ugrás a tartalomhoz

Kép fájlnevében ékezet

Anonymous · 2005. Szep. 9. (P), 15.52
Hello

A problemam a kovetkezo. A kepfile-jaim nevei ekezetes betuket is tartalmaznak es az IE, illetve Opera nem hajlando megjeleniteni oket. A Netscape, Mozilla viszont siman kirakja a kepet.

A kep letezik, csak a megjelenites nem mukodik.

Mitol lehet ez? Lehet orvosolni vagy at kell neveznem a file-okat?

Koszonom

HS
 
1

Fájlnévben ne legyen ékezet

toro · 2005. Szep. 9. (P), 16.05
Felejtsd el az ékezetes karaktereket a filenevekben!

Teljesen mindegy milyen oprendszeren, milyen nyelvi környezetben vagy, arnyszabály, hogy a file nevében angol ABC kisbetűje, szám, alulvonás karakter esetleg kötőjel legyen. Pontot csak a file kiterkesztés elé tegyél!

Sem szóköz, sem ékezetes karakter, aposztróf, hosszú ő ű és egyéb más.

Én már kaptam úgy CD-t megírva fürdőszoba-felszerelési tárgyak képeivel, hogy a rootba egy 'fürdőszoba' és egy 'konyha' könytár volt letéve. Az én angol nyelvű oprendszeremen persze használhatatlan volt.

A konkrét esetben: a fenti filenév konvenciónak megfelelően nevezd át a filejaidat a szeveren és a html fileokban egyaránt.
És legyen ez a plusz munka nagy tanulság a jövőre nézve!
4

Ékezet

attlad · 2005. Szep. 9. (P), 16.31
Miért ne lehetne CD-n ékezetet használni Joliet fájlrendszerrel mondjuk?

Attila
5

pár program nem kezeli

Poetro · 2005. Szep. 9. (P), 19.09
Pl. Windows / Total Commander nem nagyon boldogul a hosszú ő, ű-s fájlnevekekkel, ahogy az Adobe termékek sem. Ez személyes tapasztalat.
--------
Poetro
6

biztos ami biztos :)

Hojtsy Gábor · 2005. Szep. 9. (P), 19.16
Én meg nemrég kaptam word doksikat, és az OpenOffice nem tudta megnyitni az ékezetes és szóközöket is tartalmazó fájlnevű dolgokat. Ezeket kerülni kell. Amint csak angol karakterek voltak a fájlnévben és nem volt szóköz, minden ment, mint a karikacsapás.
7

nem kell ékezet

toro · 2005. Szep. 9. (P), 20.08
Nem azt mondtam, hogy nem lehet, hanem azt, hogy ha valoban hordozhato anyagot akarsz, akkor keruld a [0-9a-z_-] halmazon kivuli karakterket.
Mi a studioban, ahol dolgozom nap mint nap cuccoljuk a fileokat az egyik geptol a masikig, mert ezt csak ez nyitja, azt meg csak az. Ebbe meg belekavar a Mac es PC vegyes kornyezet, ahol pl. a Word doksikat atkodoljuk a PC-n, hogy a Macon hasznalhato ő-ű-t kapjunk.

Ha az ember a sajat eletet konnyiti meg azzal, hogy nem hasznal ekezetes fileneveket, akkor miert kellene fokabel.txt-t főkábel.txt-re vagy fókabél.txt-re cserelni?
8

<Nincs cím>

Anonymous · 2005. Szep. 9. (P), 20.50
Hát mondjuk az elég szomorú, hogy 2005-ben még vannak ilyen problémák, írhatnának normális programokat. Mondjuk nekem még nem volt gondom ilyennel, bár mástól is már hallottam, hogy neki volt.

Amit írtál példát mutatja miért kellhet néha, ha nem használsz ékezeteket akkor nem tudod tárolni mind a két fájlt, csak az egyiket.

A lap.hu oldalakkal kapcsolatban fordult elő ha jól emlékszem már többször is ilyen, pl. az aszarneszmelyibor.lap.hu különböző helyeken tagolva, ékezeteket máshova rakva több dolgot is jelenthet..

Vagy ott a magyar wikipedia, amiben ha minden szóhoz fog majd egyszer szócikk tartozni (és nem akarnak kerülő megoldásokat alkalmazni), akkor szükséges az ékezet, és ott használnak is ékezetet a címekben.

Egy link: http://en.wikipedia.org/wiki/IRI

Attila
10

Más tészta

Poetro · 2005. Szep. 12. (H), 08.39
A wikipédia, ahogy általában a rövid URL-ek, teljesen más tészta. Ott ugyanis nem fájlok vannak, hanem csak hivatkozások, amiket a szerver visszaforgat, és az annak megfelelő oldalt adja vissza. Ezek ugye a wikipédia esetén se fájlok, hanem hivatkozások az adatbázisra. Az adatbázis pedig tud tárolni ékezetes karaktereket (általában UTF-8-ban), és neki semmi problémát nem okoz, ha történetesen éppen görögül, vag arabul vannak a karakterek. Az megint más kérdés hogy a böngészők hogyan, és miként boldogulnak a fenti karakterkészletekkel, ez már az ő problémájuk.
Mindenesetre amíg az angol marad a számítástchnika nyelve, és a fájlnevek karakterkészlete nem lesz hasonlóan univerzális karakterkészletben tárolva mint az UTF-8, vagy UCS2 és hasnoló eljárásokkal, addig a probléma továbbra is fent fog állni. Ez persze maga után vonja hogy a bájtszintű szövegműveleteket le kell majd cserélni karakter szintű műveletekre. Hogy ez mikor fog bekövetkezni? Nagyon jó kérdés, és idővel derül csak ki.
Ugyan ez igaz persze az operációs rendszerekre. Lehet hogy pont emiatt halasztották el a Longhorn-ban a fájlrendszert adatbázisban tárolását szolgá WinFS megjelenését is.
--------
Poetro
11

Nincs különbség

attlad · 2005. Szep. 12. (H), 10.54
Szvsz nem kell különválasztgatni, hogy "hivatkozás" meg fájl, a böngésző csak kéréseket meg válaszokat lát.

Fájlrendszer is tud tárolni ékezetes és egyéb karaktereket. Nálam pl. UTF-8 a fájlrendszer és működik minden karakter függetlenül, hogy japán vagy ékezetes vagy angol. És Apache-on keresztül a böngészőkbe is mennek.

Nincs probléma, csak UTF-8 fájlrendszert kell használni vagy olyan szervert, amin az van. Ill. pár dologból lehet probléma, de nem a fájlrendszer hiányából.

Attila
12

Szerintem van különbség

Poetro · 2005. Szep. 12. (H), 11.48
Ugaynis míg a webszerver képes (lehet) a kérés feldolgozására (a mögötte levő rendszerekkel egyetemben pl. PHP), addig a fájlrendszer, lehet hogy elavult és a kérést nem tudja (megfelelően) feldolgozni. Sajnos nem mindenhol dolgoznak, vagy dolgozhatnak újabb technológiákkal, sőt egyes platformokon a lehetőség nem is áll a fájlrendszerre.
--------
Poetro
13

Miben nyújt többet az ékezet?

toro · 2005. Szep. 12. (H), 12.43
hadd forditsam meg a dolgot:
mi az az előny, haszon ami indokolja az ékezetes, filenevek használatát?
jobb filenév-e a fürőruhás lányok+Balaton.jpg mint a csajok_bikiniben_balatonon.jpg, na adj' Isten pic0123.jpg?

eredeti válaszomban úgy gondoltam, hogy ajánlok egy 25 éve kiválóan működő megoldást arra, hogy az ember a saját életét kényelmessé tegye, ne kelljen energiáit debug idején egy további probléma-forrással terhelni.
én így csinálom, nekem bevált. ha valaki másképp akarja csinálni, lelke rajta
14

Pl. kereső

attlad · 2005. Szep. 12. (H), 16.32
Persze az igaz, hogy ékezet nélkül kevesebb a hibalehetőség meg kompatibilisabb, stb. Nem mondom, hogy ékezetet _kell_ használni, de megoldható és nem szükségszerű, hogy hibát okoz.

Amúgy pl. Google-ben ha jól tudom számít, hogy a kulcsszó benne van-e a webcímben, és ha benne van ékezetesen akkor lehet, hogy jobb keresőhelyezés érhető el. Nézd meg mondjuk itt a tizedik találatot:
http://www.google.com/search?q=b%C3%B6ng%C3%A9sz%C5%91
Ki is emeli vastaggal a webcímben lévő kulcsszót.

Attila
2

Link

attlad · 2005. Szep. 9. (P), 16.20
Tudsz esetleg linket mutatni, ahol ez előfordul?

Attila
3

urlencode

Poetro · 2005. Szep. 9. (P), 16.26
Próbáld meg a képed nevét urlencode-olni, akár milyen eszközzel. pl: http://www.albionresearch.com/misc/urlencode.php
--------
Poetro
9

Köszönöm

Anonymous · 2005. Szep. 12. (H), 08.19
Köszönöm a segítséget!
HS