ugrás a tartalomhoz

no javascript

Bageera · 2004. Szep. 17. (P), 10.08
nemreg egy weboldalt szerkesztettem, persze tele javascriptel, es a bajom az, hogy (fonokom szerint) sokan kikapcsoljak a bongeszojukben a javascriptet, vagy javascriptet nem tamogato bongeszot hasznalnak.
lehet-e egy oldalt atiranyitani javascript nelkul? lehet egy mezo tartalmanak a helyesseget ellenorizni? stb
Ugye nem? mit ajanlottok?
 
1

mező ellenőrzés js-ben?!

Anonymous · 2004. Szep. 17. (P), 10.42
Mező tartalmának ellenőrzése lehet js, de maximum kényelmi szolgáltatásként, hogy a felhasználónak ne kelljen kivárni a szerverről visszeérkező hibaüzenetet. A szerveren is ellenőrzöd, ugye?

Egyénként tényleg nem túl szerencsés megoldás, ha js nélkül nem érhető el az oldal minden szükséges szolgáltatása.

Nadi
2

3 reteg

Jano · 2004. Szep. 17. (P), 10.52
Azt szoktak mondani, hogy a weboldalnak 3 retege van. A tartalom (HTML) a kinezet (CSS) es a viselkedes (JavaScript). Az elsodleges cel az hogy mindenki elerhesse a tartalmat. A kovetkezo, hogy minel tobb embernel szepen is nezzen ki es ugy is viselkedjen ahogy te elkepzelted.
A fonokodnek abszolut igaza van. Kulonbozo statisztikak vannak, hogy hanyan kapcsoljak ki a javascript, altalaban 10%-ot szoktak emlegetni. Uzleti szempontbol ez a 10% nem elhanyagolhato!

Lehet javascript nelkul is atiranyitani meta taggel, szerver oldalon beerkezett adattol fuggoen http fejleccel.

Ahogy elottem irtak a mezok tartalmanak ellenorzese nem csak hogy
lehetseges mashol, de elsosorban szerver oldalon kell, hogy tortenjen.

Gondolj arra is hogy pl keresok sem ertelmezik a javascriptet es csak azt latjak az oldaladbol ami anelkul is elerheto! Ha a keresok nem latnak az ujabb %-okban merheto latogato vesztes!

Es arra is figyelj, hogy a javascripted ne csak IE-n hanem mas bongeszokon is le legyen tesztelve, mert ujabb %-ok veszhetnek el. Egy nem mukodo oldal, vagy ami bosszusagot okoz pedig tovabbi presztizs vesztesega cegnek!
3

DHTML?

Bageera · 2004. Szep. 17. (P), 12.26
mi a helyzet a DHtml-el? Pl legordulo menuk? Vagy DIV-ek megjelenitese, eltuntetese? Vagy ezt egy profi oldalon hanyagolni kene?
4

legyen elerheto

Jano · 2004. Szep. 17. (P), 13.24
A lenyeg hogy ilyenkor legyen valamilyen alternativ lehetoseg az oldalon valo kozlekedesre!

Dhtml legordulo menuknel pl lehetne CSS-sel is megoldani de IE-ben kell a js segitseg, selectes legordulo menunel pedig nem csak onchange kezles kell hanem gomb is. A selectes logordulo menunel pedig az onchange-s megoldas felveti azt a problemat is hogy billentyutettel kezelhetetlen, hiszen az elso elemre lepve maris oda ugrik, es nem lehet alsokat kivalasztani.)

FOntos dolgokra ne hasznald. De ez egyfajta dontes. Kompromisszum. Vagy megeri, hogy ugy mukodik, vagy tobb latoagato jon. Azert egy uzleti weboldalnal ahol a profit szerzes a cel nincsenek ilyenek. Nezd meg amazon, ebay, stb!

Ha irsz oldal cimet tudunk konkret javaslatokat mondani.
5

atiranyitas

Bageera · 2004. Szep. 20. (H), 10.41
az atiranyitast hogy tudom ugy megoldani META tag-el (vagy mindenesetre JS nelkul), hogy ne az aktualis frame-et refreshelje, hanem az egesz oldalt?

Konkret cimet nem tudok adni, mert localhoston dolgozok. Amugy egy halozat-telefon webinterface-et keszitem (uzenetrogzito lehallgatas, beallitasok modositasa stb)
6

atiranyitas automatikus

Jano · 2004. Szep. 20. (H), 17.24
A meta atiranyitas automatikus. Javascript nelkuli "atiranyitas"-ra egyedul a link megnyomas, form submit van.

Na viszont ha intranet vagyis belso halora keszul a progi ott teljesen masok a szabalyok! Ott abszolut eloirhato, hogy javascript kell hozza. De ezt meg tisztazni kell a felteleknel!