ugrás a tartalomhoz

A XAML a jövő felület leíró nyelve a Windowsban

Hojtsy Gábor · 2003. Okt. 29. (Sze), 07.31
A vasárnap megjelent hírünk a Microsoft hétfői bejelentéséről kiszivárgott előzetes hírekről helytállónak bizonyult az MSDN oldalain nyílt Longhorn fejlesztői oldalak információi szerint. Csupán annyi javítást kell tennünk, hogy szkript nyelvek helyett C# illetve VB.NET használható a programozásra. Az új cikkek azonban "felturbózott HTML alkalmazásokként" hivatkoznak az új típusú alkalmazásokra, amelyek a böngészőkben is és önálló ablakban is képesek lesznek a futásra...
 
1

Re: A XAML a jövő felület leíró nyelve a Windowsban

Bártházi András · 2003. Okt. 29. (Sze), 08.42
Annyit tennék hozzá, hogy ez egy viszonylag egyértelmű, viszont korántsem biztos, hogy rossz döntés volt a Microsoft részéről, hiszen a fent említett nyelvek mellett lehet akár Javascript(.Net)-ben, vagy bármely más, .Net-es nyelven is programozni majd ezek szerint (pl. akár Perl-ben, talán PHP-ben, Java-ban, stb.).

A "HTML" alkalmazásoknak szintén van előnyük és hátrányuk. Nagyon-nagyon jó lenne, ha szabányosítaná ezt a nyelvet a Microsoft, viszont ha szabványosítja, ha nem, el fog készülni előbb-utóbb egy vele kompatibilis, de MINDEN oprendszeren futó futtató környezet, ebben biztos vagyok. Tehát ezzel a húzásával úgy tűnik, hogy méginkább lehetőséget teremt arra, hogy a Windows oprendszer egy legyen a sok közül, a rá írt programok máshol is futtathatóak legyenek. A legszebb az egészben, hogy ezzel sokkal többet nyer, mint veszít, hiszen a saját programjai is elérhetőek lesznek majd akár Linux alatt is, nagyobb piacot elérhetővé téve. Szóval az én értelmezésem szerint ez a Microsoft egy olyan nyitása a más platformok felé, amit kénytelen volt előbb-utóbb megtenni, viszont úgy teszi meg, hogy helyette mások fejlesztik ki ennek a lehetőségét (ennek első lépése a .Net vs. Mono projekt), s közben a saját rendszerére tud összpontosítani.
2

Re: A XAML a jövő felület leíró nyelve a Windowsban

Anonymous · 2003. Okt. 29. (Sze), 09.40
Felek, h. mikor ezt a hozzaszolast irtad, meg nem volt benned a napi kv adag 1/3 resze... :)

Microsoft, szabvanyositas 1 mondatban? Ms programok mas oprendszer alatt?

Nem hiszem. (Ide talan meg a sajnos is belefer).
Az ms sok mindent atvesz, es csak azert is ugy gondolja tovabb, h. senki massal ne legyen kompatibilis. Mert ez az erdeke. (XAML vs XUL, ms ofisz xml, IE js, ms java, dom, nem kell sorolni.)

Minden majdnem olyan, de megsem. A hello word-on kivul szinte semmi nem fog futni valtoztatasok nelkul. Ez egyszer biztos.

Dönci
3

Re: A XAML a jövő felület leíró nyelve a Windowsban

Bártházi András · 2003. Okt. 29. (Sze), 10.24
A Microsoft bizony a .Net-en belül a CLR-t és a C#-ot beadta szabványosításra (ECMA). Ha ők diktálhatnak, akkor bizony tudnak szabványosat csinálni. Szerintem a jövő ez részükről, hiszen így olyanok támogatását is elnyerik, akiknek eddig nem, továbbá a más platformokra történő fejlesztéstől is megszabadulnak (és még előnyük is van a saját platformukon). Persze könnyen lehet, hogy nincs igazam, de én ezt a trendet látom a M$ részéről.