ugrás a tartalomhoz

Domain tulajdononjogának változása

balazsgabi · 2008. Júl. 20. (V), 19.57
Üdv Mindenkinek!

Van egy érdekes szitu és szeretném megtudni a véleményeteket.

Adott egy zeneiskolai honlap egy aldomain alatt kb 3 éve. A keresők nagyon jó pozícióban hozzák, vagyis hozták. A tárhelyet ingyen kapta az iskola, mintahogyan több nonprofit szervezet is aldomain formájában. Úgy alakult, hogy a domain gazdát cserélt, de erről nem tájékoztattak senkit (mármint aldomain tulajdonosokat) csak egyik napról a másikra úgy nézett ki, hogy az oldalak helyett a gyökérdomain új dns beállításai miatt az új tulajdonos oldalai jelentek meg az új tárhelyen de más tartalommal. Ennek most már több mint két hete. Időközben kiderült, hogy az oldalakt nem törölték a régi szerverről, visznot kapott egy új domaint amit úgy állítottak be, hogy a régi aldomainek is működtek, de az új formában. Az új tulajdonos is adott aldomaint és tárhelyet ingyen, hogy feltölthetjük a tartalmakat. Az iskola vezetője úgy döntött, hogy - szvsz reálisan, hiszen egy bejáratott névről volt szó - az új tárhelyet használja a "régi" aldomainnel.

Első kérdésem az lenne, hogy kb mennyi idő mire a régi PR-t visszakapjuk?
Második kicsit kényesebb. Tartozik-e valaki ezért valamilyen felelősséggel?

gábor
 
1

Egyszerű

janoszen · 2008. Júl. 20. (V), 20.58
A pagerank nem szokott olyan vészesen sok idő lenni, pár hét max, ha jár felétek a Google és a befele mutató linkek is megvannak még.

Ami a felelősséget illeti, a domain minden joga a tulajdonosé. Ha nem kötöttetek vele szerződést konkrétan az aldomain használatára és a szerződésben nem volt benne megfelelő kitétel, akkor senki semmivel nem tartozik, örülhettek hogy visszakaptátok a nevet.

Én a helyetekben a vennék egy saját domaint és 301-es redirect-tel átirányítanám oda a régi domaint egy pár hónapig, így megmarad a PR is és a látogatóitok is meg fognak találni. Nem éri meg azon az évi 1-2-3 ezer forinton fukarkodni.
2

a poén pont a régi név

balazsgabi · 2008. Júl. 21. (H), 22.28
Kössz a választ.

Én a helyetekben a vennék egy saját domaint...

A helyzet egy kicsit árnyaltabb. Ilyen nevű zenesuli kb 18 van az országban, ráadásul a mail cím pont ebből a szemszögből a legkifejezőbb, ugyanis a domain a város neve.

A gáz az, hogy a régi tulaj meg az új fasírtban vannak és sanszos, hogy hozzánemértésből nem kaptunk lehetőséget egy 301-es átirányításra. A felelőség kérdéskörét ki lehetne bővíteni a mi honlapunkon kívül a többi letárolt több száz, illetve több ezer tartalommal megtöltött oldalakra, amik szintén "így jártak".

Szomorúan, de tudomásul vettem!
gábor
3

Még szomorúbb

janoszen · 2008. Júl. 21. (H), 22.48
Ha a domain tulajdonosa egy önkormányzat, akkor az eddigi rossz tapasztalataimból adódóan csak azt tudom tanácsolni, hogy még sürgősebben akarjatok megválni tőlük, mint a fenti érvek alapján akarnátok. Ha akarod, kifejtem, de legyen elég annyi, hogy ha valakinek az érdeke azt szolgálja, akkor pont le fogják szarni hogy Nektek hogy lenne jó.

Én a helyetekben latba vetném a befolyást a megfelelő helyen a 301 kibulizására, mint megkockáztatni, hogy egyszer csak huss a honlap vagy éppen a kiváló közbeszerzett hosting alatt elszáll a szerver.

Ha semmi más nem segít, verjetek ki egy szolgáltatási szerződést az önkormányzatból. Nem mintha segítene bármin is, mert vagy perre mentek hasonló esetben, vagy cseszhetitek, de legalább az ingerküszöböt emeli.

Update: Egyébként ha van a szerveren PHP, akkor a 301-et magatok is meg tudjátok csinálni.
4

domain

vbence · 2008. Júl. 21. (H), 23.36
Annyit tennék, hozzá, hogy a domain gyakorlatilag mindegy. Ha számít, akkor biztos van szabad név kodaly-szolnok.hu formában is.