ugrás a tartalomhoz

Oldalak generálása PHP segítségével

haho · 2008. Aug. 23. (Szo), 05.02
Sziasztok!
Csak nem régiben léptem tovább a html nyelvről, a php nyelv használatára. Egy gyűjtőknek szóló weboldalt készítek, ahol sok szöveges cikk, és persze sok képet a hozzátartozó leírásokkal szeretnék megjeleníteni a weboldalon. Ennek érdekében mindent beleadva megtanultam a MySQL használatát. Már képes vagyok adatbázisban rögzíteni a weboldal tartalmait, online űrlapokat készíteni a tartalmak feltöltésére/módosításaikra. Képes vagyok egy oldalra kiíratni pl.: az új börzéket, azok minden tulajdonságával; van egyszerű keresőm is, ahol a börzék nevében lehet keresni.
Egyet szeretnék csak még: az adatbázis tartalmát (pl.: a börzéket és tulajdonságaikat(név,dátum,belépő...)) nem mindet egy oldalra kiíratni, hanem azt szeretném, hogy egy oldalon csak a 10 legutolsó dátumú börze legyen és minden további oldalon is 10-10 börze. Ezt jelenleg úgy tudom megoldani, ha pl.: van 30db börze az adatbázisban, akkor létrehozok 3db .php kiterjesztésű oldalt, ahol az elsőre kiíratom az első 10, a másodikra a következő 10 és a harmadikra is a következő 10 börzét. De én azt szeretném, hogy csak egy börzés oldalt kelljen elkészítenem és a további oldalakat már a php generálja.
Minden php-s oldalon látok borzalmas hosszú linkeket, ahol a .php után szerepel egy kérdőjel és még egy csomó minden. Ezeket nem értettem soha. Kérdésem: hogyan lehetséges pl. egy a fentiekben leírt börzés oldal kialakítása oldalgenerálással?
Előre is köszönöm Nektek!
 
1

$_GET

sajt · 2008. Aug. 23. (Szo), 09.28
Pedig ez elég alap dolog. Ha formokat tudsz kezelni, akkor gondolom, az abban szereplő változókat $_POST-al éred el. Nos, ezeket a ? utáni részeket $_GET-el tudod.
Pld.: http://oldalam.hu/lapozo.php?oldal=1 esetén a $_GET['oldal'] értéke 1 lesz. Ezenkívűl van még a & jel:
http://oldalam.hu/lapozo.php?oldal=1&darab=10
$_GET['oldal'] == 1
$_GET['darab'] == 10
2

Végre

haho · 2008. Aug. 23. (Szo), 17.41
Végre valaki, aki nem csak elmondja, de érthetően fogalmaz. Köszönöm szépen!!!