ugrás a tartalomhoz

e-Polgárok-e a fogyatékos emberek Magyarországon napjainkban?

Jano · 2005. Jan. 6. (Cs), 14.19
Elérhető (accessible) honlapok fejlesztése az utóbbi időben mintha kicsit nagyobb figyelmet kapna. Elsősorban a kormányzati (eMagyarország vakbarát, IHM akadálymentes ) és hírportáloknál (Index vakbarát, Origo hírmondó ,sg.hu akadálymentes) figyelhető meg a jelenség. Sajnos ez még nagyon kevés. Többek között erről szól Serédiné Balogh Zsuzsanna Szegedi Tudományegyetem hallgatójának 2004-ben készült szakdolgozata. A szerző maga is érintett, így hitelesen mutathatja be a jelenlegi helyzetet.

"Úgy tűnik, hogy az információs társadalom, a tudás társadalma kedvező lehetőséget teremt a kitörésre. De vajon a fogyatékosok élethelyzete együtt mozog-e a társadalom többi rétegével, számarányuknak megfelelően vesznek-e részt a társadalom különböző helyszínein? Sikerül-e megragadni a lehetoséget a felemelkedésre, vagy végképp leszakadnak? Nem lenne-e kettős nyereség a társadalom és a fogyatékos ember számára is, ha sikerülne értéket, hasznot termelő helyzetbe hozni őket?"

"A dolgozatom első részében a címben szereplő fogalmak sorrendjében elméleti áttekintést nyújtok az információs társadalom fejlődéséről, melynek a fogyatékosok is polgárai szeretnének lenni, a fogyatékosság mibenlétéről, majd az Európai Unió, és a hozzá csatlakozó Magyarország programterveiről. Ezután szót ejtek azokról a könyvtári kezdeményezésekről, amelyek a fogyatékosok társadalmi integrációját hivatottak szolgálni, a távoktatás, távtanulás, távmunka lehetőségeiről, amelyek hatékony eszközök lehetnek az integrációban."

"A dolgozat másik részében a fogyatékosokról vagy fogyatékosoknak szóló honlapokat gyűjtöttem össze, csoportosítottam néhány lehetséges szempont szerint, és elemeztem tartalmi és formai megjelenésüket, melyek - szerintem - reprezentál/hat/ják az e-polgárság pillanatnyi helyzetét, a digitális írástudás jelenlegi állapotát.

A teljesség igénye nélkül kitérek a fogyatékosok számítógép, illetve Internet használatát megkönnyítő számítástechnikai eszközök bemutatására."
 
1

Link?

Bártházi András · 2005. Jan. 6. (Cs), 14.27
Van link is a szakdolgazatra? ;)

-boogie-