ugrás a tartalomhoz

Domain regisztrácó

stryyker · 2005. Jún. 20. (H), 16.51
Hali!

Szeretnék egy oldalt fizetős tárhelyen elhelyezni, .hu domainnel. Mivel eddig amit csinálgattam oldalakat azokat nem tettem fel netre, vagy ha igen, akkor ingyenes tárhelyre (ott viszont adott a domain). Namost a domain regisztrácóval nincs gond, de lenne néhány kérdésem:

tegyük fel, hogy regisztráltatom a valami.hu domaint. Most akkor tulajdonképpen az egyes oldalak elérése csak abban különbözik attól, ha nem saját domain van, hogy így kell megadni:

valami.hu/index.html ?

Azt be lehet állítani, hogy az index.html ne jelenjen meg?

Vagy pedig ellenkezőleg: ha csak a valami.hu-t gépelem be, akkor automatikusan bejöjjön az index.html.

Amit láttam még az az, hogy külön könyvtáranként is be lehet állítani az index oldalt. Tehát a valami.hu/dolgok hatására bejöjjön a valami.hu/dolgok/index_dolgok.html.

A linkek miatt kellene tudnom ezeket...

(Remélem nem volt nagyon érthetetlen...)
 
1

be lehet állítani a

Off- · 2005. Jún. 20. (H), 17.08
be lehet állítani a webservereken a hogy mit nyisson meg automatikusan a konyvtarbol, akkar tobbet is fontossági sorrendben. Apache ban DirectoryIndex, a tobbit nem tom.. :)
2

A szerver beállításától

Anonymous · 2005. Jún. 21. (K), 16.19
A szerver beállításától függ.
Ha Apache (miért ne lenne az :)), akkor a valami.hu cím beírása után a DirectoryIndex-ben megadott sorrendben fogja keresni, hogy melyiket töltse be.

1., Azt be lehet állítani, hogy az index.html ne jelenjen meg?
Le lehet tiltani, hogy ne jelenítse meg.

2., A szolgáltatódtól megkapod, hogy hova töltheted fel az állományaidat. Ha ennek az útvonalára van szükséged, akkor azt gondolom megadják, de ezek szintén szerver beállításoktól függnek.
Valószínű, hogy lesz egy bejegyzés a httpd.conf-ban, hogy
<VirtualHost ...>
...
DocumentRoot /www/html/valami.hu
ServerName valami.hu
...
</VirtualHost>

A DocumentRoot -ban meg lehet adni, hogy a szerver fájlrendszerében, az adott címre, mely állományokat töltse be. Te erre vagy kíváncsi, ezt kell megkérdezni, vagy egyszerúen magad is ellenőrziheted.
A kipontozott részeken még sok minden lehet. A VirtualHost lehet IP-based vagy Name-based.

3., A linkekkel kapcsolatban miért nem jó neked a relatív címzés? Sokkal egyszerűbb karbantartani és "mobilabb" lesz a kódod.

Üdv: PZ
4

Hali!

stryyker · 2005. Jún. 22. (Sze), 10.24
Hali!

Először is kösz a részletes választ!

3., A linkekkel kapcsolatban miért nem jó neked a relatív címzés? Sokkal egyszerűbb karbantartani és "mobilabb" lesz a kódod.

De jó, sőt...! De amíg a gépen van a cucc, addig nem használhatom a domain névvel kiegészített elérési útvonalat (pl. valami.hu/cuccok/cuccok.html). Ezért amíg tesztelem addig így kell megadnom: cuccok/cuccok.html, de így kétszer kell a linkeket megírnom (persze egy replace all-al gyorsan meg lehet oldani, de akkor is...). Vagy valamit rosszul tudok??
3

tárhely szolgáltató

Bártházi András · 2005. Jún. 21. (K), 17.49
Ezek a beállítások elvégezhetőek, a tárhelyszolgáltatótól függ, hogy el is fogja-e neked végezni (az utóbbit nem igazán érdemes - szerintem). SZVSZ kérdezz ki pár szolgáltatót, s ahol elvégzik neked, s az áruk is megfelel, válasszad azt. Bár itt is szívesen válaszolunk szerintem ezekre a kérdésekre, a legjobb válaszokat úgyis a potenciális tárhelyszolgáltatód fogja megadni.

-boogie-