ugrás a tartalomhoz

Braitenberg kerék

chinomoreno · 2005. Ápr. 28. (Cs), 14.27
Grafika leadandómhoz kellene egy kis segítség: A feladat egy Braitenberg kerék
megvalósítása! Az egérrel fényforrást tudok lerakni, amit egy kis robot megpróbál elérni. A gond az, hogy úgy kellene megírni, hogy ha eléri a fényforrást, akkor mondjuk körözzön körülötte, vagy ha mozgás közben változtatok a fényforráson, akkor ne hirtelen forduljon, hanem egy ív mentén. Itt egy link ami egy ilyen megoldást mutat be:
http://people.cs.uchicago.edu/~wiseman/vehicles/
Nekem nem kell, hogy otthagyja a nyomát (egy layer a robot), csak működjön.
Nem vagyok nagy JavaScript mágus ezért kérem a segítséget!
Előre is köszi!!
 
1

Algoritmus?

Poetro · 2005. Ápr. 28. (Cs), 16.44
Valamilyen nyelven az algoritmust meg tudod írni? Mert ha igen, akkor az átalakítás JS-r nem lenne olyan nagy probléma. Persze asse tudom, mi fán terem ez a kerék, de ha az algoritmusod megvan, akár milyen programnyelven megírható. Próbálkozz objektum orientáltan.
--------
Poetro
2

JS

Anonymous · 2005. Ápr. 28. (Cs), 16.59
JS-ben kezdtem neki, mert úgy gondoltam, hogy ebbe könnyű lesz. Addig megvan, hogy a kis robot oda megy, ahová kattintással letettem a fényforrást, csak azt nem tudom, hogy hogy kellene a folyamatos nyomulást!!! (körözzön, ha odaért meg ilyenek...)
3

Ezért tanul az ember fizikát meg koordinátageometriát.

pp · 2005. Ápr. 28. (Cs), 22.13
Van sebességvektorod, minden időpillanatban evvel mész előre. És ezt fogod változtatni. Persze nekem most perpill fogalmam sincs, hogy a te általad vázolt rendszert hogyan lehetne leírni ezért nem is tudok tanácsot se adni. De nem olyan nehéz. Pl azt, hogy kövesse az egeret viszonylag egyszerű, mert a sebességvektort miníg az egér irányába kell állítani. Ha nem fordulhat bármilyen gyorsan, akkor azt kell eldöntene, hogy merre forduljon, és forgatni kell abba az irányba a sebességvektort minden időpillanatban. Persze lehet jóval bonyolultabb rendszert is kitalálni;) (gyorsulhat; gyorsulhat, de csak ha egyenesen meg; kicsúszhat, stb.)

pp
4

Erre gondoltam

Poetro · 2005. Ápr. 29. (P), 09.56
Algoritmus alatt éppen erre gondoltam, és szerintem nem nekünk kellene ezt megírni chinomoreno helyett. Ha ő már úgyis tudja hogy mit kell megvalósítani, már csak az algoritmust kell megírnia. Ha az lett volna a kérdés, hogy lehet mondjuk időpillanatot vizsgálni, esetleg a mozgások (összes mozgás) segességét változtatni, arra szívesen válaszolnék, de más feladatát nem szívesen írom meg helyette. Az hogy miért pont a JS-re esett a választás, szerintem kérdéses, elvégre pont olyan bonyolult/egyszerű megírni benne, mint bármilyen más animációt támogató nyelven.
--------
Poetro
5

Miért JS???

chinomoreno · 2005. Ápr. 29. (P), 13.23
Azért js, mert egy layert mozgatni könnyebb, mint pl c-ben egy képet.
Legalábbis szerintem. Egy szóval sem írtam, hogy írjátok meg helyettem, csak annyit kértem ,hogy ha van valamilyen ötletetek, akkor osszátok meg velem.
Igazából nincs rá időm mert még kb 3 leadandó feladatom van ami ennél sokkal fontosabb + 2 szakdolgozatprogramban segítek! (vagy inkább én csinálom)...
Na mindegy a lényeg, hogy az algoritmus nem az igazi, ugyanis azóta picit utánanéztem a témának. A robot úgy mozog, hogy 2 érzékelő van az elején és a két hátsó kereke egyenként van az érzékelőkhöz kötve. tehát nagyobb fényerősségre gyorsul az adott érzékelőhöz kötött kerék forgása. Kicsit ellentmondásos szerintem, mert akkor ha mondjuk jobb oldalán van a fényforrás akkor a jobb kereke fog gyorsabban forogni, tehát elfordulna a fénytől! nem??? Na mindegy...
valahogy majd megoldom... Azért szívesen várok minden segítséget... irtóra be vagyok havazva...
6

Miért kevered, ha tudod, hogy nem ugyan az... ;)

pp · 2005. Ápr. 29. (P), 13.35
Jól működő programot írni, és hatékony algoritmust alkotni nem ugyan az. Én egy laza szöveges algoritmust adtam, amiből, ha akarja valaki (és érti is;) akkor tud értelmes programot is írni. Hiába ismételgeted, hogy mondja el milyen algoritmust akar, ha fogalma sincs hogyan induljon el;) Pontosan ebben kért segítséget. (szerintem)
Abban viszont igazad van, hogy ennek a kérdésnek semmi köze nincsen a DHTML-hez.

pp
9

Keverem????

chinomoreno · 2005. Ápr. 29. (P), 17.43
Gondoltam itt van aki kicsit jobban ismeri a JS-t mint én és esetleg van valamilyen ötlete. Elméletben vágom, hogy hogyan kell megcsinálni, csak hülye vagyok az ívszámításhoz! Azaz lusta... De kössz a hozzászólásokat!
Megoldom a dolgot!
DHTML-hez nincs köze, csak itt gondoltam hamarabb feltűnik.
Bocs, ha ez gond.
11

Nem kevered, fogalmad sincs ;)

pp · 2005. Ápr. 29. (P), 18.00
Azért nem fogsz segítséget kapni, mert neked nem segítség kell hanem az, hogy valaki megírja helyetted a beadandódat. Engem félrevezettél, de Poetro átlátott rajtad.
Korrekt akkor lennél, ha a munka/állás ( http://weblabor.hu/forumok/vegyes/munkaallas ) rovatba tennéd be a kérésed, a fizetési hajlandóságod megjelölésével.

Bocs, ha ez gond.

;) Te tényleg el vagy tévedve.
Ja, van egy munkám amit elvállaltam, de nincs rá időm. Megcsinálnád? Nyugi a pénzt majd én felveszem, avval nem lesz gondod. ;)

pp
13

Fikázódáson kívül mást nem is tudtok???

chinomoreno · 2005. Május. 5. (Cs), 15.15
Magasról teszek rá, hogy mit gondolsz/gondoltok.... 14 beadandót csinálok x ember helyett és egyáltalán nincs időm az ilyeneknek utánajárni... Azt hittem erre jó a fórum.... TÉNYLEG EL VAGYOK TÉVEDVE! Pedig csak egy kis segítség kellett volna (nem kód sem kódrészlet), de inkább hanyagolni fogom ilyen szempontból a Weblabort!! Egy ilyen nulla kis kódért még pénzt is kérnél?? Miattad van ennyire jó híre a programozóknak barátom. Pénzéhes vagy! Én szivességből segítek, de pp te tényleg lelepleztél!!! Ez biztos felizgat... de inkább szánalmas, hogy nincs jobb dolgod. Itt mindenki rettentő okos csak mégsem tudtok semmi mást csak fikázni... Normálisan kérek (még 1x: nem kódot sem kódrészletet), erre nesze... hihetetlen.

(Elnézést kérek mindenkitől aki véletlenül időt pazarolt erre a témára.)
14

akinek nem inge...

Tome · 2005. Május. 6. (P), 06.35
Azért a Weblabor egy jó kis oldal/közösség. Én mindig segítek ha tudok, persze van aki ezt másképp gondolja, szerintem ez mindenkinek a szívügye. Egyébként feladatmegoldások szempontjából sokkal több infót kapsz a Prog.hu-n a Tudástárban.
15

x ember helyett

PiG · 2005. Május. 6. (P), 09.20
Írod:
14 beadandót csinálok x ember helyett

Én pl. a sajátomat előbbre venném a többiekénél. Az x ember meg - ha tényleg meg akarja csinálni, és érdekli - akkor írjon ide vagy máshová egyenként (de akár ki is nyithat egy "hagyományos" könyvet). Pont az ilyen x ember miatt, akik másokkal csináltatják meg a dolgaikat (és mindig akad, aki megcsinálja), nem ér már semmit egy mai diploma. Minden hülye megkapja.

P][G
16

Fikázás

Bártházi András · 2005. Május. 6. (P), 14.41
Ha valóban segítségre vágysz, akkor ne azt írjad meg, hogy segítségre vágysz, hanem hogy mit nem értesz. Amit írtál (azaz nem írtad, hogy hol akadtál el, pontosan mi a gond), abból arra következtetünk, hogy el se tudsz indulni egy JavaScriptes megoldással. Hiába segítünk, ha utána további kérdések merülnek fel, s a végén aztán mi írjuk meg helyetted a programot.

Ha el szeretnél indulni, keress rá a DHTML kifejezésre a Google-lal, sok olyan kész kódot fogsz találni, amely az oldalon levő objektumok mozgatásával foglalkozik. Ezek testreszabása és valószínűleg teljes átírása továbbra is a te feladatod lesz, de ez lehet egy első lépés.

Az pedig természetesen nem igaz, hogy nem segítőkész az oldal közössége, csak normálisan kell kérdezni, megjelölve, hogy mi a problémád. Az kevés, hogy meg kell írnod egy programot - ha ez a problémád, s ebben kell segítenünk, akkor nehéz másképp értelmezni, mint hogy írjuk meg a programot.

Azzal pedig, hogy azt írod, milyen gonosz itt a társaság, tuti azt a reakciót váltod ki, hogy nem fog segíteni senki. :)

-boogie-

ui: ezt eljátszottuk magánban is...
17

Bocs!

pp · 2005. Május. 6. (P), 19.46
Tényleg nem akartalak megbántani, ne is haragudj. Érthető, hogy így felhúztad magad, hisz a kérdésedet egyáltalán nem értettem meg, és ami segítséget nyújtottam első hozzászólásomban, belátom használhatatlan, vacak. Természetesen a pénzt nem én kérném, hisz arra próbáltam felhívni a figyelmedet, hogy erre a komoly problémára csak egy profi tudna megoldást.
Szeretném megköszönni neked - hisz igazán kitüntetésnek érzem - bár ismeretlenül és névtelenül is, de a barátodnak neveztél.
Most látom csak, hogy a beadandóid az utóbbi egy hétben megháromszorozódtak. Fogad őszinte részvétem.
Kitartást és jó munkát kívánok neked.

pp
;) <- ez itt egy szmájli. Én úgy tudtam - ezek szerint rosszul -, ezt akkor kell kirakni amikor nem gondol az ember valamit komolyan, csak viccel.
7

Ezért tanul az ember nyelvtant

Anonymous · 2005. Ápr. 29. (P), 15.08
evvel helyett ezzel...
ez > nem a szótő, hanem a rag hasonul.
Amúgy ha jól értem, akkor a kattintás időpillanatában csak el kell tárolni az egér koordinátáit egy változóba (vagy tömbbe), s ahhoz mérten egy egyszerű algoritumussal ki lehet számolni a szöget. Üdv:
Miksa
8

Ezért kellene az embernek nyelvtant tanulnia...

Tome · 2005. Ápr. 29. (P), 15.44
Nyisd ki A magyar helyesírás szabályai c. könyvet. Olvasd el a 84. szabályt (evvel=ezzel). :|
10

Csak, hogy egyszerűbb legyen

kgyt · 2005. Ápr. 29. (P), 17.55


--
Szeretettel: Károly György Tamás
kgyt&kgyt.hu - http://kgyt.hu
12

;) ehem..

pp · 2005. Ápr. 29. (P), 18.08
A szög kiszámolásához neked nem egy algoritmusra van szükséged, hanem egy képletre. (amely kiértékelésének algoritmusával nem kell bajlódnod, mert azt a php megcsinálja neked.)
Az igazi kérdés az, hogy mit is kezdünk evvel a szöggel, milyen algoritmussal fogjuk ennek függvényében mozgatni a kis bigyónkat. (Ez a kérdés ugye most már tárgytalan hisz kiderült, hogy a kis sötétben bujkáló beadandó vadász barátunkat egyáltalán nem érdekli a téma eme magasröptű szakmai vetülete.)

pp
18

A gond az, hogy úgy kellene megírni....

Anonymous · 2005. Május. 9. (H), 14.27
Már értem mi a probléma!!!!!!!
A köv mondat: "A gond az, hogy úgy kellene megírni....". Lehet, hogy okosabb lett volna azt írnom, hogy "megírnom"??? Én itt nem rátok gondoltam!!! Nekem csak annyit kellet volna segíteni, hogy hogyan számoljam az ívet, mi szerint.X sebességgel megy a masina Alpha szögben, majd kap egy új fényforrást, ami eltéríti, de nem teljesen, hanem fokozatosan közben a sebességét növelve egészen addig amíg el nem éri a fényt. Na erre nem tudtam megoldást találni.Objektumot mozgatni tudok... megy is a kattintás helyére szépen, csak a matematikai oldala az amihez nincs ötletem/energiám/időm/türelmem!!!!
Bocs mindenkitől, ha közfelháborodást keltettem...
Egyszerűen örlődöm idegileg...

DIPLOMÁSOK???? Évek óta ez megy, a borsóagyú semmihez nem értő emberek sok pénzzel mindent megoldanak én/mi meg itt szívok pl egy Statisztika tárgy miatt!
Igazságtalan az élet... De végül úgyis kiderül, hogy ki mihez ért...
19

Algoritmus

Bártházi András · 2005. Május. 10. (K), 07.25
Ha az algoritmust nem ismered, akkor írjad azt, hogy "Valaki nem tud egy linket az Braintenberg algoritmusra, esetleg Javascriptben?". Jól kell kérdezni, a problémádat pedig jól kell definiálni. Részemről egyébként nem ismerem az algoritmust (vagy legalábbis nem tudok róla), így nem tudok segíteni.

-boogie-
20

gugli

Anonymous · 2005. Május. 10. (K), 11.00
Itt, gondolom, már próbálkoztál, vagy...?
Google: Braintenberg Vehicles Van némi mazsolázni való.
Szerintem a probléma eléggé specifikus ismereteket igényel, erre itt úgysem kapsz kész megoldást. Itt a vezető téma a webfejlesztés, nem a robotika. Azért sok sikert!
21

Ez nem matek, hanem fizika.

tiny · 2005. Május. 10. (K), 11.38
Ez nem matek, hanem fizika. Ha jól értem ezt a dolgot, először elmegy az első fényforrás felé nyíl egyenesen. Aztán kap egy másikat, amitől nem arra megy. Itt már a két fényforrás együttes vonzása érvényesül. Itt egy eredőt kell számolni vektorosan, vagy a távolság is beleszámít? Mert ha beleszámít, akkor ez ugyanolyan, mint a bolygók mozgása. A fényforrás erőssége gondolom egy szám (pl: 1-es, 2-es erősségű). A bolygóknál ha jól tudom több dolog is közrejátszik, a sűrűség, a tömeg, meg a távolság. Ami ebben a második esetben kell neked, az a távolság, meg a fényforrás erőssége. Ebből tudsz neki egy erőt számolni, amivel vonzza. A másik fényforrásnál ugyan ez. Ezeknek egy adott pontban mindig van egy eredőjük, ami változik ahogy mozog a testünk. Éppen ezért ezt mindig számolni kell, s úgy módosítani a pályát. Lehet, hogy van amire nem gondoltam, de remélem a bolygómozgásos elképzelés
segített valamit.
Mr.Tiny
22

Így másodjára

tiny · 2005. Május. 10. (K), 11.43
Így másodjára belegondolva, biztos van valami összefüggés, amivel ki lehet számolni a pályát. Nézd meg a bolygómozgásoknál, ha van időd. Engem is érdekel a dolog, én is utánanézegetek, azt ha sikerül megcsinálni, szólok :).
Mr.Tiny
23

lendület

kgyt · 2005. Május. 10. (K), 13.50
A lényeg kimaradt. A mozgó cucc rendelkezik lendülettel, ezért nem egyenes vonalban, hanem ívben megy. A lendület centrifugális erő, a fényforrás centripetális, a kettő összege egy vektor lesz, amely minden pillanatban változik.

--
Szeretettel: Károly György Tamás
kgyt&kgyt.hu - http://kgyt.hu
24

Hú tényleg. Pedig ezt

tiny · 2005. Május. 10. (K), 13.59
Hú tényleg. Pedig ezt beleakartam írni, csak nem így :). Azt nem tudja valaki, hogy a fényforrások azonos erősségűek-e?
Mr.Tiny
27

HÚÚÚHAAA!!!

Anonymous · 2005. Május. 10. (K), 19.20
Kicsit belemelegedtetek.....
A fényforrások azonosak, csak a távolságuk a mérvadó!!
Sajna még nem volt időm foglalkozni vele, csak annyi van meg, hogy a
test odanyomul a klikkel letett forráshoz...
Majd bogarászok még én is 1-2 doksit.
Azért ha van valamitek szívesen átbújnám!
Tiszteletem a FIZIKUSOKNAK!!! Én sík hülye vagyok hozzá!
28

BOCS

Anonymous · 2005. Május. 10. (K), 19.23
Elfelejtettem bejelentkezni...
A fizika kívül esik az érdeklődési körömön!
Sok poros könyvet kéne hozzá elővenni...

Mégegyszer kössz minden segítséget....

üdv chinomoreno
25

húúúú

PiG · 2005. Május. 10. (K), 14.58
... tényleg, meg vegyük bele a súrlódást és a közegellenállást is... nem lejtős terepen kell megoldani véletlenül? Esetleg lehetne még azt is, hogy közben a lámpa fényereje is ingadozik. De ezt már csak ötösért

P][G
26

:) Ha jobban belegondolsz az

tiny · 2005. Május. 10. (K), 16.26
:) Ha jobban belegondolsz az más csak egy szorzás...
Mr.Tiny
29

Na, persze

PiG · 2005. Május. 10. (K), 21.55
Na, persze, de azért ne feledkezzünk meg róla!!!
Egyébként én már egy speciális esetre megoldottam:

Sötét van, lámpák száma: 0 --> robot áll - nna, ez már kész!

P][G