádám · 2010. Aug. 10. (K), 17.05
Egyrészt, miért ne mondhatná azt egy fodrász, hogy ő ilyen baromságokat nem csinál? Másrészt pedig, ahogy Norbert is írja, nem kell minden hülyét kiszolgálni. Harmadrészt pedig szeretném tudatosítani, hogy amit mondok, azt az 1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról rögzíti.
37

megallapodas kerdese. ha te

Tyrael · 2010. Aug. 11. (Sze), 11.53
megallapodas kerdese.
ha te csak olyan megrendelovel dolgozol, aki orul neki es szereti, hogy a te mualkotasodat hasznalhatja csak ugy es abban a formaban, ahogy te kitalaltad, az szerencses helyzet, de ettol meg masvalaki eladhatja ugy az altala keszitett webalkalmazast, hogy azt csinal vele a megrendelo, amit akar.
a megrendelo meg majd ugyis eldonti, hogy profi komuvest keres, vagy szobraszmuveszt.
persze ettol meg nagy butasag azt allitani, hogy csak az egyikre van szukseg.

Tyrael
29

Nem tudom ti hogy szoktátok

kuka · 2010. Aug. 10. (K), 18.14
Nem tudom ti hogy szoktátok megszervezni a hajvágást, de én nem szoktam előtte referenciamunkák felől érdeklödni a borbélynál. És szintén nem szokásom utána cetlit viselni a takomon, hogy "powered by Kropacsek". Tehát a borbély arca legfennebb addig ég, amíg a zakkant ügyfél távozik. Tehát a hasonlat sántít.
30

Reklám

Poetro · 2010. Aug. 10. (K), 18.52
Vagy elkezdi reklámozni, hogy ő hova jár fodrászhoz. És ez igaz nem csak a fodrászra, hanem akármi másra is. Az egyik legjobb reklám a szájhagyomány, és a legrosszabb antireklámok között is jó helyet foglal el.

Szóval amint jön ki a boltból, látják, hogy néz ki, ergo nem mennek be. Akiknek később esetleg elmondja, hogy hol volt fodrásznál, oda nem mennek be többet stb.
31

Továbbra sem hiszem, hogy a

kuka · 2010. Aug. 10. (K), 19.38
Továbbra sem hiszem, hogy a hasonlat helyes.

Az emberek borzonganak a lila-zöld frízurától. Többnyire senki nem tudhassa, hogy ki csinálta. Akinek a tulajdonos megmondja, hogy ki volt a borbély, annak dicséri, lévén megkapta a lila-zöld fejet. Mindenki más nem tudja ki a tettes.

Az emberek borzonganak a sárgán-fehér weboldaltól. Többnyire bárki megtudhassa, hogy ki csinálta. Akinek a tulajdonos megmondja, hogy ki a webmester, annak dicséri, lévén megkapta a sárgán-fehér szöveget. Mindenki más a webmestert tartja felelősnek.

De hogy a tulajdonképpeni témához is hozzászóljak, én az alternatív jelölőnyelv pártján vagyok. Nem feltétlenül BBCode, (inkább a Creole áll hozzám közelebb,) de valami köztes réteg amiből olyan HTML-t gyúrhatok amilyen a környezetébe illik. (Azaz több különböző helyre beszúrva a generált HTML különböző lehet.)
16

Én szintén a BBCode-os

Crystal · 2010. Aug. 10. (K), 00.17
Én szintén a BBCode-os megoldást támogatom, ha úgy alakul, hogy bonyolult BBCode-ot kellhet írnia a felhasználónak (pl. táblázathoz), akkor esetleg valami saját reszelményű fapados javascript editort adok neki ehhez (volt már ilyen - igaz még 3 éve - és nagyon szeretik az userek).

A megrendelőről meg a beleszólásról meg annyit, hogy szerencsére az eddigiek nem nagyon akadékoskodtak, de ha mégis előfordulna ilyesmi, akkor - ha máshogy nem megy - azt mondanám neki, hogy rendben legyen úgy ahogy akarja, de akkor nem tudjuk referenciaként használni az elkészült munkát, ezért közvetetten anyagi kár ér minket, és mondjuk +20%-ot ráraknék az árra. Szerintem ez így korrekt.
17

Szerintem egyértelműen

saxus · 2010. Aug. 10. (K), 00.47
Szerintem egyértelműen userfüggő.
18

de ilyet még én sem láttam..

nevemrock · 2010. Aug. 10. (K), 06.57
A minap egy komolyabb cégnek egy profi weboldalt adtunk át. Az nem téma hogy a szívárvány minden színében pompázik már a tartalom, és az sem gond hogy a betűk, a 40px-től szinte minden méret megtalálható. (CSS reset kérésre kiiktatva..)

De az már kiverte nálam is a biztosítékot, hogy a táblázat cellákat el kellet magyarázni, hogyan formázhatják. Eddig jutottak, hogy már minden berhelnek.

Nem gond, ha az ügyfél használja a weboldalát. Ha megvette hát had vigye! De az már gond, hogy referenciaként még véletlen sem jelölhetsz meg egy ilyen oldalt.

Megértetni velük, hogy az oldal tartalma egy alap stílust (amit egyébként web-designerek alakítanak ki) szinte lehetetlen.

Hasznos téma amit felvetettél! Köszi!
19

fejlesztő jóhírnévhez való joga

tiku I tikaszvince · 2010. Aug. 10. (K), 07.37
Közben cégen belül felmerültek jogi szempontok is, amikre - őszintén szólva - én soha nem gondoltam volna. Eszerint, tudatosítani kell a megrendelőben azt a tényt, hogy, mind amellett, hogy a weboldalt, mint szoftvert megvásárolta tőlünk, nekünk továbbra is szellemi tulajdonunkat képzi, és jóhírnévhez való jogaink fűződnek hozzá. Ezáltal van beleszólásunk - akár a szövegszerkesztő funkcióinak korlátozásával is - a weboldal minőségi szinvonalának folyamatos fenntartásába.

Ha innen nézzük a dolgot, akkor ez jelenthet "jogalapot", arra hogy időről időre beleszóljunk a szövegek megjelenítésének módjába?

Mondjuk az mindig kérdés, hogy pl egy Drupal vagy WordPress alapokon (szigorúan nyílt forrású megoldásokra) építkező weboldalon a szoftvert nem ad(hat)juk el, hanem a konfigurálást és személyre szabást fizeti az ügyfél, akkor még mindig ugyanez-e a felállás.
39

jogalap

comp · 2010. Aug. 12. (Cs), 01.02
" Eszerint, tudatosítani kell a megrendelőben azt a tényt, hogy, mind amellett, hogy a weboldalt, mint szoftvert megvásárolta tőlünk, nekünk továbbra is szellemi tulajdonunkat képzi, és jóhírnévhez való jogaink fűződnek hozzá. "

Azért ez a jogalapra hivatkozás erősen sántít, hiszen a szerződés legtöbbször tartalmazza szoftverek tekintetében a szerzői jog átruházását is (a törvény csak a szoftverek esetében ezt megengedi).
40

Szerződés

Joó Ádám · 2010. Aug. 12. (Cs), 04.37
Ez csak a szerződésen múlik.
20

A html WYSIWTF* szerkesztők

deejayy · 2010. Aug. 10. (K), 07.37
A html WYSIWTF* szerkesztők szerintem nem használhatók rendesen. Van olyan, amit html tagekkel nem tudsz megoldani, mert css-ben kéne megcsinálni, erre a megrendelő nem lesz hajlandó. Gondolom szépen bekonfigolható egy tinyMCE, hogy "div class="-okat irkáljon, és akkor pár előre definiált stílusod megvan, de akkor meg ott vagyunk, hogy bármilyen css osztályt megadhat, aztán nézelődhetsz.

A WYSIWTF* tulajdonság elég vonzó lehet az ügyfél számára, tőlem is kérték már, erre én egy kerülő megoldást készítettem (bár nem tökéletes):

TinyMCE-hez hasonló toolbar, ami html helyett bbcode-okat szúr be a kódba, és van egy Preview gomb is, ami ajax-szal szerveroldalon gyorsan értelmezi is a szöveget meg a formázást, és visszaadja egy másik divbe.

Teljesség igénye nélkül, jelenleg ezekre lehet használni: b, i, u; balra, jobbra, középre rendezés; háromféle címsor: h1, h2, h3; felsorolás (akár word-ből bepasztolt listát képes egy klikkre átalakítani); link, kép, flash, flv beágyazás; táblázat, cella (ezek is 1 klikkre word pasztolásból átalakulnak), térköz, vonal (hr). Valamint visszavonás, újra és preview. Természetesen a textarea-k méretezhetők, mint itt a weblaboron ezzel a drupalos sliderrel.

Korlátjai persze vannak, pl. a táblázat szerkesztés htmlben mindig is horror volt, de userfriendly sosem, ezért nem tökéletes.

*WYSIWTF: nem elírás ;P
33

bbcode

b0c1 · 2010. Aug. 11. (Sze), 09.14
Oooo, megjegyeznem csokkentett funkcionalitassal tinymce tud bbcode-t.

http://wiki.moxiecode.com/index.php/TinyMCE:Plugins/bbcode

b0c1
44

Mekkora ez a tinyMCE egy

deejayy · 2010. Aug. 16. (H), 06.15
Mekkora ez a tinyMCE egy bbcode pluginnel? Nagyobb, mint ~200 sor js kód (6.4k)? :)
45

Erre vannak benne a pluginek

Gixx · 2010. Aug. 17. (K), 15.13
...amiket te magad is megírhatsz. Mint ahogyan nem lesz végtelen számú ultraspeciális css class-od, úgy nem kell végtelen számú plugint sem írni hozzá.

Sokáig én sem szerettem a TinyMCE-t, mert régen tiszta gány volt a dokumentáció és maga az egész rendszer is. De azóta a böngészők fejlődtek, a TinyMCE egy jórésze újra lett írva, kapott csomó új funkciót, és ésszerűsítették, optimalizálták, és már a dokumentáció is kiváló.

Pl. a 'valid_elements'-szel nem csak azt adhatod meg, hogy milyen tageket engedjen meg, hanem, hogy melyiket mire cserélje, melyik szerepelhet üresen, melyiket törölje, ha üres, melyiknek milyen attribútumok adhatók, stb. És ez csak egy opció. Itt a többi.

Meg kell találni, mikor mire van szükség, de ha csinálunk egy minimális-, közepes- és egy teljes* funkcionalitást engedő konfigot, akkor ez a három verzió már szinte bármilyen ügyfél igényt le tud fedni, nagyon ritkán kell már belepiszkálni.

*teljes funkcionalitás = amket mi úgy ítéltünk meg, hogy általában szükség szokott lenni. Pl.: betűszín és háttérszín szabályozás az nem tartozik bele.
21

és még egy probléma!

rudo · 2010. Aug. 10. (K), 08.46
nekem is régi - régi központi problémám.

én eddig az alábbiakra jutottam magammal

1. meg kell próbálni olyan tartalmat előállitani, már a tervezéskor, ahol nincs szükség ilyen formázásra (tehát tudomásul veszi, hogy külön adatként adja meg a cimet, alcimet, bevezetőt, szöveget, stb) ha jól tipizálható a tartalom a többit a layout alapján elvégzi a css

2. ha ez nem járható út, akkor meg kell próbálni meggyőzni a felhasználót, megrendelőt a jelenleg elérhető wysiwyg szerkesztők hibáiról, esetleg egy-két rémtörténettel érvelni. ebben az esetben szóba jöhet egy bb, vagy textile, én ilyenkor fel szoktam ajánlani, egy nagyon alapszintű, helperrel kiegészitett egyedi megoldás lehetőségét, ahol némileg érvényesithető a felhasználó előzetes kivánsága (pl készitettem már olyan megoldást, ahol nem volt szükség lezárásra a "*" kerakter a következő szót formázta félkövérre, stb...)

3. a kettes pont érezhetően csak egy opció, már az első perctől lehet tudni, érezni, hogy érdemes-e eleve felvetni. illetve felvetni mindig érdemes, de van amikor látszik, hogy túl nagy az ellenállás

4. ha nem lehet megkerülni a "felhasználói kreativitást" és a modern eszközöktől elvárható működést - ami sajnos igen erős érv, értsd: "máshol is ilyet használ már sok-sok éve, mi az, hogy nem lehet, mikor a telefonja felolvassa az sms-t, hol élek én, stb"... akkor el kell ismerni, hogy végső soron igaza van, és igazából én is szivesen adnék a kezébe egy használható, megbizható eszközt, illetve már tervezéskor arra támaszkodnék... ha volna ilyen!!!

5. ha be kell épteni egy ma létező RTE -t szinte mindegy, hogy melyiket választom, az már kalap-kabát, a kód minőség és a működési biztonság oda, számomra az már zavaros viz. irtam editort magam is, sokat játszottam vele, ismerem a lehetősgeiket, korlátaikat és számba vettem még azokat a limitációkat is, amiket reális elfogadtatni a megrendelővel (értsd: legyen az oldal elérhető minden böngészőben, de egy adminisztrációs felület működését életszerűbb böngészőhöz, verzióhoz kötni) azonban magában ez is kevés.

6. ha elég volna beállitani a formázások körét, akkor én a grafikussal (ha az éppen nem én vagyok) egyeztetve, 1,2,3 cimfokozat, link, sortörés, szövegbeni kiemelés (félkövér, dölt, kiskapitális, áthúzott), lista beszúrását tenném lehetővé... minden más túlzás és nehezen kontrollálható. esetleg még kép beszúrása volna reális...

7. a dolog azonban megbukik minden böngészőbe épitett rte esetén. az ok egyszerű és egy megkerülhetetlen felhasználói szokás okozza, történetesen az, hogy imádnak más eszközökkel szöveget szerkeszteni majd bemásolni. ez ellen nem véd semmi. a szerver oldali kódtisztitást hagyjuk az egy másik tészta és nem érzem kielégitő válasznak.

8. konkluzió: hosszas-hosszas agyalás és sokakkal való eszmecsere után számomra egy fentebb vázolt funkcionalitást megvalósitó, jelen esetben flash -ben kivitelezett szerkesztő volna az ideális. itt garantálható a hozott formázás elvetése, a kimenet uniformizálása és validálása az egyetlen limitáció a flash beépülő megkövetelése, ami jellemzően nyitott kapu, illetve elfogadható kivánság (teramészetesn egy textarea fallbackkal)... az egyetlen gond csupán az, hogy eddig ilyen eszközzel, ami a hozta volna az összes elvárásomat nem találkoztam. egyet ismerek, sőt a forráskodja is rendelkezésemre áll (de nem birtoklok jogokat - tehát max tanulmányozásra)... nagyon várom, hogy valaki elkészitse "tutit"... esetleg kiindulhatna innen is egy ilyen közösségi fejlesztés, ha más is egyet ért a gondolatmenetemmel és van kapacitása, rutinja... én a flash -be nem szeretnék már ennyire belebonyoldni.
22

Teljesen felesleges jó

Török Gábor · 2010. Aug. 10. (K), 09.42
Teljesen felesleges megoldásokon fáradozni. Nem az editorokkal, nem a kiválasztott markuppal, és nem is a Wordből bemásolással van a baj, hanem egész egyszerűen azzal, hogy az emberek nem tudnak WYSIWYG szerkesztővel dolgozni. Itt most kifejezetten az asztali word processzorokról (Word, Writer, Pages stb.) szólok. Az egyetemet végzett (képzett?) elit Wordben készült diplomamunkáját tessenek megnézni. Stílusok, mi, azvajonmi. Egy helyesen formázott szöveget Wordból TinyMCE-be másolva kiváló eredményt lehet kapni.
24

Stílusok

ern0 · 2010. Aug. 10. (K), 10.28
Ott van a pont, baszki. Szerintem 20-25 órás oktatás elég lenne egy tipikus egyetemistának, hogy felfogja a stílusok mibenlétét, jelentőségét, és egy 10-15 órás kurzus után talán még használni is tudná.

Ha egyetemi tanár lennék, a kész diplomamunkák leadása előtt kétnaponta új formátumkövetelménnyel állnék elő: oké, akkor most ugyanezt sorkiigazítás nélkül, más betűtípussal, más sorközzel. Stílusokkal 1 perc, nélkülük egy óra, ugye.

Egyébként nem tök mindegy, weben milyen technikával formázunk? Aki nem teljesen tök, az bármivel meg tudja oldani, aki meg az, annak nincs gyógyszer.
34

LaTeX

b0c1 · 2010. Aug. 11. (Sze), 09.16
Mondjuk en alap oktatasba bevennem latex hasznalatat, mar kozepiskolaba :D
35

:D

fchris82 · 2010. Aug. 11. (Sze), 11.19
Aha, persze. Te mikor találkoztál utoljára egységsugarú középiskolai számtechtanárral? Maradjunk annyiban, hogy a "hozzáértés" legalja, mert bárki, aki kicsit jobban is ért hozzá, elment jobban fizető állásba. Nálunk anno az osztálytársam építette ki a suliban a hálózatot, mert egyik számtech tanár sem értett hozzá. Akkor most ki tanít kit?

Egyébként egyetértek, hogy kicsit fel kéne frissíteni a tananyagot, de ehhez előbb meg fel kéne frissíteni a tanári gárdát, aminek meg előfeltétele lenne, hogy a politikai döntéshozatalnál is egy hozzáértő ember kerüljön megfelelő helyre. Innen meg már egyértelmű, hogy nem lesz semmi változás az elkövetkező 20 évben :D

Nem csak a szövegszerkesztőt nem tudják használni. Prezentációknál is előfordul, hogy "komoly pozícióban lévő" emberek olyan hányadék alkotásokat készítenek, hogy sírva lehetne fakadni. Ott is megy a 100% kék háttéren a 100% sárga betű.

Egy "ismerősömnek" jogi karon tanítanak ilyeneket, de én csináltam meg a beadandóját, és mai napig fingja sincs, hogy merre hány méter, az elmondása szerint a többieknek sem. Itt is elszaporodnak a segítség kérések - "vki megcsinálná?" -, ha jön a félév vége a beadandók miatt, és a többségük be sem jár. Tehát valóban, az utolsó lépcsőfok, ahol még nagyjából tanítható az ember, az vhol a középiskola. Utána már szarik bele, csak legyen meg a kettes, majd ha elhelyezkedik, megtanulja - gondolja ő.

Egyik barátom az ÁVF-en pedig az egyik órán halasztást akart kérni, mert nem volt ideje felkészülni a prezentációra. Aztán mikor beült és látta, hogy milyen szar előadásokat tartanak a többiek, amikre 4-est, 5-öst kapnak, kiment a laptopjával a teremből és 20 perc alatt összedobott egy olyan prezentációt, ami nem volt jó, de még így is fényévekre volt a többiekétől, visszament és 5 perc alatt lenyomott egy olyan előadást, amit a tanár még ki is emelt, hogy milyen jó volt! Szerinte meg szar volt az övé is, és a tanár mondjon le... :D
41

Igy van

b0c1 · 2010. Aug. 13. (P), 09.27
Hja hat igen!
Nalunk en tartottam meg jo par orat, mert jobban ertettem hozza mint a tanar. De azert evvegen volt pofaja 3-ast adni.

Ettol fuggetlenul max megtanuljak ha kotelezo. Bevenni kotelezo tananyagba es jonapot.
23

Kié a site?

ern0 · 2010. Aug. 10. (K), 10.20
Az ő weboldala, ha ő éppen sárgával akar rá írni, miért ne tehetné? Kifizette, nem? Ráadásul ha nincs maintenance szerződésed, akkor nem kell a "miért esett szét az oldal" kérdéseire válaszolnod ("azért, mert 2048 pixel széles képet raktál fel a 600 pixel széles hasábba"). Persze átadáskor vagy előtte, felvilágosítjuk pár alap dologról, de ha nem fizet külön az oktatásért, akkor ennyi.
36

Amatőr vs profi

fchris82 · 2010. Aug. 11. (Sze), 11.32
Oké, hogy ő az ügyfél, de jelen helyzetben ő azt tudja, hogy mit akar elérni, a hogyanhoz NEM ÉRT! Márpedig nem attól lesz igazán elégedett, hogy megkapja, amiről ő úgy gondolja, hogy a céljához hozzásegíti, hanem ha kap vmit, amivel eléri a célját. És igen, néha el kell neki magyarázni, hogy amit kér, az hülyeség, de ha hozzáértő vagy a szemében, és nem bérmunkásként pozicionálod magad, akkor felfogja, és az lesz az érzése, hogy "húúúú, ezek aztán értenek hozzá, tök jó, hogy őket választottam".

És valóban, vannak a nagyon makacsok, de azokat mi kirúgjuk VAGY olyan horribilis árat mondunk, amit ha elfogad, én akár oda is költözök hónapokra, hogy okítgassam. Simán benyelem, hogy vmi szart kell kiadnom a kezem közül sokért :D Ettől függetlenül van az az ügyfél, akinek még "ennyi esélyt sem adunk", mert szívja más vérét, nem ér annyit az egész. Én élvezni is szeretném a munkámat. És ha szart kell csinálni, az nem élvezet, még akkor sem, ha sok pénzért.
38

a "miért ne tehetné" kérdésre

Crystal · 2010. Aug. 11. (Sze), 15.52
a "miért ne tehetné" kérdésre fentebb több választ is találsz ;)
42

Háromból kettő ökölszabály!

vikos · 2010. Aug. 13. (P), 11.17
OFF

SZVSZ:

3 eset létezik:
-A megrendelő nem tudja mit akar.
-A megrendelő tudja mit akar.
-A megrendelő tud valamit de fingja sincs az egészről.

Az elsőnél szabad keze van a fejlesztőnek. A másodiknál nincs de ki van adva a ukáz, képesrá/sem.. elvállalja vagy nem... egyszerű...

A legrosszabb a 3. csoport mert velük megy a fight, hogy mi merre mert van amit le se tojik és van amiben meg vérprofiknak érzi magát a megrendelő. Ilyenkor szoktam az üzleti - és egyéb igényeket - teljesen letisztázni.


Az a fejlesztő akinek azzal van a baja, hogy a kliens mit kér az nem következetes.

Erre szoktamvolt modani:
Céguünk mottója: Gyorsan, Olcsón, Jót -> Kettőt választhat!

Aki ezt betartja és betartatja a megrendelővel annak nem hiszem hogy ilyen jellegű gondjai lesznek!

ON

Én FCKEditort szoktam használni... A Symfony tálcán szállítja... Könnyű paraméterezni..... bla ... bla ... bla

Ez olyan mint a CMS/framework vallás kérdés :P

Szép napot mindenkinek!
43

Én azért picit kiegészíteném

kuka · 2010. Aug. 13. (P), 14.26
Én azért picit kiegészíteném egy alponttal:
-A megrendelő nem tudja mit akar.

Az elsőnél szabad keze van a fejlesztőnek.

-A megrendelő nem tudja mit akar, de tudja mit nem akar.

Az első pont második alpontjánál szabad keze van a fejlesztőnek, de ha használja csak a saját baját szaporítja.