ugrás a tartalomhoz

Véget ért a Web Konferencia

Bártházi András · 2006. Már. 19. (V), 12.46
A szerkesztőség tegnapi napja a Web Konferencia jegyében zajlott, s bár egyelőre csak a saját véleményemet mondhatom, de úgy érzem, hogy ismét egy nagyon jól sikerült konferenciát tudhatunk magunk mögött. Az előadások között volt pár igen kiváló, melyet kifejezetten hiánypótlónak éreztem a hazai konferencia palettán.

Kezdeném a sort Gyuris Gellért előadásával, aminek az üzenete lenyűgözött. Úgy gondolom, hogy igen nagy szükség volt erre az előadásra. Gellért a felhasználói felületekről beszélt, arról, hogy milyen fontos, hogy egy felület használható, átgondolt és szép legyen, s egyáltalán: legyen mögötte valamilyen koncepció. Az ilyen felületek megtervezése a szerver oldali programozó, designer mellett egy harmadik szakmát jelent, melyből igen nagy hiány van ma Magyarországon, sajnos igen kevesen törődnek azzal, hogy a felület a megrendelő keze alá dolgozzon.

Gellért a ProForm nevű projekt vezetője is volt, melynek a célja egy átgondolt, jól működő, gazdag felület kialakítása, és egy koncepció közzététele, amíg a böngészőgyártók arra nem kínálnak valamilyen megoldást. Gondolatai engem a Yahoo! Design Pattern Library mögött álló megfontolásokra emlékeztettek, s igen jó, hogy ezek a gondolatok felmerülnek valakiben itthon is.

Az előadás bennem lecsapódott mondandóját össze tudom foglalni egy mondatban is: ne gagyit, hanem minőséget adjunk ki kezeink közül. Ezt nem könnyű, de a megrendelő felől meg fogja hálálni magát.

A másik előadás - amit láttam, és ki is szeretném emelni egy kicsit - Herman Iván szemantikus webbe történő bevezetése volt. Bár csak a végére ugrottam be, mivel kiváncsi voltam a Django lehetőségeire is, de így is láthattam, hogy az előadás nagyon jó volt, s mondandója nagy érdeklődésre tarott számot. Fontos felismerni a tendenciákat, s látni, hogy a manapság mikroformátumok néven ismertté vált megoldások alulról jövő kezdeményezésként kifejezetten közelítenek a W3C szemantikus web gondolataihoz.

Amit igazán sajnálok, hogy Deé Zsombor előadásából kimaradtam, s nem tudtam legalább egy pillantást vetni a Microsoft és Sun előadásokra sem. Kiss-Tóth Marcell Flexről szóló előadása is érdekelt volna, s utólag már sajnálom, hogy nem arra ültem be, hanem a kerekasztal beszélgetést választottam.

A konferencia végén az árverés lényege úgy érzem, hogy nem igazán jutott el a hallgatósághoz, bár így is élvezhettük PP egyszemélyes show-ját, s már csak ezért is megérte. Az árveréssel azt szerettük volt elérni, hogy bár a konferencia ingyenes, a résztvevőknek legyen lehetőségük elismerésük jeléül, illetve az ezután következő rendezvényekre adott támogatásként az árverés tárgyaira különböző összeget adni. Ez nem nagyon lett elmondva, s attól félek, hogy az esett le, hogy sörözésre gyűjtünk. :) Azért pár tízezer forint így is befolyt, illetve remélem a licitálók is jól jártak, s legközelebb majd jobban sikerül.

Jó volt, szép volt.
 
1

blog

Őry Máté · 2006. Már. 19. (V), 12.56
meg erosen felkesz blogoldalamra irtam egy bejegyzest a temarol
2

beszámoló

Fekete Ferenc GDA · 2006. Már. 19. (V), 12.59
Tegnap délután én is megírtam a konferencia beszámolóját a blogomon.

Érdekes,h a web.zin-re még mindig nem került ki.
3

ismét gratulálok

Anonymous · 2006. Már. 19. (V), 13.10
... a valóban jól sikerült rendezvényhez. A szervezés hibátlannak bizonyult, az előadások színvonalasak voltak. Én a nagyteremben ültem végig a napot (jól felmért érdeklődési körök-nem kellett ingázni), az itt látottak közül harmadiknak épp a 'textarea++' c. előadást emelem ki, sok hasznos gyakorlati infót nyújtott (én mondhatom, a cikkíró magát nem értékelte).
Gratulálok.

Thom
8

bizony jó volt ott lenni

Táskai Zsolt · 2006. Már. 19. (V), 20.15
a szervezéshez gratulálok én is, de András előadásához már nem annyira. nagyon jól összeszedett téma, amiről nagyon szívesen fogok olvasni tőle a weblaboron. viszont szerintem nem volt elég ideje felkészülni, mert az előadással messze nem voltam elégedett. nem beszólásként mondom, hanem egy kritika kezdeményeként. bár szerintem tudja magától is!
Tasi
9

Előadásom

Bártházi András · 2006. Már. 19. (V), 20.24
Csak azt nem írtad le, hogy miért nem voltál vele elégedett. :) A saját előadásomat nem tudom megítélni, ezért nem is írtam róla semmit. Nem tudom, hogy miért volt jó, nem tudom, hogy miért volt rossz.
12

igaz :)

Táskai Zsolt · 2006. Már. 19. (V), 20.47
a szakmai profizmus tetszett, ami persze nem meglepő. nyilván ez az összes előadónál érezhető volt, mégis kiemelném nálad. ami még kiemelkedőbb volt, az a téma összeszedettsége, kereksége. viszont a konkrét előadás kidolgozásra nem maradt szerintem időd. arra gondolok, hogy a tényleg száraznak mondható szakmai témát jobban kellett volna darabolni, szakaszonként lényeget, "poént", motivációt összefogni. kicsit a nyakunkba zúdult a sok információ, ami szerintem nem egy előadás célja. erre való egy cikk! na jó, tudom, hogy ilyen szempontból nagyon hálátlan volt a témád, nehéz vele lelkesíteni...
na nekem persze Gellért már kicsit sok is volt, mert néha ő maga is elámult önmagától. ráadásul a nős hasonlatával sem értek egyet:) valahogy mégis abba az irányba kellene mindegyik elhangzott előadást eltolni - szerintem.
remélem, sikerült valami támpontot adnom (az én oldalamról nézve persze),
Tasi
14

köszönöm

Bártházi András · 2006. Már. 19. (V), 21.33
A kritikát köszönöm, az előadásaim emberi halandó számára is érdekessé tétele (poénok, képek, frissesség, lelkesítés) terén valóban van még mit előre lépnem (bár ha összehasonlítod az első PHP konferencián elhangzott előadásomat a mostanival... :). Ez viszont nem könnyű, mert nem feltétlenül felkészülés, hanem inkább személyiség kérdése - például (többek között) a vicc mesélés nem az erősségem.
15

aha:)

Táskai Zsolt · 2006. Már. 19. (V), 21.40
amúgy a poént idézőjelbe tettem, mert nem a viccet értem alatta, hanem a frappáns végkövetkeztetést témánként. de a vicc se árt! :)
T
4

Jó volt

mefi · 2006. Már. 19. (V), 13.45
Ezúton is szeretnék gratulálni a szervezőknek, nagyon jó műsor volt! :)

Én is írtam egy kis beszámolót, de ha jól láttam, már a web.zinen is megjelent.

Gellért előadásához pedig ismét gratulálni szeretnék, az általam megtekintettek közül a legjobban az tetszett.

Én biztos, hogy ott leszek jövőre is! :)
5

benyomásaim

Dohány Tamás · 2006. Már. 19. (V), 15.10
http://www.dtamas.dynamo.hu/20060318/web-konferencia-2006-beszamolo
6

Nagyon bejött

ralesk · 2006. Már. 19. (V), 19.59
Nekem nagyon tetszett, összességében szerintem tényleg fantasztikusan jól megszerveztétek :)

Nekem mázlim volt szerintem; mindenre be tudtam menni, ami érdekelt.
7

Gellért

Anonymous · 2006. Már. 19. (V), 20.02
A pali előtt le a kalappal. Remek előadás volt. Vitán felül a legjobb a régi php konfokat is beleszámolva. Kár és szerencse is egyben, hogy már nem foglalkozik a témával. Biztos vagyok benne, hogy új hivatásában is hasonló elszántsággal bizonyít majd.

A ruby-s előadás is tetszett. Annak ellenére, hogy látszott nem gyakorlott az előadó mégis kitűnő volt szakmailag.

[szerk: törölve flame miatt]

No de azt hallottam, hogy a pear előadás jól sikerült.. és tényleg mi volt az árverés lényege? :)
10

Bizony

mefi · 2006. Már. 19. (V), 20.31
Bizony, és milyen fura, hogy mindig azok fejezik be a munkát, akik alkottak valami maradandót, akik értenek hozzá, és nem csak a szájuk jár arról, hogy ez így rossz, az meg úgy, stb.
11

web konferencia értékelés

Anonymous · 2006. Már. 19. (V), 20.39
Kicsit hosszú volt a most szombati napom, mivel én (is) a web konferencián voltam, de nyugodt szívvel mondhatom, megérte!
Eddig két szakmai konferencián voltam Budapesten a Microsoft és Sun Magyarország rendezésében (remélem, ez így nem tabutéma, no meg reklám se), és azt mondhatom, szakmai szempontból ugyanolyan élvezhető és színvonalú volt ez a harmadik is.

Talán, mivel gazdag volt a kínálat viszont az előadások viszonylag rövidek voltak, így nem lehetett igazán belemelegedni az egyes témakörökbe.

Kíváncsian és érdeklődéssel vártam a weblapok akdálymentesítése előadás-sorozatot, és külön öröm volt számomra, hogy egy vak előadó-kollégát hallgathattunk, így nagyon hiteles volt a bemutató. Egy kis ízelítőt kaphattunk, milyen problémákkal kell szembenézniük a nem látó internet felhasználóknak és nekünk, látóknak mire is kell odafigyelnünk akadálymentes, csúnya szóval vakbarát honlapok készítésekor.

Később a Java-s előadásokon vettem részt és jól eső érzéssel hallgattam, hogy Java-ban is lehet nagyon hatékony és gyors programokat írni a sok-sok fejlesztői eszközkészlet kínálatból. Csak egyszerűen profin, ésszel kell szoftvereket tervezni és implementálni...

Herman Iván előadása volt talán a legprofibb (számomra) abból a szempontból, hogy a 45 perces versenyfutásban mégis rengeteg dolgot el tudott nekünk mondani. A szemantikus web megint egy olyan témakör, amelyre egy egész élet sem lenne elég... sajnos. Itt a weblaboron belül van ezzel kapcsolatos szekció, vagy ilyesmi? Bocsánat, ezügyben nem néztem körbe...

Egy kis őszinte kritika a végére: szerintem a kerekasztal beszélgetés lehetett volna vezetettebb, tartalmasabb, összeszedettebb is, de sejtem, hogy nem volt túl könnyű dolga a kérdezőnek!

És a végén fontos üzenettel zárta: miénk a felelősség (szakmában dolgozó embereké) azért, hogy tartalmas, minél komolyabb és színvonalasabb dolgokat készítsünk a webre.

Köszönet a konferenciáért a szervezőnek, a szakmai partnereknek és támogatóknak!
13

Én kihagytam

tiny · 2006. Már. 19. (V), 21.20
... de jövőre majd szeretnék elmenni. A textarea nagyon érdekelt volna, mivel szenvedtem én is vele sokat, s csak Firefoxra sikerült egy bonyolult kódot összehoznom. Maradnak a száraz források :). Remélem a 2007-es konferencián is hasonló élménybeszámolókat olvashatunk :)
16

Jó volt, szép volt

Anonymous · 2006. Már. 19. (V), 22.30
Sziasztok!

Nekem is tetszett a konf, a szervezés nagyon impresszív, és jók voltak az előadások is.

Egy valami zavart, és ezt annak fényében írom le, hogy tudom: csak az nem hibázik, aki nem dolgozik.

A Ruby-s előadásról van szó. Szakmailag valóban jó volt a bemutató, viszont engem zavart az előadó borzasztó angol kiejtése, amit csak tetézett az, hogy sokszor magyarul is mondott érdekes dolgokat (mind közül talán a "hatékonytalan" vitte a pálmát). Erre azért oda kéne figyelni.

A BME-s előadók már puszta rutinból is nagyon jó előadásokat tartottak (Balássy György, Soós István). A "HA-rendszerek", és a "Textarea++" előadás is nagyon jó volt.

Gratulálok a szervezőknek és az előadóknak!
17

szerintem...

Phanatic · 2006. Már. 19. (V), 22.39
Szerintem Zsombor előadásának nyelvezete csak azoknak volt szokatlan, akik nem hallottak még határon túli magyart anyanyelvünkön beszélni... Ezzel együtt az angolra vonatkozó észrevétellel egyetértek.
18

video

connor · 2006. Már. 19. (V), 23.02
Én sajnos nem tudtam elmenni, bár már nagyon vártam az idei Confot. De egy szerencsétlen keresztbeszervezéssel választani kellett, hogy hova megyek. (sajnos egyszerre két helyen még nem tudok lenni de már gyakorlom a technikát)

Gondolom az előadás fóliái fent lesznek, de egy kollégától hallottam hogy videóra lesz (lett?) véve. Az mikor lesz elérhető? (ha lesz egyáltalán)
21

nem lesz videó

Hojtsy Gábor · 2006. Már. 20. (H), 20.24
A konferenciáról nem készült videó és/vagy hangfelvétel.
22

Ez tudatos dontes vagy nem jott ossze?

Jano · 2006. Már. 20. (H), 20.33
Ez tudatos dontes eredmenye, vagy nem sikerult megszervezni/draga ajanlatot kaptatok?
24

Nem sikerült

Bártházi András · 2006. Már. 20. (H), 22.08
Nem volt ideje senkinek sem foglalkozni vele. :(
23

Kár :(

connor · 2006. Már. 20. (H), 20.36
Ahh kardomba dőlök...

Pedig nagyon kíváncsi vagyok Gellért előadására. :)
19

pólók

presidento · 2006. Már. 20. (H), 15.17
A konf nagyon tetszett. Nekem hiányzott a weblabor póló vásárlásának a lehetősége. :( Persze tudom, hogy volt conf póló, de ez eddig egy egyszeri esemény, és én a Weblabor közösséghez tartozónak vallom magam, még ha ,,hivatalosan'' nem is létezik ilyen.
20

Árverés

Török Gábor · 2006. Már. 20. (H), 16.38
Az árverésen lehetőség volt Weblabor póló beszerzésére.
25

upsszi

presidento · 2006. Már. 21. (K), 10.55
Hoppá. Köszönöm. Sajnos hamarabb el kellett mennem, de azért jó ezt hallani. ;)