ugrás a tartalomhoz

XHTML 1.1 + videó az oldalba

Anonymous · 2005. Júl. 21. (Cs), 01.32
Kérdésem gyors és egyszerű: Létezik valid XHTML 1.1 kód, ami megjelenít és lejátszik videót (és/vagy audiót)? Ha igen, linket vagy kódot kérnék szépen, mert neten semit nem találtam...
Köszönöm.

Ps.: JS trükközést mellőzném, ha lehettséges, és persze fontos lenne, hogy minél több böngiben működjön a kód.
 
1

Flash

kgyt · 2005. Júl. 21. (Cs), 03.08
Ha nagyon muszáj beágyazni, akkor flash mozi formájában publikálnám a videó anyagot, mert azt lehet a legtöbb helyen megtekinteni. A különböző videóformátumok kodek, plugin és más további igényeket is támasztanak a kliens felé, míg a flash lejátszását egyetlen plugin megléte szavatolhatja.

Egy másik (szerintem jobb) megoldás, ha a videót két-három formátumban simán belinkeled és erre helyezel el linket.

Ha akadálymentesen akarod mindezt, akkor egy szöveges átiratot is helyezz el a videó mellé, amiben az anyag teljes értékű leírása olvasható.

--
Szeretettel: Károly György Tamás
kgyt(a)kgyt.hu - http://kgyt.hu
2

Másról van szó

Anonymous · 2005. Júl. 21. (Cs), 09.46
Nem akartam feleslegesen regényeket írni a kérdés köré, így kihagytam, hogy tulajdonképpen miről is van szó... Szóval, saját portál motort írok (PHP), a default dizájt XHTML 1.1-ben kezdtem el, és bár a PHP kódban elvétve akad HTML, az mind megfelel már ennek a szabványnak. Ebből következik, hogy macerás lenne már átírni mindent, és persze az is, hogy a jövőben készülő skineknek is igazodni kell majd ehhez a szabványhoz - ami szerintem nem baj, eddig nem is volt megoldhatatlan feladat. Szal eddig minden rendbn ment, és tulajdonképpen most sem lenne erre nagy szükségem, de mégis, mert épp egy feltöltő modult írok. Feltöltéskor csekkolom a file formátumát, sikeres feltöltés esetén textareaba generálom a kódot, amit be kell szúrni a videó (vagy audio, fles, kép, vagy más, nem webes file) megjelenítéséhez...
3

Akkor sima link?

kgyt · 2005. Júl. 21. (Cs), 10.01
Jól értelek? Elég a sima link is?

--
Szeretettel: Károly György Tamás
kgyt(a)kgyt.hu - http://kgyt.hu
5

Nem, nem elég a link.

Anonymous · 2005. Júl. 21. (Cs), 10.12
Nem, nem elég a link. Fentebb írtam, hogy olyan kódot akarok generálni, amit beszúrva valahova, lejátsza a feltöltött videót.
4

OBJECT

attlad · 2005. Júl. 21. (Cs), 10.08
Az OBJECT elemet kell használnod.

Attila
6

Tudnál konkrét példával

Anonymous · 2005. Júl. 21. (Cs), 10.13
Tudnál konkrét példával szolgálni? Megköszönném...
7

2 OBJECT

attlad · 2005. Júl. 21. (Cs), 10.19
Itt Quicktime beágyazásra van példa két OBJECT elemmel, de ezen a megoldáson szerintem még lehetne javítani, csak tesztelni kéne:

XHTML Quicktime Object
http://realdev1.realise.com/rossa/rendertest/quicktime.html

(Diszkrét JavaScript technikákat se zárnám ki.)

Attila
8

Ezt tudtam kihozni

Anonymous · 2005. Júl. 21. (Cs), 11.40
Ezt tudtam kihozni belőle:
<object classid="CLSID:22d6f312-b0f6-11d0-94ab-0080c74c7e95" codebase="http://activex.microsoft.com/activex/controls/mplayer/en/nsmp2inf.cab#Version=6,4,5,715" type="application/x-oleobject" data="vid.avi">
  <param name="src" value="vid.avi" />
  <param name="controller" value="true" />
</object>

IE alatt működik és valid, de Opera, Netscape, FF alatt meg sem jelenik a player (mással nem próbáltam). Az eredeti kóddal (amit belinkeltél, paramétereket átírtam, mint a fenti kódba) FF (v 1.0.4 HUN & 1.0.5 EN) megpróbál keresni hozzá plugint, de nem talál... Opera csak "stílusosan" egy 404 oldalt tesz a helyére, Netscape pedig meg sem nyikkan... :(
9

Jó a kód

kisstoth · 2005. Júl. 21. (Cs), 12.04
A http://realdev1.realise.com/rossa/rendertest/quicktime.html oldalon lévő kód nekem működik rendesen FF (1.0.6) alatt is.

Üdvözlettel,
Kiss-Tóth Marcell
10

Korrekt MIME típus

attlad · 2005. Júl. 21. (Cs), 12.58
Az objektumnak megfelelő típust kell megadni a type tulajdonságnak. De azon az oldalon szerintem nem véletlenül van 2 objektummal megoldva.

Attila
11

Nehezíti a helyzetem, hogy

Anonymous · 2005. Júl. 21. (Cs), 13.52
Nehezíti a helyzetem, hogy nem igazán vagyok alternatív böngésző párti (sőt...), így ezek csak tesztelés céljából vannak telepítve... Szal nincsen mind tele mindenféle pluginnel, így az ilyen dolgokat nehézkesen tudom tesztelni. Persze töltsek le és telepítsek mindent, ami kell, de ugye ez is csak az időmet rabolja... Na mindegy, én bajom, majd megoldom valahogy. A válaszokat persze köszönöm. Ugyanakkor sajnálom, hogy ilyenekkel kell egy "programozónak" órákat elbszni az idejéből...

Good work
12

Firefox

attlad · 2005. Júl. 21. (Cs), 14.38
Firefox alatt ennyit kell írnom és mindent lejátszik Windows alatt, amit az Media Player le tud játszani ill. Linux alatt is ha fel van rakva az MPlayer és az MPlayer plugin:

<object type="application/x-mplayer2" data="izeke.avi" width="200" height="200">
    <param name="controller" value="true">
</object>
A többi böngészővel vannak a gondok.

Attila
13

Nézőpont kérdése... A

Anonymous · 2005. Júl. 21. (Cs), 14.51
Nézőpont kérdése... A fenti kód, amit beszúrtam, az meg IE alatt megy, FF-el nem... Ez FF alatt megy (bár nekem pár percre lefagyott tőle és végül csak hangot kaptam, de ezt rátudom arra, hogy nincs MP plugin telepleve a FF-omra, vagy mi kell neki...)
14

Megoldás

attlad · 2005. Júl. 21. (Cs), 15.05
A fenti két kódrészletetből meg a link alapján össze kéne tudnod rakni a legalább 2 böngészőbe működő megoldást, gondolom nem azt vártad, hogy valaki helyetted megírja az egészet. Nem kell semmi plugin csak a Firefox meg a Media Player, a Media Player nélkül az IE se fogja lejátszani. A plugint a Linuxhoz írtam, ott kell ilyen. Nekem nem fagyott 50 megás DIVX AVI-t és MPEG-et, MP3-at is lejátszotta, 700 MB-os videoval valóban nem volt tökéletes viszont gondolom nem ilyet tervezel webre rakni.

Attila
15

A nyitó postból pedig

Anonymous · 2005. Júl. 21. (Cs), 15.23
A nyitó postból pedig szerintem pont az jön le, hogy konkrét, működő kódot kértem (és sztem még csak nem is bunkón), vagy pedig egy ilyenre mutató linket...
Kaptam egyet, köszönöm szépen, de az ugye csak egy formátumra (ami nem mellesleg közel nem olyan gyakran előforduló, mint az összes többi) megoldás - és valljuk be, nem is a legjobb módszere a probléma megoldásár, tekintve, hogy gyakorlatilag két playert generál, de csak az egyik látható (ha jól értem a trükk lényegét).
Nem akarok gyerekesnek tűnni azzal a szöveggel, hogy ha tudnál megoldást, rég bedobtad volna, és ezzel kihúzni belőled, de tény, hogy ha valóban tudnál használható megoldást, egyszerűbb lenne beírni, mint itt csavarni a szót... És szintén nem mellesleg nem csak rajtam segítenél, de azoknak is, akik még nem, de a későbbiekben találkoznak hasonló problémával és itt keresik a választ... No de mindegy, már látom, hogy ide se érdemes kérdésekkel jönni, mert csak a semmitmondó okoskodást kapja az ember segítség helyett (lásd JS gond is)...
16

Ez van

attlad · 2005. Júl. 21. (Cs), 16.13
Ott a két valamennyire működő kód, ott a link, ahol bemutatja hogyan rejtsd el IE elől az egyiket, első válaszokban ott a tanács, hogy linkeld is be ha mégse működne meg hogy erre a Flash lenne a célszerűbb, ezt a pár dolgot talán nem nehéz összerakni és kész a megoldásod főleg copy/paste az egész. Ha van jobb megoldás akkor majd biztos ideírja valaki, nekem még nem kellett ilyen soha, ha majd kell utánanézek Google-ben a lehetőségeknek.

Attila
17

Szerintem nem irtam semmi

Anonymous · 2005. Júl. 21. (Cs), 16.37
Szerintem nem irtam semmi olyat, amit nem lett volna szabad, de kimoderáltak... Megpróbálom akkor máshogy megfogalmazni; a nyitó postban kifejtettem, hogy konkrét példára lenne szükségem, mert eddig nem sikerült kliensfüggetlen megoldást találnom/összeállítanom. Egyik kód egyikbe megy, másik másikba, és ez nem jó. Ennek ellenére jössz az okoskodó szövegeddel, hogy ott van ez meg az, rakd össze belőle. Köszönöm szépen, de ez nekem kevés a jelen probléma megoldásához.

Ps: Ha vér profinak akarnék tűnn, de még csak nem is konyítanék a témához, vagy nem lenne kedven utánajárni, pontosan ezteket mondtam volna, mint amit te itt összehordtál. Viszont, én inkább akkor hozzá sem szólnék...
18

2 OBJECT

attlad · 2005. Júl. 21. (Cs), 16.54
Nem véletlenül van a linken is 2 objektum, az IE-s kód záró OBJECT tagja elé kell bemásolni a Firefox-os megoldást.

Ezenkívül a Firefox-os OBJECT elemnek megadsz class-t ami alapján CSS-ben elrejted IE elől, ha szükséges, a linken ott az ehhez használható CSS hack. Ha ennyi info nem elég, akkor várd meg amíg vki megcsinálja neked ezt és ugord át az ebben a szálban elhangzott információkat.

Attila
19

A 15. postba leírtam,

Anonymous · 2005. Júl. 21. (Cs), 17.06
A 15. postba leírtam, miért nem tartom ezt jó megoldásnak (pont a két object miatt, mert ugye ez két playert eredményezne {még ha egyik nem is látszik} [plusz felesleges erőforrást igényel], és talán még azt is, hogy a kérdéses videó kétszer, párhuzamosan akarna letöltődni futtatáskor - bár erre nem vennék mérget).

Szóval erre már reagáltam, hogy nem tartom jó megoldának, de azért köszönöm...
20

Ok

attlad · 2005. Júl. 21. (Cs), 17.44
Erre írtam 16-osban, hogy "valamennyire működő kód", viszont jobb megoldást és tisztább kódot érhetnél el diszkrét JavaScripttel amit szintén korábban íram, de azt meg nem használsz. Innentől viszont az a kérdés hogy hogy rejts el valamit IE elől, én JavaScripttel (+ a böngészővizsgálatot feltételes megjegyzésekkel) csinálnám valószínűleg, JavaScript nélküli böngészőkben meg a letöltés link lenne ott. Ebben a megoldásban JavaScripttel kell létrehoznod az aktuális böngészőnek megfelelő objektumot a document.createElement-tel és társaival. Nem, nincs konkrét kód, ez csak egy ötlet.

Attila
21

Conditional Comments

kgyt · 2005. Júl. 21. (Cs), 20.10

<!--[if gte ie 5.5]>
MSIE OBJECT
<![endif]--><!--[if gte ie 9]>-->
NEM MSIE OBJECT
<!--
<![endif]-->
Így az egyik fele minden böngészőben csak megjegyzés lesz (nem tölti be kétszer a videót). Ha egymásba ágyazod az object elemeket, akkor szintén csak az egyik fog betöltődni (a legfelső működő – elvileg).

--
Szeretettel: Károly György Tamás
kgyt(a)kgyt.hu - http://kgyt.hu
22

Épp ezeket a conditional

Anonymous · 2005. Júl. 21. (Cs), 21.10
Épp ezeket a conditional commenteket nézegettem, de sajna ez sem jó, mivel ez IE only cucc.
<!--[if IE]>
IE alatt lefut, FF alatt nem.
<![endif]-->
<!--[if !IE]>
IE és FF alatt sem fut le, ezért kell egy másik kód (hogy FF alatt is menjen), ami nincs ebben az IE only commentben, ami viszont azt jelenti, hogy IE is kénytelen lesz lefuttatni (mégegyszer, a fenti comment után)
<![endif]-->
23

Te tényleg ne foglalkozz ezzel...

kgyt · 2005. Júl. 21. (Cs), 21.22
Amit mutattam az pontosan azt hivatott megvalósítani, hogy az egyik object az IE alatt jelenjen meg, a másik meg a nem IE-k alatt.
Ha nem érted, akkor legalább ne másokat nézz hülyének!
Az <!--[if !IE]> teg után nézd meg, hogy nálam mi van!
--> Miért? Mert akkor IE-ben nem jeleníti meg, nem IE-ben meg igen.

--
Szeretettel:
Károly György Tamás
kgyt(a)kgyt.hu
http://kgyt.hu
25

Nem kell durvulni...

Anonymous · 2005. Júl. 21. (Cs), 21.51
Nem kell durvulni, senkit nem néztem hülyének... Annyi történt, hogy nem néztem át alaposan a kódodat, és mivel én is pont ezen a megoldáson törtem a fejem, de nem jutottam jó megoldásra, átsiklottam a tiéd felett, gondolván, én már próbáltam és nem sikerült belőni... Erre a commentbe comment megoldásra viszont nem gondoltam, valóban működik, valszeg ez lesz az én barátom. Köszönöm a segítséget, így már nem lesz gond.
24

Feltételes megjegyzések, IE nem IE

attlad · 2005. Júl. 21. (Cs), 21.26
Kgyt megoldása egyszerűsítve:
<!--[if IE]>
IE
<![endif]-->

<!--[if !IE]>-->
NEM IE
<!--<![endif]-->

Attila