ugrás a tartalomhoz

PHP, PMP, IPAM és egyéb IT illetve IT üzleti gyakorlati képesítések

Vitaleas · 2008. Aug. 18. (H), 20.29
Nem nagyon találtam a témáról bővebben anyagot sehol hazai oldalakon, így gondoltam feldobom.

Van-e valakinek tapasztalta arról, hogy pl. a PHP ZEND certification vagy éppen a IPM projekt menedzseri vizsgáit mennyibe veszik itthon, tudják-e a cégvezetők mit jelent egy ilyen kvalifikáltság egyáltalán?
Vagy mik azok az esetleg hasonló gyakorlati jellegű képesítések, amiket ismernek itthon és jó pont az önéletrajzban?

Az IPM nemzetközi szinten nagyon elismert azt tudom, mivel 4,500 projektveztéssel eltöltött órát 35 formális oktatási órát és egy elég komoly elméleti tesztet feltételez ja és természetesen BSC végzettséget, uh bárki nem kapja csak meg úgy. De én hiába tudom, hogy mi van e mögött a vizsga mögött, ha a munkáltatók nem.
 
1

Áldás

tolmi · 2008. Aug. 18. (H), 21.29
Van-e valakinek tapasztalta arról, hogy pl. a PHP ZEND certification vagy éppen a IPM projekt menedzseri vizsgáit mennyibe veszik itthon, tudják-e a cégvezetők mit jelent egy ilyen kvalifikáltság egyáltalán?

Attól függ hol akarsz elhelyezkedni. Ha multinál, akkor a munkáltató HR-esei/megbízott fejvadászcégei jó eséllyel tudnak róla, de ha látják a CV-dben és nem tudnak róla, utánanéznek. Ez küldönösen igaz a fejvadászcégekre. Arra ne számíts hogy csak ez elég, de ha legalább olyan jó képességeid vannak, amivel a jelentkezők felsőbb csoportjába tartozol, akkor ez billentheti feléd és ellened is a szekeret. Feléd az gondolom nyilvánvaló miért, ellened pedig azért, mert ha ilyen képesítést szereztél, neked több fizut kell adniuk. Márpedig sok olyan multi van ahol elég fukarul bánnak a bérezéssel. Éppen ezért a pályázóknak eléggé ajánlott utánanézni a cégnek (ha lehet, mert fejvadászék ritkán adják ki a klienseiket CV megkapás előtt) és ennek függvényében beleírni vagy nem írni bele a CV-be a képesítést.

Ha meg nem multis állásra pályázol, akkor inkább árt, mint használ a dolog, mert Mo.-n igen kevesen tudják megfizetni az ilyen embert és ha igen, még akkor is gyakori a csalódás a certifikáttal rendelkező emberekben. Tény hogy nem is igen tudnak arról hogy egy-egy ilyen (nem hype-olt, pl. MSCP, RHCP, stb.) végzettség mit is takar, de egyre inkább nem érdekli őket.

Ez persze saját tapasztalatokon alapszik, így nem feltétlen nekem van igazam. Lehet csak én futottam bele zsinórban az ilyenekbe vagy nem tudtuk megfizetni az ilyen embert....
2

Ettől a választól tartottam én is

Vitaleas · 2008. Aug. 19. (K), 13.54
Ettől a választól tartottam én is, bár nemzetközi szinten nem tudom mi a helyzet, mert elvileg 300 000 ember rendelkezik ennek a képesítésnek megfelelő végzettséggel és valamiért csak letették.

Itthon kisebb cégek pedig valóban nem igazán tájékozottak ilyen téren én is úgy látom, bár lehet sokat segítene nekik, ha tudnák, hogy egy adott vizsga mögött milyen emberre számíthatnak(ér-e valamit az a papír vagy sem), mivel ezek a gyakorlati tesztek főként és elvileg objektíven képesek mérni a profitábilis tulajdonságokat.

De,ha ez nem mérvadó akkor mi az ami az lehet, karrierépítés tekintetében mire érdemes fókuszálni, hogy akár a jelenlegi munkában is nagyobb bért harcolhassak ki?
4

Saját véleményem

tolmi · 2008. Aug. 19. (K), 21.48
...bár lehet sokat segítene nekik, ha tudnák, hogy egy adott vizsga mögött milyen emberre számíthatnak..

Erre csak akkor fog sor kerülni ha 1) Valaki(k) marketingkampányt indítanak a kis cégeknek, 2) Hirtelen minden kis cég rádöbben hogy neki papíros ember kell és van is rá pénze. Érts.: A kis cégek nagy százaléka nem tud megfizetni egy ilyen embert, egyszerűen nem ebben a körben játszanak.
...mivel ezek a gyakorlati tesztek főként és elvileg objektíven képesek mérni a profitábilis tulajdonságokat.

Olyan nincs hogy objektíven mérnek ezek a tesztek. Ezt nem is tudom honnan vetted. Abban sem vagyok biztos hogy képes-r mérni a "profitábilis tulajdonságokat". Ha foglalkoztál már a témával, akkor te is biztosan észlelted, hogy tankönyvből, előadásból nem lesz valaki jó szakember. Egy vizsga sem igazán a tudást méri, mint inkább a tudás felhasználásának mikéntjét, módját. Ehhez pedig 3 dolog kell: rutin, tehetség és szerencse ;)

De,ha ez nem mérvadó akkor mi az ami az lehet, karrierépítés tekintetében mire érdemes fókuszálni, hogy akár a jelenlegi munkában is nagyobb bért harcolhassak ki?

Hát ha elfogadsz egy őszinte tanácsot, akkor termelj jóval több profitot a cégnek, mint amennyit most termelsz. Minden normális vezető ha látja hogy valaki fejlődik, hatékonyabb, jobban dolgozik képes elfogadni azt hogy ez a fejlődés nincs ingyen.
5

Akkor ez a magyar piac

Vitaleas · 2008. Aug. 19. (K), 22.22
Olyan nincs hogy objektíven mérnek ezek a tesztek.


A teszt valóban kevés, bár itt a teszt alatt ebben az esetben kicsit mást is értettem. A PMP vizsgánál csak akkor kaphatsz certifikációt, ha 4500 órát eltöltöttél projekt menedzsmentben és ott is vannak parméterek, hogy miben mennyit kell(mint a repülésnél éjszakai vagy távolsági vezetés stb.). Szóval a "vizsga" lényege, hogy nem elég,hogy gyakrolatod van a PM-ben, hanem minősítik is azt. Illetve van 35 óra elméleti képzés amin részt kell venni meg a teszt, ami valóban nem lehet objektív, de ez a 3-as így együtt csak jelent azért valamit.

Bár így van valóban, ha ilyen végzettséggel rendelkezem nyílván elvárom a 20-30%-al magasabb fizut, amire sokszor a kiscégeknek nincs pénzük és talán ilyen kvalifikáltságra szükségük sincs, talán körbekérdezek külföldön 1-2 helyen vajon ott más-e helyzet...

Mindenesetre kösz a tanácsokat, bár kicsit szomorú vagyok,hogy azt a negatív képet hallottam vissza, amit magam is láttam.
6

Gondolatok

tolmi · 2008. Aug. 20. (Sze), 09.28
A vizsgával kapcsolatban én sosem mondtam hogy azt megcsinálni nem valami. Dehogynem. Csak annyit szerettem volna mondani, hogy ez nem elég. Ettől még nem leszel jó szakember.

Ha azért várod el a plusz fizut, mert neked ilyen képesítésed van, akkor tőlem pl. sosem kapnál magasabbat. :) Ha ebből a képesítésből éles szituációban (tehát konkrét projekten a cégnél) is demonstrálod az előnyeidet, akkor természetesen járna neked a plusz pénz, hiszen többet termelsz a cégnek.

Amúgy külföldön sem lököttek a munkaadók, nyilván nem azért adnak több fizut mert neked papírod van, hanem azért mert 1) megtehetik, 2) Elvárják hogy 20-30%-al jobban is teljesíts 20-30%-al több bérért mint a nívóember. Ha nem teljesítesz így és nem fejlődsz, akkor nagy valószínűséggel kivágnak onnan is.

No röviden: Ha te adsz eleget, akkor kapsz is eleget. Ez szabadpiac. Mindíg van nálad jobb vagy olcsóbb és rosszabb és/vagy drágább, így neked kell megtalálni a megfelelő egyensúlyt az általad termelt érték tekintetében.
7

Ez igaz a diplomára is

Vitaleas · 2008. Aug. 20. (Sze), 15.19
Oké én is így gondolom, hogy aszerint fizetnek mennyivel viszem előrébb a cég szekerét(bár ez nem mindig közvetlenül jelentkezhet pénzügyi nyereségként, pl egy sikeress átszervezés nem hoz egyből hasznot csak megalapozza a haszonnövekedés lehetőségét, bár ettől a munkáltató azért jutalmazza ezt is meg szerintem).

Szóval akkor a másik kérdés akkor itt az lenne, hogy kell-e egyáltalán akkor diploma? Mivel én is most járok fősulira, de hogy mennyire sok hasznavehetetlen cuccal kell minden vizsgaidőszakban megbírkóznom az hihetetlen, mert ugye az én fejemben az van, hogy azért megyek fősuliba, hogy jobb szakember legyek, de közben meg látom, hogy amit oktatnak elavult.

Szóval BSc diplomás és némi tapasztalattal rendelkező voltaképpen pályakezdőt alkalmaz egy cég, vagy egy diplomanélküli 3,5 éves tapasztalattal a szakterületet(tapasztalat+önképzés) kenő vágó szakembert?(üzleti és műszaki diplomákra gondolok elsősorban a többinél nyilvánvaló)
8

Ez egy valós probléma

janoszen · 2008. Aug. 20. (Sze), 16.41
Ez egy valós probléma, mondjuk nem feltétlenül az informatikában, mert aki tud és akar, itt akár diploma nélkül is boldogul meg diplomával is, max a bekerüléshez jó ajánlólevél nagyobb helyre. Sokkal nagyobb probléma az, hogy amíg q. sok közgazdás, államigazgató, jogász meg a franc se tudja mi van, addig mondjuk szakmunkásból, programozóból, PHP fejlesztőből olyan szintű hiány van, hogy egyes újságok a nemzetgazdaság szót is beleveszik a címszalagba. Ez viszont már erősen offtopic, úgyhogy ezt ne itt tárgyaljuk ki.
11

Apám szavai

tolmi · 2008. Aug. 21. (Cs), 09.57
Ahogy apám szokta mondani...
Fiam, az egyetem nem arra való hogy megtanuld az ott tanítottakat, hanem arra, hogy megtanulj tanulni.
3

PHP ZEND certification

Hodicska Gergely · 2008. Aug. 19. (K), 19.41
Szerintem a tárgybeli az kb. csak a Zendnek jó. Persze valamilyen alap tudást feltételez a megléte, de azért láttam, hogy kinek sikerült ez a vizsga, néztem teszt sorokat is, szóval én nem sokra tartom.


Üdv,
Felhő
9

Konklúzió

Vitaleas · 2008. Aug. 20. (Sze), 19.21
Lehet kicsit bugyuta hasonlat, de akkor egy ilyen jellegű vizsga olyan mint egy jó nőn a jó ruha, vagyis összességében nem egy vizsgától lesz valaki profi, de mint külcsín dobhat egyet azért az emberben, hogy ő még ezt is tudja.
Ugyanakkor egy jó ruhára az is igaz, hogy nem veheti fel akárki, tehát bizonyos keretet szab annak milyen illető hordhatja azt, vagyis a vizsga valamilyen háttértudást és tapasztalatot azért feltételez.

Tehát amennyire meg lehet mondani egy nőről, hogy mennyire jó nő a ruhája alapján, annyira lehet megmondani valakiről, hogy mennyire jó szakember a vizsgája alapján:-)
10

Nagyon szép hasonlat

tolmi · 2008. Aug. 21. (Cs), 09.55
Egyetértek veled. Csak annyival szeretném kiegészíteni, hogy előfordulhat hogy két különböző nő ugyanazt a ruhát viseli, neked a szőke tetszik, nekem viszont a barna. Ugyanígy több ember is megcsinálhatja ugyanazt a vizsgát és a vizsga eredményeit egyesek így, mások úgy értékelik. Persze itt most olyan vozsgákra/kérdésekre gondolok, amelyekre nincs ismert egyértelmű igen vagy nem válasz. A fontos kérdések pedig legtöbbször ilyenek.