ugrás a tartalomhoz

Ruby on Rails admin lehetőségek

Bártházi András · 2007. Jan. 16. (K), 13.02
Az imént számolt be Goba róla, hogy elindult a CakePHP magyar honlapja, mely egy modern, a Ruby on Railshez hasonló keretrendszer. Ha valaki modern felületekben, és hasonló jellegű, kevés programozást igénylő, "automatizált" admin felületekben gondolkodik, érdemes lehet a CakePHP mellett a Ruby on Rails lehetőségeket is áttekinteni (nem beszélve a Django-ról, mely Python-ban nyújt hasonlókat). Az ötletek, megvalósítások, a nyelvtől és a konkrét keretrendszertől függetlenül is érdekesek lehetnek. Ehhez szeretnék most egy blogbejegyzést ajánlani, mely a RoR-ban levő alap "autoscaffold" (generálós) lehetőség mellett még négy másik, admin felületek gyors készítésére szolgáló kiegészítőt mutat be.

Nagyon nem részletezném a lehetőségeket, illetve ott van a bejegyzés is, de azért álljon itt egy pár gondolat magyarul is. A kiterjesztések két irányt mutatnak: az egyik a "mi legeneráljuk a kódot, te pedig módosítsd, ahogy akarod" típusú, míg a másik az a "mi elkészítjük a felületet, és azt te nem, vagy minimálisan tudod módosítani csak" típusú. Mind a kettőnek megvan a maga előnye, viszont nem árt időben eldönteni, hogy melyik mellett teszi le az ember a voksát. A modernebb változatok keresést, szűrést és rendezést is kínálnak, no meg az összetettebb, több táblát összefogó kapcsolatok kezelését is. Elsőként (ha jól tudom) a Django kínált egyébként egy elég kellemes lehetőséget admin felületek készítésére, de úgy tűnik, hogy a többi keretrendszer is kezdi átvenni ezt a lehetőséget.

Számos modern keretrendszer nőtt ki az utóbbi időben, érdemes lehet vetni rájuk egy pillantást, és ajánlom a kipróbálásukat is. A tipikus programozók a "majd csinálok egyet magamnak" irányt követik, de nagyon érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy letegyük a voksunkat valamelyik mellett. Ráadásul jellemzően fejleszthetőek, módosíthatóak is ezek a rendszerek, tehát ha nem tetszik valami, akár bele is nyúlhatunk a rendszerbe, vagy a fejlesztéseinket akár vissza is forgathatjuk a rendszerbe.
 
1

scaffold

Fekete Ferenc GDA · 2007. Jan. 16. (K), 14.38
Tény, hogy a RoR-t mindenki szeretné leutánozni:) Már a fórumban is írtam, hogy szerintem erre jobban rá fognak pörögni itthon, hiszen van hozzá "tárhely kilóra". A rails-es dolgokhoz pedig nem árt egy saját szerver (hiszen tárhely itthon nem nagyon van, amit kedvünkre konfigolhatnánk, telepíthetnénk, stb). Ha viszont ez adott, akkor az ember már nem szívesen tér vissza a php-hez. (de lehet, hogy csak én tapasztalom ezt)

És, hogy ne legyek teljesen offtopic:
A postban említett scaffold-os megoldások hasznosak, amikor még csak ismerkedünk a rendszerrel, később ezek háttérbe szorulnak és átadják helyüket az egyedi megoldásoknak.
Egyébként az ajax scaffold egész jól sikerült, anno ki is próbáltuk, d eélesben sosem használtuk.
5

Tényleg annyira hasznosak?

Juhász Attila · 2007. Jan. 17. (Sze), 18.23
Most már több mint egy éve dolgozom Rails alapokon. A tapasztalatom az, hogy ezek az előre definiált admin felületek sokat segítenek a fejlesztés kezdeti idejében, viszont általában a testreszabásuk legalább annyira időigényes, mint egy új írása.
2

Cikk kérés

janoszen · 2007. Jan. 16. (K), 16.16
Lenne egy nagyon nagy kérésem a Ruby-rajongókhoz. Szerintem, sokan vannak úgy a dologgal, hogy nincs idejük belemélyedni a Ruby rejtelmeibe csak azért, hogy megtudják, hogy mi is az valójában.

Ha valaki megszánna minket, tudatlanokat és írna egy cikket arról, hogy miért is lesz ez jó nekem (a sok helyütt olvasható frázisok mellőzésével), az szerintem, sokat segítene.

Olvastam rengeteg olyat, hogy a Ruby így jó meg úgy jó, de hogy mi az és hogyan működik tulajdon képpen, azt nem láttam sehol.
3

kérés?

Hojtsy Gábor · 2007. Jan. 16. (K), 16.22
Van netalán valami probléma a meglévő bevezető jellegű Ruby on Rails cikkünkkel? http://weblabor.hu/cikkek/rubyonrails
4

Hopsz

janoszen · 2007. Jan. 16. (K), 18.39
Na jó, ok. Égek, a fölött asszem elsiklottam. Ezer bocsánat...