ugrás a tartalomhoz

Archívum - Szep 14, 2011

Nagyon nagy webkiszolgálók

Webdev · 2011. Szep. 14. (Sze), 17.06
Sziasztok!

Érdekelne a téma, hogy nagy webkiszolgálók hogyan működnek, ahol mondjuk néhány ezer látogató is van egy időben, nagyon nagy adatbázissal dolgozik (élő, archív adatok), feltehetőleg több szerverrel?

Kérdezgethetnék, hogy pl. több adatbázis szerver van-e, ahol bizonyos rendszer szerint vannak felosztva az adatok? Egy fő kiszolgáló van-e? stb.

Legszívesebben inkább egy könyvet olvasnék, ahol választ kapnék a legfontosabb programtervezési, vagy szerver kialakítási kérdésekre ilyen nagy rendszereknél. Úgy sem tudnék jól kérdezni, egy ismeretlen témában. Szóval gyakorlati, elméleti tanácsok, stb.

Tehát elsősorban milyen könyvet ajánlotok? Link sem rossz, de jobban szeretek egy könyvvel a kezemben ücsörögni és gondolkozni :)
 

Tömbösdi

therest · 2011. Szep. 14. (Sze), 17.01
Sziasztok!

Excel fileból olvasok be adatot, a "Spreadsheet Excel Reader"-t használom hozzá.
Az adat bekerül a helyére, aztán megpróbálok olvasni belőle:

$data = new Spreadsheet_Excel_Reader();
$data->setUTFEncoder('iconv');
$data->setOutputEncoding('UTF-8');
$data->read('x.xls');
foreach($data->sheets as $sheet) {
echo $sheet["cells"][2][1]; //<-- itt kapom a notice-t
}
Nem értem, hogy miért dobja a következő notice-t a php: "Undefined offset: 1 ...".
Az echoval rendesen kiírja az indexen lévő értéket, ami meg is felel az excel táblában láthatónak.
 

IE6 .htc reload hiba

NightBoY · 2011. Szep. 14. (Sze), 10.43
Sziasztok, egy szokatlan hibába botlottam, hátha tudtok segíteni.

Sajnos még mindig kell IE6-ra optimalizálnom az oldalt amin dolgozom és ehhez több .htc fájlt is használok. A hoverfixet több oldalamon is használtam már, jelen esetben is az anything:hover-t használom.
A probléma az volna, hogy amikor legelőször betöltöm az oldalt minden jól működik, viszont amikor ráfrissítek és már chacheben van egyszerűen nem működik a .htc fix. Ha kiürítem a chache-t ismét működik majd ráfrissítve nem. Sosem találkoztam még ilyen hibával és nagyon furcsa.
Használok az oldalon mellette még egy PIE.htc nevű fixet is, az tökéletesen működik frissítés ide vagy oda.
Valami ötlet esetleg?
Köszi előre is
 

Szemantikus kutatás-fejlesztés

Hidvégi Gábor · 2011. Szep. 14. (Sze), 09.37
Egy ideje már borzolom a Weblabor látogatóinak idegeit az elméletemmel, hogy valami nincs rendben az internettel. Ennek röviden a lényege, hogy a mostani, dokumentum alapú web nem túl szofisztikált, és a jelenlegi szöveges alapú információkeresés az emberi nyelv összetettsége miatt körülményes és pontatlan. Részletesebben ezt a szemantikus blogon fejtem ki, ahol rámutatok a további problémákra.

Emiatt kezdtem el a szemantikus web témakörével foglalkozni, amely atomi szintre bontja a weboldalt, a tartalmat különböző tulajdonságokkal felruházott objektumokból építi fel, és ezen objektumok közti kapcsolatok felvázolásával lehetővé teszi az információhalmaz sokkal pontosabb leírását, valamint megtalálásának lehetőségét. Magyarra lefordítva ez annyit jelent, hogy például egy ingatlanokkal foglalkozó oldal ingatlan-objektumokból áll, az objektumok pedig különböző tulajdonságokkal vannak felruházva, például terület, szobák száma, közművesítés és így tovább.

A problémakör természetesen másokat is érdekel, de az eredményekkel elégedetlen vagyok.

DOMDocument karakterkódolás, saveHTML,saveXML

carstepPCE · 2011. Szep. 14. (Sze), 01.24
Sziasztok,

van egy adatbázis táblám, amiben cikkek vannak mindenféle html formázással, képekkel etc-ra, ide az adatok a htmlspecialchars -sal elkódolva vannak utf8-ban eltárolva. Szerettem volna a képeken pár manipulációt végrehajtani a PHP DOM objektumainak a segítségével. Mindent megcsinált szépen, ahogy kell mindössze nem bírtam elmenteni a kimenetet úgy, hogy a hosszú ő,ű megmaradjon, vagy az ékezetek egyáltalán megjelenjenek.

A kérdéses php fájl UTF-8ban van kódolva, ami a függvényeket és az adatbáziskezelést is csinálja.