ugrás a tartalomhoz

Hogyan lehet kiterjeszteni a HTML-t?

Hojtsy Gábor · 2004. Júl. 13. (K), 07.50
Az utóbbi időben mi is igen sokat foglalkoztunk az Apple fejlesztéseivel, a készülő Safari RSS olvasóval, és a Dashboard motorral, ami eddig elképzelhetetlen messzire húzza a DHTML határait. Néhány éve még nem sokan gondolhatták, hogy mára a dinamikus HTML-el komplett asztali alkalmazásokat lehet majd készíteni. A Dashboard újításaihoz azonban néhány apró HTML kiegészítésre van szükség, melynek bevezetése széles körben kritikus megjegyzéseket váltott ki.

Az a probléma, hogy a HTML nem kiterjeszthető. Ez sajnálatos tény. Amikor a HTML készült, nem gondoltak arra, hogy mindenki ötletszerű kiterjesztéseket ad majd hozzá. Fel sem merült, hogy a Netscape bevezeti a <blink> elemet, az Internet Explorer pedig bevezeti a <marquee> elemet (minden idők két legborzalmasabb webes újítását).

Most a Safari fejlesztői is beszálltak a foltozók táborába, felvéve egy új elemet (<canvas>), egy új tulajdonságot (composite), és egy új lehetséges tulajdonság értéket (search). Sajnos mindezt a hagyományos HTML dokumentum típusra terhelték rá, ezzel sokakban felidézve a korai időket, amikor ez a megközelítés még közkeletű volt.

Ian Hickson összegyűjtötte a felmerült javaslatokat, és végülis arra jut, hogy nem sok kiút van, mint egy nyílt szabványosítási folyamat során elfogadtatni az ipar más képviselőivel az újításokat, és így felhasználni azokat. A többi technológiai javaslat egyszerűen nem jelent járható utat, mert a HTML-ben nincs a kiterjesztést lehetővé tevő megoldás.
 
1

Illetve...

Hodicska Gergely · 2004. Júl. 14. (Sze), 11.53
Az a probléma, hogy a HTML nem kiterjeszthető.

Az Internet Explorer eseten van arra lehetoseg, hogy a CSS behaviour segitsegevel sajat html tageket tudjunk definialni: element behaviour.
Nem is rossz dolog amugy, eleg kiraly dolgokat lehet vele csinalni, de megtortent olyan is, hogy nagy komplexitas eseten akadt par problema, ami valoszinuleg nem (bar teljesen biztos nem vagyok benne) user error volt.

Felho
2

Nem ugyanaz.

Bártházi András · 2004. Júl. 14. (Sze), 12.45
A HTML nyelv ettől még nem lesz kiterjeszthető. :) Te azt mondod csak, hogy van olyan módszer, amivel a böngésző rávehető arra, hogy a HTML-ben nem szereplő tageket is értelmezze. Ez nem a HTML kiterjesztését, hanem a böngésző rugalmasságát bizonyítja. :) Ez különben megoldható Mozilla alatt is.

-boogie-
3

Na jo

Hodicska Gergely · 2004. Júl. 14. (Sze), 15.01
oke, akkor mit ertunk most itt kiterjeszthetoseg alatt?

Felho
4

Kiterjeszthetőség

Bártházi András · 2004. Júl. 14. (Sze), 15.29
Itt és most azt, hogy hogyan lehet a HTML szabványnak megfelelő oldalt készíteni úgy, hogy valamilyen módon speciális elemeket használsz benne. Ilyet egyébként mi is próbáltunk a Weblaboron, a kódszínezésre lettek volna saját elemek, de sehogy se jött össze jó megoldás. Így maradt a span-ozás. Maga a HTML szabvány anno nem lett felkészítve arra, hogy új elemeket lehessen beleilleszteni.

Az egy teljesen más kérdés, hogy a böngészők rugalmasan kezelik az oldalakat, és nem szállnak el egy olyan oldaltól, ami invalid. Ha így tennének ugyanis, akkor kb. a web 95%-a böngészhetetlen lenne.

-boogie-