ugrás a tartalomhoz

Másolás és mentés tiltása weblapon

AdrianWeb · 2008. Júl. 6. (V), 14.37
sziasztok!

Meg szeretném oldani, hogy egy weboldalon egyszerű átlaglátogatók számára mindenféle másolás tilva legyen. Tehát kép mentése jobbegérgombbal, szöveg kijelölése és az ezekre vonatkozó billenytűkombinációk (ctrl+c, ctrl+A, ctrl+ins, shift+ins...).
Ezt gondolom javascripttel meglehet oldani, viszont én nem találtam még rá olyan komplett szkriptet ami ezt így egyben tudja. Ebben tud segíteni valaki?
 
1

Volt már

saxus · 2008. Júl. 6. (V), 15.03
Milliószor volt már ez a téma itt a Weblaboron, de mindegyiknél az volt a válasz, hogy ha nem akarod, hogy lemásolhassák, ne add közre, mert nem lehet megakadályozni, hogy lementsék.
2

Egyettértek, de...

solkprog · 2008. Júl. 6. (V), 20.07
JavaScript el semmiféleképpen ne csinálja (egy kattintás kikerülni), illetve nagyon nagyon idegesítő az átlag felhasználó számára!

De ha muszáj (megrendelő köti az ebet a karóhoz) akkor szerintem jobb megoldás egy képet húzni a bizalmas részek fölé CSS ből és áttetszővé tenni. De ez is 0 védelemmel egyenlő!!
(Még volna egy olyan megoldás: hogy nem html fájlként teszed fel ezeket, hanem olyan fájlként amit le lehet védeni. Azthiszem a pdf el lehetséges (lehetséges volt) de nem vagyok benne biztos.)
3

PDF megy

janoszen · 2008. Júl. 6. (V), 21.03
PDF megy, de a screenshotot ott sem tudod letiltani. Minden esetre eléggé megnehezíted az illető dolgát ahhoz, hogy ne érje meg. Egyébként sztem ökörség ilyet csinálni, ami kint van a neten, az letölthető, másolható, akármi. Ha nem akarod, hogy ilyen legyen, akkor ne tedd ki a netre. Ezt Neked mint a munkát elvállaló fél tisztáznod kell az ügyféllel.

Sajnos olyan emberek agyából, akik nem tudtak 15-20 éve megbarátkozni a web fogalmával, néha kipattannak ilyen elképzelések, hogy védjük meg, nem szabad elvenni, stb. Ajánlom olvasásra a BOFH című írást, hasonló kategória. :)
4

pdf2txt

Joó Ádám · 2008. Júl. 8. (K), 15.19
Bármikor konvertálok neked védett PDF-ből txt-t :)
5

Ez van.

janoszen · 2008. Júl. 8. (K), 15.38
Hát, akkor ez van. Így járt a kedves kérdező. :)
6

Mentés másként

Poetro · 2008. Júl. 8. (K), 23.34
Azt se felejtsük el, hogy létezik a böngészőkben egy mentés opció a file menüben, ami történetesn IE alatt letiltja a JS-t a lementett anyagban. Azaz az illető gépére került teljes egészében az oldal, szőröstül, bőröstül, és még csak a mindent megakadályozó JS se működik rajta... ez van srácok.
7

weblap tartalmanak vedelme

toro · 2008. Júl. 9. (Sze), 09.28
Egyet kell ertsek azzokkal akik elottem szoltak: jobbgomb tiltas kifejezetten bosszanto, ami kikerul a netre az gyakorlatileg leszedheto, ha maskep nem, hat 1 screenshottal:

ugyanakkor vannak azert bizonyos megoldasok a jelszo vedett pdf-en tul is:
- szoveg kepkent a lapba: abnormalis dolog, ha valakinek van kedve legepeli, vagy szovegfelismerovel kiolvassa, de sima kijeloles nem megy.
- vizjel a kepre: azok a siteok, ahol a kepek arusitasa a fo cel ezt alkalmazzak. A reltiv kis meretu kepekbe olyan vizjelet tesznek, aminek kiirtasa 1-2 ora, es ha azt beszorzod az oradijaddal, akkor erdemesebb megvenni, mert olcsobban josz ki es szebb az eredmeny.

Bar ezek sem 100%-os megoldasok, de ha nem tul elszant a gonosz ellenfel, akkor egy "vedelmi vonal" lehet az ertekes informacio megozesenek utjan
8

Bizonytalanság szülte tudatlanság

Török Gábor · 2008. Júl. 9. (Sze), 10.18
Szerintem pedig ezek a megoldások inkább torzszülemények. Egyszerűen fel kell ismerni, hogy amit publikálsz (kiteszel a webre), az publikus (kint lesz a weben). Sydik szavaival élve, it's just their web, we're building on it. 2008-ban már nem rögös útakat kéne a fogyasztó elé gördíteni, hanem még inkább teljessé tenni a szájtot, hogy a legszélesebb körben az fogyaszthatóvá váljék. A publikáció a szerzői jog oltalmát élvezi, ha másképp nem. Az illegális tartalom másolók büntetése legyen a jog feladata, ennek terhét ne a látogatóra nyomjuk. Ez a foggal–körömmel ragaszkodás a sajáthoz pedig általában a minőség ilyettébb kompenzálását szokta hirdetni.
9

erdekes amit mondasz

toro · 2008. Júl. 9. (Sze), 11.03
erdekes amit mondasz:

en egyik "megoldast" sem alkalmazom, mert magam sem ertek egyet veluk, de ha egy megrendelo a fejlesztore/tervezore pressziot gyakorol, akkor ezek azok a megoldasok, amivel valamelyest celt lehet elerni - vagy elvenni a kedvet a "vedekezestol".

En evente 1-2x kell elmagyarazzam ugyanannak az embernek, hogy nem tudom megvedeni azt amit kitesz a netre csak ilyen modon. Akkor lenyugszik aztan kezdi elolrol. Mit tudsz ellene tenni?

Ugyanakkor a szerzoi jog vonalrol meg van a velemenyem, de en abba nem mennek bele, mert azt hiszem az egy masik topic tema
10

:(

AdrianWeb · 2008. Júl. 11. (P), 10.45
Tisztában vagyok vele, ha vmi felkerül akkor nicns teljes védelem. Az én emberem is megértette már,de akkor is kéri, hogy legalább a luser userek ellen végjük meg...Úgyis csak a jóváhagyott regisztrálók kapnak hozzáférést. De ez sem megy egyszerűen. Jobbegértiltás, okés, ctrl+c tiltás okés, de ezek külön szkriptek, együtt pedig hibát generálnak. Sajna ilyen all-in-one hazsnálható szkripet nem találtam még, egy olyannal pedig már kiegyeznék.
11

A fejekben kell rendet tenni

Török Gábor · 2008. Júl. 11. (P), 11.52
Nem érted. Ha valamit nyilvánosságra hozol, az nyilvános. Se te (sem a megrendelőd) ne akarja azt korlátozni, hogy én hogyan fogyasztom a terméketeket. Ez lenne a web értelme. Ha azt az enerigát, amit abba ölsz, hogy a termék fogyaszthatóságát gátold – tehát azt a pénzt, amit a megrendelőd emiatt beléd öl – a termék továbbfejlesztésére, versenyelőny kovácsolására fordítanátok, talán életképesebb közgazdasági modell lenne.
12

Magad uram, ha szolgád nincs...

janoszen · 2008. Júl. 11. (P), 13.16
Hát az a szomorú hír, hogy manapság már senki nem fordít ilyesmire energiát, mert tök fölösleges. A Firefox üzemszerűen kínálja az "oldal tulajdonságai" menüpontban a média listát, amiből tetszés szerint le lehet menteni, jobb gomb tiltás kikapcs, nem is kell mágusnak lenni ahhoz, hogy le lehessen menteni. Ergó, aki minimálisan is le akarja menteni, az le fogja menteni. Aki meg azért mentene le egy képet, hogy háttérkép legyen, az szopatva fogja magát érezni.

Ergó, aki meg akarta szerezni, az megszerezte, aki meg csak normálisan akarta felhasználni, azt jól megszopattad.

Szerintem, mutasd meg ezt a fórumtémát a megrendelőnek, hátha megérti.
13

...

AdrianWeb · 2008. Júl. 14. (H), 11.25
Ezen sajna nem tudok módosítani. Ahogy mondtam maga a honlap felhasználói felületei is csak pár ember számára lenne elérhető.
De azért köszi a kommenteket, Lehet,h megpróbálok vmi flashes megoldást,habár azokat nem csípem
14

Ez az én megoldásom...

KardiWeb · 2011. Jan. 9. (V), 22.23
Sziasztok!
Én ezt a megoldást szoktam alkalmazni:

<body onbeforecopy="return false" oncontextmenu="return false" oncopy="return false" ondragstart="return false" onselect="return false" onselectstart="return false">

Természetesen működik! Ezzel a jobb klikk, ctrl+c, levan tiltva.

Tehát ha másolni szeretné a tartalmat vágólapra, nem engedélyezi a script!

Remélem segítettem!

Üdv,

KardiWeb
15

Nem

Poetro · 2011. Jan. 9. (V), 22.41
Természetesen ez nem működik minden böngészőben, valamint kikapcsolt JavaScript esetében egyik böngészőben sem működik. Valamint ha valakit érdekel, akkor még mindig meg tudja nézni a kívánt részletet az oldal kódjában. Ma már szinte minden böngészőben van erre vonatkozó eszköz alapból beépítve (IE, Chrome, Safari) illetve kiegészítőként / beépülőként (Opera, Firefox). Lásd Elem vizsgálata.
16

Úgy van, a JavaScript

kuka · 2011. Jan. 10. (H), 10.01
Úgy van, a JavaScript szemétkedések szerencsére kikerülhetőek, amiért a böngésző használók nagyon hálásak.

Éppen ezért nem értem, hogy most, miután egyértelmű, hogy az ilyen tiltások csak ingerlik a látogatókat, de nem akadályozzák, miért kellett kitalálni a user-select CSS3 tulajdonságot?
17

Körülmények

Poetro · 2011. Jan. 10. (H), 11.08
Mivel a CSS nem csak HTML környezetben van értelmezve, ezért egyes környezetekben lehet értelme. Például XUL vagy más kliens alkalmazások esetén. De remélem a böngésző renderelő részét nem lehet majd ezzel megváltoztatni, vagy a böngészők beállításaiban lehetővé teszik ennek a letiltását (és természetesen legyen ez az alapértelmezett).
18

Igaz, más környezetben

kuka · 2011. Jan. 10. (H), 12.38
Igaz, más környezetben hasznos lehet.

Én nagyon várom a tiltási lehetőségek megjelenését, mert a vendor prefixes változatok már egy ideje működnek a böngészőkben és egyesek sajnos használják is. (A user-select létezéséről egy JavaScript keretrendszer demójából értesültem.)
19

Flash

Burnee · 2011. Jan. 11. (K), 11.16
Szia!

Kb mindent elmondtak felettem, de még annyit, hogy esetleg flash-ben megoldva is elérhetsz hasonló eredményeket. Ott ugye alapból bukja a user a jobb egérgombot, mert kb csak a quality-t tudja majd állítani vele. Valamint könnyedén megoldható, hogy ne legyen kijelölhető a szöveg (sőt, asszem az a bonyolultabb, h kijelölhető legyen - nem értek nagyon a flashez). Forráskódban sem lesz olvasható a szöveg.
Hátrányai: én utálni fogom, mert flash-oldal; de ami a lényegesebb, hogy nem - vagy csak nagyon körülményesen - megoldható a dinamikus tartalom. Valamint az egész swf könnyedén letölthető.