ugrás a tartalomhoz

Névadás HOWTO

Anonymous · 2005. Május. 7. (Szo), 22.52
Sziasztok!

PHP-ben fejlesztek egy saját keretrendszert(tudom van már sok, de én sajátot akarok mert, mert. :-)) és már szeretnék neki nevet adni..

Ezzel kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy adhatok-e neki pl. csillagnevet? Legális, nem ütközik valamilyen törvénybe stb?? Először a SKAT nevet néztem ki, de az valami német kártyajáték neve, szal azt skipelem.

Várom a tapasztalatokat és a véleményeket a problémáról, mert ha már egyszer elnevezem, legalább ne bitoroljak olyan nevet, amit nem lenne szabad.

Köszönöm előre is a válaszokat!
 
1

FuckinGoogleItdotCom

Török Gábor · 2005. Május. 8. (V), 07.26
Helobelo,

A legegyszerűbb, fogsz egy darabka papírt (PDA-t, szöveges dokumentumot, miegyebet) és leírod az átalad szimpatikusnak vélt neveket. Ezt követően első körben ellátogatsz a www.freshmeat.net és www.sourceforge.net oldalakra, ahol nyomban tanúbizonyságot szerezhetsz, hogy léteznek-e az általad választott nevekkel alkalmazások. Bővebb eredményhalmazhoz érdemes a Google-ban is próbálkoznod, ott egy picit körülményesebb lesz megfelelően megvizsgálni, de mindenféleképpen érdemes. Ha mindahány neved foglalt, kezdd előről.

Ha mozaik szóban gondolkozol, szerintem nehezebb helyzeted lesz, inkább ötölj ki egy saját névadási rendszert.

Az intranetes alkalmazásoknak, melyeket én fejlesztek, a következő konvenció alapján szoktam neveket adni: keresztnevem első betűje + egy ókori hős. Így született már gAeneas, gOdusseus stb.

--
slink
http://20y.hu/
3

Re: google

Anonymous · 2005. Május. 8. (V), 12.15
Üdv.

Igen ez eddig teljesen világos volt nekem is. :) Engem inkább az érdeklne hogy szabad-e ilyen neveket használni progikhoz. Pl. nem jogvédett-e az Aeneas név, vagy pl 1 csillagnév(Vega, Skat). Az addig oké hogy nem foglalt még, de hogy van-e ilyenre lehetőség.

Vagy csak a Microsoftnál divat mindent törvénnyel védeni? (lásd IPV6)
5

Lehet bejegyzett névjegy

Jano · 2005. Május. 8. (V), 13.21
Lehet bejegyzett névjegy de általában csak egy iparagon belul kezdenek el zargatni. Az Intel procikat amerikai folyokrol nevezik el, addig szabadon felhasznalhato a folyo neve, de ha az Intel bejegyezteti mint a processzoranak nevjegy akkor az AMD mar nem hasznalhatja.

Nyugodtan elnevezheted csilagokrol, ha nincs egy masik ugyanarrol a csillagrol elnevezett termek.
2

Névadás

kris7topher · 2005. Május. 8. (V), 09.40
Ha egy php CMS-ről van szó (én is így adtam nevet), akkor pl. a www.sf.net -en nézz körül: menj végig az abc-n, és a betük után írd oda, hogy cms. Aztán amikor nem foglalt, akkor az adott betűhöz találj ki egy angol szót, pl. nekem: fCMS = Focus CMS. Így 100% egyedi nevet kapsz.
4

Re: 777

Anonymous · 2005. Május. 8. (V), 12.17
PHP-s, de CMS-nek közel sem mondanám. A célom hasonló mint a PEAR-nek, újrafelhasználható osztályokat írok, amiket rendszerbe szeretnék szervezni(természetesen szigorúan zárt forrású, csak saját használatra).
6

Klassz

Török Gábor · 2005. Május. 9. (H), 12.37
A célom hasonló mint a PEAR-nek, újrafelhasználható osztályokat írok, amiket rendszerbe szeretnék szervezni(természetesen szigorúan zárt forrású, csak saját használatra).


Nesze Neked szabad szellem!

--
slink
http://20y.hu/
7

Kedves Gábor

Anonymous · 2005. Május. 9. (H), 16.21
Csak naivan érdeklődök hogy ebből neked származik hátrányod? Saját ötleteimet saját fejlesztésemet, (amiből mellesleg majd meg szeretnék élni) nyilván nem fogom nyílt forrásúvá tenni mert akkor ugyanott leszek mint most, mindenki letölti és összerakja magának az oldalt, amit jobb esetben megvenne tőlem. Semmi extra nem lesz a PEAR-hez képest, csak saját magam akarom megcsinálni, ezzel is rengeteget lehet tanulni.

Szabad szellem mint olyan jó(én is leginkább opensource progikat használok) - egy bizonyos határig.
8

Szabad szellem

Török Gábor · 2005. Május. 9. (H), 17.20
Semmi hátrányom nem származik, de előnyöm sem. És Neked sem. Katedrális és bazár, több szem többet lát és még sorolhatnám, de úgy érzem ez a fórum, legalábbis ez a szál nem ezt a kérdéskört hivatott megvitatni, és már sokan csócsálták ezt a kérdést. Meggyőzni nem kivánlak, egy-két mondatodra azonban reagálnék.

Saját ötleteimet saját fejlesztésemet, (amiből mellesleg majd meg szeretnék élni) nyilván nem fogom nyílt forrásúvá tenni mert akkor ugyanott leszek mint most, mindenki letölti és összerakja magának az oldalt, amit jobb esetben megvenne tőlem.


Ez most hogy is van? Tehát mások írjanak klassz cikkeket, fejlesszenek nyíltforrású alkalmazásokat, az ezek segítségével megszerzett tudást, munkaerőt majd te kamatoztatod, de nehogy adj ebből vissza valamit is a közösségnek. Igen, ez szimpatikus.

Semmi extra nem lesz a PEAR-hez képest, csak saját magam akarom megcsinálni, ezzel is rengeteget lehet tanulni.


Ez ellen természetesen semmi kifogásom, valóban a rengeteg gyakorlással sokat fejlődik az ember, főleg ha saját maga tapasztalja meg az út göröngyeit. A problémám nem azzal volt, hogy zártforrású alkalmazást építesz, én is tettem már így. Te ezt írtad:

(természetesen szigorúan zárt forrású, csak saját használatra)


A hangsúly a "természetesen" szón van. További jó fejlesztést.

--
slink
http://20y.hu/
9

Re

Anonymous · 2005. Május. 9. (H), 19.51
Ezek után csak ennyit tudok mondani: bocs.

Nekem eddig (és egy darabig tuti az lesz) természetesen volt hogy nem adom ki a kódot a kezem közül mivel ebből ÉLEK, legfeljebb a megrendelőnek. Én is írnék klassz cikkeket, meg fejlesztenék nyílt forrású alkalmazásokat, ha lenne mellett más munkám. Mert akárhogyis nézem, egy ilyen megmozdulással magam alatt vágnám a fát.

Mellesleg mint említettem a közösségnek semmi haszna nem lenne belőle, mert ott e PEAR, és 1001 másik opensource programcsalád, amik valószínűleg sokkal széleskörűbb és kiforrottab megoldásokat kívánnak.

Mellesleg az opensource programfejlesztők vagy szabadidelyükben, vagy főállásban, de gondolom valami fizetésért dolgoznak. Vagy újgazdagok és nem kell fizu. Na nálam nem ez a helyzet.
10

khm...

kgyt · 2005. Május. 9. (H), 20.51
Én is abból élek, hogy webes felületre programokat írok.
Nem érzem, hogy azzal veszítek, ha megosztom azt a kevés tudást másokkal, ami van.
Azzal csak nyerhetünk, ha egy nagy közös tudás lesz, mert az akkor is nagyobb, mint a miénk...

--
Szeretettel: Károly György Tamás
kgyt&kgyt.hu - http://kgyt.hu
11

khm. khm. khm....

Anonymous · 2005. Május. 9. (H), 20.55
Megnéztem az oldalad és én nem láttam egy munkád forrásának letöltését sem. Persze lehet csak elbambultam.
12

:-)

kgyt · 2005. Május. 9. (H), 21.37
Viszont megosztom a tudásomat.
A projektek munkáit nem publikálhatom, ha a többi résztvevő azt nem támogatja...
A saját oldalam meg jelenleg nem olyan érdekes, hogy publikálni kellene... :-)

--
Szeretettel: Károly György Tamás
kgyt&kgyt.hu - http://kgyt.hu
14

Bizony.

Anonymous · 2005. Május. 9. (H), 22.17
Ja, szóval erre értetted.. A tudásomat én is megosztom (maradjunk annyiban hogy prog.hu-n van párezer szakértői pontom, ha valaki, akkor én biztosan kiveszem a részemet a tudásátadásból. És hogy miért nem itt? 'Koz 3 hete ismerem csak ezt a nagyszerű oldalt.), de ez nem terjed ki a programjaim letölthetővé tételére.
13

Meglett a név? Vagy a

tiny · 2005. Május. 9. (H), 21.45
Meglett a név? Vagy a kérdés még mindig megválaszolatlan?
Mr.Tiny
15

Név még nincs

Anonymous · 2005. Május. 9. (H), 22.19
Név még nincs, de nem is erről érdeklődtem. Én a névadás jogi vonzatairól, amit Jano tökéletesen leírt. Nevet még nem volt időm választani, de így legalább tudom hogy miből választhatok, miből nem.
16

Ja jo,de akkor azért majd

tiny · 2005. Május. 10. (K), 12.54
Ja jo,de akkor azért majd írd be mi lett a vége :).
Mr.Tiny
17

Vagy még egy egyszerű

Anonymous · 2005. Május. 11. (Sze), 10.59
Vagy még egy egyszerű megoldás, ha méltán népszerű ember után adsz nevet és a végre írod, hogy CMS. Pl.: TorgányCMS, HornCMS, GyurcsányCMS tutti egyedi és nem védett nevek... :)
18

Ez nagyon kész

tiny · 2005. Május. 11. (Sze), 13.05
Ez nagyon kész :D.
GyurcsányCMS - ki se lehet egy külföldinek mondani
Mondd ki te, h DjGyurcsány :D
Mr.Tiny