ugrás a tartalomhoz

PHP tanfolyam, de melyik?

bakker · 2008. Május. 14. (Sze), 22.49
SZIASZTOK!

Elakarok végezni egy PHP-MYSQL tanfolyamot, hogy képes legyek dinamikus weboldalak létre hozására, saját CMS készítésére, Joomla vagy a Drupal használatára.
A kővetkező linkeket találtam:
http://www.infosuli.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=12&Itemid=33
http://impexsoftdesign.com/magyar/oktatas/php-mysql-online.html
http://www.immi.hu/tanfolyam_info.php?tanfolyam_id=7
http://www.ruander.hu/webprogramozo-php-mysql-tanfolyam.html
http://www.web-excel-word-tanfolyam.hu/weblap-keszito-tanfolyam/weblap-keszito-programozo-tanfolyam.html
http://topschool.eu-net.hu/tanfolyamok/webprog/

Van választék.Az első árilag 100.000Ft a többi alatta mozog.
A választásban kérek segítséget, mert nem tudok dönteni.
Aki ért hozzá szakmailag jó lenne ha rá nézne.
Esetleg van valakinek tapasztalata a fenti linkekről?

Előre is köszönet a segítségért!!!

bakker
 
1

Tanfolyam vs. tapasztalat

janoszen · 2008. Május. 15. (Cs), 07.29
Nem feltétlenül érdekel, de hátha, megosztom a tapasztalataimat:

Az elsődleges probléma a PHP fejlesztőkkel nem az, hogy értenek vagy nem értenek a nyelvhez, mert egy programnyelvet nem túlzok, de két hét intenzív tanulással el lehet sajátítani. A logikai tudást, hogy hogy kell egy programot felépíteni, értelmesen megszervezni, na az az, amit nem tanítanak szinte sehol és egy 100 000 Ftos PHP tanfolyamon biztos nem. Én nagyon úgy érzem, hogy ezek a PHP tanfolyamok olyan embereknek jók, akik utána (vagy előtte) hajlandóak belefektetni azt a mérhetetlen mennyiségű energiát, hogy a szükséges háttértudást, fejlesztési tapasztalatot is megszerezzék.

Nos, a tanfolyamok, anélkül hogy bármelyikhez is közöm lenne:

Infósuli: Úgy érzem, hogy ez egy technológiai áttekintő, hogy mi mindent lehet a PHP-vel / webfejlesztéssel csinálni. Nem feltétlenül rossz ez, én úgy érzem, hogy elég alaposan átgondolták, hogy miről akarnak áttekintést adni. Ergó itt a leírás alapján nem a PHP nyelvi tudásra mennek rá, hanem inkább arra, hogy megértsd, miről van szó. Egy szavazat tehát ide.

Impexssoftdesign: gyakorlatilag a php.net-es doksit adja le zanzásítva. Nekem nem tetszik, hogy a hibakeresést a végére hagyja és pl a debugger használatát nem is említi (legalábbis a címszavakban nem). Továbbá nem tetszik, hogy igazából itt a nyelvi elemekről esik szó, a háttértechnológiákról, mint a HTTP, Webszerver, stb (megint csak kizárólag a tematika alapján) nem.

immi.hu: Nem akarok senkit bántani, de megnézve a "webdesigner" tanfolyamuk leírását, nem vagyok elragadtatva a profizmustól. (Egyáltalán tudják, hogy mi az a design?) Mivel nincs részletes tematika, inkább nem mondok semmit.

Ruander: Igéretesnek hangzik, a leírás alapján gyk leadnak egy CMS tutorialt, amiből össze tudod rakni a sajátodat. Ha ezt szeretnéd, akkor valszeg jó választás, bár könnyen lehet hogy jónéhány alapvető hibát is megtanítanak amit utána nehéz lesz kigyomlálni. Plusz itt egy fajta nézőpontot oktatnak, nem átfogó tudást megint csak.

Web-Excel-Word: Nekem az az érzésem, hogy minél több divatszót próbáltak meg beágyazni a tanfolyam tematikájába. Nincs odaírva, hány órás tanfolyam, de kizártnak tartom, hogy ezzel alapos tudást szerzel.

Topschool: Több az óraszám is és több az anyag is, ahogy elnézem, a PHP-be itt éppen csak belekostolsz, viszont masszív mennyiségű háttérinformációt anak le, többek között elméleti alapokkal. Nem feltétlenül a legegyszerűbb, de ha tartják, amit igérnek, akkor mindenképpen jó.

De mint mondottam, ez csak egy vélemény, nem biztos hogy a valóságban ez így van. :)
2

Szerintem ne!

gaspzs · 2008. Május. 15. (Cs), 09.36
Helló!

Szerintem tanfolyamot csak olyan esetben érdemes elvégezni ha valamilyen speciális területről van szó, ahol más módon nehéz lenne információhoz jutni. Sima PHP + MySQL esetén nem hiszem hogy a végén azt mondanád hogy megérte a tanfolyam.

Mivel határozott elképzelésed van arról hogy mit szeretnél, feltételezem hogy tisztában vagy az olyan alapokkal mint változók, ciklusok, függvények, tömbök, stb. Mármint hogy ezek micsodák. Ha igen, mindegy hogy milyen nyelvvel kapcsolatban tanultad meg ezeket, innentől kezdve egy új programozási nyelv alapjainak a megtanulása már könnyű. Ahogy Proclub is mondta: akár két hét.

Először is rendeld meg a
Tanuljuk meg a PHP5 használatát 24 óra alatt
és a
Tanuljuk meg a MySQL használatát 24 óra alatt
című könyveket a Kiskapu kiadótól. Elég gyorsan át tudod rágni magad rajtuk. Ebből megtanulhatod az alapokat. A PHP rengeteg függvényének, lehetőségének leírását megtalálod a PHP kézikönyvében, ennél jobb információforrás nem is kell. Ha valamilyen gondod van egy adott feladatnál (biztos lesz), itt a Weblaboron, vagy hasonló oldalakon találsz segítséget. Végül úgyis a gyakorlatban tanulsz a legtöbbet.

Nem hiszem hogy ennél többet nyújtana egy tanfolyam, csak többe kerül mint két könyv.
3

egyetértek

rrd · 2008. Május. 15. (Cs), 10.11
első ismerkedésre olvass el egy könyvet
aztán kezdj kódolni
a felmerülő problémákra meg keress megoldást a neten
jobban fogsz járni mint egy tanfolyással, mert végül úgy is a gyakorlat fogja megadni a tudást amire szükséged van
4

Még..

sayusi · 2008. Május. 15. (Cs), 11.34
Üdv!

Itt van még egy könyv ami használható:
A php, az Apache és a MySQL használata

Én sem javaslom,hogy tanfolyamra menjél. Nem tudom mi a célod, de ha ezen a területen akarsz dolgozni, akár magánzóként akár alkalmazottként, akkor ne menjél.

Találd ki mit akarsz és ahhoz szedd össze a tudást. Tanuld meg az alapokat (erre pedig a fenti 3 könyv bőven elég, aztán majd csiszolódik) aztán gyakorolj és gyakorolj és kérdezz és gyakorolj és olvass és...

Vegyük az én példámat. Tudok programozni php-ban és van egy tervem. Ehhez kell Zend Framework, jQuery, PostgreSQL. Én ezekre gyúrom rá magam és csak azt szedem össze ami kell.

Egyébként ha pontosabb infókat akarsz arról, hogy miket tanítanak ilyen iskolákban, akkor keresd meg gobat (Hojtsy Gábor), tudtommal ő régebben dolgozott az egyik iskolában (a jelenjéről semmit sem tudok a drupalon kívül :) ).
9

Jobb egy vezetővel

Jano · 2008. Május. 17. (Szo), 11.27
A többséghez hasonlóan én is autodidakta módon tanultam meg a webes dolgokat de nem gondolom azt, hogy ez a legjobb módszer. A web tele van forrásokkal és sok anyag van, az eligazodás azonban pont egy kezdő ember számára éppen a rengeteg anyag miatt nehézkes. Még nagyobb problémának látom az elavult, hibás logikával, nézettel készült leírásokat, amikből rengeteg van és amik nagyon csúnyán félrevihetik az embert. Egy jó vezető, aki eligazít a rengetegben, megmondja mit igen, mit ne az nagyon sokat ér. Egy jó tanár két mondatban el tudja mondani azt amit esetleg több tucat leírás után se értett meg az ember, vagy éppen félreértett. Egy jó tanártól nem csak szigorúan a tananyagot kapja az ember, hanem praktikus gyakorlati tanácsokat is el lehet lesni és szemléletet átvenni.

Nem ismerem a magyar tanfolyamokat, de többre kéne becsülni az oktatásokat mint ahogy most a legtöbben gondolkodnak róla!
5

PHP tanfolyam, de melyik? SEMELYIK!

bakker · 2008. Május. 15. (Cs), 22.31
KÖSZÖNÖM A SEGÍTSÉGETEKET!
Hallgatva rátok elkezdem autodidakta módon. Van könyvem a "Tanuljuk meg 24h alatt..." de ez PHP 4. Jó lesz ez vagy inkább vegyem meg a PHP 5-t?
Másik könyvem címe: Sági Gábor: Webes adatbázis-kezelés MYSQL és PHP használatával.
Egyébként 1 éve szereztem OKJ-s Rendzserinformatikus papírt.
Itt Turbo Pascal-ba kóstoltunk bele majd áttértünk Delphi-re.
Adatbázis-kezelést is tanultunk+az SQL nyelvről is. De hiába tanul az ember, hogyha nem használja akkor elvész. Egyszóval ennyi tudás van kezdőként a tarsolyomban. Most statikus weblapokat készítek de mivel ez nem elég ezért muszály tovább képeznem magam.
Szeretnék dinamikus weboldalakat készíteni. Pl.: űrlapok, mail függvényt használni ezek apróságok de ami igazából fontos az az, hogy eltudjak készíteni egy webáruházat, vendégkönyvet és majd egy saját CMS-t.
Dióhéjban ennyi. A tanfolyamra azért gondoltam mert hátha elmagyarázzák, hogy mit miért.
Mégegyszer köszönöm a szaksegítségeteket!!!

bakkerkoma
6

dobd ki

Hodicska Gergely · 2008. Május. 16. (P), 00.00
Tanuljuk meg 24h alatt...
Ezt felejtsd el, gyújtósnak jó lehet. Itt van pl. Gusztáv jegyzete: http://nagygusztav.hu/?q=web_programozas_jegyzet, következőnek meg jó lehet pl. ez is: http://www.hudzilla.org/phpbook, de vannak nagyon jó angol könyvek is, illetve ha már rutint szerzel, akkor a PHP fejlesztés felsőfokon című könyv kötelező olvasmány. Ezenkívül igyekezz minél több forráskódot olvasni, lásd hogyan csinálják mások, abból is sokat lehet olvasni. Plusz érdemes lehet planet php-t elkezdeni követni, zend honlapján is rengeteg jó kis recept van.


Üdv,
Felhő
7

pentaschool

Fekete Ferenc GDA · 2008. Május. 16. (P), 12.24
Pentaschoolt nézted már?
http://www.pentaschool.hu/
8

Túl gyors és szerteágazó...

foxmulder · 2008. Május. 16. (P), 23.50
Szerintem túl gyorsan fejlődő és szerteágazó az egész webfejlesztés (hát még a még tágabb szoftverfejlesztés) probélmakör. Ezt azért mondom, mert (bár egyet sem végeztem el) nem hiszem, hogy bármilyen tanfolyam akár csak át is tudná tekinteni az egészet. Konkrét eljárásokat át tud(hat)nak adni neked, de épp a web az, ahol elég sok témában kell elég jó szinten állnod. Ha pl.: keretrendszer megalkotásáról van szó, akkor egy PHP+MySQL tanfolyam érinti a HTML-t, CSS-t, a különböző böngészőkből adódó gondokat, JavaScriptet? Ezek nem kapcsolódnak szorosan a PHP-MySQL pároshoz, mégis fontosak. Egy nagy katyvasz az egész, amiben javarészt úgyis magadnak kell majd eligazodni. Szerintem ezt tanfolyamon átadni elvileg sem lehetséges. Ha már tanfolyam, akkor egy angol nyelv kurzus lehet a legjobb befektetés (ezt most nem konkrétan veled kapcsolatban mondom).
10

Szerintem is angol

Ustak · 2008. Május. 17. (Szo), 22.31
Én nagyon sok angol könyvet lapozgattam, főleg css-ről és javascript-ről. Szerintem is nagyon fontos, hogy angolul legalább olvasási szinten értsen aki webez, mert előbb utóbb előjön, nem tudjuk kikerülni.
Azt sem tudom, hogy egy angol könyvet mennyi idő alatt fordítanak el magyarra és jelentetik meg, de ma egy 2006-os könyv már akár elavult is lehet.
11

A Ruandert tudom ajánlani

kingbid · 2013. Május. 6. (H), 15.22
A Ruander Webprogramozó tanfolyamát tudom ajánlani, egészen jó dolgokat lehet ott megtanulni.
12

Az érdekes, mert Ruander elég

btamas120 · 2014. Jún. 27. (P), 14.01
Az érdekes, mert Ruander elég gyakori vendég a tékozló homáron :)

http://homar.blog.hu/2014/03/19/mar_a_webfejleszto-tanfolyam_sem_a_regi
13

Ha jobban elolvasod

kingbid · 2014. Jún. 30. (H), 16.46
Ha jobban elolvasod, mit írtak ott és mi van a weboldalon, hamar rá fogsz jönni, hogy lejárató cikk volt és semmi valóság tartalma nincs. Csak persze könnyebb utánanézés nélkül ítélkezni ;)

A kedves író össze vissza keveri a tanfolyamok nevét, a tematikáját és árait.
14

Melyiknek nincs valóság

btamas120 · 2014. Aug. 1. (P), 18.47
Melyiknek nincs valóság tartalma amelyik a Ruander honlapon van vagy ami Tékozló Homáron? :)

Én egyáltalán NEM ítélkeztem! Cikket se akarom védeni. De az igaz, hogy simán át lehet írni az árakat egy weboldalon azért, hogy úgy tűnjön mintha hazudna az író…

Én mostanában sokat keresgéltem tanfolyamot és ezt az üvöltözést és az állandó késést máshol is olvastam. Ezért nem oda jelentkeztem! Ennyi! A többit mindenki ítélje meg maga!

Te viszont kicsit „reklám” gyanúsan fel vagy készülve a Ruander árakból…
15

Az indító hozzászólás alapján

Blackfriar · 2014. Aug. 1. (P), 19.57
Az indító hozzászólás alapján nekem úgy tűnik, bakker-nek nem lesz szüksége arra, hogy profi szinten 10e soros kódot írjon.
Ezért én az autodidakta módszert javasolnám. Találj ki egyszerű feladatokat (echo "Hello World";) és próbáld meg megoldani. Így egyrészt sikerélményhez jutsz, másrészt az így tanultak jobban rögzülnek, mintha valaki csak mesél a dologról.
Aztán ahogy majd haladsz előre, felmerülnek kérdések, amikre egy kis neten való keresés után megtalálod a választ.
Nyilván, ha profi szinten akarod majd művelni a dolgot, akkor más módon kell folytatni a tanulást.