ugrás a tartalomhoz

Hány klikkelés történt, amíg a felhasználó eljut egy adott oldalig

gyorgyjakab · 2008. Május. 17. (Szo), 17.36
Sziasztok,
szükségem lenne egy kis segítségre...
egy felmérést kell végeznem (államvizsgadolgozathoz) egy bizonyos oladal bonyolultsagarol :(
Azt kell megszámolni, hogy egy adott oldalon hány klikkelés történt addig amíg a kezdőoldalról a felhásználó eljut egy adott oldalig.
Ezzel csak egyetlen probléma van, az, hogy nem engednek hozzáférni az oldal forrásához. Kellene valami addon szerü böngészőbe beépülő dolog vagy egy jó ötlet az induláshoz, hogyan is kezdjem el.
A segítségeteket előre is köszönöm!
 
1

Kérdés

vbence · 2008. Május. 17. (Szo), 17.46
amíg a kezdőoldalról a felhásználó eljut egy adott oldalig

Ha csak egy oldalról van szó, akkor számold meg hanyat kattintasz ameddig elérsz oda. Ha egy excel táblázat kell az összes aloldalról, és hogy melyik minimum hány kattintással érhető el, akkor ahhoz wgetet vagy hasonló letöltőprogramot ajánlok, majd írni kell egy kis szkriptet, ami a logfájlból kihámozza a neked kellő infókat.
2

Pontosítsd a feladatot

Török Gábor · 2008. Május. 17. (Szo), 18.02
Mit kell számolni? A legkevesebb kattintások számát, vagy egy súlyozott értéket? Menüszerkezet alapján kell navigálni vagy menüböl? Ki kattingat, te vagy egy tetszőleges megfigyelendő látogató? Konkrét aktorokat kell megfigyelned, vagy az oldalra tévedó valamennyi látogatót?
4

felhasznalo+klikkelesek szama

gyorgyjakab · 2008. Május. 17. (Szo), 20.28
az osszes kattintast kell szamolni, vagyis nem szamit az, hogy eppen uresbe kattintott. A jobb klikk nem es az enter eventje nem szamolando bele. Egy tetszoleges megfigyelendo latogato kattingtat aki tudja, hogy a legrovidebb uton kell megtalalja az adott linket (egy bizonyos a link a cel), a kiindulopont pedig egy adott oldal. Ezt ket weboldal eseten kell megfigyelni kb 100-100 tesztelo egyennel, akik adottak, vagyis nem az osszes latogato
6

majmokkal?

vbence · 2008. Május. 17. (Szo), 20.54
És kapsz hozzá 100 embert, aki egy általad ellenőrzött környezetben használja az oldalt, vagy a valódi látogatók adataira vagy kíváncsi (amihez nem fogsz hozzáférni az oldal gazdájának együttműködése nélkül)?
7

Fókuszcsoport

Török Gábor · 2008. Május. 17. (Szo), 21.21
Ha jól vettem ki a szavaiból, akkor konkrét fókuszcsoportról van szó, ezért is vetődött fel az Addon/Greasemonkey szkript ötlete.
8

talan majmommal

gyorgyjakab · 2008. Május. 17. (Szo), 21.59
igen kapok hozza 100 embert, de a felhasznalok adatai nem erdekelnek, marcsak azert sem, mert semmilyen adatot nem kell kozoljenek (nincsen belepteto oldal sem). Az egesznek az a lenyege, hogy legyenek olyan adatokrol statisztikak, hogy mennyire gyorsan lehet megkapni atlagos felhasznalokkal bizonyos celadatot az adott oldalon belul.
Az mondjuk meg mindig egy nyilt kerdes, hogy hogyan is lehetne megoldani a legegyszerubben. Amugy az oldalak gazdai tudnak errol, csak nem szeretnek ha bele lenne piszkalva a forraskodba, ezert van szukseg egy kulso bongeszobe beepulo dologra, amit jelen pillanatban nem tudom, hogy hogyan kell megirni, de minden otletet szivesen fogadok.
10

proxy-log

vbence · 2008. Május. 17. (Szo), 22.44
Ha csak az URL-ek sora a kérdés, amilyen ösvényel jutnak el a célhoz, akkor ezt egy proxy szerver bekötésével le lehet követni. A logot beimportálhatod excelbe vagy accessbe és ezer különböző statisztikát készíthetsz belőle.

A módszer akkor nem működik, ha az is kérdés, hogy melyik linkeket hsználta az illető (egy oldalon ugyebár több link is szerepelhet egy adott másik oldalra). Például kíváncsiak vagyunk-e arra, hogy a legtöbb felhasználó a felső piros linket hazsnálta, szemben az alsó kékkel, ami ugyanoda mutat.
14

bekotes

gyorgyjakab · 2008. Május. 18. (V), 19.28
hogyan is kell bekotni egy proxy szervert? Ha esetleg tudnal valami jo doksit adni azert nagyon halas lennek. Elore is koszonom.
15

proxy

vbence · 2008. Május. 18. (V), 23.00
Veszel egy gépet a helyi lanon, feltelepíted rá az apache-ot. A config fájlba pedig:
ProxyRequests On
A klienseknél pedig a böngésző beállításainál beírod a proxy ip címét.

Bővebben:
http://httpd.apache.org/docs/1.3/mod/mod_proxy.html

A logban látod, hogy melyik IP címről (azaz gépről) jött a kérés, így elválaszthatod az egyidőben végzett kísérleteket. Kitalálhatsz egy URL-t, amit beteszel a böngészők kezdőlapjának, így egyértelműen elvlaszthatóak lesznek majd az egy gépen egymás után végzett kísérletek.

Sőt csinálhatsz egy formot is, ahova az egyes kísérletek sorszámát beírják. A form mögött nem kell, hogy bármilyen szerveroldali hókuszpókus legyen, amég GET metódussal megy addig a proxy szerver logolni fogja a küldött paramétereket is, és inden ott lesz a logban.
3

Firefox ext

janoszen · 2008. Május. 17. (Szo), 18.15
Akár írhatsz egy Firefox kiegészítőt a dologhoz. :)
5

kiegeszito

gyorgyjakab · 2008. Május. 17. (Szo), 20.32
igen, ezen en is gondolkodtam, idaig a (szerintem) legjobb otlet az, hogy egy javascript lenne a legjobb megoldas amit egy Greasmonkey nevezetu kiegeszitobe epitenek be. biztos van jobb megoldas is, de meg nem tudom, hogy hogyan kell megirni egy kulon kiegeszitot firefoxhoz :(
9

Greasemonkey tök jó

janoszen · 2008. Május. 17. (Szo), 22.33
A Greasemonkey tök jó, nem is kell más. Külön ext akkor kell ha valami fancy GUIt is szeretnél. Egyébként nem olyan bonyolult a XUL (Firefox extensionök nyelve) csak kevés a doksi.
11

majmoca

gyorgyjakab · 2008. Május. 18. (V), 02.22
szoval maradok a majmocanal, vagyis a Greasmonkey-s megoldasnal (utannaolvasgatva egy rakas doksinak meg nem is bonyolult - vagy legalabbis nem tunik annak).
Mar csak egyetlen problema van, hogy legjobb tudasomat is bevetve nem lehet (vagy csak en vagyok tul hulye ahhoz...) filet kesziteni javascriptben. Ugyebar kellene egy logfile is amiben lehet tarolni az adott eredmenyeket, vagyis ne kelljen minden egyes lefutas utan leolvasni az adott adatokat, inkabb legyen az egy logfile, ahonnan barmikor lehet ertelmezni oket. Ehhez is jo lenne valami praktikus otlet, noha a XUL az meg mindig erdekesen hangzik (noha a leirast figyelmebe veve csak js es html keverek, vagyis nem egy nehez nyelvezet)
12

Szervernek elküld?

janoszen · 2008. Május. 18. (V), 14.35
Aszinkron módon (AJAX) elküldöd az adatot valami logszervernek és csókolom. :)
13

log

vbence · 2008. Május. 18. (V), 14.49
Általában nam szoktam senkire ráerőltetni az elképezléseimet, de lásd 10-es hozzászólás: nincs szükség monkey-ra meg js-re meg ajaxra, és már eleve egy logfile a rendelkezésedre áll.
16

Mouse Meter

saxus · 2008. Május. 19. (H), 16.42
Mivel úgy látom, van lehetőség preparált környezet használatára, szerintem a legegyszerűbb, ha keresel valami Mouse Meter programot, azok szokták számolni, hogy hány kattintás történt. Neten tutira találsz kismillió free/időkorlátos shareware verziót.
17

megoldas

gyorgyjakab · 2008. Jún. 9. (H), 14.57
ket megoldasi modszer is szuletett :)
Az egyik a Greasemonkey-s :) meg lehet oldani a file-ban valo tarolast; kihasznalva a majmoca sajat tarolasi modszeret, amely a firefox prefs.js nevu file-jaba irkal :) - ezzel azert elegge sokmindent el lehet muvelni ami nem mindig fer bele az etikus programozasba... Sajnos a Mozilla meg mindig nem tamogatja az ActiveX-et :(
Illetve a masik megoldas ami egy kicsivel elegansabb (de nem annyira erdekes): egy firefox addon lett