ugrás a tartalomhoz

A "csatornák" komoly változásokat hozhatnak a PEAR-ben

Hojtsy Gábor · 2005. Feb. 4. (P), 09.20
A PEAR alapjait működtető PEAR csomagból jelenleg az 1.3.4-es stabil kiadás a legfrissebb elérhető verzió. A fejlesztők azonban dolgoznak az 1.4-es csomagon, ami számos érdekes újítást hoz majd a PEAR használók és csomagkészítők számára. Korábban blogmarkban jeleztük, hogy telepítés utáni szkriptek futtatására is lehetőséget kapnak majd a csomagfejlesztők, mely a konfiguráció egészen kifinomult lehetőségeit adja meg. Ami azonban ennél is jelentősebb, az a csatornák bevezetése.

Jellemző probléma, hogy valamilyen feladatnak van már egy megoldása a PEAR keretein belül, és hiába érkezik egy ennél jobb csomagjavaslat, azt a meglévő csomag gazdája saját pozícióját féltve nem hajlandó elfogadni, vagy legalábbis többé-kevésbe látványos akadályokat gördít az újító szándékú új csomag funkcióinak integrálása elé. A fejlesztők ezt a szociológiai problémát értelemszerűen programozói eszközökkel próbálják megoldani, mégpedig úgy, hogy különböző csatornák létrehozását teszik lehetővé.

A csatornák tulajdonképpen csomag források, azaz a pear.php.net is egy csatornaként jelenik majd meg az új rendszerben. Lehetőség van több ilyen forrás használatára, sőt az egyes csomagok más csatornákban elérhető csomagokat is igényelhetnek működésükhöz. Ilyenkor a telepítő automatikusan elő tudja keresni, és fel tudja telepíteni a szükséges csomagokat.

Az újításról Greg Beaver számolt be részletesen blogjában, egy több oldalas leírásban, mely a csatornákat definiáló XML formátumra is kitér. Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a rendszerbe igyekeztek biztonsági fékeket építeni, melyek megpróbálják megadakadályozni, hogy a lokálisan mentett csatornainformációkat manipulálva biztonságosnak álcázott helyről töltsünk le kártékony csomagot.

Úgy tűnik, hogy a csatornák lehetővé fogják tenni, hogy külső fejlesztők is jobban bekapcsolódhassanak a csomagok készítésébe, és talán a meglévő PEAR csomagok fejlesztését is serkentheti a közelben felbukkanó konkurencia.
 
1

Mi az, hogy csatorna?

Bártházi András · 2005. Feb. 4. (P), 10.19
A csatorna tehát arról szól, hogy bárki létrehozhat a dolgainak egy PEAR-hez hasonló "szervert"? Azaz olyan, mint kliens oldalon a /etc/apt/sources.list az apt-get esetén?

-boogie-
2

Igen

Hojtsy Gábor · 2005. Feb. 4. (P), 13.54
Greg szövegében benne is van annak az XML formának a leírása, amely a csatornák definiálására használható. Tehát csinálhatsz akár egy saját PEAR csomag disztribúciós szervert.