ugrás a tartalomhoz

JavaScript jól. De hogyan?

Anonymous · 2004. Aug. 16. (H), 13.05
Sziasztok!
a segítségeteket szeretném kérni.
nem rég kezdtem el foglalkozni a HTML-el és a JavaScript-el. tanultam a "Világháló lehetőségei"-ből és a polyhistor.hu-ról.
nagyon sokat szenvedtem vele és szenvedek vele, mert nem minden böngésző csinálja azt, mint amit a referencia esetleg leír(pl: a layer-ekkel nem lehet semmit kezdeni, helyette div-et kell használni és azzal minden elvégezhető, amit a layer-rel kellene, hogy lehessen). azt hittem, ha nem is tudok mindent, legalább olvastam mindenről. de körbenézelődök a neten és rájövök, hogy még sz.rt sem tudok. pl.: appendChild() - ilyennel még nem találkoztam, vagy : window.onload = function(){}; és még sorolhatnám. de a tapasztalataim szerint a css-el is gondok vannak pl. az opera-nal text input stílusában hiába állítom be a keret-szineket a háttér-szinnel azonosra az akkor is az eredeti
szürke marad.
honnan kellene tanulnom, hogy ne maradjon a tudásom gagyi?
hol találok hiteles, és !pontos! leírást magyarul?
 
1

magyarul hiteleset és pontosat sehol :)

Hojtsy Gábor · 2004. Aug. 16. (H), 13.32
A legjobb technikákról angolul sincs leírás, mert - még úgy is, hogy nincs a böngésző fronton nagy előrelépés az IE hátramaradása miatt - mindig vannak új és jobb technikák. A legjobb CSS-ről szóló könyvek (Zeldman, Shafer és hasonlók) is idejétmúltak bizonyos részeiket illetően, mert bizonyos technikák felett eljárt az idő, és újabbak jöttek helyettük. Ez nem jelenti, hogy nem érdemes könyvet keríteni, mert az alapokban nagyon gyorsan sokat lehet előrelépni, de egyedüli igazságként nem szabad elfogadni.

A lejobb, amit tehetsz, hogy figyelsz, mindig sokfelé kutakodsz, egyszóval rendszeresen időt töltesz azzal, hogy megismerd az aktuális "legjobb technológia" (best practice) elemeit, és mondanom sem kell, hogy ez soha sem valósítható meg, csak egy nemes cél, amit lehet kergetni ameddig bírod :)
2

Köszönöm a választ kedves

Anonymous · 2004. Aug. 16. (H), 14.02
Köszönöm a választ kedves Goba! Ezek szerint nem csak én vagyok így evvel, és sok-sok kudarcon keresztül kell kitapasztalni a dolgokat.
Könyvem van és az alapok már megvannak, de figyelni nehéz, pláne
csak magyar tudással, meg munkaidőben. Annyit kérdeznék még, hogy tudnál-e a fent említett konkrét példákra írni valamit.
3

magyar konyvek

Jano · 2004. Aug. 16. (H), 23.01
magyar konyvek elegge le vannak maradva. Vilaghalo lehetosegei is minimum 6-7 eves. konyvesboltban bele olvasgattam tobbibe is szornyu dolgok vannak.

A layer mint fogalom a netscape talalmanya es a 4-es verzioban mutatkozott be es hallt is ki. Ennek ellenere nem bir kimenni a koztudatbol. A szabvany DOM es CSS a layer-nel sokkal altalanosabb lehetosegeket ajanl. Sajnos mindenhol elterjedt scriptek vannak es egymastol masoljak az emberek a rossz peldat.
4

ha a szabvány DOM-ra épitem

Anonymous · 2004. Aug. 17. (K), 09.56
ha a szabvány DOM-ra épitem az oldalakat, akkor nem lesz olyan gondom, hogy valamelyik böngésző nem úgy kezeli a weblapomat, ahogy
azt szeretném? Egyáltalán milyen böngészőkhöz igazítsam a készülő oldalt, melyikeken teszteljem? A nn 6-ot én teljesen mellőzöm, mert
azt mondják az nem jó, operánál meg azt tapasztaltam, hogy az 5-ös,a 6-os és a 7-es teljesen másképp kezel bizonyos js utasításokat és ez bosszantó, de szerencsére, ahogy haladnak előre egyre javul. Annak ellenére, hogy lefikázzák az ie-t, nekem azzal a legkönnyebb dolgoznom, mert az tényleg azt csinálja, mint ami a js refernciában van. persze a fikázás a biztonságra vonatkozik és nem a js értelmezésére. A szabvány DOM ajánlásról hol tudok olvasni lehetőleg magyarul?
5

ie es firefox

Jano · 2004. Aug. 17. (K), 10.49
Tesztelni FireFox es Ie alatt erdemes. Az opera szepen fejlodik de meg igy is pocsekok a kepessegei ilyen teren. Szepen tamogat sok hasznos fuggvenyt elmeletben de amikor arra kerul a sor, hogy akkor most egy elemeet tegyen lathatova pl akkor belebukik. Vagy ami egyik legidegesitobb tulajdonsaga (volt?), hogy az elem utan a forraskodba irt javascriptbeli hivatkozas lefutasakor meg nem feltetlenul talalta meg az elemet. Meg kellett varni amig teljesen betoltodik az oldal, hogy biztos elerje az ember a document.getElementById-vel.

Masik gebasz Operanal, hogy attol fuggoen milyen bongeszonek azonositja magat kicsit valtotztatja milyen fuggvenyekket ismer.
Szoval egy remalom.

Javascriptben van egy-ket olyan dolog amit szabvany nem hatarozott meg de IE bevezette es Mozilla is atvette. De nagyon sok olyan dolog van ami csak IEben mukodik ezert vigyazni kell.

Az IE az 5-os verziotol kezdi el ismerni a szabvany DOM-ot. Vannak nagy hianyossagok.

Magyar forrasrol nem nagyon tudok. Ha gondod van konkret kerdessel fordulj nyugodtan ehhez a forumhoz vagy valamelyik levlistahoz biztos segitunk.
6

"ehhez a fórumhoz"

Hojtsy Gábor · 2004. Aug. 17. (K), 13.39
Az "ehhez a fórumhoz" úgy értendő, hogy konkrét kérdéseidnek nyiss új témá(ka)t, ne egy témában váltogasd a fókuszt (azaz a témát:)
7

1000 thanks a válaszokért.

Anonymous · 2004. Aug. 18. (Sze), 11.37
1000 thanks a válaszokért.