ugrás a tartalomhoz

Néha megy a mail() néha nem!

vargab · 2008. Ápr. 30. (Sze), 18.29
Sziasztok!

Segítséget kérek a mail()-al kapcsolatban!

Nos nem vagyok túlképzett web programozó, de a lényeg, hogy van egy portál, amiben leélküldőt üzemeltetek. Ebben összerakom a leveleket (from, to, ...stb) majd azt a mail() segítségével elküldöm.

Nos a gond ott van, hogy hol kimennek a levelek, hol meg nem. Pontosabban nem érkezik meg időnként a fogadó oldalon.

Hogyan lehetne ezt a dolgot helyretenni?

A szerveren PHP5 fut és postfix a levelező.

A tipikus szitu, ahogy a mail() == TRUE jön vissza és én jól nyugodt vagyok. Közben meg 10 levélből 2-3 nem érkezik meg a fogadónál.

Már kívülről fújom a phpnet manualt, de ezt nem tudtam megoldani eddig.

Lécci segi, ha tud valaki, akár priviben is írhattok ide: joinfok##kukac##gmail.com

SÜRGŐS!

Köszi
 
1

Hibajelzés

vbence · 2008. Ápr. 30. (Sze), 18.58
Gondolom a FROM mezőben nem a saját címedet írod, ezért nem is kapod meg a hibajelzéseket. Sokminden bejátszhat ha egy webszerver levelet akar küldeni. Például: a szerveredhez nincs reverse dns, ezért kényesebb mailszerverek vissza fogják dobni a leveledet. A szervered nem megfejthető hostnnevet mondott a HELO után (mailszerver beállítás). És így tovább.

Szintén valószínű, hogy az összerakott leveled nem valid! Megjelölted a kódolást, megjelölted, hogy 8 bites az üzenet?

Egy jó megoldás lehet, ha a szolgáltatótól kapsz egy SMTP szervert, ami jól be van állítva, és rajta keresztül küldheted a leveleket. Mási lehetőség, hogy a saját címedet írod a FROM-ba, és a levéltörzsbe írod bele, hogy ki is küldi. (Így te fogod megkapni a hibaüzeneteket is.)
2

Megvan ez is

vargab · 2008. Ápr. 30. (Sze), 19.25
Köszi az infót, nos be vanállítva a kódolás, küldő szerver, DNS rendben.
Alapvetően egy többfelhasználós dologról beszélünk. Portál, bejelentkezik a user és az ő adatait tölti be a headerbe from, reply, return. És elvileg jó is.

A kódolás belőve, csak text.

De asszem a header nem tutteros, igazából nem találtam meg számomra értelmezhető formában, hogy pl a text/plain headert hogyan kell PONTOSAN és RÉSZLETESEN összerakni.

De ha már vágod a dolgot, akkor tisztázzunk le valmit:

A postfix összerak e valamit mindebből, vagy csak ellenőrzi, hogy a mail mit ad át?

Mert gondoltam felteszek egy php mailer class-t és azt használom. De ahogy belenéztem a kódba, az mindent megcsinál, olyasmit is, amit a postfix.
Szóval nem tiszta ez most.

Elég a postfix és a php5.2.4 levelezője a maga mail() fügvényével és csak a headert kell faszán összerakni,

vagy a postfix mellé gumizzam fel a php mailert (http://phpmailer.sourceforge.net/
) és használjam azt a mail() helyet?

Kicsit összezavart ugyanis a két dolog.

Azt gyanítom, hogy valmi a headerrel lesz, de lehet, hogy a postfix van szarul konfogolvva.
3

még mindig mail

vbence · 2008. Ápr. 30. (Sze), 20.28
A php-féle mail elég kellene legyen. A PEAR-ben is van mime mail cucc, ezek csak abban segítenek, hogy egyszerübben össze tudjál rakniegy épkézláb mailt (a küldést a php mail()-jére bízzák).

A postfix sokmindent hozzá tesz, ez viszont semmit nem változtat azon, hogy maga a levél a kezdetekről valid kell legyen. Ha nem az, akkor nem fogja a postfix sem "megjavítani".

Tilikus hiba lehet még, ha a headerben 8bites (magyarul ékezetes) karaktereket hazsnálsz. Lehet a From-ban vagy a Subject-ben, ilyenkor mindig a encoded word-öt kell használni.

Ha több header sort adsz a levélhez azokat mindig a platform alapértelmezett newline karakterével kell elválasztani. Linux (és unix) környzetben ez \n (nem pedig \r\n). Ugyanis a mail() a parancsori sendmailelfogja a rendszerre bíznia leveledet.