ugrás a tartalomhoz

Mi teszi a jó projektvezetőt?

Vitaleas · 2008. Aug. 19. (K), 21.14
Hamarosan új pozícióban fogok dolgozni és mivel még kevés ilyen jellegű tapasztalatom van így titeket kérdeznélek afelől,hogy szerintetek, mitől lesz valaki jó projektvezető? Te milyen projektvezetőt alkalmaznál, illetve milyen projektvezetőt fogadnál el szivesen munkatársként?
 
1

PM tapasztalattal

tolmi · 2008. Aug. 19. (K), 21.30
Erre a kérdésre szerintem nem lehet olyan egyszerűen választ adni, mint arra, hogy mi teszi a jó programozót.

A következőek azonban biztosan előnyök:
- Jó soft skillek [nem tudom ez magyarul hogy hívódik]
- Emellett képes legyen felmérni a munkatársai reális képességeit
- Jó szervező legyen
- Ösztönös problémamegoldó legyen
- Proaktív legyen
- Sohase veszítse szem elől hogy mi a feladata. (Ez sajnos nehezebb, mint gondolnátok. Pl. aki programozott már az PM pozícióban nagyon nehezen állja meg, hogy ne szóljon bele a technikai részletekbe, pedig ez hiba.)
- Tudjon úgy szankcionálni, hogy ne alázza meg a célszemélyt és a szankció célba is találjon.
- Tudjon dícsérni, jutalmazni. (Természetesen csak ha megérdemelt és csak olyan mértékben ami jogos)
- Legyen tapasztalata és ismeretei a PM területről. (...és tudja hogy mikor melyik mire való, ne legyen droid)
2

Részben vitázénk

Max Logan · 2008. Aug. 19. (K), 22.11
Én programozóként dolgoztam/dolgozom, de utamat inkább a Project Management felé veszem idővel, mert úgy vettem észre, hogy ebben jobb vagyok. Bár tény és való, hogy esetemben a dolgot úgy definiálhatjuk, hogy a két munka közül inkább a PM, az ami nekem fekszik, viszont először programozóként indultam neki a világnak, így talám majd jobban tudom írányítani az embereket.

Én 1,5 évet húztam le egy helyen, ahol annyi hülyeséget csináltak a cég managementjében, hogy soxor én vertem volna a falba a fejemet. Itt olyan tapasztalatokat szereztem közvetve, ami pénzben kifejezhetetlen. Tehát láttam, hogy mit nem kéne csinálni, ebből már tudom, hogy adott dolgot hogyan kellene.

És igaz, ami igaz, sok dologban azért nem vagyok jó, mert bár kreatív vagyok, de van egy merev, műszaki, maximalista hozzáállásom, így sok esetben nem tudok elég laza, szabad lenni. A PM-nél úgy gondolom, hogy ez esetemben pozitívumként jelenik meg.

Ami írtál – hogy nem pofázzon bele a vezető a technikai részletekbe – én más oldalról tapasztaltam meg. Főnök-beosztott viszonyban láttam és tapasztaltam nap, mint nap, hogy amihez nem ért a főnök, abba folyton beleszól, így bár szakembert alkalmaz, a szakmai tudását megkérdőjelezi, semmibe veszi. Tehát az, hogy nem szólsz bele a részletekben, nem csak PM erény kell, hogy legyen, hanem úgy általában (cég)vezetői is.

A dícséret és szankcionálás nagyon fontos, erre is láttam és éreztem a bőrömön a negatív példát.

Amit én nagyon fontosnak tartok, hogy a PM legyen kommunikatív egyén.
6

viszony

Hodicska Gergely · 2008. Aug. 20. (Sze), 04.37
Szerintem egy kicsit rosszul fogod meg a szereplők közti viszonyt. A PM nem vezetője a programozóknak, hanem megszervezi, összehangolja a munkájukat. Egy szinten vannak a projektben. Az rég rossz, ha PM próbálja kitalálni, hogy mi hogyan készüljön el, persze ha ügyes, akkor ötletelés szintjén próbálhat segíteni, de a tervezés nem az ő dolga, arra vannak megfelelő emberek. Az ő munkájuk vagy a velük történt kommunikáció alapján állítja össze a teendők listáját. Ami szerintem nagyon fontos még, hogy tudjon nemet mondani, tudja, hogy mikor kell a funkciók körét kicsit megnyírni annak érdekében, hogy a projekt maga az sikeresen lezárulhasson. Fontos még szerintem az érzelmi inteligencia is, tudjon jól bánni az emberekkel, talán akkor a legjobb, ha szinte nem is érzed, hogy jelen van.


Üdv,
Felhő
8

+1

tolmi · 2008. Aug. 20. (Sze), 09.31
Csak így HUP-osan...
9

Viszonyok

janoszen · 2008. Aug. 20. (Sze), 09.36
Tudnék mutatni azért helyet, ahol az irányítási viszonyok nem ennyire letisztázottak. :)
11

A PM nem vezető

tolmi · 2008. Aug. 20. (Sze), 09.45
A PM pozíció nem vezető, így nem is sok köze van az "irányítási viszonyokhoz". Az egy dolog, hogy gyakori a vezetői szerep és a PM munkakör összetalálkozása a kis magyar cégvalóságban, de ezt szerintem minden vezető érzi hogy ez nem jó és kényszerből csinálják ha csinálják. Magam is megtapasztaltam ezt.
19

Lehet én értem félre ...

Max Logan · 2008. Aug. 20. (Sze), 14.28
... de ha valamit koordinálok, akkor azt irányítom. Egyébként én a project management-et tágabban értettem, a megrendelő és a kivitelező team (ami magában foglalja a grafikust, a sitebuildert, a server-, kliens programozót, a seo-s embert, stb.) közötti hídként funkcionáló személyt. Tehát a megrendelő részéről a team "láthatatlan" és fordítva. Azaz a PM a két oldal kommunikációját hivatott a másik számára érthető módon megoldani. Ezen felül össszefogja az egész munkafolyamatot, seggbe rúg valakit, ha kell, a megrendelőhöz fordul, ha kell valami kész anyag, stb.
23

Félreérthetően fogalmaztam

tolmi · 2008. Aug. 21. (Cs), 09.46
Ebben igazad van, én az irányítást a cégirányításra, döntéshozásra értettem. Nyilván koordinál, irányít, viszont a PM a projektnek a managere nem a programozóké pl. Ez itt a félreértés oka. A PM-nek nincs döntési jogköre a céges hierarchiában, nem tud kirúgni embereket, sem felvenni. Max az ő managere kikéri a véleményét és ez alapján kirúg/felvesz embereket, bónuszt ad, satöbbi.

Írtam is fentebb hogy tudjon szankcionálni a pm. Ez megint félreérthető ennek fényében. Olyan szankciókra gondolok, hogy lelkiismeretre hatni, motiválni, vagy akár fenyegetésekkel élni hogy jelentést tesz a rossz munkabeli hozzáállásról, ha nem javul meg a kollega teljesítménye (bár ezzel csak óvatosan). Tehát egy PM-nek nincs több hatásköre, mint a programozóknak akiket koordinál.
24

de nem vagy a vezetőjük

Hodicska Gergely · 2008. Aug. 21. (Cs), 11.29
Bár Tolmi nagyjából elmondta a lényeget: a PM az a cég hierachiájában azonos szinten van a programozókkal, nem vezetőjük, ő is csak egy csapatból, akik épp az adott projekten dolgoznak. Ráadásul ugyanúgy rá van szorulva a programozóra, mint ahogy a programozó is rá. A programozó nélül a PM sem fogja tudni jól megbecsüli az időket, illetve nem is biztos, hogy képes az adott problémát leképzeni a megfelelő technikai megoldásra. Szóval szerintem ha jó PM akarsz lenni, akkor nyomd el ezt a seggberugós attitüdöt, mert ezzel nem fogsz tudni jó munkakapcsolatot kiépíteni, márpedig a te sikered kulcsa PM-ként az, ha jól és hatékonyan tudsz együtt működni a többiekkel. Ajánlom A természetes vezető című könyvet, ugyanaz a Daniel Goleman a szerzője, aki az Érzelmi inteligencia című, talán ismertebb könyvnek (ez utóbbit is érdemes elolvasni).


Üdv,
Felhő
25

Nagy eséllyel ...

Max Logan · 2008. Aug. 21. (Cs), 12.56
... azért nem egyértelműek számomra a dolgok, mert pont egy olyan rossz környezetbe kerültem be anno, ahol mindenki csinált mindent (nem csak IT fronton). Sok esetben én, mint programozó kellett, hogy foglalkozzak a munkakörömbe nem illő dolgokkal. Mivel nem volt előttem a jó példa, ezért fejben összemoshatom a dolgokat.

Tehát akkor a PM a project ütemezéséért, a felek közötti kommunikációért felel. Ha például csúszik adott résznek a fejlesztése, akkor a PM a vezető fejlesztőnek szól, hogy mi van (érdeklődik, hogy miért csúsznak), de közvetlenül nem zargatja a részletért felelős programozót (lehet, hogy nem is tudja ki az?)?

Azaz a PM-nek a feladata a közösen kidolgozott ütemterv betartatása és az ezzel kapcsolatos résztevékenységek végzése (pl. a proclub által említett szerverigény továbbítása a megfelelő helyre), egyszerűsítve egy intelligens feladatütemező a gépezetben.
26

Lényegében igen

tolmi · 2008. Aug. 21. (Cs), 13.50
Lényegében igen a válasz, de azt azért kiemelném, hogy nagyon is tudja hogy ki min dolgozik, hiszen ő volt az aki (a vezető fejlesztő bevonásával) kiosztotta a feladatot. Ő zargatja az embereket hogy miért nem haladnak, satöbbi. Ha technikai para van, akkor megint egyeztet a vezető fejlesztővel, hiszen neki az ügyfél elé kell állni egy ehető magyarázattal.
27

pm

Fraki · 2008. Aug. 21. (Cs), 14.58
Megy itt ez a ki mit csinál és nem csinál vita. Valakinek seggbe kell rugdosnia a programozót. De ha ez nem a PM, akkor ki? A cukrosbácsi? De a cukrosbácsit is valakinek értesítenie kell, és ha az nem egy besúgó, akkor ezt megbeszéli a programozóval, az meg már seggberugdosás kategória.

A pontos felelősségi viszonyok cégenként eltérőek. Ezt az adott cég a felvételi egy pontján tisztázza az újakkal. Az egymásra rászorultság és az egy szinten levés nem ugyanaz, egy cégben mindenki rá van szorulva mindenkire, ez hierarchiától független.

PM- meg vezetői attitűd kérdésében lehet bölcsnek lenni, itt jöhetnek a varázsszavak, hogy kommunikáció, együttműködés, empátia, érzelmi intelligencia, intelligens szenzitivitás stb.
28

nem a PM dolga

Hodicska Gergely · 2008. Aug. 21. (Cs), 20.12
Valakinek seggbe kell rugdosnia a programozót.
Az a jó ha nem kell, és ha jó a kapcsolat a PM és a fejlesztő között, akkor erre általában nem nagyon van szükség. De ha igen, akkor sem a PM dolga lesz, pont ez eddig kifejtettek miatt. Ha valakinek gond van a munkájával, akkor a PM szól a fejlesztők főnökének, aki megteszi a szükséges lépéseket.

Dolgoztam már jó pár nagyobb hazai webfejlesztő cégnél/cégnek (pl. Carna, Wildom, Index), és ez volt a megszokott leosztás. Pont a Carnában nagyon meg lehetett figyelni (elég sok PM volt), hogy ugyanaz a fejlesztő teljesen más teljesítményt adott le különböző PM-ek irányába. Aki basáskodott, túljátszotta a szerepét, akkor előjött a kapd be a f...-om (nehogy már XY miatt hajtsak), míg a jó fej PM-nek meg szépen megcsinálta, plusszokat is beleadva.

A pontos felelősségi viszonyok cégenként eltérőek. Ezt az adott cég a felvételi egy pontján tisztázza az újakkal.
Hány, mondjuk 15 főnél nagyobb helyen dolgoztál eddig? (Ekkora létszámnál már talán megvannak rendesen külön a szerepek.)

Az egymásra rászorultság és az egy szinten levés nem ugyanaz.
Nem is az elsőből vezettem le a másodikat. Csak plusz magyarázat volt. Továbbra is csak a saját illetve ismerősök tapasztalata alapján azt tudom mondani, hogy a PM nem vezeti a programozókat, csak összehangolja a munkájukat, ne legyen olyan, hogy egymásra várnak emberek, projektek időben haladjanak ilyesmi.


Üdv,
Felhő
29

pm

Fraki · 2008. Aug. 21. (Cs), 20.49
„Hány, mondjuk 15 főnél nagyobb helyen dolgoztál eddig? (Ekkora létszámnál már talán megvannak rendesen külön a szerepek.)”

Aha, most megfogtál ;)
3

Programozói tudás fontossága?

Vitaleas · 2008. Aug. 19. (K), 22.39
Bevallom nekem eszembe nem jutott anno, hogy PM legyek csak mikor melót kerestem ajánlották fel, hogy az életrajzom alapján pont beillenék egy ilyen pozícióba (non-profit területen voltam szervező és otthon sufniban programozgattam), viszont akkor a szakmai tudásom SZERINTEM nem volt meg az IT Projekt menedzseléshez, szóval most az elmúlt évet erre áldoztam/áldozom, hogy némi IT vénát szakzsargont és programozói ismeretet szedjek össze és hamarosan PM-ként folytatnám.

Bár akkor nem igazán értem a hozzászólásokat, ez a programozói ismeret esetleg ennyire nem is fontos elsőkörben inkább a jó szervezői véna, ami kell?

Vagyis melyik út a jobb, szervezés gyakrolattal rendelkező ember és felszedi a szaknyelvet és úgy lesz IT PM, vagy programozóként kezd és szép lassan átáll a szervezésre?

(Tudom ,hogy esete válogatja, de általánosságban csak elbillen valameik irányba a mérce)
4

Szerintem ...

Max Logan · 2008. Aug. 19. (K), 22.55
A project manager szerintem főként legyen vezető, de legyen rálátása arra a területre, amit irányít. Én programozóként nagyjából képben vagyok a lehetőségeket illetően, így nem fogok olyan dolgot kérni a teamtől, amiről tudom, hogy a projectbe nem fér bele (pl. idő vagy anyagi erőforrások miatt).

Másrészről pedig elképzelhető, hogy annyira nem fontos a programozói tudás. Az a jó, ha a megrendelő meg tudja fogalmazni, hogy mit akar. Ha nem, akkor a PM, kiszedi belőle, majd közösen specifikálják a rendszert. Ekkor a programozó a végleges(nek tűnő) rendszerdokumentáció alapján már meg tudja mondani, hogy mi valósítható meg és mi nem (valamint a körülbelüli fejlesztési időt).

Én találkoztam megbízói team tagja ként azzal az esettel, amikor jött a PM és hozott egy programozót. A megrendelő, a PM és a kivitelező team egy tagja közösen specifikálnak, beszélik meg a feladatot és az esetleges buktatókat, lehetőségeket. Így nagy eséllyel a legoptimálisabb megoldás születik, a legrugalmasabban, a leggyorsabban.
5

A jó kommunikáció

Fraki · 2008. Aug. 20. (Sze), 00.12
A jó kommunikáció minden helyzetre gyógyír. A PM emberekkel dolgozik.
7

Szerintem

janoszen · 2008. Aug. 20. (Sze), 09.04
Nekem, mint fejlesztő / rendszerbuherátor:

- Vegyen le adminisztratív feladatokat a vállamról, tehát ha pl. kell egy új vas, akkor ne kelljen kétszer szólni meg nekem utánajárni, hanem oldja meg.
- Tudja, hol kell rángatni a hadigépezetet (ld. részben az előző).
- Maradjon a realitások talaján, tudja felmérni, mitől lesz a projekt jó, mi fog bejönni az embereknek.
- Legyen kommunikatív, tudja elmondani, mit szeretne, legyenek elképzelései arról, hogy mit szeretne, ne csak holmályos "legyen egy fórum" című megnyilvánulások.
- Akarjon és tudjon is dokumentálni és ezt követelje meg a munkatársaitól is.
- Ne titkolódzzon, burkolja ködbe, mi is folyik a háttérben, hanem vonja be a fejlesztőket is a projekt vérkeringésébe.
- Legyen barátságos. ;)
10

Nem titkárnő vagy segédmunkás

tolmi · 2008. Aug. 20. (Sze), 09.40
- Vegyen le adminisztratív feladatokat a vállamról, tehát ha pl. kell egy új vas, akkor ne kelljen kétszer szólni meg nekem utánajárni, hanem oldja meg.

A PM pozíció nem titkárnői vagy segédmunkás pozíció. Az viszont elvárható a PM-től, hogy tudja ütemezni a feladatokat (neked a vasat vagy acélt vagy éppen milyen metált szeretnél) és tudja, hogy ki tud intézkedni az ügyben(te holnap 11:00-12:00 között). Ha csúszik az ütemezés, akkor tudjon problémát megoldani (Hozassa el taxival a rezet). Még véletlenül se végezzen el olyan feladatot, amelyet más meg tud csinálni.

Mindent összevetve csak azért születik ez a hozzászólás, mert kifejezetten megalázónak találtam hogy segédmunkás feladatot adnál egy PM-nek.
13

Nem segédmunkás

janoszen · 2008. Aug. 20. (Sze), 10.18
Ne érts félre, még véletlenül sem segédmunkás feladatokat szerettem volna allokálni neki, szimplán zavar, hogy ha egy új vas kell, akkor nekem (alias PHP fejlesztőnek) kell utána rohangálni, pedig van rá dedikált ember, aki a projekt ügymenetét felügyeli.
16

Hát

tolmi · 2008. Aug. 20. (Sze), 11.23
Ha a PM neked osztja ki a feladatot, akkor végzi a munkáját, max vagy nem jól, vagy nincs más erőforrás a kezében. :)
20

Task management

janoszen · 2008. Aug. 20. (Sze), 14.46
A task management lényeges része, hogy ha visszafele jön egy kérés (avagy "kell vas") akkor azt a megfelelő egyéb feldolgozó entitásoknak allokálja úgy, hogy érdemben történjen is valami. Ha kiosztja a munkát de nem történik érdemi előrelépés, akkor viszont problémák vannak, nemde?
22

Dede

tolmi · 2008. Aug. 21. (Cs), 09.39
...én is ezt mondtam, igen.
12

ne a saját esetedből indulj ki

Hodicska Gergely · 2008. Aug. 20. (Sze), 09.59
Szerintem nem a mostani melóhelyed struktúrájából, illetve némileg sajtos helyzetedből (nincs még külön rendszergazda) próbáld meg levonni, hogy kinek mi a dolga.
Vegyen le adminisztratív feladatokat a vállamról, tehát ha pl. kell egy új vas, akkor ne kelljen kétszer szólni meg nekem utánajárni, hanem oldja meg.
PM-nek nem tiszte a vasat intézni, max annyiban, hogy kérdezgeti az ezért felelős embert, hogy készen van-e, ha meg úgy látja, hogy gáz van, akkor jelzi fentebbi szinten.
Maradjon a realitások talaján, tudja felmérni, mitől lesz a projekt jó, mi fog bejönni az embereknek.
Ez szintén nem PM feladat. Az jó, hogy ha tud hozzátenni ezen a területen, de nem ő a "megrendelő", annak kell eldönteni, hogy miről is szól a fejlesztés. A megrendelő lehet persze házon belül is, lehet akár erre a feladatra szakosodott ember (termék manager/interakció designer).
Akarjon és tudjon is dokumentálni és ezt követelje meg a munkatársaitól is.
Ez szintén nem PM feladata, hanem a fejlesztőjé. A PM követelmény specifikációt készít mondjuk, ami alapján elindulhat a fejlesztés, vagy ha bonyolultabb, akkor ez alapján készülhet terv az implementációra, de ezt már nem ő fogja csinálni. Esetleg még felhasználói doksi készítése lehet az ő része, ha van szükség ilyesmire, de ez köreinkben jellemzően nem túl gyakori.

A többivel nagyjából egyet értek.


Üdv,
Felhő
14

Bocs

janoszen · 2008. Aug. 20. (Sze), 10.20
Vasra fentebb kitértem. Ha nekem kell utána rohangálni az nem túl hatékony. :)

A megrendelő pedig... már ahol van megrendelő. Egyébként lehet, valóban sajátosan összeforrottak a feladatok nálunk. :)

Ami a dokumentációt illeti, valahol dokumentálva kell(ene) lennie, hogy a projekt jelenleg milyen fázisban van, mit kell csinálni, mikorra, stb. Nem a fejlesztői dokumentációra gondoltam, hanem arra, hogy ne Excel fájlba irogassuk a hibákat és a heti teljesítmény-jelentést. Lassan hál' Istennek eljutunk oda is, hogy ezek elmúlnak.
15

Doksi

tolmi · 2008. Aug. 20. (Sze), 11.22
Na ebben viszont veled értek egyet. A PM fontos feladata hogy dokumentálja a saját munkáját és számonkérje másoktól a saját munkájuk dokumentálását.
17

megrendelő mindig van

Hodicska Gergely · 2008. Aug. 20. (Sze), 12.22
A megrendelő pedig... már ahol van megrendelő.
Nálatok is van megrendelő, csak házon belül, kvázi a tulaj a megrendelő. Az pl. tök jó, hogy lettek végre PM-ek, és nem a tulaj egy személyben a PM is, mert az álmos könyv szerinte ez nem a legjobb, érdek ütközés van a két szerep között.

Nem a fejlesztői dokumentációra gondoltam.
Ja, ok, csak a dokumentálás szóról szerintem általában nem ez ugrik be az embereknek, plusz az részemről alap, hogy a PM rögzíti, hogy hol tart a projekt, kb. ez lenne a munkájának a megfontosabb része. Az Excel fájlt szomorúan hallom, főleg, hogy ennél profibb eszközök is ott vannak a cég infrastruktúrájában, érdemes lenne kijárnotok, hogy ezek használatba kerüljenek a ti projektetek esetén is. Ráadásul a JIRA-hoz ott a Mylyn, ami lényegesen megkönnyíti a használatát ha úgyis Eclipse-et használtok a fejlesztésre. Ráadásul pl. az új Confluence verzióban van olyan lehetőség, hogy az adott page URL-jét meg tudod nyitni Wordből, és ott helyben tudod szerkeszteni.


Üdv,
Felhő
18

Számomra mint fejlesztő

Fraki · 2008. Aug. 20. (Sze), 13.43
Számomra mint fejlesztő számára per def. a PM az, aki tőlem fölérendelt kapcsolatban van. Úgyhogy nekem a megrendelő egyenlő a PM-mel. És a vasat is a PM fogja intézni, az engem nem érdekel, hogy ő megint mással intézteti (nyilván mással intézteti). Persze nézhetjük a kérdést valamifajta vállalatirányítási terminológiából, ahol elhelyezzük a "PM" nevezetű pozíciót húsz másik társaságában a létra x-edik fokán, csak mivel ez a valóságban annyira változékony, és annyira ahány ház, annyi szokás, így ennek túl sok értelme szvsz nincs, én a PM-et a programozó oppozíciójaként fogom fel. De legalábbis nem árt tisztázni, ha erről beszélünk, hogy ki honnan nézi ezt a terminust (proclub spec jelzi a 7-es hozzászólásban).

Egyébként érdekütközés minden szinten van, a programozóban is, lebutítva a kérdést határidő vs. igényesség formájában. Más megfogalmazásban pedig technológia vs. ipar. Vagy innováció vs. ipar. És annál jobb, ha a PM (tulaj, megrendelő stb.) minél több részt vesz át ebből az érdekütközésből, vagy általánosabban annál jobb, ha ez az érdekütközés a hierarchiában minél magasabb szinten tartható/szintre tolható.
21

Excel

janoszen · 2008. Aug. 20. (Sze), 14.48
Hál' Istennek most már megszabadultunk az Exceles bug trackingtől és Jirát használunk, de attól hogy az SVN-nel össze legyen kapcsolva vagy ténylegesen dokumentáljunk valahová (e-mail helyett) az még hiányzik.

Sajnos nekem sokszor úgy néz ki, hogy az emberek (általánosságban értve) szeretnek a jól kiismert kaptafánál maradni (ld Excel) még akkor is, ha van jobb eszköz a feladatra.

Visszatérve, nem azt mondom, hogy nincs fejlődés, csak lassú.
30

a kezdeti időszak tapasztalata

Vitaleas · 2008. Szep. 16. (K), 22.49
Nos, most így, hogy már élesben élem a projektvezetést azt hiszem két kérdésre teljesen letisztult a válasz:

1. Szakmai ismeret kell ám elég az átfogó, hogy mikor az ügyfél extrémet kér már tudjam irányítani az ígényeit, illetve felismerjem, ha reális dolgot kér akkor az kivtelezhető és saccra mennyi többletidő lesz vagy akár nem lesz, a részletekhez meg természtesen szükséges a technikai tanácsadó.

2. Seggberugni, regulázni, fenyegetni, vagy akár csak bunkózni nem szabad sem az ügyféllel sem a munkatársakkal. Nálam legalább is nem működik a legcsekélyebb módon sem. Alapvetően a jó munkalégkörre kell törekedni és a motviáció kialakítására, ha ez megvan és valami mégse úgy megy ahogy kell, elő kell venni a korbács helyett a nagyítót inkább vagyis kicsit nyomozni, hogy mi is volt a valódi ok, sokszor a rendszer hiányossága, vagy nem volt elég kommunikáció és akkor el is érkeztünk a PM feladatközéhez, hogy megvalósítsa azt, hogy a rendelkezésre álló erőforrások segítségével, hogy érje el a legnagyobb, legésszerűbb és leghatékonyabb eredményt. Tehát, a példánál maradva, nekem mint PM nem az a dolgom,hogy megregulázzam a munkatársat, hanem, hogy átbeszéljem vele, hogy végezheti kiválóan a munkáját, hogy ő,én, tulaj, ügyfél, munkatársak a legelégedetebbek legyünk. És ez a fajta "jól végzett munka öröme" motiváció pedig minden értelmes emberi lény alapvető szükséglete, ahogy éreztem.

Na várom, a hozzászólásokat:-)
31

seggberúg, nem rúg seggbe, vállalati kultúra stb.

virág · 2008. Szep. 17. (Sze), 01.36
A projektvezetők teljesen egyediek és nem éri meg egy fiókba rakni mindet, én már sok cégben, sokféle felállásban dolgoztam és eddig mindenütt más volt a feladok elosztása - a projektvezetőkön szerintem sok múlik, de mégsem mérvadó a tevékenységük - általában látszat "hatalommal" bírnak és ez azt okozza, hogy teljesen az egyéniségükön múlik, hogy a kollégáik életét keserítik vagy segítik - vannak kellemes, megbízható és vannak kellemetlen projektvezetők is, nekem már elég szép kis repertoárom van emlékekből ezzel kapcsolatban.

Engem inkább az zavar ha az ún. vállalati kultúra a béka segge alatt van - márpedig sajna MO-n pont ott van. A legtöbb vezető alap dolgokkal sincs tisztában és a célja általában a maximális teljesítmény gátlástalan kipréselése az ember-gépekből (negatív értelemben, de ez messzire visz, nincs köze a témához), bármi áron. Felesleges ezt tagadni és szépíteni. Ezek a dolgok attól is függenek, hogy milyen a tulajdonosi háttér, milyen a felsővezetők észbeli és lelkiismeretbeli állaga.
A lényeg, hogy sztem nincs szabály, mindig vannak egy cégen belül ilyen és olyan emberek is, a projektvezetők leginkább azért kerülnek előtérbe, mert ők átjárót képeznek a vezetők és a többi alkalmazott között, így rajtuk gyakorta csapódik le az egész cég kultúráltsági foka, erről persze sokszor nem tehetnek, mert őket is szivatják stb. stb.. Én már hagytam ott munkahelyet azért, mert az egyik projektvezetőt annyira megútáltam, hogy már ránézni sem bírtam. Igen, ahogy az egyik előttem író említette: érzelmi intelligencia...ebből kéne több és mégtöbb.
Picit messzire vezető téma, de szerintem a legtöbb projekt nem ezen bukik el, vagy okoz szenvedést a fejlesztőknek, hanem azért mert a legtöbb tervező nem tud tervezni...sem időt, sem mást. És a projektvezetők általában a fejlesztőkkel együtt kerülnek bele egy negatív helyzetbe amit már csak szépítgetni lehet, de korrekt módon befejezni nem, ilyenkor szoktak előjönni a határidőkkel való szánalmas játszadozások, a másik besározása vagy a bűnbakkeresés. Eddig ilyen még minden cégben volt, remélem majd egyszer lesz olyan is, ahol nem lesz... Bocsánat ha néha túl gyakorlatiasan fogalmaztam, de ezek csak tapasztalatok, szándékosan nem akartam szépíteni semmit.
32

Pontosan ezt nem lenne szabad

tolmi · 2008. Szep. 17. (Sze), 09.58
ha reális dolgot kér akkor az kivtelezhető és saccra mennyi többletidő lesz vagy akár nem lesz

Ez szerintem nagy hiba. Mindíg meg kell fontolni és a mélységeibe látni a dolgoknak, mert az ügyfelek számon is fogják kérni azt amire nagyvonalúan igent mondtál. Hiába teszed elé hogy minden bizonnyal, meg hogy ez csak egy saccperkábé.

Meg nem utolsó sorban (nagyon helyesen) azt a benyomást kelti, hogy megfontolt csapatot menedzselsz, hiszen mielőtt valamit állítanak, alaposan utánanéznek. Az ilyen "jajj de mégis mondjon valamit" típusú ügyfeleket meg készségesen le kell terelni, hogy max 3 napon belül válaszolunk, de mielőtt bármit is mondunk, utána kell néznünk, egyeztetnünk kell az architectekkel és a fejlesztőkkel is. Ez pedig tényleg történjen is meg. Gyakran a pillanat hevében olyan dolgokra nem gondolsz, amik a búcsúzkodást követően már bevillannak.

Egyébként pontosan ezért mondtam hogy a PM-nek káros lehet ha van a menedzselt szakmában előélete...
33

Szakmai tudás kell avagy sem?

Vitaleas · 2008. Szep. 17. (Sze), 19.19
Hm, ez a 3 napos technika lehet nem is rossz ötlet, ergo, ha bármit kérni akar arra kényszeríti, hogy gondolja át újra mert csak 3 napon belül tudunk reagállni. Sokszor belefutok, hogy ügyfél naponta 3-4x is felhív, hogy még lenne ötlete még lenne ötlete, aztán ilyenkor általában udvarisan csak annyit mondok, hogy írja le, ha ilyen kesze kusza és visszaolvasva majd másként látja, de ha ezt még megspékelem azzal, hogy 3 napon belül tudunk rá reagállni tovább növeli annak a lehetőségét, hogy szűkül a felmerülő kérdések köre.

kössz a tippet.

Na akkor kell az a bizonyos szakmai tudás vagy nem a PM-nek? Ez még nem vili nekem, mert én most egy átfogó tudással rendelkezem így elég sokat nyaggatom az tecnhikai vezetőt a részletek miatt, ami végül is most így nekem jónak tűnik, mert ő nyílván napi 8-9 órát tölt a gép mellett a kódban én meg úgyse tudnék ilyen szintű tudást életben tartani, tehát így is úgy is szükségem lenne rá. De elég sok helyen olvastam és láttam, hogy a PM-ek alkalmazásához kikötik az IT diploma és legalább 2-3 éves fejlesztői tapasztalatot is. Akkor most mi van?

Vagy másként kérdezve? Te emik PM-t vennéd fel? 3 éves IT fejlesztőt lutri vezetői tudással vagy 3 éves építésvezetőt lutri IT vénával, természetesen IT PM-nek?
34

Kell, csak nem mindegy a mérték

tolmi · 2008. Szep. 18. (Cs), 09.50
Tudom hogy unod már hogy velem beszélgetsz :), de íme egy válasz/vélemény:

Persze hogy kell egy kicsit érteni az IT-hez, ha IT projekteket managelsz. Hiszen ha nem konyítanál hozzá, akkor nem tudnál híd lenni a szakik és az ügyfél között! Itt arra szerettem volna és szeretnék most is utalni, hogy a túl alapos tudás a szakik dolgát illetően káros lehet ha azt a tudást a PM közvetlenül alkalmazza. Például ha technikai, technológiai döntést hoz (egyedül), belemagyaráz a szakik dolgába és az ügyfélnél (félig vagy teljesen) technikai szemlélettel és válaszokkal ül.

Egy szó mint száz, az a lényeg hogy ha nem értesz egy kicsit a menedzselt területhez, akkor nyilván nem érted meg a kivitelezőket => hasznavehetetlen vagy, ha meg túlságosan érted és nincs önuralmad => felfújt technikai ember vagy (olyan ez amikor a fejlesztő is a rendszergazda) => a csapatod kárt szenved attól hogy nincs PM-jük és abban a hitben élnek hogy van.