ugrás a tartalomhoz

-moz-user-select

Őry Máté · 2008. Jún. 18. (Sze), 11.54
Mit gondoltok, nem aggályos a -moz-user-select css-attribútum léte és firefox-beli implementálása? Különösen arra gondolok most, hogy a különböző felolvasóprogramok működésében jelentős szerepet játszik a kijelölés, továbbá semmilyen „tartalomvédelmi” hatást nem látok benne a felhasználók életének bonyolultabbá tételén túl.
 
1

webalkalmazásoknál

kris7topher · 2008. Jún. 18. (Sze), 17.52
Esetleg talán webalkalmazásoknál lehet értelme, ahol a cél valamilyen asztali alkalmazásra hasonlító felület emulálása. Eléggé illúzióromboló például egy menüsor (egy asztali alkalmazáséra hasonlítóra gondolok), ahol rákattintás helyett véletlenül meghúzva az egeret az adott elemet kijelölés csúfítja. Vagy például vegyünk egy WebOS szerű felületet, ahol hasonló "balesetek" léphetnek föl. Egyébként viszont a dolog inkább csak a felhasználó életét nehezíti, mintsem jobbá tenné (elvégre mégis ez kellene a cél legyen, nem?).
2

User stylesheet

Török Gábor · 2008. Jún. 18. (Sze), 20.46
Ezt a tulajdonságot én nem ismertem, sok értelmét nem is látom (legfeljebb a kris7topher által említetteket), mindazonáltal ilyen működést néhány böngészőben JS-sel most is lehet(ne) előidézni, valamint végeredményben látogató oldalon felülbírálható saját stíluslappal, komoly problémát így én nem látok benne.
3

Felülbírálható. Pilótavizsgával.

Őry Máté · 2008. Jún. 19. (Cs), 18.52
Azért ez a felhasználói stíluslappal fölülbírálható érv elég gyengének tűnik számomra, amikor (szerintem) hozzáértőként is percekig kerestem, hogy mitől nem lehet kijelölni. Az internetezőknek nem hinném, hogy néhány százaléknál nagyobb (talán inkább egynél is kisebb) része tudja ezt felülírni néhány percen belül (ennél többet nyilván nem ér). Egy vaknak még nehezebb dolga van, amikor annyit lát, hogy nem tud rendesen navigálni.
4

Idáig is voltak ilyen komponensek

Török Gábor · 2008. Jún. 19. (Cs), 19.34
Mindent lehet hibásan használni. (Hány helyen trükköznek a jobb füles kattintás kivédésével a képek letöltésének megakadályozására. Ha az átlag felhasználót veszed, neki ez ugyanolyan akadály, mert nem tudja, hogy gyorstárból is előbányázhatja, forrásból is kilesheti, a JavaScriptet átmenetileg letilthatja, bármi.)

A user-select-tel állítható viselkedés ezidáig is megvolt, csak nem szabályozható módon, ld. a button komponenst, annak a címkéjét nem tudod kijelölni (lenne rá szükség?). Ez az attribútum csak tovább bővíti a tárházak lehetőségét, ésszerű felhasználása esetén talán segíthet a webalkalmazások UI-jának használhatóbbá tételében. (Hirtelen a blokk-kijelölés – duplakatt-katt – jutott eszembe, ahol így szabályozható lenne, hogy tényleg csak az érdemi szövegek kerüljenek kijelölésre, a labelként használt elemek tartalma ne.)
5

Okosabb űrlap komponensek

Török Gábor · 2008. Jún. 19. (Cs), 20.34
Még két kiegészítés. Hogy a vakokat érintő felvetésedre is reagáljak, nem hiszem, hogy ez pont náluk valós probléma lenne, nem a Download Day-en letöltött szűz Firefoxszal neteznek, egy a navigációjukat segítő kiterjesztés pedig simán tartalmazhat direktívát a user-select-re vonatkozóan.

A másik pedig, hogy az űrlapoknál maradjunk, például a select komponens is bír ezzel a nem-kijelölhető viselkedéssel, és ennek kapcsán jutott eszembe, hogy pont az űrlapokhoz lehet egy nagyon jó eszköz, hogy az igen szegényes widget készletet a natív elemekhez hasonló működésű komponensekkel lehessen bővíteni.

(Nem célom a tulajdonság védelme, csak találgatok, milyen előnyei lehetnek a hátrányain túl, ami miatt a CSS3 részévé avanzsálták a nálam hozzáértőbbek.)
6

Biztos?

Őry Máté · 2008. Jún. 19. (Cs), 23.32
Orkával nem használnak külön kiterjesztést a Firefoxhoz.

A konkrét esetben ráadásul nem is cssben a screen médiára, hanem a body elem style attribútumában adták meg a tiltást.
7

Nem ismerem mélyebben a témát

Török Gábor · 2008. Jún. 20. (P), 06.20
Ebben témában nem szeretnék mélyebben állást foglalni, mert csak azokról a területekről tudok szólni, ahol esszék vagy előadások keretében hallottam (fogalmam sincs, hogy az Orcat használja-e egy nemlátó).

A Harmonet bámulatos példa a hülyeségre, nem tudok rá mit mondani. Talán ha megírod nekik, hogy miért és mennyire buták, akkor visszavonják ezt a korlátozást. Máskülönben sok jövőt egy ilyen oldalnak nem javaslok, ha az ember egy weblaptól ideges lesz, egyszerűen nem fogja azt a jövőben látogatni.
8

De

Joó Ádám · 2008. Júl. 1. (K), 15.45
ha az ember egy weblaptól ideges lesz, egyszerűen nem fogja azt a jövőben látogatni.


Az átlagfelhasználónak sajnos jóval magasabb az ingerküszöbe, mint a hozzáértőknek…
9

nincs válasz

Őry Máté · 2008. Júl. 13. (V), 11.28
Nem válaszoltak azóta. Majd hétköznap fölhívom őket (úgy emlékszem, vannak telefonszámok is), kíváncsi vagyok, mit mondanak.