ugrás a tartalomhoz

Szótári szavak kiemelése a szövegben

tiny · 2005. Feb. 20. (V), 19.33
Sok helyen láttam, hogy a CSS, HTML, stb. A webszótáratokban szereplő szöveg szagatottan van aláhúzva, s ha fölé viszem az egeret, kiír egy szöveget. Engem is érdekelt, s megnéztem a lap forráskódját. Ebben láttam 2 eddig számomra ismeretlen TAG-et, s ki is próbáltam. Gondoltam csak arra működik, ha föléhúzom, s ki is próbáltam. Nekem nem működött. Ezért szeretném megkérezni, hogy hogyan csináltátok, mert én is szeretnék egy bővebb webszótárat, s azokban a dokumentumokban, amit eddig megírtam ezzel a módszerrel jó hasznát venném.
 
1

mit próbáltál ki?

Hojtsy Gábor · 2005. Feb. 20. (V), 19.46
Lássuk a kódot, ami nem működött! A colorer bbcode elemet használhatod a forráskód színes billesztésére itt.
2

Mivel fogalmam nem volt, hogy

tiny · 2005. Feb. 20. (V), 20.09
Mivel fogalmam nem volt, hogy ez mijen tag, ezért csak simán így beillesztettem egy html dokumentumba:

<a class="glossary_term" href="/szojegyzek#94"><acronym title="CSS: Cascading Style Sheets">CSS</acronym></a>
A class='...' részt tudtam, hogy nem fog működni, mivel ehhez csinálnom kéne egy fájlt, ami kezd ezzel valamit. Most így utánaolvasgattam és láttam, hogy van ez az xml dolog, amit nem ismerek. Ezzel lehet ilyet csinálni? Csupán az érdekelne, hogy hol tudom ezt megtanulni. A prog.hu-s leírást nézegettem, de ott mindig olyan zagyva szokott lenni, hogy 2-3szor el kell olvasni és így holnap reggelig sem érnék a végére. Persze abban sem vagyok biztos hogy xml értelmezi. Szóval azt szeretném tudni, hogy hogy lehet ilyet csinálni :). Köszi:
Mr.Tiny :: MRT Site
3

Acronym

Hojtsy Gábor · 2005. Feb. 20. (V), 20.19
Az acronym lényegében mozaikszavakra is használatos (belemehetnénk nyelvi vitákba az abbr és acronym használatáról, de mivel neked mindkettő új, inkább szorítkozzunk az acronym-ra). Szóval amit ebbe teszel, annak van egy alapértelmezett megjelenítése minden böngészőben, ami általában szaggatottan aláhúzott. Az, hogy rámenve az egérrel egy feliratot kapsz, azt a title attribútum okozza, a linkre ehhez nincs szükség. Ha azt akarod, hogy tovább vezessen a dolog, akkor kell csak a link.

Most már látjuk a kódot, amit beírtál, csak azt tudjuk, hogy mit érthetünk az alatt, hogy nem működik. A felugró segítségnek mennie kellene simán, lásd a linken található példát.
5

Értem. Akkor csak nekem volt

tiny · 2005. Feb. 20. (V), 22.01
Értem. Akkor csak nekem volt új. Én nem a w3-s leírásból tanultam, hanem más, magyar nyelvű leírásokból és forráskódokból, így valószínűleg ezért nem találkoztam még vele. Az, hogy nem működik, azt már tudom miért van, az csak a figyelmetlenség volt. Most nekiesek a w3-s leírásnak és áttanulmányozom, amit még nem tudok. Köszi a segítséget:
Mr.Tiny :: MRT Site
6

Jah igen, valamit elfelejtett

tiny · 2005. Feb. 20. (V), 22.29
Jah igen, valamit elfelejtettem.
Azt szerettem volna még megkérdezni, hogy azt hogyan csináljátok, hogy amikor bárki beír egy olyan szót valahova (pl ide), ami benne van a szótárban, akkor azt így belinkeli és aláhúzza. Mert annak ellenére, hogy a föntieket megértettem, erre még mindig nem jöttem rá.
Mr.Tiny :: MRT Site
7

PHP-vel

Hojtsy Gábor · 2005. Feb. 20. (V), 22.41
Jókis regexes PHP kódunk van, ami megkeresi a kifejezéseket és lecseréli. Ezt szép feladat megírni :)
8

regex

tiny · 2005. Feb. 20. (V), 22.43
Azt, hogy mi az a regex, azt nem tudom :). És hogyan fut le a php program? Amikor valami újat hoz vki létre a lap, egyből lefut és végigellenőrzi a fájlt, amit létrehozott??
Mr.Tiny :: MRT Site
9

Akkor keresni kell

Hojtsy Gábor · 2005. Feb. 20. (V), 22.47
Mondjuk itt a Weblaboron. Koncentálj arra, hogy magadtól is meg tudhatsz valamit találni, nem vagy tehetetlen. Ha erre koncentrálsz, talán tényleg nem is leszel az. A regexekről éppen nemrég volt itt egy cikk a Weblaboron.
10

regex

tiny · 2005. Feb. 20. (V), 22.48
Google-ben rákerestem, s ahogy elnéztem elég sok gondot tud okozni. Egy uw-s tárhelyen nekem sohasem lesz ilyenem? :P
Vagy csak megfelelő kódot kell írnom hozzá?
Mr.Tiny :: MRT Site
11

Igazad van, de egy perccel me

tiny · 2005. Feb. 20. (V), 22.49
Igazad van, de egy perccel megelőztél. Csak amikor már írtam, akkor láttam, hogy válaszoltál is. :)
Mr.Tiny :: MRT Site
12

Regex káosz :)

tiny · 2005. Feb. 20. (V), 22.55
Köszönöm szépen. Akkor kezdem a fogalom körüli homályomat eltörölni, s nekiállok a cikknek. Máris beindult a fantáziám, hogy mikre lehetne még használni. Köszi a segítséget:
Mr.Tiny :: MRT Site