ugrás a tartalomhoz

Linux CD-ről, USB-s adattárolással

Hojtsy Gábor · 2003. Dec. 5. (P), 07.16
Az olyan hasoló kezdeményezéseket követően, mint a Suse LiveEval, Knoppix, vagy a magyar nyelven beszélő Sulix, most a MandrakeSoft is megjelentette MandrakeMove nevű CD-ről használható Linux alapú termékét. Ez azonban egy jelentős aprósággal többet tud társainál.

A Mandrake Linux 9.2-re épülő MandrakeMove egy teljes asztali operációs rendszert biztosít, mely a konfigurációs beállításokat egy erre a célra használt USB kulcson (USB lemezen, memórián) képes tárolni.

A program béta verziója (USB kulcs támogatás nélkül) ingyenesen elérhető a Mandrake tükörszervereiről, a teljes terméket dobozos változatban a MandrakeStoreban lehet megvenni.

A MandrakeMove további előnye az USB tárolásból következően, hogy háttértárat nem igényel, és más CD betöltésére is lehetőséget ad, amennyiben arra szükség van, a rendszert a memóriában tartja.

Ahogy Palócz István rámutatott, a Sulix is nyújt USBs adattárolási lehetőséget, titkosítva is (magyar nyelven és ingyen), tehát ebben a tekintetben a MandrakeMove semmiképpen nem hoz újdonságot.
 
1

Re: Linux CD-ről, USB-s adattárolással

pp · 2003. Dec. 5. (P), 09.06
"A MandrakeMove további előnye az USB tárolásból következően, hogy háttértárat nem igényel, és más CD betöltésére is lehetőséget ad, amennyiben arra szükség van, a rendszert a memóriában tartja."

A Suse megoldasat nem ismerem, de a Sulix(ami egy Knopix magyaritas) is kepes mostmar USB-s eszkozt kezelni es azon tarolni a beallitasokat, sajat konyvtarat (ingyen).

Ugy erzem ez a mondat azt sugallja, hogy a Sulixhoz esetleg kene valamilyen hattertar, holott nem kell.

Fogod beteszed a cd-t es mar indul is. Raadasul a legtobb szoftver magyar verzioja rajta van (pl OpenOffice.org), valamint egy csomo fejlesztorendszer is. Apache, PHP, BlueFish harmas is ott figyel rajta.

pp
2

Re: Linux CD-ről, USB-s adattárolással

Hojtsy Gábor · 2003. Dec. 5. (P), 16.52
A hibás sugallat a Sulix-szal kapcsolatos nem megfelelő tájékozódásomból fakad... Nem volt tudomásom róla, hogy USBs adattárolásra is képes, és ugyan megpróbáltam utánanézni, hogy semmiképpen se legyen ferdítés, nem találtam erre utaló infót. Most részletesen átnéztem a PDF formátumban elérhető Sulix leírást, és ott szerepel, hogy USB kulcson is tárolható a saját könyvtár, és még titkosítani is tud, mint a Mandrake, tehát valóban nyújtja azt, amit én a MandrakeMove különlegességének tulajdonítottam, ráadásul ingyen... Ennek nagyon örülök egyébként, hiszen az eredeti hírt is azért jelentettem meg, mert magam is régóta kerestem egy ilyen CD-ről futó rendszert... Közben meg itt volt az orrom előtt...